divort- numele de familie
Vreau sa stiu daca exista o lege care sa oblige la scimbarea numelui din buletin dupa divort. Treaba sta cam asa. Au divortat, dar ea continua sa foloseasca numele lui de familie. Nu si-a modificat nici cartile de vizita, continua sa le imparta cu numele vechi. Nu stiu daca la divort e ca la casatorie sa iti scrie pe el ca tr sa il schimbi pt a iti trece vechiul nume in termen de cateva zile?
multumesc
Raspunsuri
Camelia spune:
Uite ce spune Codul familiei:
Art. 40. - La desfacerea căsătoriei prin divort, sotii se pot învoi ca sotul care, potrivit Art. 27 a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt sot, să poarte acest nume si după desfacerea căsătoriei.
Instanta judecătorească va lua act de această învoială prin hotărârea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate să încuviinteze acest drept chiar în lipsa unei învoieli între soti.
Dacă nu a intervenit o învoială sau dacă instanta nu a dat încuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea înainte de căsătorie.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
bebetica spune:
quote:
Originally posted by manu0202ro
Nu, el a cerut ca ea sa nu ii poarte numele. Deci clar el nu a fost de acord!
Vad ca esti jurista si nu mai inteleg NIMIC !1!!?????!!!!!!!!
Ioana si al ei STEFAN DIMITRI
http://babycenter.shutterfly.com/osi.jsp?i=67b0de21b371605805da
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by manu0202ro
Nu, el a cerut ca ea sa nu ii poarte numele. Deci clar el nu a fost de acord!
In hotararea privind desfacerea casatoriei trebuie sa fie stabilit daca partile isi vor pastra sau nu numele din timpul casatoriei.
Verifica respectiva hotarare si vei vedea astfel daca sotia divortata mai are sau nu dreptul sa foloseasca numele din timpul casatoriei.
Marina spune:
intreb doar din curiozitate, sa va bat la cap...daca doamna are chef sa foloseasca numele...pe carti de vizita sau pe unde vrea ea, dar nu in acte oficiale, e vreun bai? Poate cineva sa-i faca ceva?
liviu`s spune:
Pai, sa vedem ce spune Codul penal:
Înșelăciunea Art. 215. - Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos material injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înșelăciunea săvârșită prin folosire de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.
Falsul privind identitatea Art. 293. - Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, pentru a induce sau a menține în eroare un organ sau o instituție de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează încredințarea unui înscris care servește pentru dovedirea stării civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fără drept.
Marina spune:
hehehe liviu pe baza codului penal...cred ca cu un avocat bun doamna foloseste numele pana la adanci batranete pe documente gen carti de vizita, etc...nu o putea sa incheie contracte si alte alea in numele asta e drept...dar deh...nume de scena
Mersi mult si scuze de divagatie!
schuster laura spune:
Am citit acum despre problema numelui si legile.
Problema o cunosc pe pielea mea putin ,dar sint de parere ca legile au rostul lor si nu degeaba sint facute.
Daca fiecare ar respecta su urma legile atunci sint convinsa ca am avea o lume mult mai buna cu mult mai putine probleme.
CE TIE NU-TI PLACE ALTUIA NU-I FACE.
schuster laura