la intoarcerea in romania, ce anume v-a socat?
Raspunsuri - Pagina 13
AC spune:
Simona... si Idora..
Idora itzi aduci aminte ca eu is cam neadaptata aici... si iubesc .ro mai mult ca tzara de adoptzie... dar mi-e greu... am fost in. ro acasa in primavara...Eu racita, galusca racita. In casa am pus radiatorul ca la calorifer nu e comutator. Frig si cald dupa voia centralei...Pentru omul de rand...ca eu n-am in Olanda casa proprie. Apartament la bloc. Deci compar mere cu mere. Am bantuit magazinele, doctorii... si cinstit vorbind nu mi-e era bine. Nu sunt nepoliticoasa, dar nici nu am considerat ca trebuie sa cuceresc vreo vanzatoare sau vreun medic. Platesc frumos, asigurarea ma ramburseaza si nu vad de ce as cersi o chitantza in lei si in romaneste. Aici o primesc in plic si apoi platesc. Dar in .ro, asigurata nu-s, deci sunt buna de plata. E perfect si normal... da chitantza?
Iar acum.. , saptamana viitoare plec acasa, stau ca neomul cu un copil mic o zi intre doua zboruri... De ce? Pentru ca chiar daca trimit medicamente spre .ro cu posta rapida, cu aprobarile toate si tinute la rece.. in .ro mi le tzin la verificare neaparat o jumatate de zi si n-au frigider. Ori alea trebuie sa stea la frigider...
E o chestie de civilizatzie. Punct. Functionarilor trebuie sa le vorbesti politicos... dar sa le cersesc ceva normal, mey? Cu zambete, cu bani.. tot un... incornorat! Si-s bine platitzi mey baietzii la DHL sau UPS in .ro... nu-i posta romana... si nici vamesii n-au salarii mici, nu?! Ma rog frumos de ei vreun sfert de ora.... Eu am rezistat pana la capat calma... e nu chiar surazatoare, nu? si am cumparat bilete!
Deci eu iubesc tarisoara asta... mioritica... dar asta nu ma orbeste de tot... Totul e bine in .ro cat ai bani si n-ai necazuri... daca ai... sa vezi ce ramai fara zambet dupa ce te dai cu capul de peretzi doua saptamani in gol. In rest cei dragi mi-s dragi ca ochii din cap, prietenii mi-e un dor de mor, mancarea si bautura si peisajele...Romania turist... is o minune.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
Idora spune:
Acum daca tot am inceput, sa continui pana la sfarsit.Dati cu rosii, faceti ce vreti, oricum stiu ca sunt antipatica pentru multi de aici!!
Suedezul meu a venit de 7 ori in Romania inainte sa vin eu prima data in Suedia.Inainte de a veni prima data, vorbeam mult pe chat si avea o parere groaznica despre Romania, bineinteles ca din auzite.Imi spunea multe chestii,printre care imi zicea ca "vrea sa ma aduca in anul 2000 din anul 200 in care se afla Romania".Eu radeam, nu ma deranja pe vremea aia dar ii ziceam ca bine, lasa ca o sa vii tu in Romania.Ce ma puneam eu cu Suedia, tara atat de dezvoltata??Ce sa comentez, ca aveam impresia ca suntem ultima tara din lume pe vremea aia!!
A venit, a ramas placut, profund si iremediabil indragostit de tara mea:)))Deci si-a schimbat parerea la 180 de grade:))) Vrea sa ne si mutam acolo si bineinteles ca eu sunt de acord:)))Dupa ce a vazut cum sta treaba in Romania si inainte sa merg eu in Suedia, mi-a tot zis ca e urat in Suedia, ca e mult diferita de Romania si ca n-o sa-mi placa (vedea si el diferenta in multe chestii) dar eu nu-l credeam si ziceam ca minte.Acum m-am convins ca are dreptate!!
AC spune:
Uite Idora... hai sa ne oprim amandoua...mie imi esti draga !
Idora spune:
Andreea, nu zic ca in Romania totul e roz,dimpotriva, sunt multe lucruri care trebuie indreptate dar sa stii ca nici aici in Suedia nu stau prea bine la capitolul caldura.Nu-ti spun ca si noi am cumparat radiator, ca asta iarna muream de frig in apartament.M-am si imbolnavit de 2 ori cu rinichii de cand sunt aici.
Si in privinta postei pot sa-ti spun ca nu exista neseriozitate doar in Romania.Am o prietena care trebuia sa vina in Suedia,trebuia sa primeasca invitatie din Suedia in 6 zile si nu i-a ajuns decat cam peste o saptamana dupa ce a ajuns aici si surpriza: invitatia a stat netrimisa timp de 12 zile in Suedia.Cam tarziu, eu zic!!Sunt destule nereguli si aici ca si in Romania,nici o problema!!
Idora spune:
Andreea ma bucur ca mai exista si oameni care ma indragesc!! Si tu imi esti draga si simpatica
AC spune:
Idora... eu ca taurachele mai zic doar Idora... nu cred ca vorbesti de posta rapida. Aceea are tracking number si vezi unde e in orice moment. Si costa de rupe! Si nu e mai neregula, ca nu ma supar eu de intamplare... aceea scapa pe peste tot. Da nu-i scapare, e refuz clar... noi nu facem asa... si nu vad ce nevoie avetzi... ca in avion il tin la rece ca sa va ia banii! Eu asa am apucat, marinel!
Si is socant de off topic...
Idora spune:
Nu, e vorba de posta normala.Dar culmea e ca o scrisoare din Romania in Suedia ajunge in 6 zile dar din Suedia nu!! Ciudat!!
AC spune:
N-or fi stiut daca .ro in Europa sau Africa sau Asia si s-au cugetat !
cataghe spune:
Mai, trebuie sa ma felicitati, orice s-ar zice!!! Pai sa ma abtin eu la subiectul asta pina la pagina 9!!!... Hai, recunoasteti ca merit flori, am facut pina acuma eforturi sa tac din gura, dar uite ca nu ma lasa of-urile!!!
Prima chestie: "socat", "impresionat negativ", "intristat"... de ce ne impiedicam atit de mult de cuvinte cind nu trebuie? Eu cred ca e foarte clar ce s-a intrebat la subiectul asta, dar nu ma mai leg acuma de chestia asta ca e tirziu - deh, pagina 9!!!
A doua chestie: a zis Gandacelu in primul mesaj un lucru care pentru mine a fost ca o revelatie: a pomenit o chestie numita "simt social". Si am stat sa ma gindesc: oare nu de asta mi-o fi mie rau in tara asta unde unii zic ca sunt toate bune si frumoase? Oare trebuie sa ai ceva aparte ca sa vezi scuipatii de pe strada, cersetorii, gunoaiele si noroaiele? Pentru mine acesta este un mister. Va rog, sa nu credeti ca vreau sa ma dau mare sau sa imi arog cine stie ce calitati. Dar pur si simlu nu pricep si numai la cit s-a scris pe forumul asta pe aceasta tema as vrea sa pricep. Pe internet sunt poze. Vin oameni cu poze facute personal in tari civilizate. Nici nu trebuie neaparat sa te duci pina colo ca sa vezi. Va rog, spuneti-mi voi care stati in Occident, ce se intimpla? Se da cu matura, se aduna hartiile si PET-urile de pe jos inainte sa se faca pozele alea? Vin armatele de gunoieri precum la noi inainte sa soseasca domnul Iliescu si fac curat ca sa nu iasa mizeriile in poze? Insist sa ma lamuriti asupra acestui aspect - dar nu ma intereseaza replici de genul cum e in cea mai nefericita suburbie din nu stiu care mare oras al lumii. Ceea ce ma intereseaza pe mine este clasa de mijloc - cum traieste clasa de mijloc, aia care in Romania nu exista.
Alta chestie: nu inteleg cum de se trece cu vederea ca la fel cum e una sa mergi in concediu in strainatate si e cu totul altceva sa traiesti acolo, este una sa vii in Romania in concediu si este cu totul altceva sa traiesti aici. Mi se pare o chestie foarte simpla si de bun simt.
Am ajuns sa fim mindri de cit de "rezistenti" ne-au facut pe noi saracia, lenea, prostia, invidia... toate "spendorile" cu care ne-am zbatut 50 de ani in comunism si continuam sa ne zbatem de 14 ani incoace. Da, se poate pune problema si asa, nu trebuie sa admiram alte popoare care traiesc civilizat, trebuie sa ne gindim ce prosti sunt pentru ca uite, ei nu ar putea trai din 150$ pe luna, NOI PUTEM!!!
Si ne incapatinam sa afirmam intre doua avioane ca tara asta merge spre bine, pentru ca au aparut beculete in copaci de Craciun - nu zic ca asta e rau, dar ati auzit vorba aia, "afara vopseste gardul si inauntru-i leopardul!"? Cum merge tara asta spre bine cind suntem in coada cozii Europei, am reusit cu mindria noastra de a trai din 150$ pe luna sa fim si in coada bulgarilor, carora le plingeam vezi Doamne de mila acum citiva ani? Pentru citi dintre romani merge tara asta spre bine? Am facut cu sotul meu un calcul sumar si am ajuns la cncluzia ca anul trecu pe vremea asta o duceam de trei ori mai bine... intre timp se presupune ca am avansat profesional amindoi, cistigam mai multi bani (romanesti, ce-i drept!), si totusi nu ne mai permitem multe lucruri pe care acum un an ni le permiteam. Ne incalzesc beculetele din copaci de Craciun daca buzunarele sunt goale?
In fiecare zi pe forumul asta se scriu mesaje care exprima nemultumirea oamenilor cu privire la viata de zi cu zi, la asistenta medicala, la educatie, la serviciile publice... nu le vede nimeni? Oare zburam iar legati la ochi spre societatea multilateral dezvoltata?
S-a vorbit despre "eleganta" si "frumusetea" romancelor. Pentru Dumnezeu, toata ziua vad numai femei, cite dintre ele isi permit sa fie elegante si sa se mentina frumoase? V-ati uitat prin restaurantele Bucurestiului seara? Pai haideti la mine la cabinet intr-o zi, sa vedeti acolo frumoasele si elegantele romance! Sa le vedeti cit sunt de "elegante", de "frumoase", de "educate"... de curate nu mai zic, ca iar o iau in basca!!! Si eu vorbesc de marea masa, nu de cele care se plimba prin locurile din capitala prohibite pentru "plebe".
"Plebea" aceasta este poporul roman, daca vreti sa stiti cum e in Romania uitati-va la ei, nu la cei 5% care o duc bine, aia existau si in comunism (nu spun ca sunt aceiasi, desi o mare parte sunt!) si exista cam peste tot in lume o patura bogata, intrebarea este cit de subtire sau de groasa e patura aia. Patura nostra "bogata", exceptindu-i pe cei aparuti in revista "Capital" in topul miliardarilor, asa subtire cum e ea, corespunde ca nivel de trai paturii "de mijloc" din alte tari - asta nu ne pune pe ginduri?
Si apoi, se spune ca nu trebuie sa comparam Romania cu Canada? Pai da, asa am facut 50 de ani, noi am fost ai mai deshtepti si mai grozavi, noua nu ne trebuia sa ne comparam cu nimeni, ne ajungea inteligenta noastra nativa! Cum sa nu compari? De ce, aia nu sunt tot oameni? Trebuie sa ma resemnez ca ciobanul mioritic ca am fost condamnata sa ma nasc in Romania si asta e, imi duc crucea pina mor? Bineinteles ca compar si mi se pare firesc sa ma "sochez", sa ma "intristez", sa ma "impresioneze negativ" sau cum mai vreti voi sa ziceti! Chiar trebuie sa ne ascundem dupa deget? De ce confundam, unii dintre noi, dorul de casa, de parinti, de tinerete, de locuri dragi, cu situatia Romaniei? De ce ne incapatinam sa credem ca in Romania se traieste cum traim noi in vacanta cu bani americani/canadieni/europeni sau mai stiu eu, in buzunar?!
Sunt sigura ca iar voi trezi comentarii aspre la adresa mea, ca iar se va spune ca arunc cu noroi, ca imi defaimez tara si ca sint o "tradatoare". Dar eu nu inteleg cum se pot trece cu vederea toate aceste lucruri care mie imi sar in ochi in fiecare zi. Si nu inteleg mindria de a fi sarac.
Scuze daca am fost off-topic, Papadie, fa-ti datoria si sterge mesajul daca e asa!
Numai bine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!