inseminare sau FIV?
Salut! Sunt noua aici...sper sa ma descurc. :) Sa va spun pe scurt despre ce e vorba. Sotul meu a facut vasectomie acum cativa ani (cand era casatorit cu prima sotie). Acum vrem bebe (cel putin unul!) Pana cu putin timp in urma, ne gandeam doar la operatia inversa vasectomiei. Acum ne gandim si la inseminare sau FIV. Eu se pare ca functionez normal. Am programare la dr. Marinescu pe 27 apr., ii voi cere sfatul, dar nu mai am rabdare pana atunci...Ma puteti sfatui? Va doresc tuturor numai bine si bb-i sanatosi!
Laura
Raspunsuri
anemona spune:
Parerea mea: daca este posibila operatia aceea inversa, nici nu m-as gandi sa fac fiv. Fiv-ul in cazul asta e posibil doar cu punctie testiculara, cred. Si cu ICSI.
Mult mai bine incearca el sa se refaca!
Cred ca ar trebui sa consultati si un urolog.
Bafta multa!
BoboMom spune:
Multumesc pentru raspuns, Anemona. Stii ceva despre efectuarea operatiei inverse in Romania? Noi ne-am interesat deocamdata doar in USA (sotul meu este american).
Laura
monbb1 spune:
Sunt categoric de parerea Anemonei. Inversarea vasectomiei este clar mai buna ca alternativa decat FIV-ul. Cred ca si financiar e o mare diferenta, plus ca la FIV trebuie sa faci tratament hormonal, este un tratament pe care nu merita sa-l faci decat daca nu ai alta alternativa.
Intrebarea care trebuie s-o puneti doctorului este ce sanse aveti dupa inversarea vasectomiei. Nu ma pricep la asta dar ma intreb daca el va fii la fel de fertil. O cauza principala pt care se aunge la fiv este infertilitatea masculina (spermograma slaba: nr putin de spermatozoizi, mobilitate mica).
Nu stiu daca poate sa obtina spermatozoizii prin punctie testiculara dar daca da, atunci de ce n-ar putea face inseminare? Ar fii mult mai usor pentru tine.
Cel mai bine este sa mergeti la doctor si sa-i cereti parerea.
anemona spune:
Laura, am zis "daca este posibila acea operatie", pentru ca eu nu stiu nimic despre ea, dar daca stii ca e posibil si aveti garantii medicale ca se poate reveni la normal dupa ea, mi se pare alegerea potrivita. Merita incercat, cu siguranta!
De ce? Pentru ca FIV inseamna un tratament pentru tine, inseamna stimulare ovariana intensa (o adevaraat furtuna hormonala pentru organismul unei femei), inseamna o punctie pentru recoltarea ovulelor si tot restul (poti vedea pe subiectul despre fiv daca nu esti in tema), stresul psihic este mult mai mare, costul este mult mai mare... Si nu in ultimul rand sansele care sunt de 20-25%.
Daca este singura solutie de a avea un bebe, adica daca nu se mai poate face acea interventie la sot, sau daca ea nu da rezultate, atunci poti lua in calcul fiv, desigur. Dar atata timp cat poti concepe un copil in mod natural... nu are rost sa treci prin toate astea, pe bune!
anemona spune:
Monica, eu cred ca nu se poate face decat ICSI pt ca si la inseminare trebuie ca sperma sa aiba anumiti parametri de calitate: numat, mobilitate. Si chiar si la FIV simplu, daca nu ai un concentrat de sperma suficient de bun, spermatozoizii nu pot penetra peretele ovulului ca sa fecundeze.
In cazul punctiei testiculare stiu ca e obligatoriu ICSI, pt ca de acolo se poate recolta un numar redus de spermatocite care nu au calitatile unor spermatozoizi maturi. Deci nu pot penetra membrana ovulului. Se aleg cativa, mai frumosi, la care se taie coada, se ia numai capul (care contine materialul genetic) si se introduce cate unul in fiecare ovocit.
BoboMom spune:
Va multumesc din nou pt. sfaturi. Intr-adevar,nu avem suficiente informatii referitoare la FIV sau inseminare. Dupa cum am spus, pana acum nu am luat in calcul variantele astea. Un medic ginecolog mi-a sugerat FIV, cand a auzit care este situatia noastra. Operatia inversa vasectomiei costa intre $4000 si $20.000 (in USA). De la medicul despre care v-am spus, am aflat ca la noi in tara FIV costa cam $2000. Bineinteles ca ne-am dori sa facem un bebe pe cale naturala, dar nici cu operatia nu sunt garantii. Plus ca e posibil sa dureze mai mult (perioada de refacere dupa operatie, DACA reuseste,este intre 1-2 ani). Stiu ca sunt cupluri care asteapta mult mai mult de atat, dar in situatia noastra, ne e frica sa asteptam prea mult, pt. ca vrem ca bebe sa vina de la tati al lui...
anemona spune:
Laura, daca ar fi doar 4000, n-ar fi o problema, pt ca si un fiv te poate duce la 4000. Si nici la fiv nu ai garantii. Daca insa este vorba de atat de mult, 20 000... Nu stiu in cazul asta, voi sunteti cei care luati decizia.
Oricum, va urez bafta multa si sa fiti parinti cat mai curand!
Anemona
Dana_ spune:
Fetelor, imi cer scuze ca postez aici , vreau sa stiu si eu cum e cu vasectomia asta? Este posibil ca dupa inversare barbatul sa nu mai poata face bebe?
Ne-am gandit si noi la aceasta operatie dar nu am habar cat costa .
Dana&bb Andy(1 an si o luna)