La France (6)
Raspunsuri - Pagina 8
Samsara7 spune:
debby, vroiam tocmai sa spun ca inteleg ca experienta ta poate fi diferita! Eu am avut aici parte si de rele si de bune! Ca si de prieteni care la inceput ma tratau cam de sus, si amestecau in aceeasi oala totul!! Asa se face ca m-am pus pe treaba, i-am corectat cand a fost cazul (chiar daca la inceput din timiditate si din lipsa unui vocabular care sa imi permita sa comunic cum trebuie, a trebuit sa inghit unele afirmatii)! In timp lucrurile s-au aranjat, dupa o munca de convingere, contraziceri, discutii aprinse, comparatii! Desi uneori mai primesc cate o intepatura veninoasa,(in general gelozii feminine) la care am repede antidot! In sensul asta, m-am simtit deseori vexata cand mi se atragea atentia ca...iaca ce au facut romanii de la Nice, iaca cum au fost prinsi aia si aia, (au fost multe cazuri mediatizate pe aici). Si pe urma eram intrebata: ai citit Nice Matin, tu il cunosti pe ala si pe alalalt, despre care scrie in ziar? Pana intr-o buna zi cand le-am dat peste nas zicandu-le ca nu am agenda telefonica a 23 milioane de romani! Apoi, trebuie spus ca in cazul citat din Nice Matin, era vorba de o organizatie care facea trafic cu masini de lux, erau citati 3 romani si cativa francezi, specificandu-se ca ar fi probabil implicati si oameni de sus (francezi)! Si atunci le-am bagat si eu degetelul in ochi cu delicatete, zicandu-le binevoitorilor care ma interogau, sa se uite si in ograda lor! In urma unor discutii de genul acesta, am ramas cam marcata, si ma asteptam mereu la atacuri! Am avut surpriza la scoala, unde exista un grup amestecat (ca si conceptii, statut social) sa observ ca nu toata lumea se ocupa cu interpretari! Nu sunt judecata decat prin mine insami, si desi e greu cand esti in "ochiul public", depinde de noi sa corectam strabismul unora.
Totusi, ieri am dus la scoala doua cataloage cu fotografii "Romania" si "Bucarest" tiparite in tara de Noi Media Print. Au ramas cu gura cascata, spunand cu totii ca nu isi imaginau Romania asa! Si am simtit ca unii au luat decizia in forul interior de a da o raita prin tara noastra, intr-o viitoare vacanta! Imi imaginam eu cam ce era in capul lor; nu exista exemplu negativ in domeniul sanitar, sa nu fie dat de catre profesori, specificandu-se "in Romania"! Ei, da, marea majoritate au fost imediat dupa revolutie in tara, implicati in actiunile de ajutor umanitar, orfelinate, etc asa ca ...a intrat in reflex sa devina Romania criteriu de comparatie. Si sa isi inchipuie ca suntem subdezvoltati rau de tot (aici mai are si mass media o oarecare vina, se prezinta nu intotdeauna ce e reprezentativ).
Cei care au fost in vizita profesionala, si asta acum cativa ani, sunt oripilati inca! Cei care au intrat in case romanesti, care au facut putin turism (tot de profesori vorbesc, si sunt deja vreo 4 care cunosc tara noastra)au ramas cu o nostalgie si cu dorinta de a revenii! Ba chiar si in spital am dat peste 3 pacienti care apreciau, cunocand Romania! Una dintre ele a decedat, dar mi-a vorbit cu caldura de amintirile legate de Romania, m-a prezentat familiei ei cu un soi de mandrie chiar.
Nu stiu daca ma fac bine inteleasa, iar ma incurc in fraze din pricina grabei! Nu e usor intotdeauna sa fii roman pe meleaguri straine! Si trebuie amintit ca noi, aici pe Coasta de Azur, avem de-a face cu oameni mai "pretiosi", uneori mefianti, si ca acest departament e cunoscut a fi destul de dur cu strainii (dpdv administrativ) si nu in ultimul rand cu romanii!
Dar nu putem face un caz general. Iar eu imi iau libertatea de a recunoaste in fata lor ca nu suntem perfecti, ca Romania mai are multe de facut, dar ca vrem sa tinem pasul cu civilizatia, cu Occidentul! Ca evoluam destul de rapid, tinand cont de evenimentele traite in anii trecuti, lungi si durerosi. Ca suntem inca marcati de anumite lucruri din trecut. Dar ca avem si merite!
Consum desigur multa saliva si energie pentru a convinge, si nu las nici o ocazie sa treaca fara a corija pe cei care nu cunosc bine, care vorbesc din auzite, sau care vor doar sa faca pe grozavii . Voi continua sa spun ca sunt romanca si atunci cand voi avea nationalitatea, nu acel document va schimba ceea ce sunt, originea mea! Imi va da anumite drepturi si atat! ...Pe de alta parte ma adaptez cat pot de bine ! Vad partile rele si cele bune ale acestei societati! Dar incerc pe cat se poate sa pastrez un echilibru, sa nu devin prea critica sau prea amara, stiind ca Franta e tara mea adoptiva intr-un anume sens!
Am avut si perioade in care m-am inchis in mine, in care am fost dezamagita! Nu mi-a folosit la nimic! Si chiar daca stiu ca prieteni ca cei din copilarie nu voi avea sansa de a mai avea, zambesc privind in trecut cu melancolie, ma declar multumita ca am avut ocazia de a gusta nectarul acesta al prieteniei si ma arunc spre viitor, incarcandu-mi din cand in cand rezervele de entuziasm! Nu uit mai ales sa imi spun ca nu voi intalnii intotdeauna perfectiunea intr-o relatie de prietenie, asta neinsemnand totusi ca nu merita sa dau sansele fiecarei ocazii prezentate.
Sper ca nu v-am facut capul calendar!Ce v-am impartasit este din experienta mea!
Chiar daca e cam tarziu pt cele care aveau nevoie de esenta de rom, am aflat ca exista "essences alimentaires aromatisées au rhum" (sau additifs naturels artificiels). Poarta diverse nume, in functie de cei care le produc, dar nu le gasim intotdeauna. Cred ca VAHINE e una din marci, in orice caz e eticheta pt aroma naturala de vanilie . Nu uitati ca pt arome si ierburi aromatice sunt de obicei prin supermarche-uri 2 raioane (unul acolo unde sunt piperul, boia de ardei, celalalt raion unde se afla menta uscata, vanilia, ciocolata, lumanarele pt torturi). Am mai aflat ca pt prajituri puteti folosi ""le rhum" simplu (si nu rhum blanc ori rhum brun care sunt mai distilate), la raionul de bauturi.
Acum ma apuc si eu de drob, va doresc inca o data un Paste fericit tuturor si un pupic in plus (nu fiti geloase, voi celelalte!) fetelor mai aproape de mine - ca si km vorbind! Sper sa pot veni si eu la intalnirea voastra, daca o organizati intr-o dupa amiaza dupa ora 17 sau in week end!
Mihaela
debby spune:
www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">www.zanezane.net/forum/smiley/clapping.gif" border="0">
Uite ca mai e cate cineva care intelege , in fond cred ca toate o facem numai ca ...in fine !
Samsara , ai dreptate , fruntea sus si tot inainte www.zanezane.net/forum/smiley/ye-yea.png" border="0">
www.zanezane.net/forum/smiley/bash.gif" border="0"> pt mine ca poate nu m-am facut bine inteleasa si , pe cand intalnirea ?www.zanezane.net/forum/smiley/gathering.gif" border="0">?www.zanezane.net/forum/smiley/group.gif" border="0">
lorena_andreianu spune:
Buna fetelor. Nu am mai intrat de mult pe site, coplesita de prima ecografie... Sunt insarcinata in 13 saptamani si dupa spusele medicului totul e OK.
Ma bucur ca chatonel m-a "invitat" sa ma inscriu in clubul frantuzoaicelor. Am citit toate mesajele voastre si m-am recunoscut si eu in problemele voastre.
Nu stiu care de cat timp sunteti pe aici, eu am doar 6 luni. Nu am reusit sa-mi gasesc ceva de lucru , apoi a aparut sarcina si nu am mai cautat.
Si noi am facut pregatiri: sarmale (varza murata luata de la un traiteur balcanic), cozonac, pasca, salata de vinete; mielul la cuptor maine cu ardei copti si ce-o sa mai vrea cel mic... struguri, in mod sigur.
Cam atat pe moment...
Acum, de Paste, va urez la toate Sarbatori Fericite, caci stiu ca e greu departe de casa si cei dragi lasati acolo.
Va salutam pe toate.
L si bb de 13 sapt.
Aurelia spune:
Bine ai venit Lorenasi Paste fericit si tie
Aura&Luca,2 ani si 2 luni!
"Daca dragoste nu e nimic nu e"
http://yamafoto.com/?ref=6538
lu.more spune:
Bine ai venit printre noi, Lorena!
Ma bucur, Mihaela, ca ti-ai rupt putin din timp si-ai venit sa explici cum suntem vazuti, sau cum riscam sa fim vazuti, si din ce cauza se intampla sa fim priviti cum nu ar trebui uneori...
La toate astea, eu n-as avea de adaugat mare lucru, decat poate experienta personala care nu e relevanta, fiindca eu am avut norocul sa fiu privita "bine" de la inceput. Iar celor care m-au intrebat diverse despre Romania le-am raspuns, le-am descris tara noastra cu bune si rele, in mod sigur alte bune si alte rele decat ale francezilor, ca orice padure are uscaturi... Iar daca nu mi s-a intamplat sa dau peste francezi rautaciosi, ci doar curiosi, eu zic ca am avut noroc.
Si va doresc si voua, fetelor care inca mai trebuie sa "tineti piept" unor persoane mai mult sau mai putin inteligente si civilizate, sa gasiti cuvintele potrivite pentru a le explica cine sunteti cu adevarat si care e adevarata voastra valoare.
In alta ordine de idei, mi-a reusit cozonacul! Eu, care sunt nula in materie de dulciuri (in afara de clatite si crema de zahar ars, aproape nimic nu-mi iese), am facut o mandrete de cozonac, dupa o reteta pe care biata mama mi-a scris-o cu ani in urma pe 4 pagini, si pe care n-am avut curajul s-o incerc pana acum... Iar adineauri, cand am vazut ce frumusete am in cuptor, mi-au dat lacrimile, pentru ca mi-am dat seama ca de acolo de sus, mama a coborat azi langa mine si m-a ajutat...
Sarbatori fericite!
Lulu
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld
oana cretu spune:
Hristos a inviat fetelor! Va doresc ca sfintele sarbatori de Pasti sa va lumineze sufletele, si ca fiul lui Dumnezeu sa va dea tot ce este mai bun pe lumea asta!
Luminita, tare mi-ai facut pofta cu cozonacul ala! Parca il vad! Poate imi trimiti si mie o feliuta, ca eu am luat brioche, dar nu ma incanta deloc.
Va pup!
oana-cannes
"Si maine mai este o zi..."
dama spune:
Hristos a inviat pt noi toti! Fie ca invierea Lui sa va aduca bucurie si lumina interioara si sa petreceti zile minunate alaturi de cei pe care ii iubiti si/sau prieteni.
Pot sa ma laud si eu ca am facut pasca si drobul traditional ca la mama acasa (cel putin al meu sot a apreciat) si azi dimineata cand am revenit de la biserica (de la Inviere) am mancat cu pofta o felie de pasca cu un ou. Cred ca si voi ati facut la fel; iar pe cele care ati facut si cozonaci va "invidiez" (dar va doresc sa profitati de ei)pt ca eu nu am avut curajul sa ma aventurez sa fac.
Va pupic pe toate si Paste Fericit in continuare.
Marox spune:
Hristos a inviat !
Eu m-am scos anul asta: mi-a facut mama cozonac (miam!)si oua rosii cu vopsea adusa din România. Mi-a facut si sarmale. Drob n-am vrut ca nu mi-a placut niciodata.
In ceea ce priveste prieteniile cu francezii, pot spune ca am avut noroc: la Boulogne sur Mer am cunoscut niste persoane formidabile. Sint mindra ca mi-am facut singura prieteni, intii au fost prietenii mei si pe urma ai sotului. Le-am vorbit mult de România si unul din ei chiar a venit cu noi in vacanta in 2002 (Bucuresti, Sighisoara, Tg Mures). Pe urma a devenit nashul lui Alex. Eu nu prea simt lipsa prietenilor din România (cu exceptia prietenei mele cele mai bune si nasha lui Alex). Corespondam prin e-mail si, intr-un fel e ca si cum am fi in acelasi oras dar nu avem timp sa ne vedem. Cit despre ceilalti, ne-am cam racit relatiile, chiar daca ne scriem, atunci cind ne vedem ne dam seama ca nu prea mai avem ce discuta. Singur, ne aducem aminte cum era in scoala, liceu, facultate, dar dupa aceea incep pauzele.
In alta ordine de idei, vreau sa ma laud ca am facut singura 100 km cu masina. Yeeees! A trebuit sa merg la Châteauneuf/Loire la o Bursa Turistica, nu cunosteam orasul, nu mai participasem niciodata la asa ceva, in fine, eram moarta de frica! Pina la urma a fost totul OK, m-am descurcat bine si am fost foarte incintata. Mai putin incintata am fost de bufet, eu, nestiutoare, mi-am facut aparitia pe la 12.45, oamenii informati plecasera la 12.00...ei bine, parca trecuse un nor de lacuste...nu mai era aproape nimic! Si sa-i vezi cum se inghionteau si-si dadeau coate sa mai apuce cite ceva!!!
Mai multe persoane m-au intrebat de unde vine accentul meu. Un tip de la Oficiul Regional de Turism, cind a auzit ca sint românca mi-a facut urmatoarea reflectie: "Vous êtes plutôt doués en langues, non?". Tot ca anecdota, la un moment dat eram la bar sa beau o cafea si m-am nimerit linga un batrinel, se uita la badge-ul meu si incepem sa discutam, imi zice ca-l cunoaste pe primarul nostru, ca a citit in ziar un articol recent despre muzeul unde lucrez, etc. Dupa citva timp reusesc si eu sa-i vad badge-ul...era primarul dintr-o comuna unde locuieste o verisoara de-a sotului. Ii spun numele, culmea, o cunostea (e o comuna mica, de 600 loc) si incepem o alta discutie pe teme de familie!
WE placut va doresc tuturor, cu cit mai mult soare!
Samsara7 spune:
Cristos a inviat tuturor! Pana la urma am reusit sa vopsesc ouale, si au iesit frumusele (cu acrylic), am facut drob, salata de boeuf (la care m-a ajutat fiica-mea, si ce bine mi-a prins!... Cozonac nu am facut, ca nu ma pricep! Am avut si musafiri pe nepusa masa, si le-au placut bucatele.
Debby, din ce vrajitoreasca palarie ai scos iepurasul ala minunat?
Mihaela