Sanatate aferenta CM

Sanatate aferenta CM | Autor: danp

Link direct la acest mesaj

Doresc sa stiu care este procentul pentru calculul contributiei de sanatate aferenta CM-urilor ( 2*2.800.0008 * zile medical/zile lucratoare * 7% sau 6,5% ) si in baza carei legi sau ordonante ?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Uff, n-am acum cum sa-ti spun nr actului normativ. Dar sigur e 6,5%! Il caut si ti-l spun (daca nu e altcineva mai rapid, abia marti pot)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Actul normativ in cauza este ORDONANTA DE URGENTA nr.150 din 31 octombrie 2002 privind organizarea și funcționarea sistemului de asigurări sociale de sănătate

Art. 51. - (1) Persoana asigurată are obligația plății unei contribuții bănești lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1).

(2) Contribuția lunară a persoanei asigurate se stabilește sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activități desfășurate de persoane care exercită profesii liberale sau autorizate potrivit legii să desfășoare activități independente;
c) veniturilor din agricultură și silvicultură, stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator și nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizațiilor de șomaj și alocațiilor de sprijin;
e) veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, veniturilor din dividende și dobânzi și altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d).

(3) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară și care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuția lunară de 6,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe țară.

(4) Contribuțiile prevăzute la alin. (2) și (3) se plătesc astfel:

a) lunar, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. a) și d);
b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) și c) și la alin. (3);
c) anual, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. e).

Art. 52. - (1) Persoanele juridice sau fizice la care își desfășoară activitatea asigurații au obligația să calculeze și să vireze casei de asigurări o contribuție de 7% datorată pentru asigurarea sănătății personalului din unitatea respectivă; acestea au obligația să anunțe casei de asigurări orice schimbare care are loc în nivelul veniturilor;

(2) Persoanele juridice sau fizice prevăzute la alin. (1) au obligația plății contribuției de 7% raportat la fondul de salarii realizat.

(3) Nerespectarea prevederilor art. 51 alin. (1) și ale art. 52 alin. (1) duce la diminuarea pachetului de servicii de bază, potrivit prevederilor art. 13. Diminuarea pachetului de servicii de bază are loc după 3 luni de la ultima plată a contribuției și se stabilește pe bază de documente justificative, stabilite prin contractul-cadru.

Art. 53. - (1) Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj și ai alocației de sprijin contribuția se calculează și se virează, o dată cu plata drepturilor bănești asupra cărora se calculează, de către cei care efectuează plata acestor drepturi.

(2) Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligația să își asigure sănătatea potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, sunt obligate să comunice direct casei de asigurări în a cărei rază teritorială își au domiciliul veniturile impozabile, în vederea stabilirii și achitării contribuției de 6,5%, potrivit prezentei ordonanțe de urgență.

(3) Pentru cetățenii străini care se asigură facultativ contribuția la fond se calculează prin aplicarea cotei de 13,5% la valoarea a două salarii de bază minime brute pe țară pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru.

(4) Persoanele care au obligația de a se asigura și nu pot dovedi plata contribuției sunt obligate, pentru a obține calitatea de asigurat, să achite contribuția legală pe ultimii 3 ani, începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, calculată la salariul de bază minim brut pe țară, potrivit normelor elaborate de CNAS și aprobate prin ordin al ministrului sănătății și familiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

"Art. 54. - (2) Contributiile pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a) si b)* se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara."

* adica asiguratii cu plata contributiei din alte surse (CAS), care:
a) satisfac serviciul militar în termen;
b) se afla în concediu medical, în concediu medical pentru sarcina si lauzie sau în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani;
c) executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla în arest preventiv.

Mergi la inceput