Taticii la maternitate

Taticii la maternitate | Autor: simonaM

Link direct la acest mesaj

am gasit un articol foarte interesant!!! Miracolul nasterii unui copil impresioneaza pe oricine, fie ca este vorba despre un viitor (sau potential) tatic, fie ca este vorba despre un simplu observator. In cele cateva ore cat am stat la usa maternitatii spitalului Elias, am ajuns la concluzia ca nasterea unui copil il transforma, la randul lui, in copil, pe tatal sau. Se intampla intr-o zi din cele insorite ale acestei primaveri, pe coridoarele spitalului Elias, de dimineata pana inspre pranz cand nasterile sunt (totusi) mai putine decat seara. Pa bancile din coridorul de asteptare prea putini aveau rabdare sa se aseze. Doctorii prezenti si care treceau in fuga pe coridor repetau aproape instantaneu: "va rugam luati loc", "linistiti-va, luati loc"... Dar emotiile celor care asteptau momentul mult dorit erau prea mari pentru a lua loc... Dupa cum aveam sa aflu din destainuirile celor prezenti (cate nu vorbeste omul in asteptarea unor miracole si cand sufletul ti-e plin de bucurie si emotie) ca in unele cazuri copilul fusese mult asteptat, dupa tratamente indelungi, de cativa ani. Unii soti fusesera mai precauti si cumparasera din timp flori, atat pentru doctorita cat si pentru sotie. "Mai bine ii dau din timp buchetul ca cine stie cand naste sotia si se pot ofili florile", gandea unul dintre barbatii prezenti, a carei sotie era preconizat sa nasca inspre seara. "Nu plec acasa fie ce-o fi. M-am invoit de la serviciu si nu plec acasa si sa ratez momentul. Am asteptat 9 luni, mai pot sa astept cateva ore". Un altul, in conversatie cu doctorul, care ii spunea ca sotia nu naste mai devreme de 3-4 ore. "Nu se poate, simt eu ca are sa nasca mai repede. Imi spune ca are dureri foarte mari deci s-ar putea sa nasca in curand (telefonul mobil sa traiasca!). Nu plec, prefer sa stau aici cateva ore". Domnul parca a avut gura aurita, ca sotia a nascut cu mult mai devreme decat se astepta chiar si medicul. Vestile veneau pe scurt, pe rand, de la infirmiere, asistente sau doctoritele care intrau in sala de travaliu si ieseau apoi spre cabinetul medicilor. "E bine, o sa nasca in curand, va anuntam noi, stati linistit". Emotia si agitatia erau vizibile pe capul viitorului tatic. A primit chiar si un pahar de apa pentru a-si linisti emotia. Dar... nimic. Apa a ajuns la flori, bietul om neavand starea nici pentru acest gest. "Felicitari, aveti o fetita!", a venit dupa putin timp vestea cea mare. Lacrimi, lacrimi, lacrimi. Ne-a emotionat chiar si pe noi, cei prezenti si straini de familia acestui om. In cateva minute a fost adusa si mogaldeata, pentru a fi vazuta de tatal ei. Reactia? Cum nu va asteptati: "vai dar ce urata e!"... "Cealalta fetita a mea parca nu era asa urata cand a nascut-o". "Dezamagit?" - l-am intrebat eu. "Un pic. Mai am o fetita acasa si mi-as fi dorit un baiat". "Sotia? Cum se simte? A nascut normal, prin cezariana?". Raspuns: "Nu stiu. N-am intrebat... Copilul ma interesa...". Si miracolul se transforma din ce in ce intr-o stare de normalitate apasatoare pentru cel a carui dezamagire fusese foarte mare. Peste alte cateva momente, un nou "anunt": "Felicitari, aveti o fetita frumoasa ca o zana, grasunica, sanatoasa". Tatal: "Fetita?". Doctorita: "Da, o fetita foarte frumoasa". "Sunteti sigura? Nu glumiti?". "Nu domnule, de ce? Nu va asteptati? Nu stiati de la ecografie?". Tatal: "Pai acolo ba mi-a spus ca-i fata, ba ca-i baiat. Auziti, dar nu se mai poate face nimic?". Doctorita, complet socata: "Ce sa facem domnule? Sa-i schimbam sexul?". Tatal: "Stiu si eu?!". Dupa care a plecat ca un fulger, mai mult decat negru de suparare ca sotia indraznise sa-i faca o asemenea surpriza. Povestile despre reactiile tatilor au venit apoi instantaneu pe buzele rudelor de sex feminin care nascusera si mai auzisera de manifestari similare. Pacat ca barbatii (tatii) nu realizeaza ceea ce un mare scriitor spunea intr-o scrisoare de adio: "Am invatat ca, ori de cate ori un nou nascut prinde cu pumnul lui mic, pentru prima oara, degetul mare al tatalui sau, il tine strans pentru totdeauna". Miracolul nasterii insa ramane. Dragostea - de tata, de mama, de copil - e singurul lucru care poate umple eternitatea. don't worry....be happy.mona78

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

Taticii au nevoie de ajutor! Mamicile sunt nerabdatoare mai ales atunci cand vine pe lume primul copil. Doresc mereu sa-l protejeze si fara sa-si dea seama ii exclud pe tatici din plan. Asa se intampla in majoritatea cuplurilor ce traiesc experiente unice atunci cand inca un membru vine in familia lor. Si tu patesti la fel? Sau vrei sa fii pregatita cand va sosi momentul? Atunci citeste sfaturile si trucurile noastre. Cat de des sunt exclusi taticii?Aproape fiecare tanar tatic a fost lasat pe dinafara in primele cateva saptamani. Mamica este cuprinsa de o multime de sentimente si simte nevoia sa-si protejeze excesiv de mult pruncul. Intr-un final, mamica realizeaza ca si taticul doreste sa fie alaturi de copil, asa ca il lasa se se acomodeze cu el. Si el va fi la fel de grijuliu ca si mama. De ce taticii se simt dati laoparte?Copilul are nevoie in special de mancare. Daca mama a hotarat sa-l alapteze, atunci tatal inevitabil va fi cumva exclus. Si mamica ar putea avea probleme cu impartirea responsabilitatilor. Timp de 9 luni s-a descurcat singura, iar acum trebuie sa-si lase si partenerul intre ea si micut. Tatal trebuie sa se ofere sa schimbe scutece si hainute si sa o lase pa mama macar 10 minute pe zi sa se odihneasca. Adica sa poata face un dus sau sa bea o cana de cafea fara copil in brate. Consecintele ivite cand taticul e indepartatMamica poate ca nu are nevoie de ajutor in primele cateva zile, dar punem pariu ca daca zilele se transforma in saptamani, iar saptamanile in luni, ea va dori sa aiba pe cineva alaturi, caruia sa-i spuna "Hei, e randul tau". Iar daca taticul va fi dat laoparte din preajma bebelusului in primele zile, isi va pierde incredera in el si ii va fi mult mai greu sa se acomodeze cu indatoririle de tatic. Trucuri care te ajuta sa-l apropii pe tatic de bebelus1. Fa-ti timp pentru elSa-ti faci timp pentru el nu inseamna numai sa ai timp pentru sotul tau si pentru micut. Este la fel de important timpul pe care ti-l aloci tie. Sa duci bebelusul in pat atunci cand il hranesti, de exemplu, poate fi mai usor pentru tine, dar il poate da pe tatic laoparte - pana la urma nici mamica si nici copilul nu sunt acolo pentru el.Daca nu poti lasa bebelusul sa doarma in alta camera, atunci un mic leagan poate sta langa patul vostru. Asa si tu si el veti petrece timp impreuna. 2. Gaseste modalitati de apropierePoate fi simplu: il rogi sa schimbe scutecul copilului dupa ce l-ai hranit - tu pierzi oricum daca nu o faci! Daca alaptezi, atunci incearca sa pui lapte in biberon din cand in cand pentru ca taticul sa se ocupe de hranirea micutului.Baia este un alt moment in care ai nevoie de el - fiecare dintre voi este agitat atunci cand vine vorba de ora de baie, dar daca il veti imbaia impreuna, va va fi mai usor. 3. Fa un pas inapoiNu uita ca si pentru tine a fost greu sa te acomodezi cu rolul de mamica. Practica il va face si pe el sa se descurce mai bine cu micutul. Fa un pas inapoi si lasa-l sa invete! 4. Contactul piele la pieleGandeste-te cat de apropiata te simti de partenerul tau atunci cand stati dezbracati unul langa altul. La fel se va simti si micutul vostru. Ofera-i sansa sa vada cat de minunat este sa-i atinga pielea micutului - sa-l imbaieze, sa schimbe scutece, sa se joace, sau chiar sa-l culce pe micut. Legaturile stranse dintre parinti si copil ii dau acestuia din urma sentimentul de siguranta. don't worry....be happy.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

Fa-l sa se simta tatic! Partenerul tau trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca va deveni tata. El va incepe sa iubeasca fatul si va astepta cu nerabdare crescanda venirea copilului sau pe lume, daca vei sti cum sa il faci martor la sarcina ta, acceptand sa te insoteasca la consultatii si citind seara impreuna "Ghidul femeii insarcinate". Psihologul Smaranda Grosu, de la Centrul Medical Unirea, ii sfatuieste pe viitorii tatici sa isi ocroteasca partenerele insarcinate, sa le dea atentie si sa demonstreze ca se preocupa de starea lor. In acest fel, se dezvolta si sentimentul ca vor fi tati. Iar daca viitorii tatici vor urma pasii urmatori, ei vor considera ca nasterea a fost cel mai important eveniment din viata lor, ceea ce va crea o legatura foarte puternica intre ei si copii. Ia-l cu tine la ecografii"In primul rand, viitorul tata ar trebui sa participe la toate consultatiile, pentru ca este momentul in care partenerii incep sa se obisnuiasca cu gandul ca viitorul bebelus este pe drum", spune psihologul. Iar ecografia reprezinta chiar oportunitatea de a vedea "fotografia" fatului. Mama simte schimbarile care au loc in trupul ei, dar pentru sotul sau, acestea nu sunt evidente de la inceput. Or, in momentul in care il aude pe doctor spunand : "Aceasta e manuta copilului" sau "Iata capsorul", e imposibil ca in sufletul sau sa nu se cuibareasca dragostea si duiosia pentru copil. Frecventati cursuri de pregatire prenataleAr fi o idee excelenta, deoarece acestea sunt indicate atat din punct de vedere educational, cat si social. Participarea la astfel de cursuri este de ajutor, deoarece barbatul are posibilitatea sa invete lucruri nestiute despre sarcina. Pe de alta parte, partenerii petrec impreuna cateva ore pe saptamana, timp in care se concentreaza asupra exercitiilor fizice care faciliteaza nasterea. Ca sa nu mai vorbim despre cum va povesti el celorlalti tati despre evolutia viitorului sau copil. Stati de vorba cu... burticaSa vorbeasca burticii, sa o sarute si sa o maseze usor sunt manifestari care il apropie foarte mult de copilul nenascut. Puteti modela personalitatea copilului spunandu-i ca este un bebelus cuminte, simpatic, iubit si dragut. Este foarte important ca partenerul sa iti asigure conditiile in care sa te simti confortabil si calma, deoarece copilul simte acest lucru si se dezvolta intr-un mod sanatos. Sa decoreze camera copiluluiAceasta activitate face ca tatii sa devina si mai implicati in meseria de parinte. "Pericolul" e ca asa incep sa faca planuri de viitor pentru copilul lor. Dar exista superstitia ca nu e bine sa cumperi hainute sau jucarii, inainte ca bebelusul sa se nasca. Dar, partenerul tau poate sa se ocupe de decorarea camerei dupa nastere, in cele 3-4 zile in care tu si copilul sunteti inca in spital. Atunci nu-l mai opreste nimeni sa cumpere un patut dragalas, tone de jucarii si, neaparat, un calut din lemn. Cititi cat mai multa literatura de specialitate.Este important ca invatati macar "Ghidul femeii insarcinate". Pe langa el, pe piata au aparut o multime de brosuri folositoare. Ajunge sa intrati intr-o librarie si veti gasi o multime de carti care trateaza subiectul sarcina. Sa asiste la nastere?Si, desigur, poti sa ii sugerezi partenerului sa fie prezent in timpul nasterii, dar asta doar daca amandoi va doriti acest lucru. Este foarte important sa fie acolo, deoarece aducerea pe lume a unui copil este un eveniment care schimba viata pe termen lung. Nu incerca sa il "aduci" cu forta in sala de nastere. Trebuie sa si-o doreasca el suficient de mult. don't worry....be happy.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Sursa: http://www.eva.ro/familie/articol212.html
Autor: Oana Grecea

SIMONA insist sa nu mai postezi fara a preciza sursa articolului!

"Īn afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)

Mergi la inceput