La France (11)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

WOW Sybille ce frumoasa esti! Si ce rochita ai avut! wow!
Oana ai avut dreptate cnd ai spus ca e frumusica, chiar e!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Aurelia - daca am cartea de munca d-acolo..si eventual traduc niste pagini..oare nu e suficient? Ca nu stiu daca imi vor da vreo hartie cei d-acolo..Snt cam ciudati cnd le ceri hartii..stiu asta de cand lucram la ei.

L&D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadine2004 spune:

Merci, Aura! Daca ai putea sa-mi trimitio copie pentru a avea o idee, ca in vara vreau sa ma duc sa rezolv asta la scoala.Iti multumesc mult!

Bine ai venit, Ilenna! Sigur aici o sa poti sa te lamuresti! Fetele sunt foarte dragute! Acum tu trebuie sa intrebi exact ce te intereseaza! Presupun ca vrei sa te casatoresti in Franta; si eu sunt in aceeasi situatie si, acum demaram pt acte si tot tacamul! Spune ce vrei sa stii!

Va pup pe toate! O zi frumoasa!(aici ploua)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadine2004 spune:

Merci, Aura! Daca ai putea sa-mi trimitio copie pentru a avea o idee, ca in vara vreau sa ma duc sa rezolv asta la scoala.Iti multumesc mult!

Bine ai venit, Ilenna! Sigur aici o sa poti sa te lamuresti! Fetele sunt foarte dragute! Acum tu trebuie sa intrebi exact ce te intereseaza! Presupun ca vrei sa te casatoresti in Franta; si eu sunt in aceeasi situatie si, acum demaram pt acte si tot tacamul! Spune ce vrei sa stii!

Va pup pe toate! O zi frumoasa!(aici ploua)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

ilenna, as putea sa-ti dau informatii generalein ceea ce priveste AFPA, ANPE, diplome... din pacate sint pe fuga acum, scriu de la munca - si nu am timp, sint in alergaturi...; o sa intru din nou peste citeva zile, cind repar PC-ul de-acasa. Pina atunci da tu o cautare pe Google.fr si ai sa gasesti informatii despre echivalente (cred ca e vb de rectorat) si la anpe.fr si afpa.fr ai alte elemente acolo.
Eu stau in Toulouse, la 250km de Bordeaux.
Pt actele de casatorie mergi pe site-ul administrativ al guvernului.
Bafta!
ps
http://vosquestions.service-public.fr/particuliers/fiche/3427.html
http://www.legifrance.gouv.fr/
http://www.service-public.fr/

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Cu stanga tin sandwichul, cu dreapta scriu, ca tin neaparat ca in scurta mea pauza de masa sa va zic ziua buna si sa spun bun venit noilor noastre membre, Spic de grau si Ilenna, in dreptul careia va flutura curand-curand drapelul francez!

O dupa-amiaza placuta,
Lulu

« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina spune:

Bine ai venit Ilenna!!Mai bine pe DC,nu? Sintem mai multe aici si ne putem ajuta intre noi!
Pupici la frantuzoaice!!

Corina si Anna nazdravana!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Buna, tizo, bine ai venit la noi!
S-o iau pe rind: cu casatoria, in principiu n-ar trebui sa fie probleme (cite bordeie atitea obiceie, depinde de primaria unde te vei casatori, eu m-am casatorit anul trecut intr-un sat de 800 de locuitori si personal am avut probleme, dar asta pentru ca primarita credea ca e o casatorie aranjata, nu din cauza actelor...).
Acte: ia-ti de la primaria din Ro certificat de nastere model nou (care e si in franceza si engleza) si NU-L DA la primarie la dosarul pentru actele de casatorie, explica frumos ca tu ai unul singur pe viata, nu ca ei...si daca nu te cred, pune-i sa sune la ambasada sa li se confirme acolo ca e asa cum spui tu...
IN afara de certificatul de nastere, pentru casatorie iti mai trebuie certificaul de cutuma si cel de celibat pe care le iei de la ambasada, precum si analizele medicale pe care le poti face aici (pastreaza factura, dupa aia o trimiti la securite sociale cind te inregistrezi pe numele sotului, si iti ramburseaza 65%). In mod normal, daca totul e ok dureaza cam 10-15 zile de la acceptarea dosarului in primarie pina la data nuntii.Daca a doua zi dupa nunta (ma rog...si a treia se poate:) te duci la prefectura sa depui actele pentru cartea de sejour, te incardezi in cele 3 luni (tre'sa fii in regula in momentul in care depui cererea de carte de sejour la prefectura, adica sa nu fi expirat cele 3 luni, dupa aia, iti dau ei o recepissé cu care esti in regula mai departe)
Dupa casatorie,fa copii certificate de primarie dupa certificatul de nastere,(=copii xerox pe care pune primaria o stampila cum ca-s conforme cu originalul) ca iti vor trebui pentru cartea de sejour, la securité sociale, etc....
Asa...tradu toate diplomele posibile in franceza in Romania, ca e mai la indemina si mai ieftin, daca crezi ca exista sanse sa vrei sa-ti continui studiile aici, atunci du-te la facultate si cere programa si foaia matricola si tradu-le si pe alea in franceza in Romania...
Dupa casatorie, primele demersuri sint la prefectura, la securité scciale, la assedic si la anpe (la assedic poti sa te inscrii si prin telefon)...dupa care poti sa pleci in voiaj de nunta
Cam asta ar fi la capitolul "prime impresii".Fetele vor dori probabil sa completeze ce-am scris eu...Daca mai ai intrebari, spune!
A, cum eu ma chinui acum sa fac scoala de soferi si-mi dau pumni in cap ca n-am facut-o in Ro, daca ai posibilitatea sa iei permisul cit mai esti acolo,nu aici, poate ca ar fi o idee buna...

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana cretu spune:

Otilia, lamureste-ma tu te rog, ca sunt speriata tare! Am mancat zilele astea numai branza Brie de President, Saint Mauree, Caprice de dieux, si Petit Billy (branza de capra), Feta si sa aflu azi de la fetele de pe forum ca este un subiect pe prima pagina a forumului in care sunt interzise complet Feta, branza de capra, Brie...Dar scrie :asigurati-va ca sunt facute din lapte pasteurizat. Dr mi-a spus ca pot manca orice branza dar sa nu fie din lait cru, ci pasteurizat. Si pe toate care le-am mancat scrie ca sunt din lapte pasteurizat.
Spune-mi, te rog, am facut ceva grav, mai pot manca sau nu? Nu de alta, dar e aproape singura mancare care imi intra in acest moment.
Va pup!

oana si bb din burtica (8 saptamani)
"Si maine mai este o zi..."
http://community.webshots.com/user/oanacretu..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samsara7 spune:

Oana, nu ai de ce sa fii suparata.Profit de moment ca sa iti spun ca am aflat cam tarzior de propunere si inca nu stiu ce voi face in week end. Cred ca am nevoie sa ma odihnesc, incep sa dorm ca o gaina pe unde apuc. Stagiile astea si examenele m-au terminat! In plus sunt o mie si una de alte probleme de rezolvat, care interfereaza cu scoala. Dar lasa ca nu au intrat zilele in sac, zilele de plaja abia acum incep. Vad ca nu te-ai saturat de gratarele, pofticioaso! Saptamana si mititelul! ...Apropo de mititei, ai grija de bebe!

Fetelor noi venite le spun ...de la sine inteles "Bun Venit"! Din pacate nu am apucat sa citesc totul, nu se incarca deloc unele pagini. O sa incerc mai tarziu.

Ma bucur sa aflu ca Emoison s-a apucat de scoala .Am auzit ca se castiga foarte bine in meseria pe care ti-ai ales-o, Elena, ca liberal.Da-i bice, se vor schimba multe in domeniul sanitar, se pare ca in bine si cat de curand.

Eiii, deci numai vesti bune: Sybille care are de lucru, fete noi in comunitate, Nadine isi dezleaga limba un pic pe site si face cursuri de limba franceza.Eu care mai am trei zile si termin stagiul in sfarsiiiit. Am uitat sa va spun ca atmosfera este buna si ca mi s-a propus dupa 3 zile sa lucrez pt ei, la o alta "maison de retraite" in St Laurent.
Daca tot ma lungesc la vorba, am sa va spun ca azi am dus-o pe fiica-mea sa viziteze, ca sa ia si ea niste lectii de viata si sa vada cata suferinta si singuratate exista. Ce m-a uimit a fost reactia unei rezidente pe care o am in grija ( Alzheimer) care nu face decat sa tipe ca din gura de sarpe si sa loveasca cu picioarele,dar careia ii vorbesc ca unei persoane normale. S-a imobilizat, golul din ochi a disparut (se intampla rar), a privit-o adanc si cu uimire pe Ruxandra . Pentru cateva momente am recunoscut in ea persoana care a fost, cea care ma priveste din fotografiile de pe peretii camerei sale. Singura diferenta intre azi si ieri este acel vid imens, acei ochi goi privind spre nicaieri, afara de limbajul incomprehensibil care i-a ramas la indemana -cel al gesturilor.
Trebuie sa va spun ca in aceste locuri, persoanele plasate regreseaza dupa cativa ani! Exista niste tablouri dragute pe pereti facute de pensionari acum 3 ani , s-a facut si o expozitie dealtfel. Cand am intrebat pe animatoare cine e autorul, am ramas socata! Mi-a aratat o batranica care desena cu sarg si incantare...puisori galbeni pe o carte de colorat pt prescolari. Era foarte mandra ca nu depaseste contururile, ca ceilalti. Cursurile de pictura cu aquarele s-au inchis demult, acum se folosesc doar de cateva creioane pt ca participantii la activitate au inceput sa bea apa in care se clatesc pensulele si alte patanii de genul acesta! Aceleasi persoane care faceau minuni cu mainile si imaginatia nu cu multa vreme in urma (3 ani nu e enorm) astazi se poarta ca niste copii.
E drept ca sunt conditii, ca unii rezidenti sunt incapabili sa ramana singuri acasa, sa isi poarte de grija, dar... lipsa afectiunii familiale, monotonia si acelasi ritual zilnic, faptul ca traiesc doar intre zidurile unei cladiri, izolati de ce se intampla in exterior, tansforma rapid o persoana normala intr-una cu mintile aproape ratacite. Din pacate sunt o gramada de familii care se debaraseaza prea cu usurinta de "batranii" lor. E comod sa trimiti carti postale, sa aduci un ghiveci cu lacramioare si sa intrebi la telefon (pentru cei care au inca sansa de a pastra interesul familiei) daca s-a terminat gelul de dus. Dar nu e totul limitat la un meniu echilibrat, la igiena si la asistenta unor profesionisti. Ca sa fii viu e nevoie de ceva mai mult decat de bataile inimii si de satisfacerile nevoilor fundamentale: a manca, a respira, a dormi, etc. E nevoie de atentie si de iubire. Iar firimiturile afective primite de la straini, de la cei ce au drept slujba sa se ingrijeasca de parintii altora, nu sunt de lepadat, dar nici de ajuns. Ca sa nu va spun ca sunt foarte multi din cei care nu mai au demult vizite! Un barbat in particular m-a impresionat. A facut un atac cerebral acum 3 ani si nu se mai poate deplasa decat in fotoliul rulant. Exista posibilitatea unei recuperari motorii, dar are nevoie de reeducatie. Fiica l-a plasat rapid, l-a pus sa semneze procuri pentru banca si a retras toate economiile (nu putine)! Traieste in vila tatalui, si i-a lasat la dispozitie doar pensia necesara cheltuielilor aferente casei de pensionari. Dar ce e mai rau e ca de atunci nu a mai venit sa il vada, nu raspunde la telefon, nici la scrisori. Ii separa 4 km, atata tot. De batran, care nu isi arata deloc varsta, se ocupa din cand in cand un fost coleg. Asa ca universul lui se limiteazala la programul TV, un ordinator vesnic stins (in amintirea vremurilor cand era infomatician) si o plimbare saptamanala prin gradina cu vechiul lui amic. Din cand in cand pune la cale planuri de sinucidere.
Si cine credeti ca gaseste scuze? Tatal parasit care o da una si buna ca fiica sa e influentata de sotul acesteia, biata de ea.

Sper sa stim sa ne invatam copiii ce e aceea recunostinta. Desi cred ca nu depinde numai de samanta pe care o plantam si ingrijim ci si cat de roditor este pamantul in care semanam.

Michaela

Mergi la inceput