garcia marquez
Acum catva timp, am dat peste un citat de Garcia Marquez. Mi-a placut enorm de mult. Insa nu stiu daca exista o carte a sa care sa cuprinda genul asta de povestioare, sau exista numai romanele care exista acum pe piata? Voua cum vi se pare opera sa? Marturisesc ca nu am apucat sa citesc nimic din el insa voi care credeti ca sunt cartile sale cele mai frumoase si ce trateaza ele?
Va voi scrie acum Marioneta, asa cum am gasit-o candva pe net.
"Daca pentru o clipa Dumnezeu ar fi uitat ca eu sunt o marioneta din cirpe si daca mi-ar fi dat un pic de viata, probabil ca nu as spune tot ceea ce gindesc dar as gindi tot ceea ce spun. As da valoare lucrurilor, nu pentru ceea ce valoreaza dar pentru ceea ce inseamna. As dormi un pic, as visa mai mult, intelegind ca pentru fiecare clipa in care tinem ochii inchisi pierdem 60 de secunde de lumina. As pleca cind toti se distreaza, as sta treaz cind cei mai multi dorm. As asculta cind cei mai multi vorbesc, si cum as gusta o inghetata de ciocolata buna. Daca Dumnezeu mi-ar fi dat cadou un pic de viata, m-as imbraca subtire, m-as intinde la soare lasindu-mi neacoperit nu numai corpul dar si sufletul. Dumnezeul meu, daca as avea o inima, mi-as insemna ura in ghiata si as astepta venirea soarelui. As picta un poem de Benedetti pe stele cu un vis de-al lui Van Gogh, si un cintec de-l lui Serrat ar fi serenada pe care as oferi-o lunii. As uda cu lacrimile mele trandafirii pentru a simti durerea spinilor si sarutul incarnat al petalelor lor.
Dumnezeul meu, daca as avea un pic de viata....N-as lasa sa treaca nici o zi fara sa spun oamenilor ca iubesc, ca ii iubesc. As convinge orice femeie si barbat ca sunt favoritii mei si as trai indragostit de dragoste. Oamenilor le-as demonstra cit de mult gresesc ca nu te mai indragostesti cind imbatrinesti, fara sa stie ca de fapt imbatrinesti cind nu mai iubesti. Unui copil i-as da aripi dar l-as lasa sa invete singur sa zboare. Pe cei in virsta i-as invata ca moartea nu vine odata cu imbatrinirea, ci odata cu uitarea. Atitea lucruri am invatat de la voi oamenii... am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe culmi de munte, fara a sti ca adevarata fericire consta in felul in care urci povirnisul,. Am invatat ca atunci cind un nou nascut apuca pentru prima data cu pumnul sau mic degetul tatalui sau il va tine penrtu totdeauna. Am invasat ca un om are dreptul sa-l priveasca pe altul de sus doar cind trebuie sa-l ajute sa se ridice. Sunt atit de multe lucruri pe care le-am putut invata de la voi, dar intr-un final nu-mi vor servi prea mult pentru ca atunci cind ma vor repune in aceasta valiza, eu voi muri."
Gabriel Garcia Marquez
Raspunsuri
Yasmin spune:
eu am citit 'o suta de ani de singuratate' care mi-a placut enorm. desi parerea prietenilor a fost, mie mi s-a parut o carte buna de tot. e vorba despre degenerarea oamenilor de la generatie la generatie. ideea e cat se poate de adevarata, desi daca te astepti la o poveste palpitanta, nu o recomand.
acum tocmai am inceput 'dragoste in vremuri de holera', de abia am citit cateva pagini, nu pot spune inca nimic. unde mai pui ca am gasit cartea doar in franceza si e cam...greutz. nici un prieten nu a citit-o asa ca nu iti pot da nici cea mai mica idee.
http://community.webshots.com/user/yasmintarakci
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro/
peca spune:
quote:
Originally posted by Yasmin
eu am citit 'o suta de ani de singuratate' care mi-a placut enorm. desi parerea prietenilor a fost, mie mi s-a parut o carte buna de tot. e vorba despre degenerarea oamenilor de la generatie la generatie. ideea e cat se poate de adevarata, desi daca te astepti la o poveste palpitanta, nu o recomand.
acum tocmai am inceput 'dragoste in vremuri de holera', de abia am citit cateva pagini, nu pot spune inca nimic. unde mai pui ca am gasit cartea doar in franceza si e cam...greutz. nici un prieten nu a citit-o asa ca nu iti pot da nici cea mai mica idee.
"un veac de singuratate"..hm.....am citit-o caci era pe lista cartilor pt. bac..dar mi-a placut la nebuinie..am fost printre putinii din clasa care am citit-o din scoarta in scoarta...ca cica e prea plicticoasa....am in program la urmatorul concediu in ro sa mi-o cumpar si sa o recitesc...mi-a placut
marimar spune:
Daca gustati genul realismului magic o sa va placa Marquez, daca nu-l gustati, normal ca nu o sa va placa stilul lui. Dar incercati macar " Matusa Julia si condeierul", este intr-un fel autobiografica la fel ca ultima lui carte, nu stiu daca e deja tradusa in romana " Living to tell the tale"
Trebuie sa recunosc ca un povestitor de geniu ca Marquez cu un har al minuirii cuvintelor de o simplitate deosebita merita citit si apreciat .
Yasmin spune:
ah, cum am putut sa uit, am citit si 'cronica unei morti anuntate' care la inceput mi s-a parut si mie cam enervanta pt ca nu intelegeam unde vrea sa ajunga marquez. dar pana la urma mi-a placut. raman totusi cu 'un veac de singuratate' (desi mie mi-e placut sa traduc 'o suta de ani...' pt ca mi se pare ca exprima mai bine sentimentul de 'iar...si iar...si iar...')
de indata ce mai gasesc carti de ale lui, cu siguranta o sa le citesc
http://community.webshots.com/user/yasmintarakci
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro/
Leah spune:
Mie mi-a placut enorm "Dragoste in vremea holerei", vorbeste despre rezistenta dragostei in timp, despre perseverenta si durabilitate in dragoste.
In materie de povestioare, exista un volum tradus la noi, "Douasprezece povestiri calatoare", si pt cine se incumeta am eu cateva povestioare in original (lb spaniola), dati un PM si vi le trimit.
"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)
valentinag spune:
Am citit cu ceva timp in urma:despre dragoste si alti demoni" si mi sa parut nemaipomenita.
Valentina
danais spune:
Eu il iubesc pe Marquez. L-am descoperit in circumstante destul de nefericite: internata in spital, cu interdictie de a ma misca si am citit pe nerasuflate O suta de ani de singuratate si sincer nici nu am mai vrut sa ma misc din pat pana nu am terminat si atunci am inceput Toamna patriarhului, apoi Generalul in labirintul sau, Dragostea in vremea holerei, Despre dragoste si alti demoni.
Am ramas profund indragostita de cartile lui. Sunt ca un fluviu care isi aduna apele din mici afluenti si creste din ce in ce mai puternic. Imi place sentimentul de scufundare in ape adanci pe care mi-l da lectura cartilor lui si felul in care se infiltreaza magicul in cotidian, ca si cum ar face parte din acesta, ca si cum ar fi mereu acolo si trebuie doar sa deschizi ochii sa il vezi - ploile cu flori galbene si fetele care se ridica la cer precum ingerii.
Marimar, daca imi amintesc eu bine, Matusa Julia si condeierul este a lui Mario Vargas Llosa, nu a lui Marquez. Oricum, si Llosa are un loc important in inima mea, mai putin Povestasul care mi-a amarat zilele la un curs optional de naratologie.
Daniela si Denisa
marimar spune:
Oh, da,
Mea culpa danais, ai dreptate.
Ii iubesc enorm pe Llosa si Marquez si uite ca la repezeala ii mai si incurc....hmmm....
Ati citit de Llosa "Conversatie la Catedrala " si " Pestele in apa"?