la intoarcerea in romania, ce anume v-a socat?
Raspunsuri - Pagina 14
CryssUK spune:
Draga Allya,
Sa stii ca mi-a placut mesajul tau foarte pertinent si cu bun simt ai scris ce gandesti!
E trist ce a fost, dar sunt de acord cu tine.Ii admir pe oamenii care au putut sa treaca peste asta,ca multi dintre ei(printre care si unii dintre noi) sunt mult mai puternici,mai flexibili,mai buni cu cei din jur.
Eu sunt in Anglia acum, si desi englezii(sincer) imi par f simpatici, ma tot intreb ce s-ar fi intamplat cu ei daca ar fi trecut prin ce au trecut romanii,si daca i-ai pune sa traiasca cu salariile sau pensiile parintilor nostri.Cu singuranta s-ar manca (la propriu) intre ei,cand ei daca lucreaza 6 ore pe zi is obositi si ocupati de vai de eiiii......Si uitasem sa spun ca se incepe ziua de munca la 9, nu la 6am ca pt multi romani inainte de 1989 si poate si acum.
Am toata admiratia pt mamicile care munceau 8,10 ore pe zi de dis de dimineata si apoi veneau acasa, calcau, spalau,faceau mancare, citeau seara copilului povestea de ''nani-nani'' si care azi au puterea de a-si accepta destinul lor de pensionare cu 1.500.000lei/luna!
Sunt multi romani plecati departe, care , cum spunea cineva de pe acest site ''scuipa in fantana de unde au baut odata apa''.
Sunt multe lucruri urate si revoltatoare in Romania:sisteme, oameni,dar atata timp cat noi nu am avut curajul sa stam sa incercam sa schimbam lumea de acasa,nici nu avem dreptul la prea multa severitate in criticile noastre!
Nu toti oamenii merita creditul nostru,dar tb sa stim sa facem diferenta!
Abia astept sa merg acasa de Craciun, pt ca tb sa recunoastem ca marile sarbatori religioase nu au nicaieri farmecul de acasa.Bucuria de a ciuli urechile la usa pe care, in mintea ta de copil, intra odata Mos Craciun.
Si apoi sunt oamenii dragi care nu vor trai o vesnicie, si e pacat sa nu petrecem o clipa in plus cu ei,incercand sa ignoram partile rele din Romania,desi...ele exista si le stim cu totii!Oare astea nu mai atenuiaza din ''soc''?
Gandacel,sper ca iti e bine acasa, daca intre timp ai ajuns!Asteptam vesti!
Pupici,
Cristina
chatonel spune:
cataghe, doar o intrebare la care, probabil, ai mai raspuns: "de ce nu emigrati?"
Toulouse, la ville rose
CryssUK spune:
completareee...
Allya,uitasem sa iti spui ca nu m-am putut abtine sa nu deschid si pagina cu pozele bebelului tau .Alex e simpatic tareee!!!
I l-am aratat si prietenului meu ''ca uite cam asa bebel mi-ar place sa facem si noi!'':))))
Felicitari si sa iti traiasca Alex,si sa creasca mare frumos, sanatos si destept!
Pup, Cris
Guestus spune:
Idora
daca scoala lasa de dorit in Suedia cum se face ca ei construiesc Volvo si noi Aro? Ericsson se bazeaza pe promotia de la UPB din Ro?
De Sanvik ai auzit? Saab? ABB? Mai spun inca 20 firme cunoscute din NZ pina in Alaska.
Idora spune:
Guestus, cred ca cel mai bun lucru pentru tine si pentru linistea ta ar fi sa emigrezi, vorbesc serios, nu te iau la misto sau sa fac glume cu tine!!Chiar, de ce nu o faci, daca esti chiar atat de acrit de viata din Romania??
Guestus spune:
Idora
nu ai tu problema cu ce fac eu....dar spune...daca se face scoala proasta in Suedia...ei fac Volvo si noi Aro? Este corect? Nu trebuie sa fie invers?
ocebine spune:
Catalina ai pus foarte bine punctul pe i.
Sintem romani si locuim in afara Romaniei. Ne aducem cu melancolie aminte de momente placute din copilarie. Ne aducem sotii care nu au vazut niciodata tara in care noi ne-am nascut. DAR, nu mai traim acolo zi de zi.
Realitatea este cu mult diferita de ceea ce traim noi. Pentru mine (asta pentru ca vreau sa fiu acuzata de generalizari) a fost socant din cauza ca pur si simplu precesul de maturizare la mine a fost profund diferit de cei care au ramas in Romania. Eu am plecat la 16 ani si privitor la Romania am ramas cu amintirile inocente iar eu m-am adaptat vietii de aici.
Am inteles ulterior ca viata este foarte grea in Romania (ai cea mai mare dreptate cu lipsa paturii de mijloc - un excelent punct pe care l-ai prins) si ca trebuie sa dai din coate. Problema este ca sistemul te impinge la coruptie si in loc sa dai din coate cinstit (dupa care esti remunerat pe drept), inveti sa te fofilezi si sa te "descurci".
Un exemplu personal: noi inca avem un apartament in Romania care a fost lasat complet mobilat, exact ca si in ziua in care am plecat. Munca parintilor mei de o viata a fost in acel apartament. Noi am trimis bani regulat pentru intretinere si tot ce trebuia. Cine a avut cheia a facut jaf in apartament pe motiv ca tot am plecat "ce ne mai trebuie?".
Ulterior am oferit apartamentul unei verisoare de-a mea (23-24 de ani) care nu avea unde sa stea. Mari probleme si aici pe motiv ca nu are timp sa platesca intretinerea (eram restantieri luni la rind cu toate ca trimiteam bani regulat). Spuneti-mi si mie cite fete de 24 de ani traiesc singure intr-un apartament cu 4 camere (reutilat cind am fost in vizita) cu intretinere si telefon si TOATE celelalte cheltuieli suportate de altcineva?
Asta este mentalitatea care ma deranjeaza cind ma duc in vizita: efort minim din partea lor dar mina intinsa.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex3.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick3.jpg
Simona27 spune:
Ocebine,
mare greaseala sa dai asa frumos cadou la cineva..ca apartamentul si faptul ca fatuca nu plateste nimic pe el!
Daca cineva nu plateste/nu se chinuie sa obtina ceva, atunci nu va fi apreciat!
cataghe spune:
quote:
Originally posted by chatonel
cataghe, doar o intrebare la care, probabil, ai mai raspuns: "de ce nu emigrati?"
Toulouse, la ville rose
Stai linistita, Chatonel, lucram la asta, si speram ca ne va ajuta Dumnezeu sa reusim pina la urma. Ma surprinde insa cu cita dezinvoltura intrebi, de parca ar fi floare la ureche sa emigrezi! Pentru a emigra cu familie si copil iti trebuie fie bani multi - multi pentru noi cel putin! - , fie un contract de munca in strainatate, ceea ce nu este chiar atit de simplu de gasit de aici din .ro, pe internet! Vorbesti de emigrare ca si cum te-ar astepta acolo cineva cu flori - nu sint chiar atit de stupida sa-mi imaginez asta!
Deci, rabdare si tutun, speram ca pina la urma se va rezolva!
Dar daca cumva stii tu ceva servicii potrivite pentru noi, plecam si maine!
Numai bine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Idora spune:
Volvo, Saab sau altele nu au nici o legatura cu scoala care se face aici.Stiu prea bine ce vorbesc, cand spun ca nu se prea face scoala.
Poate ai uitat ca noi am stat sub comunism atatia ani, deci ce sanse am avut ca sa dezvoltam o industrie infloritoare si nici nu existau privati pe atunci.Acum, dupa revolutie inca suntem in perioada asta de tranzitie care e foarte grea si avem si niste guvernanti de-ti vine sa-i impusti pe toti.Dar eu sunt optimista in privinta Romaniei, s-au schimbat multe in bine (aici nu includ si salariile, care sunt sub orice critica).