Despre iertare
Nici o relatie omeneasca nu rezista prea mult imp fara tensiuni, sunteti de acord? Oricat de mult am vrea sa ascundem asta, in fiecare familie sau altfel de relatie , indiferent de ce natura, apar la un moment dat greseli , diferente de opinie ...si de aici, conflictele.
Nici o legatura dintre oamnei nu are loc fara posibilitatea implicita a durerii, a suferintei. Ranile sunt mereu prezente,neintelegerile nu pot fi evitate. Fara indoiala ca vor exista si probleme.
Fara iertare , comuniunea este posibila doar acolo unde oamenii sunt superficiali.
Haideti sa abordam problema iertarii , o problema destul de dificila cateodata , atunci cand noi suntem in cauza.
Cat de greu sau de usor , ne e sa iertam?
Cat de usor ne rezolvam conflictele din familie, dintre prieteni?
Si ca sa nu fac un subiect prea lung, ma opresc aici si astept sa discutam pe tema asta.
Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816
Raspunsuri
rachel owen spune:
Iubita mea,
O casnicie reusita, spun cei mai multi, nu are probleme serioase, in timp ce casnicia nereusita este cea care are multe probleme. Eu cred ca nu este chiar asa. Acolo unde sunt oameni, desigur sunt si probleme – fie in casnicie, fie in afara ei. Daca nu ai probleme, s-ar putea sa fi o fire inerta.
In casnicie, diferenta intre o navigare lina si un naufragiu este rezultattul a ceea ce noi, ca si cuplu, facem atunci cand vremea se strica. Toate casniciile au partile lor slabe si partile lor tari.
Iertarea… Ce inseamna sa ierti? Dictionarul defineste „iertarea” astfel: „A inceta sa mai simti vreun sentiment fata de cel care ti-a gresit; a renunta sa mai ai resentimente fata de acea persoana; a elibera de sub pedeapsa greselii”
Am fost socata de doua lucruri din definitia de mai sus. In primul rand sunt implicate sentimentele – „a inceta sa simti vreun resntiment”. Aceasta afirmatie inlatura zicala „iert, dar nu uit”, sau „iert cu mintea, dar nu si cu inima”. Daca incetam sa mai resimtim vreun resentiment, atunci inima noastra este libera!
De multe ori nu dorim sa iertam, deoarece credem ca iertand cream ocazia de a fi loviti din nou, asa ca ne construim zidurile noastre de resentimente ca sa nu mai simtim din nou durerea jignirii. Logic, ar avea un anumit rost, dar din punct de vedere emotional aceasta este otrava curata. In primul rand ea il otraveste pe cel ce nu iarta.
Neiertarea produce o otrava care ucide existenta oricaruia dintre noi, in special existenta bucuriei si a pacii din viata noastra. Ce durere!
Cel de al doilea lucru care m-a socat cu privire la definitia din dictionar, au fost verbele folosite: „a inceta” – „a renunta” si „a oferi”. Un act de vointa este implicat in a inceta sa resimti resentimente fata de cineva. In a renunta la razbunare si in a oferi eliberarea de sub pedeapsa a aceluia care ne-a ofensat. Dar sa faci toate astea nu este intodeauna usor.
Adela99 spune:
Iertarea. Iertarea are multe aspecte. Cand cineva te jigneste, te supara, te dezamageste, iti inseala increderea e greu sa tragi o linie peste toate si sa pornesti mai departe. Iertarea nu inseamna uitare si nici ca accepti ceea ce celalalt ti-a facut sau spus, doar ca ai pus punct si mergi mai departe. E bine sa poti ierta, dar si iertarea are limite, depinde de ce ti-a facut celalalt, cat de tare te doare. Nu poti ierta chiar orice. E drept, te simti mult mai bine cand esti capabil sa ierti, dar cum am mai spus nu poti ierta orice, pentru ca atunci efectul benefic al iertarii se transforma in ceva negativ.
Si apoi mai este iertarea de sine. Nici iertarea de sine nu e usoara, e precedata de regrete, remuscari si framantari.
Am citit odata, undeva o alta teorie despre iertare. Am sa incerc s-o redau. Cam asa: multi cred ca a ierta este un gest de dragoste, dar nu e. A ierta e ca si cum ai spune: ”ai gresit, dar eu iti accept gresela si in continuare tin la tine” Cine spune ce e rau si ce e bine, ce e gresit si ce e corect? Nu exista nici rau nici bine, exista doar ceea ce faci. Si la momentul respectiv ai crezut ca asa e bine, pe urma te-ai schimbat. Nu e important ce ai facut ci ceea ce alegi sa faci in viitor. A ierta pe cineva e a te purta ca si cum ai fi mai presus decat cel pe care il ierti. Nu exista persoane care sunt mai prejos decat tine, doar persoane care gandesc, simt si se poarta altfel decat tine.
Cam asta era teoria. Sunt de acord cu franturi din ea. Depinde de greseala.
Personal, sunt o fericita! Iert destul de usor (depinde de “greseala”), dar si daca nu iert, reusesc sa pun punct si sa merg mai departe. Dar atunci punctul arata altfel. In schimb mi-e mult mai greu sa ma iert pe mine insami.
rachel owen spune:
In relatiile de casatorie iertarea are loc atunci cand dragostea accepta deliberat jignirile si loviturile vietii, fara sa puna vina pe vreo alta persoana. Iertarea inseamna acceptarea celuilalt, atunci cand ambii isi dau seama ca el sau ea a facut ceva neacceptat.
Iertarea inseamna zambetul dragostei atunci cand justificarea sau insultele iti stau pe varful limbii, si cand totusi le inghiti nu numai pentru ca trebuie s-o faci ca sa mentii linistea, ci pentru ca tu insati doresti sa fie pace.
Iertarea nu inseamna acceptarea cu conditia ca celalat sa devina acceptabil. Iertarea este daruita gratuit, stiind ca si celui ce iarta i se iarta in mod constant.
Iertarea – inseamna exersarea puterii de la Dumnezeu si de a iubi si a aceepta cealalta persoana fara a emite vreo pretentie de despagubire.
Iertarea este legatura intre doi egali care recunosc nevoia lor adanca unul pentru celalalt. Fiecare are nevoie de celalalt.
„Dumnezeu sa te tina in palma mainii Sale, iar ingerii sa te indrume mereu.”
rachel owen spune:
Dragostea nu pedepseste, ea iarta.
Toti comitem erori, toti putem jigni si deceptiona partenerul, toti putem fi insuportabili si plictisitori uneori. Din aceste motive, putem fie sa ne dezvoltam capacitatea de a ierta, fie sa acumulam progresiv resentimente. Pentru a putea iubi din nou trebuie sa alegem iertarea. Exista doua forme de iertare: a va ierta pe voi insiva si a va ierta total partenerul. A ierta NU inseamna a scuza sau justifica raul pe care l-am facut, ci a te debarasa de sentimentele negative pe care le genereaza faptul de a fi jignit sau de a fi fost jignit de partener. In absenta iertarii de sine apar sentimente distructive de culpabilitate si de autoacuzare. A invata sa-ti ierti total partenerul este de asemenea esential. Toti pastram gelozii,ranchiune, dorinta de a demonstra ca avem dreptate, dorinta de a jigni sau pe aceea ca partenerul sa-si marturiseasca vina, DAR lasandu-ne dominati de manie, nu putem "restaura" dragostea si armonia in relatie. Iertarea este un act intentional implicand o alegere. Ea nu se poate obtine cu forta si nu se exprima in cuvinte decat conventional. Iertarea este mai curand un act interior care elibereaza mania si pedeapsa.
A ierta nu inseamna a uita, a scuza sau a rationaliza pentru a te debarasa de sentimente dureroase, ci pur si simplu a te purifica de toate acestea, revenind la punctul din care, dominand si indepartandu-te de suferinta, sa poti opta definitiv si constant pentru sentimente pozitive. Numai astfel iubirea poate continua, iar armonia din noi insine ii poate regenera lumina.
Dumnezeu te iarta mereu pentru orice greseala, oricat ar fi de grava. Te iarta, pentru ca te iubeste, si iti ofera o familie in care sa demonstrezi ca poti si tu sa iubesti si sa ierti la fel ca El. A fi crestin inseamna a-L imita pe Hristos. Nu putem vorbi la fel de frumos si convingator ca Hristos, nu putem face minunile pe care le-a facut El, atunci cand vindeca bolnavii si invia mortii. Dar exista un lucru pe care il putem face asemenea Lui, si prin nimic nu ne putem asemana mai mult cu El decat iertandu-i si iubindu-i pe ceilalti.
„Dumnezeu sa te tina in palma mainii Sale, iar ingerii sa te indrume mereu.”
lilib72 spune:
Am gasit cateva citate despre IERTARE, care, cred eu, se potrivesc acestui subiect:
"Cei slabi nu pot ierta niciodata. Iertarea este atributul celor puternici."
"Ura pe care o porti este un carbune aprins in inima ta care iti face mai mult rau tie decat lor."
" Nici o razbunare nu este atat de completa ca iertarea."
" A gresi este omenesc; a ierta este un lucru rar"
" Ura te face mai mic, in timp ce iertarea te forteaza sa cresti dincolo de limitele tale."
" Iarta multe lucruri celorlalti; nu-ti ierta nimic tie."
" A gresi este omenesc; a ierta este divin."
" Asa cum este ceva de iertat in toate, exista de asemenea si ceva de condamnat."
" Iarta-ti dusmanii dar nu le uita niciodata numele. "
" Bucuria inefabila a iertarii si a fi iertat formeaza un extaz care ar putea sa trezeasca invidia zeilor."
" Este mai usor sa ierti un dusman decat un prieten."
Numai bine.
Adela99 spune:
Multumesc lilib72 pentru citate, cateva nu le-am auzit/citit si nici nu le prea inteleg. Poate vreti sa discutam pe marginea lor:
" Nici o razbunare nu este atat de completa ca iertarea."
" Iarta multe lucruri celorlalti; nu-ti ierta nimic tie."
" Asa cum este ceva de iertat in toate, exista de asemenea si ceva de condamnat."
anda141 spune:
" Iarta multe lucruri celorlalti; nu-ti ierta nimic tie."
Ce inteleg eu?
Eu de fel, sunt mai perfectionista si de-aia mi-am ales citatul asta.Pai pe altii poti sa-i ierti usor, mai ales pe cei de la care nu te astepti la prea mult, nu ai mari pretentii la ei, n-ai ce sa le ceri, cum s-ar spune. In schimb mie imi place sa fac totul cat pot de bine sa iasa totul perfect daca se poate, si atunci sunt critica cu mine , nu-mi permit sau nu-mi place sa fac greseli. Iar cand le fac, ca oricine face ,sunt suparata pe mine si nu ma iert sau ma iert usor. Cam asta cred ca vrea sa spuna .
Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816
rachel owen spune:
Poate ca prin iertarea pe care o oferim celorlalti ne ajutam pe noi insine; ne eliberam de suparare, de mania si de ura care ne pot distruge viata. Prin iertarea pe care o oferim celor ce ne-au gresit, rupem lanturile maniei, urii, razbunarii si adesea ale violentei care produce atat de mult rau in lumea aceasta. Cu alte cuvinte, iertand, construim o lume mai buna. Imagineaza-ti cum ar fi lumea noastra, daca fiecare om ar invata sa ii ierte pe ceilalti.
„Dumnezeu sa te tina in palma mainii Sale, iar ingerii sa te indrume mereu.”
lucia_cs spune:
Poti sa ierti, dar este greu sa uiti, poti sa treci cu vederea, dar
uneori sa-ti mai aduci aminte de raul facut, chiar fara resentimente.
De multe ori in viata ne este testata iertarea si sunt sigura ca cei ce sunt interesati de acest subiect, si au incercat sa mediteze mai mult la el, atunci iarta fara probleme si fara sa simta ca au iertat.
In multe situatii credem ca "a ierta" este egal cu "a ceda", ei bine, cred ca de aici pornesc problemele cu iertatul.
Iertarea este o dovada a maturitati, a corectitudini, a tolerantei, a acceptari felului unic de a fi, al persoanelor cu care intram in contact.
Si noi gresim - toti!!!
Poate ca noi nu gresim la "lucrul x", dar gresim la "lucrul y", iar persoana care a gresit fata de noi la "lucrul x", nu greseste fata de noi la "lucrul y", iar noi da. Noi suntem diferiti, gandim diferit, gresim diferit, si acceptam greselile diferit. Cand e vorba despre iertare, ar trebui sa ne gandim ca nu toata lumea este ca noi, ar trebui sa pornim de la premisa ca "oamenii sunt diferiti".
Lucia sotia lui Csaba.
lucia_cs spune:
"Iarta multe lucruri celorlalti; nu-ti ierta nimic tie."
Eu inteleg ca este bine sa fim severi cu noi, in sensul ca stim ca putem mai mult, si daca putem, de ce sa nu cerem, ca doar de la noi cerem?
Lucia sotia lui Csaba.