ce inseamna stagiu de cotizare completa??
buna,
as avea si eu o problema, destul de urgenta... nimeni nu-mi da un raspuns...
eu lucrez de 7 ani cu norma intreaga (8 ore), si trebuie sa nasc la sfarsitul lui septembrie 2004. Imi trebuie pentru CIC 10 luni de cotizare, in ianuarie 2004 am fost in concediu fara plata ( din cauza vremii, lucrez in constructii, economista) si deci nu am cotizare si febr. 2004 am fost o saptamana in concediu fara plata si 3 sapt. in concediu medical (deci nu e cotizare completa???), iar in martie in concediu medical toata luna.. am intrebat la casa de pensii si mi-au spus (dupa ezitari, caci habar nu aveau ce sa fac) sa renunt la contractul de munca, si sa-mi fac contract de asigurare .. ceea ce e o aberatie.. ca eu am cotizat cu sume mari 7 ani...
De aceea vroiam sa ma ajutati cu o parere, ce sa fac, nu pot completa stagiul de cotizare cu bani de acasa??? Nu stiu daca in aprilie o sa muncim...
Va multumesc anticipat.
Raspunsuri
Rozi spune:
Se face asa:
- se ia data nasterii (sfarsit sept 2004)
- se considera 10 luni in urma (dec 2003 - sept 2004)
- perioadele in care ai fost in concediu medical REPREZINTA stagiu ("asimilat", dar stagiu)
- perioadele de concediu fara plata NU reprezinta stagiu, deci se scad din cele 10 luni (ianuarie 2004 si o sapt din febr 2004)
Prin urmare lipsesc 5 saptamani.
- se considera inca 2 luni precedente celor 10 considerate anterior (oct 2003 si noiembrie 2003)
- daca in aceste 2 luni au existat 5 saptamani in care s-a platit CAS sau a fost concediu medical (deci STAGIU)
atunci conditia de stagiu de 10 luni din ultimele 12 anterioare datei nasterii se considera indeplinita!!
Daca in aprilie firma nu va munci, o solutie ar fi tot un concediu medical care, dupa cum se stie, constituie stagiu de cotizare.
Eu zic ca sunt sanse pentru CIC!
rapsody spune:
Va multumesc pentru raspuns!
As mai avea o intrebare... din pacate din aprilie nu mai am dreptul la concediu medical, pot sa consider si alte luni din urma din anul 2003??
Va multumesc
Rozi spune:
Doar daca nasterea se produce inaintea datei prezumate, stagiul de 10 luni se reduce cu acea perioada.
Ca regula, se merge NUMAI cu 12 luni inaintea datei nasterii copilului, nu mai mult.
Totusi.. mai exista concediul de maternitate, maxim 84 de zile calendaristice (inaintea nasterii). Acest concediu constituie si el stagiu de cotizare asimilat. Este diferit de concediile de boala, nu intra in limitarea aceea de 90 sau 180 de zile.
Se mai poate lua si concediu de odihna, proportional cu timpul lucrat.