Am tot auzit despre case sau terenuri vandute de proprietar de mai multe ori. Cum se poate intampla asa ceva? De exemplu un teren care ara carte funciara, este intabulat si tot ce ii trebuie cum poate sa fie vandut de mai multe ori mai multor cumparatori? Si asta prin notariat.
Daniela, mamica de Ana-Maria
Daniela,
legislatia de la noi spune ca noul proprietar trebuie sa duca actele de vanzare-cumparare pt re-intabulare pe numele sau la judecatoria de care apartine, cat mai curand dupa cumparare, dar nu mai tarziu de 30 de zile, altfel sa plateste parca o amenda.
Legea considera proprietar pe cel trecut in acte acolo. Astfel, daca fostii proprietari sunt oameni de rea-credinta, si a doua zi dupa ce ti-au vandut tie, vand altcuiva, si acel altcineva duce actele ptre-intabulare pe numele sau inaintea ta, proprietar de drept se considera el, chiar daca actul notarial prin care ai cumparat tu este antedatat actului sau.
Din pacate, pana cand R. nu isi va putea permite un sistem informatizat centralizat de prelucrare a acestui tip de date, vor mai exista multi pacaliti.
mihaela
Iti multumesc Mihaela.
Mie de exemplu la notariat, notarul, in momentul semnarii actelor de vanzare cumparare, mi-a dat toate actele originale de proprietate ale terenului cumparat ce apartineau vanzatorului. Deci din acel moment nu stiu cum vanzatorul ar mai fi putut vinde terenul inca o data pentru ca nu mai avea nici un act original al terenului.
Daniela, mamica de Ana-Maria