Dulceturi si gemuri
Raspunsuri - Pagina 2
anca tanasica spune:
Vreau si eu retete de dulceata de agrise si dulceata de coacaze(sau alte chestii care se pot face din agrise si coacaze)
Anca si bebelina Alexandra (10 nov.2003)
==================================
http://www.vectornoise.com/Alex/index.html
==================================
Idora spune:
Dulceata de coacaze rosii sau albe
Ingrediente 1 kg zahar,1 kg coacaze rosii, 30-50 ml zeama de lamiie, 1/2 l apa.
Reteta: Dulceata se face din coacaze rosii, sau albe cu boabele mai mari, care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la 1 kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kg cintarit, dupa ceboabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata simburii. Simburii se scot cu o scobitoare sau cu o sirma subtire inoxidabila, indoita ca un ac de par.Siropul se leaga exact ca pentru dulceata de struguri si se fierbe la fel,fara sa se lege prea mult. Siropul se leaga exact ca pentru dulceata de struguri si se fierbe la fel, fara sa se lege prea mult. Siropul va fi in cantitate mare, dar cind se va raci, se va gelifica, formind o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.
Idora spune:
Dulceata de struguri
Ingrediente: 1 kg struguri, cintariti dupa ce au fost curatati de coaja si seminte, 1 kg zahar, vanilie, 50 ml zeama de lamiie sau 50 g glucoza, 1/2 l apa.
Reteta: Pentru dulceata se aleg numai struguri cu boabe mari cu coajagroasa si miezul compact (nu zemos). Coaja se curata usor cu mina si cu un cutit, tragind din partea unde a fost prinsa codita spre virf, apoi cu o scobitoare se scot semintele: boabele curatate se cintaresc. Intr-o cratita, zaharul, apa, zeama de lamiie si 2-3 cm dintr-un baton de vanilie se amesteca putin, pe foc, pina cind se topeste zaharul. Siropul se fierbe, pina cind se leaga (cind se ridica lingura din sirop pe latul ei, cad deodata 3 picaturi una linga alta )si apoi se adauga boabele de struguri. Cratita se lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se trece la foc mijlociu si se lasa pina cind se leaga din nou siropul(dar nu prea mult). Cind dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul pina la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos). Strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta gelatinoasa care va gelifica siropul chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste.Daca se leaga prea mult, siropul se va ingalbeni si va capata gust de zahar ars, deci trebuie o mare atentie la aceasta faza. Daca nu s-a pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si bine stors. Dupa ce s-a racit, dulceata se pune in borcane care, apoi, se leaga cu celofan.
Idora spune:
Dulceata de pepeni verzi sau galbeni
Ingrediente 1 kg coji de pepene, cintarite dupa ce au fost fierte in otet,1 kg zahar, /2 l apa, zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 g glucoza, vanilie.
Reteta
De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de la coaja (care poate sa fie oricit de groasa) impreuna cu o portiune foarte subtire din miezul rosu, numai de 2-3 mm (care sa coloreze putin);coaja verde se indeparteaza. Partea alba se taie in felii lungi cu latimea de 3-4 cm si grosimea cit grosimea cojii albe, apoi feliile se taie, pe grosime (transversal), in felioare de 1 cm latime. Este preferabil sa se taie cu cutitul riglat, ca sa fie mai aspestuoase; in acest caz, felioarele vor fi mai late, de cca 2 cm. Pentru 1 1/2 kg coji fasonate, se pun sa fiarba 2 l apa cu 300 ml otet de 9 grade. Cind apa clocoteste, se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot, cca o ora sau mai mult, pina cind acestea capata un aspect sticlos, transparent.Otetul le intareste imediat; de aceea, fierb greu.Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa se mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte, in prealabil, in apa cu otet, se vor muia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea, se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa, se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, se vor muia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea, se pun in strecuratoare, apoi se cintaresc.Greutatea cojilor va fi egala cu greutatea zaharului adaugat. Zaharul (1 kg) se dizolva in 1/2 lapasi cind siropul da in clocot, se pun cojile de pepene, zeama de lamiie sau glucoza si vanilia. Se fierb, pina cind se leaga siropul. Nu trebuie sa se lege prea mult, caci se va ingalbeni si va capata gust de caramel. Se finiseaza cum s-a aratat la inceputul capitolului. Dulceata de pepene galben se prepara numai din pepeni turchestan sau cantalul care nu sint fainosi. Se foloseste toata pulpa tare dinspre coaja, curatata de miezul moale. Pulpa ramasa se taie in felioare de 2 cm latime, exact ca si cojile de pepene verde si se fierb in apa cu otet, procedindu-se in continuare, la fel, pina cind se termina dulceata.Pentru aroma, se pune vanilie.Aceste coji din dulceata se intrebuinteaza si la creme, in loc de fructe zaharisite (confiate).
Idora spune:
Dulceata de trandafiri
Ingrediente 500-700g petale de trandafiri (parfumati), 1 kg zahar, 1/2 l apa, o linguramiere de albine (100 g), zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gglucoza, 2 cuisoare, 1-2 bucati scortisoara nemacinata, vanilie.
Reteta
Cind se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mina si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi. Daca nu s-a facut aceasta la cules, petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi li se taie mai multora deodata, aceasta parte. Petalele colorate se freaca intr-un castron cu 30 g zahar si cu zeama sau sarea de lamiie au rolul de a intari petalele fragile, ca acestea sa nu se moaie la fiert si de a inviora culoarea. Zaharul se pune la fiert cu 1/2 l apa , se amesteca pe foc, pina cind se topeste si, cind siropul da in clocot, se adauga petalele impreuna cu toata zeama lasata. Petalele frecate s-au intarit, de aceea trebuie sa fiarba mai mult. Dulceata se fierbe, pina cind se leaga. Va avea culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pina in fundul cratitei; atunci cratita se ia de pefoc. Daca se fierbeprea mult, zaharulse caramelizeaza si culoarea devine galbui
Idora spune:
Dulceata de fragi, zmeura sau mure
Ingrediente
1 kg fructe, 1 kg zahar, o lamiie sau 100 g glucoza, o lingura de rom.
Reteta
Fructele coapte, proaspete (neterciuite), se curata de frunze, se pun in strecuratoare si se spala la un jet de apa, de praf si nisip. Zmeura trebuie sa fie proaspata, altfel se va terciui repede si-si va pierde sucul. Fructele spalate se pun, intr-o cratita de 3-4 l, alternativ cu zaharul si zeama de lamiie sau glucoza, lasindu-le sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama. Se fierb la foc tare, ca sa se lege siropul repede (sa nu se terciuiasca). Cind fructele plutesc in tot siropul, pina in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.
teo1970 spune:
fetelor,
va multzumesc mult pentru raspunsuri !
mai am inca o intrebare pt. voi: la fructele care contzin simburi (caise shi vishine) cantitatea de fructe din retzetar se considera cu sau fara simburi? deci la 1 kg. caise/vishine ... 1 kg. zahar; caisele/vishinele cintarite cu simburi sau dupa ce le-am curatzat ?
multzumesc !
Marianar spune:
quote:
Originally posted by teo1970
fetelor,
va multzumesc mult pentru raspunsuri !
mai am inca o intrebare pt. voi: la fructele care contzin simburi (caise shi vishine) cantitatea de fructe din retzetar se considera cu sau fara simburi? deci la 1 kg. caise/vishine ... 1 kg. zahar; caisele/vishinele cintarite cu simburi sau dupa ce le-am curatzat ?
multzumesc !
curatate...
Marianar spune:
initial postat de Donia
In primul rand vreau sa va multumesc pentru ca datorita voua am facut pentru prima oara in viata gem (sau dulceata?) de caise si capsuni.
Iar intrebarea mea e: ce diferenta e intre gem si dulceata? Ca eu spun ca am facut gem, dar parca arata a dulceata, desi nu stiu cum se deosebesc.
palmyrah2002 spune:
Dragalaselor care ati facut dulceata cu gel fix ,ia
spuneti-mi si mie cum ati procedat,pentru ca dupa cum scrie pe pachet:
fructele cu doua linguri de zahar si gel fix se pun la foc iute ma intreb daca nu se prind de cratitza!
Saru mina!Cristina