Vreau sa-mi fac o FIRMA mica
Cei care stitzi, va rog sa-mi scrietzi si mie, ce hirtii si pe unde sa umblu, ca sa deschid o firma mica-mitiitca de servicii + putzin comertz?????
Multzumesc pt. potentzialele raspunsuri,
Raspunsuri
Rozi spune:
Sa vedem daca imi amintesc...
E de mers la Camera de Comert si Industrie, Oficiul Registrului Comertului langa Sofitel, acolo e un pavilion (primul cum intri pe dreapta, nu-i mai stiu nr) unde sunt mai multi juristi pe care-i poti intreba la fiecare pas ce sa mai faci; asta nu costa (inca) nimic.
Apoi trebuie sa te hotarasati daca vrei SRL cu asociat unic sau cu 2 asociati (in primul caz e posibil sa ai probleme la Camera de Munca daca vrei sa te angajezi la propria firma). Trebuie sa faci un Act Constitutiv (exista modele si unele prevederi obligatorii). NU ESTE OBLIGATORIU SA-L AUTENTIFICI LA NOTAR! Il semnezi acasa pe fiecare pagina (pui si data langa semnatura). Se cheama "inscris sub semnatura privata" (sa ma corecteze juristii daca spun prostii!)
Trebuie sa obtii (cate) un certificat de cazier fiscal, de la Primaria Bucuresti (parca 200.000 in regim de urgenta).
Se completeaza un formular (nu-i mai stiu nr) Cerere de inregistrare.
Daca scrii acolo ca vrei autorizatii de functionare (din punct de vedere protectia muncii, pompieri etc), e mai complicat, ca trebuie sa le obtii si pe-astea.
Gandeste-te dinainte si sfatuieste-te cu un contabil experimentat daca vrei sa fii platitor de impozit pe venitul microintreprinderii sau daca vrei sa fii platitor de impozit pe profit. De asemenea, daca vrei sa fii sau nu platitor de TVA. Aceste decizii (mai ales prima) sunt foarte importante (vezi Codul Fiscal). Ar fi de discutat aici de vectorul fiscal, care acum se face, in functie de optiuni, dar se lungeste prea mult raspunsul.
Iti mai trebuie dovada sediului firmei (act de proprietate sau contract de inchiriere).
Mai trebuie dovada varsarii capitalului social (2 mil pt un SRL) la CEC sau la o banca. Ulterior va trebui deschis cont curent pe firma si virati acesti bani.
Deocamdata atat imi amintesc. Cine stie mai mult poate ne ajuta sa completam.
liliana csaki spune:
Dana,
prima data mergi la Registru Comertului(unde ti-a zis Rozi) si faci rezervarea de nume(e valabila 3 luni), depui capitalul social si faci actul constitutiv.
In acelasi timp, obtii de la fisc, cazierul fiscal(valabil 2 saptamani)
Mai ai nevoie de:
-declaratie ca indeplinesti conditiile pt. a fi asociat intr-un SRL
- daca esti si administrator, declaratie la notar ca indeplinesti conditiile pt. a fi administrator si specimen de semnatura.
-dovada sediu social(cum a zis Rozi), daca ap. e bun comun si doar tu esti asociat, acordul sotului cu privire la existenta sediului in apt.
-acordul Asociatiei de Locatari/Proprietari.
-copie dupa actul/ele de identitate
si cam atat.
Daca mai ai nedumeriri mai intreaba-ma.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
danacaltan spune:
S-a oferit cineva sa-mi vinda firma.De fapt, ce trebuie sa-mi vinda(pe ce hirtii dau banii)si mai ales LA CE TREBUIE SA FIU ATENTA Daca firma are datorii, daca impozitul este pe profit(e mai avantajos?)+ care alte chichitze trebuie neaparat stiute
liviu`s spune:
Dana, pentru a-ti vinde societatea, trebuie sa faca o hotarare AGA in care sa decida cesiunea partilor sociale, sa modifice Actul constitutiv al societatii printr-un act aditional in acest sens, sa faca cu tine un contract de cesiune de parti sociale, urmare a hotararii AGA, in care trebuie sa existe prevederi prin care iti garanteaza ca nu are debite la fisc, datorii la alte persoane fizice sau juridice, ca nu a promis partile sociale altei persoane, etc. Aceste clauze te protejeaza. Ai putea solicita si un certificat eliberat de Administratia financiara teritoriala in care sa se consemneze ca sunt la zi cu darile.
Numai bine,
Liviu
ralucah spune:
Dana, eu m-am ocupat singurica de infiintarea firmei mele. Ca orice "nastere" a fost cu dureri , dar am scos-o la capat destul de repede si cu bani putini. Nu stiu daca merita sa cumperi una in loc sa infiintezi o soc. noua.
Te duci frumusel la reg. com Romexpo (se intra pe la poarta C pe linia de tramvai) la pavilionul 35 si intri la un "consilier Basc" care iti explica ce si cum! Faci rezervarea de nume - maxim 400.000 lei - dupa care incepi si aduni doc de care ai nevoie: spatiu, declaratii, act societate, etc.
Mare parte de acte nu mai trebuie autentificate la notar ci pot fi cu data certa data de un avocat care costa mult mai putin. Daca iti alegi un obiect de activitate - gen servicii nu productie- care nu necesita autorizari multe, totul merge repede si fara batatie de cap. Pare greu dar sa stii ca nu e chiar asa in realitate.
quote:
Originally posted by danacaltan
S-a oferit cineva sa-mi vinda firma.De fapt, ce trebuie sa-mi vinda(pe ce hirtii dau banii)si mai ales LA CE TREBUIE SA FIU ATENTA Daca firma are datorii, daca impozitul este pe profit(e mai avantajos?)+ care alte chichitze trebuie neaparat stiute
Danny mama & Vladutz fiul
danacaltan spune:
Multzumesc pt. raspunsuri.
In ce sens e mai mare bataia de cap s-o cumpar decit sa infiintzez una noua, Ralucah? Este mai multa umblatura??? Dpdv financiar pt. mine este mai avantajos.
liliana csaki spune:
Adunarea Generala a Asociatilor.
monica spune:
quote:
Originally posted by liliana csaki
...sau Actionarilor..Cine stie ce firma meseriasha o fi?...
danacaltan spune:
quote:
Originally posted by liliana csaki
AHA, iar daca este asociat unic - adunarea generala a dinsului...