concediu de odihna dupa CIC

concediu de odihna dupa CIC | Autor: madic

Link direct la acest mesaj

Ajutor, va rog!

Concret : Am nascut pe 28 iulie 2003. Anul trecut mi-am luat concediul de odihna pe 2003 (mai putin o saptamana) inainte de prenatal, in care am intrat la data de 1 iulie 2003. In CIC am intrat la 1 noiembrie 2003, iar la 1 martie 2004 am reinceput serviciul.
Acum am intrebat la personal daca pot beneficia de saptamana de concediu ramas neefectuat in 2003 si mi s-a spus ca s-a schimbat legea si ca nu mai am dreptul la zilele de concediu din 2003.

Asa este? Sau nu am dreptul, cum nu am dreptul (dupa spusele lor) nici la bonusul prevazut in CCM pe 2003?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Madic, Codul muncii prevede in art.140 ca acest concediu de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata. Nu stiu la cate zile de CO ai tu dreptul potrivit contractului individual de munca, dar poti face tu insati calculul pentru a vedea daca anul trecut ai beneficiat sau nu de toate zilele de CO la care aveai dreptul.
In acelasi timp, Codul muncii contine prevederi referitoare la posibilitatea acordarii zilelor de CO in anul urmator. Astfel, art141 prevede:
ART. 141
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârșitul anului următor, tuturor salariaților care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Prin urmare, totul depinde daca in contractul individual de munca ai sau nu norme care sa prevada acordarea CO in anul urmator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madic spune:

Liviu, multumesc de raspuns.

Eu am dreptul la 22 zile concediu/an. In 2003 mi-am luat numai 17 zile, deoarece convenisem cu seful meu sa ma intorc in 2004 si am vrut sa-mi las citeva zile in rezerva, in ideea de a beneficia de ele la intoarcere in caz de nevoie. In cadrul firmei (CCM la nivel de firma) se permite efectuarea in anul curent a zilelor de concediu ramase neefectuate din anul precedent, dar mie mi s-a spus ca s-a schimbat legea si nu mai am dreptul decit la zilele de concediu pe 2004.

Ce nu stiu e la ce lege se refera ei, sau daca exista alta reglementare in afara codului muncii care sa stipuleze acest lucru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Sincer sa fiu, nu stiu de alte modificari in acest sens. Cel mai bine este sa faci o cerere in scris angajatorului, in care sa soliciti CO pe anul trecut neefectuat. Sunt obligati sa iti dea un raspuns tot in scris. Poate asa aflam si noi la ce se refera.

Mergi la inceput

Multumesc pt raspuns.

O sa incerc si varianta scrisa, poate rezolv asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

In 2003 ai lucrat doar 6 luni, pentru ca ai intrat pe 1 iulie in concediu prenatal. In mod normal, ai dreptul la zilele de concediu de odihna aferente lunilor lucrate, in acest caz 11 zile.

http://community.webshots.com/user/freediaro

Mergi la inceput

ALMA - in anul in care intri in concediu prenatal ai dreptul la concediul integral pe anul respectiv, indiferent de perioada lucrata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by madic

ALMA - in anul in care intri in concediu prenatal ai dreptul la concediul integral pe anul respectiv, indiferent de perioada lucrata.

Madic, eu nu am gasit asta scris nicaieri. In schimb, art 140 din Codul Muncii zice explicit ca se acorda proportional cu timpul lucrat. Ori, daca ai fost in concediu de maternitate, inseamna ca nu ai lucrat, deci pe aceasta perioada nu ai dreptul la concediu de odihna (dupa cum ii spune si numele, e un concediu in care sa te odihnesti ca sa-ti revii dupa ce-ai muncit - daca nasti un bebe cica te distrezi )

Cand ti-au spus ca s-a schimbat legea s-au referit la Codul Muncii care a intrat in vigoare din martie 2003. Dar la bonusul pe 2003 ar trebui sa ai dreptul, CCM pe 2003 inca nu s-a schimbat!!!!

Mergi la inceput

ROZI - in martie 2003 cind a intrat in vigoare noul Cod al Muncii inca lucram (am intrat in concediu la 1 iulie), deci nu s-a schimbat nimic de cind am intrat eu in concediu.

Ca avem dreptul la concediu integral in anul in care intram in prenatal mi-a spus sefa de la personal si asa a si fost. Anul acesta mi-a spus ca am din nou dreptul la concediu integral (desi am inceput la 1 martie), dar nu mai am dreptul la recuperare din 2003.

Nu stiu daca asa o fi peste tot, dar la noi asa se procedeaza. In schimb, nu se acorda bonusul de care se vorbeste pe aici.

Mergi la inceput