Aici, in Olanda
Raspunsuri - Pagina 8
lena spune:
Rukki uite o sa incep eu sa-ti spun, ca da...lucrez, desi cu bebe, dar ca sa precizez in compania noastra, a sotului adica...uitstekend nu stiu cand o sa incep sa vorbesc olandeza, caci sincer cere ceva timp. Ti-am admirat pozele cu acele super-dragutza costume de kabouter si m-ai facut sa mi-aduc aminte de frumoasele vremuri din club A, nu am mai fost acolo de trei ani, poate mai mult.
In alta ordine de idei, Dana buna ideea ta, caci si eu ma numar printre cele "dezastruoase" la mersul cu bicicleta...mey, bravo tie ca vorbesti olandeza cu prietena ta, ale mele 2 bucati de nederlanse meisjes o dau pe engleza de cand ma vad, si ma chinui sa le spun mereu sa-mi vorbeasca pe olandeza, dar crezi ca vor, zic vreo 2 propozitii si pe urma dai pe engleza ...si a mea buna prietena e columbianca si deci o dam pe spaniolo-englezeasca, na, ca sa vezi de ce nu progreseaza fata?!
Fetelor va doresc o intalnire frumoasa luni daca va vedeti si poate cat de curand ne vedem cu toatele "la firul ierbii"..banuiesc care iarba fiind la mare se gaseste pe dune care sunt preferatele mele.
tot straks, kus, Lena cu una bucata Freya
Ancade spune:
salutare,
Abia azi am citit subiectul asta cu noi fetele/femeile din Olanda.Eu spre rusinea mea , nici dupa 4 ani nu vorbesc limba asta; inteleg binisor, dar atat cat sa gasesc un servici bun. Cu sotul meu vorbesc inca engleza pt ca asa ne-am obisnuit;insa puiul nostru de 2 ani si 7 luni intelege si romana si olandeza;si ne raspunde la fiecare in limba adecvata.
Scoala am facut doar cateva luni si nu am mai terminat ca sa dau examenele.
Cu bicicleta nu stiu sa merg; am asteptat la venire 1 an pana m-au chemat la un curs de invatat a merge pe biciclete(desi eram gravida in 5 luni) insa care nu s-a tinut din lipsa de participanti;eram vreo 4 (din care 3 turcoaice).Poate viata acolo in Haga sau in centru e mai palpitanta insa aici e searbada de tot(Eindhoven).
eu nici nu sofez si doar ma plimb cu copilul prin parc sau in centru.imi plac magazinele de toale la nebunie.Insa acum nu mai pot proba nimic caci al meu copil fuge de nu-l mai gasesc; de cateva ori eram in chiloti si el disparea si eram in dilema;insa am avut noroc ca pana m-am imbracat cineva il gasea prin galerie si se plimba cu el de mana pana apaream eu.
Mancarea in schimb o luam (de cate ori putem din Germania-paine, mezeluri, branzeturi si alimente de bebelusi);aici nu imi place mai nimic.In Belgia la Del Haize parca-i zice, sa vedeti ce bunataturi au;dar de, a trebuit sa vin eu aici.
Are cineva copii de varsta scolara deja? Cum vi se par scolile aici? Sau la scoli internationale cum e ? MAi bine? desi sunt cam scumpe.
ma opresc pt ca al meu copil imi sare de gat sa vin cu el jos; nu-i place sa stea singur deloc.Scarile si pe mine ma omoara dar sotul meu e total impotriva apartm.Si avem o curte maricica plina de pini si molizi ..deocamdata caci lui ii plac cascade si vijvere.
Pe curand,
ancuta06 spune:
Eu va zic de pe-acum ca nu merg nicaieri daca nu se face mai frumos afara, dintr-un singur motiv: nu suport sa ma imbrac gros, si mi-ar fi prea frig. In plus, trebuie sa ma mai plimb si cu bebe. Apoi, lunea, parca nu e chiar asa de misto, as prefera martea, ca as putea aranja sa-l las pe bebe la socrela, ar fi mult mai usor.
Ancade, bine ai venit aici. Dar sunteti cateva in Eindhoven, deja esti a treia. Sa-ti traiasca prichindelul.
Fetelor, haideti sa ne punem pe invatat olandeza, mai mare rusinea! Eu una-s hotarata...sa vedem si ce-o iesi. Deja am prima programare la o profesoara, joi. Si cred ca ma voi duce in fiecare joi. Sper, oricum, si mai invat eu si singurica.
Eu nu prea am chef de invatat sa merg pe bicicleta, mai ales in locuri publice, sa rada toti pustii de mine.
In alta ordine de idei.....sunt fericita, asa, in general...simt ca-s pe drumul cel bun. Am descoperit in mine si cateva grame de vointa, sper sa ma tina, ca-s pusa pe fapte mari.
Rukki, vin joi in Amsterdam, sa vedem cum ne intalnim. Sunt libera pe la 4, ca dupa ora de olandeza vreau sa ma duc un pic si la solar.
Si inca ceva, fetelor......leneviti!!! De cate ori m-am uitat azi sa vad ce-ati mai scris aici, pauza. Eu eram iarasi ultima. Pai se poate?
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Iris2002 spune:
Goede morgen allemaal,
Ma bucur ca sunt nou-venite, bine ai venit printre noi, Ancade.. eu nu o sa va scriu mult acum, ma doare gitul ingrozitor, deja de 4 zile, asa ca incerc sa imi obtin o intilnire la huisarts, poate imi da altceva nu doar aspirina.
Rukki, saptamina viitoare luni noi avem programata camera de oaspeti, ne-am mutat in decembrie si restul casei e cit de cit aranjat, acum de camera de oaspeti vrem sa ne ocupam. Era pentru ieri programata, dar eu am fost in pat/la computer cu ceai, comprese, suc, etc.... dar intr-o luni imi convine de minune, nu stiu ce program au celelate fete, poate pe 22 sau 29 martie????
Rukki, tot tu ma intrebai de traseul profesional...eu am venit cu ideea ca stiu ceva olandeza. Foarte repede m-am trezit la realitate si am inceput cursul de olandeza. In acelasi timp am inceput sa lucrez, nu pentru ce am studiat, la un supermarket. Am invatat limba relativ repede (suna a lauda, scuze) si dupa citeva luni puteam sa sustin un interviu. Si dupa inca citeva luni de munca asidua la olandeza (scoala, job, acasa cu olandezutul meu drag) am fost chemata la al doilea interviu, si dupa si la al treilea (pentru acelasi job adica, stii cum e aici, treci prin mai multe etape la interviul pentru un job). Asa am ajuns sa fiu implicata intr-un proiect, din pacate de scurta durata, doar un an, sponsorizat de Verbond van Verzekeraars... initial mi-au promis un loc de munca la ei dupa ce se incheia proiectul, nu s-a putut, pentru ca incepusera reorganizarile si la ei, insa au fost niste oameni deosebiti, directorul general s-a autonumit referent pe CV-ul meu, mi-au dat o scrisoare de recomandare de nota 10, si astea au ajutat enorm la cautarea urmatoarei slujbe... al treilea loc de munca, unde sunt si acum, l-am gasit relativ usor, dupa 2 luni de cautari (intre timp lucram inca la proiect si mi se dadea liber, pe banii firmei, pentru fiecare interviu) mi s-au oferit intr-o saptamina trei locuri de munca...asa ca problema a fost pentru mine daca aleg sa merg in invatamint (The British School in the Hague) sau intru in bedrijfsleven.... am asistat la citeva ore la scoala britanica si mi-am dat seama ca nu mi-ar place acolo. Asa ca am ales sa lucrez intr-un domeniu complet nou, la o firma de accountants & belastingadivseurs, unde imi place la nebunie. Am mult de invatat, insa toate cursurile imi sunt platite de firma... am colegi foarte simpatici, doar olandezi, e o firma micuta, cu doar 15 angajati...
Nu stiu daca iti e de folos ce ti-am spus, oricum am un sfat: e important sa lucrezi, pentru ca ii impresioneaza, si intotdeauna vei avea o pozitie mai buna decit cineva care inca nu a muncit in Olanda. Uitasem, chiar la inceput am lucrat doua saptamini si printr-un uitzendbureau, ca datatypiste.... nu vorbeam inca limba....
Daca te-ai inscris la uitzendbureaus, trebuie sa le suni saptaminal, sa le intrebi daca au ceva pentru tine... sa le amintesti ca existi.
Inca o idee: ai putea sa iti trimiti CV-ul, in olandeza si engleza, la firme mari, cu o open sollicitatiebrief...just in case !
Si intre timp, oricit suna de saai, invata si iar invata olandeza... incearca sa exersezi acasa interviuri, cu prietenul tau. Sunt pe internet exemple de intrebari, daca vrei te ajut si eu, la un moment dat puteam sa dau interviurile cu ochii inchisi, stiam ce ma vor intreba... plus ca ii poti manipula un pic, raspunzi intr-un anumit fel ca sa ii conduci spre alte intrebari...(suna gemeen, dar asa am procedat eu). Sigur ca nu te vor angaja decit daca te vor, dar e important sa fii nonsalanta, si asta nu se poate (in cazul meu cel putin nu se putea) fara un pic de exercitiu...
Rukki, sunteti niste draguti, un cuplu adorabil...sa fiti fericiti impreuna !
Ancuta, invata olandeza, e foarte foarte important. O sa vezi ca e mai usor, dupa ce faci primii pasi...
liefs uit Den Haag
ancuta06 spune:
Da, Iris, stiu ca e f important si nu ma las. Altfel n-am nici o sansa sa ma integrez ca lumea macar. Nu-mi place nici cand ma duc cu fi-miu la doctor sa vorbesc engleza, parca se uita cam aiurea toti la mine. Dar las ca le arat eu lor!!!
slakje spune:
de anul acesta intra in vigoare noi legi si toata lumea E OBLIGATA sa invete limba neerlandeza.
se pare ca de anul viitor din august cursurile nu vor mai fi gratuite ci vor costa in jur de 6000 euro, si acum se lucreaza la o lege si toti care cer rezidentza in olanda trebuie sa dea examen in tara lor si sa stie olandeza la un anumit nivel.
cica.
Fleur spune:
Buna fetelor! Abia v-am descoperit si ma bucur.Unele dintre noi ne cunoastem deja de pe alte forumuri.Pt cele care nu ma cunosc: si eu sunt casatorita cu un olandez si avem o fetita de 5 luni si un pic.Eu locuiesc in N,in Sneek,deci departe de voi dar,din fericire, sunt multi romani in zona si am legat prietenii.Cu toate astea sper sa va cunosc intr-o buna zi.
Eu am intrerupt scoala de limba din cauza sarcinii,o sa ma intorc in august la inceputul noului an scolar.Pot sa comunic cat de cat in olandeza dar ,trebbuie sa recunosc,mi-e mai usor in engleza (pe care o vorbim si in casa-inca).Eu o sa merg pe meseria mea: economist cu specializarea finante,banci si asigurari.Am 5 ani de experienta in domeniul asigurarilor si sper sa-mi gasesc o slujba intr-o companie de asigurari,daca nu, mai raman variantele cu banca sau o firma de contabilitate.Din cate am inteles contabilitatea lor e chiar mai simpla decat a noastra.Cu toate astea sunt constienta ca inceputul va fi de jos si asta dupa ce voi stapani limba.
Ca tot vorbeati de soferie,eu iau acum lectii de condus(am carnet romanesc dar n-am condus de mult).Pe mine ma sperie rau biciclistii astia care se vara peste tot si n-au nici o regula.Apropo,pe bicicleta stiu sa merg,imi place dar ,la fel, cand sunt pe bicicleta mi-e frica de masini si plus ca nu sunt stilul sportiv.Deci,cat pot evit bicicleta.
Plange printesa,va las si...tinem legatura,
Fleur
ancuta06 spune:
Bine ai venit aici, Fleur. Sa-ti traiasca printesa frumusica.
Liniste mare pe-aici azi
corina-lovina spune:
Fetelor am si eu niste nelamuriri si poate vreuna dintre voi poate sa ma lamureasca!Asa cum stiti am un baietel de trei luni pe care l-am nascut innainte de a fi casatorita,cununia civila am facut-o ulterior .Tatal este cetatean olandez dar fiindca am nascut acest copil innainte de casatorie conform noii legi olandeze Obi nu va primi cetatenia olandeza decit dupa trei ani pentru ca trebuia declarata nasterea lui innainte de nastere iar noi nu am stiut lucrul asta.Acum eu nu pot sa fac decit sa ii dau cetatenia romana.Stie careva dintre voi ce procedura trebuie urmata sau s-a mai lovit cineva de acest lucru?La ambasada Romaniei incerc sa sun incontinuu dar nu pot prinde niciodata pe cineva.Si inca ceva stiti cumva daca in acesti 3 ani am voie sa parasesc Olanda cu baiatul fara a avea probleme la 3 ani cind vreau sa ii fac pasaport olandez pentru ca am auzit fel si fel de opinii.Deja am contactat si un avocat olandez dar nu prea m-a lamurit.Va multumesc anticipat!Corina.
ancuta06 spune:
Corina,
din cate stiu eu, asa este, copilul trebuia declarat inainte de nastere, daca nu se naste intr-o casatorie sau parteneriat inregistrat. Apoi, trebuie sa te duci la Ambasada Romaniei, ca sa-ti faca certificat de nastere, si ca sa primesti CNP pentru el.
Pentru ca Obi este cetatean roman, cred ca trebuie facute aceleasi formalitati ca si pentru tine, pentru a putea locui in Olanda legal: adica MVV intai si apoi permis de rezidenta. Procedura este aceeasi, pentru Reintregirea Familiei. Uita-te pe site-ul www.ind.nl , daca nu vorbesti olandeza au si optiunea pentru limba engleza, sus, in dreapta. Sper ca te-am lamurit