concediu postnatal ilegal
Buna ziua! Am depus cererea pentru CIC de la 01.01.2004 dar nici acum in luna mai dosarul meu nu este solutionat. Va rog sa ma ajutati cu o parere, dar sa va expun pe scurt speta mea: in data de 09.09.2003 am plecat in Spania datorita unor probleme familiale avand estimata data nasterii pe 20.10.2003, si planuiam sa ma intorc in Ro dar recunosc ca mi-ar fi placut sa nasc acolo ceea ce s-a si intamplat. Intrucat am gasit un mare sprijin in autoritatile spaniole, care dupa ce o cunostinta m-a luat in spatiu in Madrid, mi-au dat drept gratuit la asistenta medicala eliberandu-mi cartea medicala pe loc si cu care am nascut pe 01.10.2003 (mult mai devreme), fara a plati nici macar un euro. M-am intors in Romania in data de 01.11.2003 cand baietelul meu a implinit o luna. Problema este ca la momentul plecarii ma aflam in concediu pentru sarcina, deci pe septembrie certificatul medical mi s-a eliberat in urma consultului, dar pentru luna octombrie certificatul medical a fost eliberat in lipsa mea din tara, doctorita fiind o prietena de familie si avand cunostinta de data nasterii de la sotul meu care a ramas in Romania. Cam mult de povestit dar problema mea aici apare: Casa de Pensii spune ca, concediul de maternitate a fost eliberat ilegal ca orice concediu medical de "boala" se elibereaza in urma consultului, Casa de Asigurari de Sanatate pe care a consultat-o d-na doctor spune ca e perfect legal intrucat legea 19 da dreptul la concediu de lehuzie dupa nastere si simpla existenta a certificatului de nastere fie el si spaniol atesta existenta starii de lehuzie si ca nu era neaparata nevoie de mine la consult. Voi ce parere aveti? Marturisesc ca pana acum s-au mai legat de "n" probleme si ca eu personal nu m-am gandit ca asta cu certificatul medical ar fi o problema. Va multumesc din suflet.
Raspunsuri
liviu`s spune:
Mihaela, pentru persoanele care se imbolnavesc in alta localitatea decat cea in care au domiciliul, procedura de eliberare a certificatului medical e reglementata de lit.f) din Ordinul 343/399 din 2001:
f) Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru asigurații care s-au îmbolnăvit în altă localitate
Asigurații care își pierd capacitatea de muncă în altă localitate decât cea de domiciliu primesc certificate de concediu medical în caz de urgență de la medicul curant din localitatea respectivă.
Persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă și care doresc să urmeze un tratament în străinătate beneficiază de concediu medical acordat în condițiile și pe duratele prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare. În aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului
București, în baza actelor doveditoare traduse și autentificate.
Asigurații care își pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă țară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicii specialiști în aceleași condiții, dar numai pentru afecțiunile cu caracter de urgență medico-chirurgicală, pe baza actului medical eliberat de specialiștii din țara respectivă, cu avizul direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății și Familiei
Parerea mea este ca medicul de familie, desi bine intentionat, a comis o ilegalitate eliberandu-ti certificatul de concediu medical fara sa te consulte.
cool spune:
Sunt 2 lucruri de care se tine seama in situatia ta:
1) Referitor Indemnizatie concediu medical, calculul si plata acestuia se face pe baza certificatului medical emis in conditiile legii, care CONSTITUIE ORDIN DE PLATA. (cum si-au dat seama sau cum au aflat ca nu ai fost la control, nu stiu. O POT DOVEDI?)
2)Referitor Indemnizatie pt crestere copil, se face pe baza CERERII, insotita de:
-documente doveditoare (livretul de familie sau certificatul de nastere)
-stagiu de cotizare