Fetele din USA, poftiti la o barfa!!! (19)
Raspunsuri - Pagina 8
lucia_cs spune:
quote:
Originally posted by adivio
buna fetelor,
Ma primiti si pe mine pe aici, ca sunt si eu mica si nouta
Bine ai venit!
Lucia sotia lui Csaba.
Cleomax spune:
'neata la toata lumea!
adivio si angi_i, bine ati venit, gabbriela, la multi ani
laura_o, cu 401K e diferit de la companie la companie, in general ei dubleaza suma depusa de tine pana la 3% din salariu. daca tu vrei sa depui mai mult, poti, dar ei se opresc la aia 3%. exista si o limita maxima(in ceea ce priveste IRS) pe care o poti depune, mi se pare ca $10 000.
chestia cu vested are de-a face cu anii lucrati la co. dupa care toti banii depusi sunt ai tai. daca de ex vrei sa te muti la alt job inainte de termenul stabilit la incheierea contractului( de obicei 4-5 ani), ramai cu ce ai depus tu plus un procentaj oarecare din ce au depus ei- cam 60%. abia dupa cei 4-5 ani esti 100% vested, adica toti banii sunt ai tai, inclusiv contributia lor.
Cleomax spune:
uau, veve, ce situatie nasoala:(
mi se pare foarte ciudat cum a primit avocatul ala actele voastre, in fond l-ati fi angajat pentru o chestie de trafic, nu? nicidecum imigratie. nu cumva avocata a incurcat itele, ca nu-mi imaginez cum de aia de la INS ar fi avut numele acelui avocat pe care nici nu l-ati angajat in final.
va doresc bafta sa rezolvati cat mai repede.
Ina Stan spune:
Salutari tuturor si bun venit noilor "colege de suferinta"
...De parca eu as fi mai veche...Multumesc mult Andrada! N-am "esperentza" in domenii medicale, dar sper sa ma descurc, asa ca o sa caut ce mi-ai zis, poate gasesc ceva pe "ulita noastra".Vara asta e musai "sa ma distrez" si eu cu ceva(oricum acum sunteti si voi pe aproape si tare ma bucur!).
Cum insa bate week-end-ul la usa, ziceti-mi si mie, cum e mai bine sa merg in Canada: cu masina mea(care merge, dar nu-i prea noua si nu stiu cum face la asa drum lung)sau cu una de inchiriat? Nu am decat asigurarea obligatorie, mai trebuie ceva pe langa? Ca n-am pe care sa ma bazez la caz de surprize.Si nu mai sunt decat 8 ore ca sa rezolv problemele. Multi pusici
Laura _Oprescu spune:
astazi aflu si eu mai multe...Adi a fost plecat la o conferinta cu vp de engineering si ala i-a tot spus ca trebuie sa isi puna bani ca firma dubleaza etc...noi inca nu am pus data fiind conditia noastra aici cu H4 ..nu stiam de ne intoarcem sau nu in Canada...dar va trebui sa punem.. na.ca taman ce vorbii cu jumatatea mea la tf si imi psuse ca aduce acum la pranz mai multe informatii acasa,dar c ain princpiu suma minima e 3% astfel ca firma sa dubleze, iar de tu alegi s apui 5% firma pune numa 4%...Cica trebuie sa alegem in ce investim fondurile, banii teoretic pana la 59 de ani nu ii poti scoate,decat daca vreai sa iti iei ceva (casa etc) insa platesti la ei toate taxele plus o penalitate de zece la suta parca...aici sunt inca confuza ,dar ma luminez io dupa pranz...ma luminez si cu pensiile cat de cat ca nu se poate sa fie asa imposibil sa nu fii asigurat..
acum , o alta chestie mai este cu pusul banilor deoparte ptr copchilasi....ce programe sunt cele mai faine? ca si de asta trebuie sa ne apucam...voi cum ati procedat ?de fapt ce ati ales?
pup la voi ca va dadui de lucru...
veverita, sunt consternata ....te-as suna ,dar mi-e ca ilt rezesc pe Croco....nici nu imi vine sa cred ca se poate asa ceva...
Cleomax spune:
pai laura, da, asta e un fond de pensie, la care nu platesti taxe, de aia daca scoti din ei inainte de varsta x te penalizeaza, desi e impropriu spus penalizare, e vorba pur si simplu de platit taxe de venit, chestie pe care ai fi facut-o pricum daca n-ai fi deschis 401k.
Llaura spune:
Dragutele si desteptele, cum le stiu ele pe toate, exact, dar exact ca un om mare!
(Asta ca aflu si eu cum e cu 401k, face sotu' in curand un an in firma la care lucreaza si are voie 401k, dar noi nu stim, e bine, nu e bine, adica in general nu stim ce e aia, ca sa zic asa...)
Veve spune:
quote:
Originally posted by Laura _Oprescu
veverita, sunt consternata ....te-as suna ,dar mi-e ca ilt rezesc pe Croco....nici nu imi vine sa cred ca se poate asa ceva...
Lauriciule,stai linistit!Is asa de satula de incurcaturile si prostiile astora incat nici n-am fost surprinsa cand am aflat vestea...ca stiu de vreo 4 zile chestia asta.Ghinion de nesansa!...Si croko nu prea doarme niciodata,ca sa-l trezesti tu cu telefonu'..Seamana cu ma'sa si cu sor'sa!
Irina,veve & croko
Laura Takacs spune:
Fetili, hai sa va bag io in pita cu 401 keiu, ca asta fac de trei ani de zile, accountingul pt planul de la compania noastra. Orice angajat (la noi)e bagat automat in 401k, ori alege ori ba. Daca nu alege ii tine automat 3% din salar pt plan. Daca alege, poate contribui intre 2% si 25% din salarul anual. Poate sa-si aleaga contributiile din salar fie inainte de taxe fie dupa. Legea IRS-ului zice ca numai $12,000 (pt anul 2003) poti sa-i pui inainte de taxe in 401k. Cei peste 50 de ani, nu-i cazul la grupul nostru, mai pot pune suplimentar $2,000 pe an, a fost in 2003, cu increments de $1,000 pt fiecare an dupa pana la un maxim de $5,000 in anul 2006. ASta, va zic din nou, numai pt cei peste 50 de ani. Deci, compania noastra- ca depinde de planul companiei, matches (gasiti voi echivalentul) 50% din contributiile angajatului pentru primii 6% retinuti din salar, adica iti dau 50 de centi la dolarul pus de tine pentru primii 6% din salar care-l pui in 401k (sa zicem ca ai $10,000 si vrei sa contribui 10%, deci $1,000 pe an..ei iti dau 50 de centi la dolar pentru primii $600 care-i pui in 401k, pentru restul nix). Treaba cu "vestitul" (vested) merge cam asa: 40% vested dupa doi ani si creste 20% pentru fiecare an lucrat la companie, si numai dupa 5 ani esti 100% vested. Acest "vested" inseamna ca poti lua cei 50 de centi la dolar dati de companie, altfel ii pierzi daca pleci inainte de cei 5 ani, total daca pleci inainte de 2 si partial, in functie de procentaj dupa cei 2 ani. De 401k poti sa te atingi la 59 1/2 ani(nu-i gluma, e legea IRS-ului). Daca scoti banii inainte de varsta asta si nu-i mai pui inapoi (deci daca iei imprumut din 401k si nu-l mai dai inapoi sau pur si simplu vrei sa-i scoti ca ii vrei) platesti penalizare 45% (taxe+penalizare).
Noa, sper ca v-am lamurit, pt mine ii clar, dar poate le-am cam balmajit. Daca aveti intrebari va stau la dispozitie.
Laura Takacs spune:
O, am uitat sa va spun ca e si un trick ca sa te atingi de bani inainte de faimosii 59 1/2ani. Faci un rollover intr-un IRA account si de aia te poti atinge la 55 sau 56 parca.