Liviu, Marius, va rog sa ma ajutati cu un sfat!
Buna, nu stiu daca ati avut timp sa cititi si mesajul meu de ieri, referitor la pierderea cartii de munca - ieri, dupa ce v-am scris, am solicitat in scris cartea de munca inregistrata la zi si mai tirziu avut o dicutie cu cei implicati, au apelat evident la intimidare, insa sint hotarita sa nu las problema asa nerezolvata, ei sigur vor sa musamalizeze si situatia asta, ca pina acum.
S-a propus ideea unei anchete, la care am subscris, evident! Probabil circul va incepe cindva luni/marti, am insa mare nevoi de sfatul vostru in aceasta problema, sper sa gasiti putin timp sa cititi mesajul meu anterior, pe care il redau, din nou, aici:
_________________________________________________________________
Buna, am o mare rugaminte la voi: cei de la biroul personal mi-au spus ca nu imi gasesc cartea de munca, desi eu le-am adus-o acum 3luni, cind am inceput sa lucrez aici; saptamina trecuta, cind le-am solicitat o copie cu inrregistrarea la zi, au incercat sa ma ameteasca cu un raspuns (ba ca e la ministerul muncii, ba ca nu o gasesc ei ca nu am adus-o eu!); nu vreau sa intru in detalii prea multe, va spun doar ca este vorba de doua aspecte care se refera la aceasta institutie publica: incompetenta si rea-intentie (din prima saptamina m-au considerat o persoana incomoda).
Liviu's, poate ma ajuti cu citeva info:
1. eu am un contract pe perioada determinata pina cind postul pe care il ocup se va ocupa prin concurs de catre alta persoana (e o situatie care pare stranie, insa asta este contextul in care am picat fara sa vreau; lucrez intr-un minister, unde posturile sint date cu mult timp inainte, iar concursul este doar o formalitate ceruta de lege; cum se poate incheia contractul meu de munca, in conditiile in care cartea mea de munca a ''disparut'' ca prin minune? Eu oricum sint hotarita sa fac scandal, pentru ca nu este singurul lucru grav care (mi) s-a intimplat aici, toata lumea a avut probleme, dar oamenii prefera sa taca. Pot sa spun ca asta e picatura care a umplut paharul!
2. cu toate ca nu vreau sa ramin in acest minister, probabil ca acum sint fortata de imprejurari sa o fac, pina la solutionarea problemei cu cartea de munca - se poate, in conditiile in care postul pe care sint va fi ocupat de altcineva la inceputul lunii iunie? Sau pot sa ma elimine fara sa imi aduca la cunostinta in mod oficial, din moment ce din start contractul a fost pe perioada determinata? Perioada determinata nu a fost mentionata cu exactitate pe contract (de la ... pina la ...), ci trecuta ca atare: ''angajat pe perioada determinata, pina la ocuparea postului prin concurs'';
3. stiu ca este destul de complicat sa obtii un duplicat al cartii de munca, personal nu am timp sa ma ocup de asa ceva - cine trebuie sa se ocupe, in situatia data, avind in vedere ca ei au pierdut-o? Pentru ca nu cred a disparut asa, puf si gata, nu vreau sa o declar nula, mai ales ca, repet, din moment ce ei au pierdut-o, ei sa rezolve situatia.
4. persoana care aici opereaza in cartile de munca nu are calificarea de inspector resurse umane, dar este o persoana cheie in departament, se ocupa de probleme de personal de mai bine de 30 de ani - ce pot sa fac in situatia asta, nu am nervi pt. asa ceva, insa tare as chema inspectia muncii aici, ce crezi, merita?
5. Desi m-am ocupat si eu de resurse umane citiva ani buni (mai putin de partea legislativa), nu am intilnit nicaieri in legislatie vreo mentiune care sa prevada ca angajatului trebuie sa i se semneze la predarea/preluare cartii de munca; eu imi facusem o lista cu documente care tb. aduse de angajat, pe care semnam de primire; dar asta faceam eu, pe vremea cind lucram in alta parte- aici, la minister, repet, incompetenta si ineficienta sint ''valorile'' apreciate.
Am mare nevoie de sfaturile voastre si va multumesc anticipat!
________________________
Ai grija pe unde calci, pamintul e plin de ingeri!
Raspunsuri
marius spune:
Ce sa spun. Chestia cu pierdutul cartii de munca nu e plauzibila. Mai degraba au ratacit-o sau stiu eu? Acum practic discutand nu exista o dovada certa (documentara) prin care sa dovedesti ca ai predat cartea de munca. Si din acest motiv defapt nu poti demonstra acest lucru. E suficient ca ei sa spuna ca nu ai predat-o si asta e...nu poti demonstra contrariul. Pui o multime de intrebari in text..nu stiu la care sa iti raspund. Despre contract...este valabila formularea cu perioada determinata pana la ocuparea postului prin concurs insa in acelasi timp sunt obligati sa precizeze data la care va avea loc concursul. Nu poate depasi 1 an calendaristic.
Daca ei sustin ca acest document- cartea de munca se afla la Inspectoratul de Teritorial de Munca in mod obligatoriu trebuie sa aiba actul de depunere a cartii de munca la ITM. In acest act apar toate datele de identificare a cartii de munca. Ai dreptul sa le soliciti acest act in acest caz si sa faci copie xerox dupa ea.
Pe viitor sa iti faci un obicei ca atunci cand predai acte importante sa ti se semenze de primire...pentru ca nu se stie niciodata.
Daca ei opereaza in cartea de munca ei trebuie sa rezolve problema ta. Daca ai nevoie de certificarea la zi a activitatii tale poti sa o obtii si de la ITM pe baza de cerere nu neaparat cartea de munca, nu de alta dar nu peste mult timp nu vor mai fi valabile, ofiial vor fi retrase, certificarile vor doar electronice ca evidenta.
Marius (www.desprecopii.com)
cool spune:
Anima,
1)Daca esti salariata unei institutii publice, nu ai nici o legatura cu Inspectoratul Teritorial de Munca (aceasta institutie nu tine in evidenta institutiile publice)
2) Ref carnet munca: Marius are dreptate, nu exista un act doveditor ca unul a predat si celalalt a primit carnetul de munca, INSA cf art. 4(1)/Decret nr.92/1976 "...carnetul de munca se pastreaza in unitate atat timp cat titularul este incadrat in munca..." ceea ce inseamna ca angajatorul este OBLIGAT ca la angajare, sa solicite carnetul de munca.
3) Cat priveste PERIOADA inscrisa in Contractul Individual de Munca este total GRESIT. Cf. art 80 alin 2/Codul muncii, "se precizeaza expres durata pentru care se incheie"
4)Atentie, carnetul de munca este actul care dovedeste activitatea desfasurata in munca pana la 01.01.2007. Cauta sa iti obti duplicat de pe carnetul de munca!
Succes!
Anima spune:
Buna, va multumesc pentru consiliere.
Precizez:
1. sint angajata a unei institutii publice, deci cartile de munca sint tinute in cadrul acesteia, nu la ITM.
2. nu exista o evidenta a cartilor de munca in cadrul dept.ru, acestea se predau pur si simplu, fara semnatura de primire din partea angajatorului; mai mult, asa cum cred ca am mentionat in primul mesaj, persoana care opereaza in cartile de munca nu este inspector ru, nu face acest lucrru in baza unei autorizari;
3. la vreo 2 sapt. dupa ca am adus cartea de munca la dept. ru mi s-a solicitat si nota de lichidare de la angajatorul anterior, cu mentiunea ca fara aceasta nu pot sa inregistreze contractul pe cm - de unde rezulta clar existenta cartii de munca, in acel moment, la dept. ru.
4. pe contract nu se precizeaza perioada, cf. art.80, alin.2 Codul Muncii, ci doar ''perioada determinata pina la ocuparea postului prin concurs'' - cred ca le pot aminti acest amanunt care le-a scapat, nu?
5. In ceea ce priveste duplicatul: cm ar tb declarata intii nula si apoi inceput demersul; problema e ca oricum vina e a lor, iar eu nu sint de acord sa declar nula cm, din moment ce nu eu am pierdut-o; sigur ca ideal ar fi sa se gaseasca prin debandada din biroul de ru, dar, in cazul in care nu o vor gasi (in proportie de 90% cred ca asta se va intimpla...) ce ma sfatuiti sa fac in contiunare, avind in vedere toate datele de mai sus?
Multumesc mult.
Ai grija pe unde calci, pamintul e plin de ingeri!
cool spune:
In cazul pierderii carnetului de munca, se va elibera celui in cauza un carnet de munca duplicat de catre ultima unitate la care acesta a lucrat sau lucreaza.
Eliberarea duplicatului, in caz de pierdere a carnetului de munca, se face numai dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Carnetul de munca duplicat se intocmeste in acelasi mod ca si carnetul de munca original, pe prima pagina a acestuia mentionandu-se "DUPLICAT", precum si seria si numarul carnetului de munca original.
Pana te lamuresti ce cale vei alege, fa rost de numarulsi seria vechiului carnet!
Si inca ceva! Cum ti-au stabilit dreptul de concediu de odihna? (la majoritatea societatilor, se tine seama de vechimea totala in munca si care se dovedeste cu carnetul de munca) ...