Aici, in Olanda

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gdl spune:

AAM, in legatura cu doctorul de familie, ce te pot sfatui e sa te interesezi la vecini, sau eventual cunostinte care stau in zona unde locuiti. In marile orase e greu sa iti gasesti un doctor de familie, eu cit am locuit in Rotterdam n-am avut nici unul fiindca nimeni nu voia pacienti noi:(
Acum in satul unde stau m-am inscris la primul doctor care mai lua pacienti, intr-un fel m-am bucurat ca am gasit unul, dar la scurt timp mi-am dat seama ca nu e un doctor bun si poate chiar de aceea mai lua pacienti... In sfirsit, dupa n dignostice gresite am luat hotarirea sa ne mutam la alt doctor. E foarte greu, dar poate avem noroc.
Sanatate ca-i mai buna decit toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AAM spune:

Merci mult pt raspunsuri !O sa incerc asa cum ati spus voi . La mine nu e soare .....da de ce voi aveti soare si eu nu am?...:(.Azi o sa am si eu musafiri pe la 5 si ma apuc sa fac si eu curatel pe aici.Fetelor ,haideti sa ne vedem intr-o sambata in Haga...
Multi pupici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Salut din nou,

Si aici in Doetinchem s-a imbunatatit vremea considerabil, e soare din cand in cand, dar nu e inca super. Totusi, cred ca o sa ma plimb putin prin parc de una singura. Sotul meu e in momentul de fata in Finlanda pentru un proiect,asa ca trebuie sa fac ceva, sa nu ma plictisesc. M-am saturat de citit, vopsit dulapuri pentru bebe si gradinarit zilele astea.
Pentru Ancuta: nu te demoraliza, ai tot timpul sa inveti limba. Tu il ai pe al tau Martijn, cel mic, asa ca mai tot timpul esti ocupata cu el. In timpul liber (cand bebe doarme, de ex.) incearca sa citesti in limba olandeza: sa zicem reviste, ziare pentru inceput. Daca nu intelegi ceva intreaba-ti sotul sau pe cineva din anturajul tau care are rabdare pentru asa ceva. Incearca sa vezi daca reusesti sa mergi la o scoala unde se organizeaza cursuri si poti beneficia de materialele de acolo:carti, CD-uri, etc. Profesorii nu sunt excelenti, dar daca esti intr-un mediu in care se vorbeste numai aceasta limba o sa fii uimita cum o sa progresezi.Incearca sa faci rost de gramatici olandeze (carti cu exercitii multe)si o sa vezi cum invatatul limbii o sa devina o joaca. Eu iti recomand "Klare Taal"-Uitgebreide basisgrammatica NT2 de Jenny van der Toorn-Schutte de la Editura Boom Amsterdam (nr.ISBN 90-5352-746-x). Cu datele astea cred ca poti comanda cartea prin orice librarie. O consider foarte bine scrisa si ordonata, cartea incepand cu problem elementare de limba, lectiile devenind mult mai grele pe parcurs, dar daca vei face in mod regulat exercitiile si testele iti va fi foarte usor sa asimilezi urmatoarele notiuni. Eu consider gramatica drept scheletul unei limbi; cred ca daca vei cunoaste aceasta parte (fii linistita, inveti si cuvinte de baza in acelasi timp)iti va fi mult mai usor sa iti imbogatesti comunicarea mai incolo. Hai ca am cam lungit-o cu sfaturile si teoria. O sa vezi ca o sa te descurci. Indrazneste doar sa vorbesti cate ceva (sunt sigura ca tu intelegi destul din limba si stii chiar destul de mult ecuvinte, dar nu indraznesti sa vorbesti in olandeza de teama ca nu vei spune bine ceva). O sa vezi ca totul vine de la sine.
In rest, m-ar interesa foarte mult fetelor sa imi relatati cum au decurs nasterile voastre aici. De ce pun aceasta problema? Ei, de curand am citit povestea unei alte romance, o anume Anca, cred, care isi spunea povestea nu tocmai fericita. Vreau sa adaug ca nici eu nu sunt incantata ca sarcina imi va fi urmarita doar de moase si nu de medici. Prima experienta ciudata am avut-o luni la prima infatisare la o "verloskundigenpraktijk" cand moasa de acolo nu si-a putut da seama daca aude bataile inimii copilului. Mie mi se parea ca le aud si sotului meu la fel. Am venit foarte nelinistita acasa. Acasa am insa eu insami un aparat cu care pot asculta inimioara cand vreau eu. Bineinteles ca am reusit sa aud inimioara foarte clar. In orice caz, totul e Ok, cel putin asa am aflat de la ecograf joi.Raman insa foarte sceptica vis-a-vis de sistemul asta cu moase.Oricum am ales sa nasc in spital, dar daca ma gandesc din nou la povestea aceea...Va rog povestiti voi mai multe.

Va pup pe toate,Daniela Veuger si bebe op komst

D.Veuger

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fleur spune:

Buna fetele,

Ancuta, nu fii deprimata caci nu puteai face mai mult.Eu, cel putin,in ultimele luni de sarcina abia ma puteam misca din loc daramite sa mai pun mana pe carte sau altele.Iar dupa ce s-a nascut Rose a inceput alta distractie;abia acum pot spune ca-mi mai pot rupe o ora-doua/zi ca sa mai fac ceva.Asa ca nu te demoraliza caci prioritatea acum e Martijn,e perioada din viata lui cand are cea mai mare nevoie de tine.
Fetelor,nu stiu cum e la voi dar eu sunt nemultumita de modul lor de a preda olandeza.In primul rand au un ritm foarte lent,in al 2-lea rand gramatica e prost structurata.

plange printesica,o sa revin...
dana o sa-ti scriu despre experienta mea cu moasele si cu sistemul lor...n-a fost una prea placuta dar in final a iesit bine.

o diminica placuta,
fleur

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancuta06 spune:

Fleur, iti recomand o carte pe care mi-am luat-o si eu. Se numeste Hugo Learn Dutch in 3 months, si este cursul pt incepatori. Este structurata pe saptamani, fiecare saptamana are doua lectii. Prezinta probleme de gramatica explicate si structurate foarte frumos, incat nu ai cum sa nu le intelegi. In plus, inveti si multe cuvinte si conversatie. Cartea e in engleza si o gasesti in boekwinkel. Unul mai mare, oricum. Editura e DK. Eu dupa aia invat in paralel cu orele cu profesoara, pe care abia le-am inceput. Daca te intereseaza si nu o gasesti, o pot lua eu si sa ti-o trimit.

danyce, voi incerca sa gasesc acea carte de care zici, daca are multe exercitii.

Ancuta & Martijn, (24.10.2003)

http://community.webshots.com/user/Busch_family

Mergi la inceput

danyce, daca vrei sa citesti povestea nasterii mele, uite aici linkul:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=20326

Nu te ingrijora, moasele sunt foarte dragute, isi cunosc meseria. Cel putin la mine asa a fost. M-am simtit foarte linistita si relaxata cand am nascut si totul a decurs super. Iti urez sa ai o nastere cel putin la fel de usoara ca a mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mag_d2002 spune:

Buna la toata lumea,
De cand nu am mai intrat pe forum vad ca s-a strans multa lume la vorba de nu-mi vine sa cred cate romance suntem prin imprejurimi (si nu numai). Eu aveam impresia ca or sa treaca multi ani pana o sa cunosc aici pe cineva din Romania si eram tare dezamagita. Pana acum am cunoscut doar pe una dintre voi si pe o colega de la scoala cu care dealtfel stau toata ziua de vorba (pacat doar ca in romana...). Daca va intalniti pe undeva pe langa Haga as veni cu draga inima si eu . Si ptr ca tot vorbiti de limba olandeza va recomand o carte foarte buna de conjugarea verbelor :201 verbs de Henry Stern. Este cu toate verbele olandeze cele mai importante conjugate la toate timpurile. Explicatiile sunt in engleza si cu lectii scurte de gramatica. O gasiti la biblioteca americana din Haga. Urmez si eu scoala ptr invatarea limbii dar sunt mai putin optimista si entuziasmata si mi se pare ca merge tare greu mai ales ca nu am timp nici 2 ore pe zi ca sa invat, iar cateodata sunt asa obosita ca nu deschid cartile deloc. Cele 3 ore petrecute in clasa mi se par f bune ptr ca sunt in compania colegilor si pot vorbii asa stricat cum ma pricep dar nu ptr avansarea aia furtunoasa pe care o speram eu... Oricum acasa daca inveti 3 ore acumulezi mai mult insa nu as avea cu cine vorbi. Prietenul meu vine seara de la servici si recunosc cinstit ca ar face orice altceva decat sa imi explice mie ceva la olandeza si il inteleg si de ce...Stateam de vorba la scoala cu o profesoara despre cum se naste in Olanda si ea era foarte incantata de sistemul lor cu nascutul cu moasa acasa. Mie mi se pare de-a dreptul periculos mai ales ca am senzatia ca ei pun problema la modul foarte lejer si nicidecum grav asa cum o vad eu. Am mai vorbit si cu mama prietenului meu care la fel mi-a explicat ca aici femeile gravide sunt foarte bine ingrijite si ca nascutul acasa e cea mai buna alegere pentru o mama...Eu experienta nu am, ptr ca din pacate nu am inca copil, dar ar fi ultimul lucru pe care l-as face sa nasc "natural" acasa. Insa probabil e doar cazul meu ptr ca sunt eu mai fricoasa...Fetelor cu bebelusi va felicit din toata inima ca ii aveti ca e cred cea mai mare realizare poate din viata asta...
Pa si o saptamana frumoasa sa aveti (cu mult soare si putin vant ca sa nu imi dau duhul pe bicicleta la cat am de alergat in fiecare zi...)

Mergi la inceput

Mag_d2002, si pe mine m-a ingrozit ideea de a naste acasa, desi stiam ca bebe nu are nici o problema. Dar aici, cam 90% din femei nasc asa. Si aici mortalitatea beblusilor este foaarte redusa. Ideea este ca aceste moase sunt foarte pregatite. Ele cunosc tot ce trebuie despre nastere si problemele care ar putea aparea. De asemenea, in cazul in care s-ar ivi o problema, nu risca nimeni, ci esti transportata imediat la spital, iar bebe la fel. Daca evolutia sarcinii nu este perfecta, atunci nu te lasa nimeni sa nasti acasa. Eu pentru ca nu aranjasem cu kraamzorg, adica asistenta care sa vina acasa sa se ocupe de bebe, mi-au zis ca nu ma lasa sa mai nasc acasa, ca ei nu risca, si ca asistenta pt bebe trebuie sa fie prezenta la nastere. Am aranjat in ultimul moment, dar nu a mai fost cazul oricum sa nasc acasa pt ca nu aveam totul pregatit, ne-a luat prin surprindere nasterea. Oricum, sunt hotarata ca urmatorul bebe sa-l nasc acasa, daca se poate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gdl spune:

Fetelor, am gasit un site interesant unde va puteti testa cunostintele de olandeza: http://www.kennisnet.nl/bve/student/educatie/nt2/index.html

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lena spune:

Danyce Doetinchem e aproape de Zutphen din cate stiu eu...cam la vreo jumatate de ora de mers cu masina de mine. Eu am scris despre experientza mea cu moasele, e pe prima pagina la DC...mie nu mi-a fost frica sa nasc aici desi am fost doar cu sotul si atat, fiindca moasele de la Thuiszorg au fost super-dragutze cu mine, ce sa zic, eu le apreciez mult pe olandeze ca sunt curajoase sa nasca acasa si nu la spital, la mine nu a fost cazul fiindca am avut contractii mai bine de 30 de ore fara sa ma dilatez, dar a fost ok...eu mai vreau unul cat de repede, deci iti dai seama ca se uita usor durerea de atunci

La test mi-a iesit doar 80% deci bravo Ruxi tu esti tare...da las ca te ajung din urma, am auzit ca legea asta noua care or sa o scoata acum e tare naspa pentru straini...sa speram ca nu se aplica retroactiv, dar chiar daca ne pun sa dam testele de limba e ok, ca tot ne-am apucat sa invatzam, nu?!

Daca vrei sa faci ecografie la bebe, se plateste dar e super ok...eu am facut-o la o clinica particulara, am platit in jur de 80 de euro, si am facut chiar trei eco de-a lungul sarcinii, cand mi-am spus si sexul copilului...depinde si de doctorul de familie, al nostru ne este si prieten, asa ca a fost mai usor.

Hai sa povestim fiecare despre locul unde stam, vreti? Incep eu, Deventer a fost din totdeauna oras comercial ca si Zwolle este situat de-a lungul Ijsel-ului si s-a facut mereu comert intensiv cu Germania, fiind si destul de aproape...are una dintre cele mai frumoase piete din Olanda, stiti voi pietele din mijlocul orasului, care se cheama Brink...este un oras nu foarte diferit de Sibiul nostru drag cu care de altfel este si infratit ...are bineinteles o biserica impozanta, dar cam fara aerul de biserica, desi tare interesanta.

Acum va las ca fug la scoala, dar ne auzim pe curand, sper sa pun si niste poze din Deventer cand am timp,
Lena cu globuletul Freya (4 luni si 22 de zile)
http://community.webshots.com/user/poolbeertje

Mergi la inceput