Cum vopsim si incondeiem ouale? Sfaturi.

Cum vopsim si incondeiem ouale? Sfaturi. | Autor: Marianar

Link direct la acest mesaj

Arta traditionala a incondeierii oualelor de Pasti ramane apanajul catorva initiati, si ca atare, inaccesibila "crestinilor de rand", in...randurile carora ne numaram si noi. Totusi, acest lucru nu ne impiedica sa recurgem la solutii alternative, mult mai usor de abordat in practica si cu o "finalitate estetica" cel putin multumitoare.

OUA MARMORATE

Avem nevoie de:
-oua;
-foi de ceapa rosie si alba;
-un manunchi de fire de iarba;
-marar, patrunjel;
-vopsea pt. oua - de preferinta, de culoare rosie, albastra, bleumarin, verde, turcoaz;
-cateva bucati de ciorap de nylon, ata subtire, foarfeca;

Dupa ce au fost umezite ouale se "tavalesc" prin amestecul de foi de ceapa, fire de iarba si verdeata tocate marunt.
Ouale astfel preparate se leaga strans intr-o bucata de ciorap de nylon si se pun mai intai la fiert. Dupa ce au fiert "ambalate" ~ 10 min, oualele se transfera in vasele cu vopsea. La sfarsit se indepareaza ciorapul iar oualele se dau cu luciu special sau cu untura.
Se recomanda culorile inchise, care asigura un fond de contrast pt. motivele decorative create de foile de ceapa si firele de iarba.

Continuati!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

asa o sa le coloram.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tuchi spune:

La noi acasa, la Cluj, ouale de Pasti se fac de cind ma stiu asa cum le facea bunica.

Adica, se culeg plantute de tot soiul, tot ce se gaseste cu frunzulite mici, buruieni, iarba, coada soricelului, frunze de papadie, cucuta ....
Se pune frunza pe ou si se introduc intr-un ciorap vechi, se leaga cit mai strins si se fierb in apa cu foi de ceapa rosie. Frunzele dau forme diferite iar restul de ou ramine rosu. Nu e spectaculos dar intreaga activitate are un iz de amintire a bunicilor si a copilariei. Spectacolul mare e atunci cind se scot ouale din vopsea si toti copii stau la admirat formele ce au iesit pe oua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

De vreo 10 ani am invatat si eu de la o prietena a mamei cum se incondeiaza ouale.
Aleg oua cu coaja alba, le pun la fiert, apoi caldute, incep sa le incondeiez. Folosesc un condei improvizat, dar util. Am la indemana ceara de albine, care sta pe foc, intr-o cutiuta (cu o tabla dedesubt)ca sa nu ia foc ceara. Flacara sa fie mica,pe ochiul mic al aragazului, doar cat sa tina ceara lichida.
Cu jutorul condeiului, improvizez tot felul de modele pe oua, in functie de imaginatie. Mai tarziu, dupa ce finalilzez acest proces, introduc ouale in vopsea rosie (ceara se va topi). La sfarsit, va ramane pe oua modelul pe care l-am desenat cu condeiul.
Eu zic ca arata bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Stie cineva cum se pot vopsi ouale fara vopsea? Ca eu aici nu gasesc.
Cu ceva natural si accesibil (foi de ceapa de exemplu)? Are careva vreo idee??? Merci.

~Otilia&LaAdelita~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Invata sa vopsesti ouale cu plante:

ROSU
- suc de sfecla cruda;
- se fierb cantitati egale de coaja de crusin si frunze de soc intr-o cantitate tripla de apa timp de o ora, la sfarsit se adauga un pic de otet si se strecoara;
- coji de ceapa rosie se fierb cu multa apa. Dupa ce le-ai fiert le mai lasi 4-5 ore;
- afine, zmeura si sfecla rosie;
- coaja de mar paduret cu zeama de varza sau piatra acra;

GALBEN
- coji de portocale, lamai, de morcov, seminte de telina si chimion care dau culoarea galben pai;
- sofranul da galben intens;
- coji de ceapa, coji de nuca si musetel;

VERDE
- fiertura de urzici sau de spanac;
- pt. un verde intens tine urzicile 12 ore in apa apoi introdu ouale si fierbe-le;

ALBASTRU
- flori de viorele fara peduncul se fierb in apa timp de o ora;
- mure;
- strugure;

Cu cat plantele se fierb mai mult cu atat culoarea se inchide.

P.S eu nu am vopsit oua cu plante. Poate te lamureste mai bine cineva care a folosit aceasta metoda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

quote:
Originally posted by tuchi
La noi acasa, la Cluj, ouale de Pasti se fac de cind ma stiu asa cum le facea bunica.Adica, se culeg plantute de tot soiul, tot ce se gaseste cu frunzulite mici, buruieni, iarba, coada soricelului, frunze de papadie, cucuta ....Se pune frunza pe ou si se introduc intr-un ciorap vechi, se leaga cit mai strins si se fierb in apa cu foi de ceapa rosie. Frunzele dau forme diferite iar restul de ou ramine rosu. Nu e spectaculos dar intreaga activitate are un iz de amintire a bunicilor si a copilariei. Spectacolul mare e atunci cind se scot ouale din vopsea si toti copii stau la admirat formele ce au iesit pe oua.
asa se faceau tuchi,si pe la noi prin cluj...dar noi faceam jumi-juma...unele le coloram,altele le faceam cu ceapa rosie si cu frunzulite pt modele,si le impachetam in ciorap.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Va dau si eu o reteta:
Oua bicolore
Se fierb ouale normal, intr-o vopsea de culoare deschisa - galben, rosu. Dupa ce se usuca (fara a fi unse pentru luciu), se pun intr-un ciorap si se leaga si se scufunda de mai multe ori pana la jumatate in vopsea de alta culoare - albastru, verde, violet. Nu pot fi lasate in vas, trebuie tinute in mana si scufundate repetat, unul cate unul. Daca nu le scufundati de mai multe ori, raman delimitate culorile, altfel fac o "trecere" frumoasa de la o culoare la alta. Eu fac in general galben-rosu, galben-albastru, albastru-verde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Raza de soare spune:


Sa va spun cum am ajutat-o pe mama anul trecut sa fie invidiata de catre vecine, atunci cand, conform datinei, a dat de pomana pentru cei dusi din asta lume. Obisnuiesc ca in ziua in care gospodina casei vopseste ouale, sa imi bag nasucul printre vopseluri, sa studiez frunzele pe care le-a cules de la diferite plantute, sa-mi dau cu parerea... da' fereasca Sfantul sa-mi murdaresc eu manusitele! Intre noi fie vorba, profit de ultimele luni ca fata mamei, ca apoi...
Sigur ca si anul trecut mi s-a auzit glasciorul "Da'... nu faci si asa?... Si cu aia ce faci?... Ihi... Si faci si cu frunze d-alea?" pana cand, mama, draga de ea, a zambit dulce si-a racnit "Auzi? Din doua alegi una: ori iesi din bucatarie si nu te mai intorci toata ziua, ca am treaba si ma incurci ori pui mana si ma ajuti!". Ca sa nu arunce cu vreo cratita dupa mine si sa arat asa m-am oferit voluntar.
Asadar, am stat, m-am gandit si... am gasit! Am luat o forfecuta, un scotch si da-i si taie cruci, cruciulite, inimioare, trifoi cu 4 foi, stelute, benzi subtiri de 1/2 cm, cu care am inconjurat ouale, pe verticala si/sau orizontala... Am facut pana si iepurasi si ingerasi, dar cu cat chin...
M-a privit mama cu neincredere, cand a vazut creatiile, dar... "Fie, iti fac poftele si le bag la vopsit...". Eee... nu va spun ca dupa ce le-am dezlipit scotch-ul, ramaseseram si mama si eu ca la stomatolog... Erau su-per-be!!! Din cauza temperaturii apei, scotch-ul se dezlipeste putin cat timp stau ouale la fiert, dar nu dauneaza, dimpotriva, rezulta un aspect marmorat. Ce mai, m-a pupat mama! Si-a zis sa mai fac...Ma gandesc sa ca e de muncit, dar... merita, macar pentru invidia vecinelor!
Daca aveti rabdare, incercati!

Raza de soare


"Atat timp cat mai putem zambi, cauza nu-i inca pierduta." (W. Shakespeare)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

eu am folosit colorarea cu plante, cel mai bine iese cea cu foi de ceapa, bineinteles (si galbene si rosii, din cele rosii mi-a isit un portocaliu dragutel). la verde si la rosu "supa" de verdeturi si cea de sfecla trebuie sa fie foarte-foarte-foarte concentrata. adica sa zicem 1 kg frunze curatate de urzici la 500ml apa. cu sfecla cam la fel. faceti "supa" de cu cu seara si lasati-o sa se mai concentrze la frigider peste noapte. cam asta am folosit eu....a, si a nu uit, adaugati 2-3 linguri de otet la "supa", sa se prinda bine culoarea pe oua.
bafta la "colorat"!!!!
Roxi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roberta04 spune:

Eu am invatat de la mama, care a fost specialist in culori o viata, sa vopsesc oua asa cum a postat Mariana. In plus, dupa ce se fierb ouale legate in ciorapul cu frunze, coji de ceapa, le apuci cu o furculita si picuri cu o lingura cate putina vopsea de diverse culori. Ies multicolore, la noi in casa tot timpul am avut oua bune de dus la expozitie, ne era si mila sa le mancam. Si un truc: daca ciorapul este putin rupt si se duce firul, asa, mai "artistic", ca o panza de paianjen, asa va iesi si modelul pe ou.

Roberta + BeBe scump din burtica

Mergi la inceput