Un inceput in Italia
Raspunsuri - Pagina 2
Clopotzel spune:
Crystinne, dar ma intreb eu: daca merg ca turist acolo, ma inregistrez asa cum ai zis tu, si lucrez trei luni. ok. Dupa cele trei luni, eu acolo sunt ilegal. Dar daca intre timp (in aceste trei luni) exista posibilitatea de a gasi un contract de munca...ce se intampla?!? Trebuie sa ies din Italia si sa ma intorc peste un anume timp din nou?!?
Before judging somebody, walk a mile in his moccasins.
CameliaS spune:
Nici nu stiu de unde sa incep...
Deci poti sa vii ca turist pentru 3 luni dar nu ai drept la munca, daca iti gasesti ceva va fi la negru. In cazul in care gasesti ceva de munca si "patronul" va vrea sa iti faca acte e alta poveste dar din pacate nu stiu foarte multe amanunte ( ceea ce pot sa-ti spun e ca trebuie sa te intorci in tara).
Da ai dreptate dupa cele 3 luni , daca nu te intorci in tara, vei sta ilegal in Italia. Deci fara sa poti sa inchiriezi o casa, fara drept la munca ( dar asta ca si in primele 3 luni) si o sa mai stai si cu frica in san ca te prind si te trimit acasa.
In ceea ce priveste mersul la politie in timp de 8 zile de la intrarea in Italia...trebuie sa te duci si ei iti dau o foaie cu care esti in regula ca turist pentru cele 3 luni dar asta nu inseamna ca iti dau permisul de sedere sau de munca.
Imi pare rau ca nu pot sa-ti spun mai mult dar nu as vrea sa vorbesc fara sa fiu bine informata. Daca vrei sa afli mai multe iti pot da adresele unor site-uri ale romanilor ( si ale strainilor) in Italia.
www.rom-it.com
www.romaniinitalia.ro
www.stranieriinitalia.it
Camelia
Clopotzel spune:
Nu imi place deloc ce citesc!
varianta cu intorsul in tara...! Nu imi place deloc!
Varianta care ramane este cea cu ILEGAL pe fruntea noastra, ceea ce e cam greu.
Insa am auzit pe multi care sunt acolo de ani buni si nu s-au intors in tara deloc, si dupa vreo 5-6 ani au obtinut actele de a sedea acolo!
ma intreb ei cum au reusit?!?
CameliaS spune:
quote:
Originally posted by Clopotzel
.
Insa am auzit pe multi care sunt acolo de ani buni si nu s-au intors in tara deloc, si dupa vreo 5-6 ani au obtinut actele de a sedea acolo!
ma intreb ei cum au reusit?!?
Nu stiu ce sa-ti spun. Eu am o prietena care a venit aici cu o viza turistica pentru o luna ( sau 2 saptamani??) acum 4 ani. Stiu ca o perioada a stat aici si a muncit la negru iar dupa un an cei la care muncea s-au hotarat sa-i faca acte. Nu stiu exact care este procedura ceea ce stiu bine este ca ea s-a intors in tara ( daca imi aduc aminte bine a dat si multa spaga pe la vamesi sa nu-i puna interdictie) si cand au ajuns toate actele la consulatul italian de la Bucuresti s-a dus si i-au pus viza de lucru ( nu stiu exact cum se numeste). De abia dupa aceea s-a intors in Italia cu drept de munca si i-au dat de aici de la polizie "permesso di soggiorno" pentru munca.
Poat ca s-au mai schimbat legile intre timp nu stiu ce sa spun. Incearca si intra si pe site-ul de la consulatul italian in Romania poate afli mai multe.
Ceea ce stiu bine este ca, daca nu stii limba, este mai greu sa-ti gasesti de lucru, sau mai bie spus cei care stiu limba au mai multe sanse sa gaseasca de lucru.
Camelia
Clopotzel spune:
Da, am inteles care e ideea! pai tragem tare cu limba si mai vedem ce se mai intampla!
Multumesc ptr ajutor!
va pup!
amorena spune:
Clopotzel,ce mai faci?Pe unde esti?Ai ajuns in Italia?Ai rezolvat ceva?Astept sa imi raspunzi,am fost si eu in Italia si mi-ar place sa discutam.
Amorena
Simona_B spune:
Buna!
Noi suntem aici de trei ani, sotul meu, eu de sase luni.
Din pacate, cea mai proasta alegere la negru!!!!
Sotul meu a venit cu contract, eu cu reintregirea familiei. Sunt economist cu ceva experienta in spate in tara intr-o firma multinationala, 3 ani, vorbesc engleza si acum italiana destul de bine. Departe de mine gandul sa te descurajez, dar eu nu muncesc inca..., bine, acu' o astept pe BB-tica mea , dar am cautat muuult de lucru. Am fost sa depun cv-uri pe la toate agentiile din oras, am dat sute de telefoane, am fost la n interviuri... partea proasta e ca zambetul comercial si promisiunile nu lipsesc de nicaieri. De ceva vreme am inteles ca nu e cazul sa mai astept un telefon promis si nici sa sper ca ma va cauta cineva cand vor avea ceva pt mine.
Nimeni nu se uita la experienta, la ce stii sa faci cand mergi la o ag de munca. Ti se va spune ca oricum locurile de m-ca de la birou sunt putine si ca se ocupa repede...balarii.
Pregateste-te pt o societate plina de prejudecati fata de extracomunitari, rasista <mi s-a zis la o agentie ca avem noroc totusi ca avem pielea alba:(>, cu analfabetism peste 50%, cu invidie etc. Am si prieteni italieni, oameni care stiu cu ce se mananca Romania sau au fost interesati si au aflat de la mine. Sunt putini la numar.
Din partea autoritatilor vei auzi interpretari ale legilor dupa ureche ca si la noi in Romanica: de la primarie am primit 3 rasp diferite la o problema. Daca prima functionara a refuzat sa ne recunoasca valabilitatea certif de casat international, scris in inca doua limbi ale CE, a 3-a l-a xeroxat si in doua minute mi-a recunoscut statutul de sotie. Asta in conditiile in care pe viza din pasaportul meu scrie ricongiungimento familiare
Cu limba nu e dezastru national. Vei vedea ca pricepi cam 60% din ce se vb de la inceput. Uita-te mult la programe tv in italiana si apoi incearca doar sa asculti radio-ul in italiana, asta cand veniti,desigur.Cauta http://www.educational.rai.it/ioparloitaliano/.Eu fac si un curs de doua ori pe sapt de cate trei ore organizat de Universita' per stranieri di Siena, cursul CILS. Daca vrei sa il faci, eu zic ca se merita! Se plateste putin, aproape simbolic si poti obtine certif ca sa predai italiana in alta tara, sau sa faci traduceri, interpretari... + ca ai ocazia sa cunosti italieni deosebiti (eu aici am intalnit cei mai multi) si alti strainidin a caror experienta poti invata multe!
Eu ti-am prezentat situatia din pct meu de vedere, poate cam nashpa, dar cu toate astea nu regret nici o clipa ca am plecat din Romania, sunt in sfarsit cu omul meu dragsi ne permitem muult mai multe dintr-un salar decat ne-am fi permis in tara noastra din doua. sincer, as repeta figura, chiar daca ma simt atat de neimplinita din pct de vedere profesional
Acum sa concluzionez si cu ceva legislatie CameliaS ti-a si dat cateva link-uri pt a te informa mai bine. La venire, in 8 zile trebuie sa faceti permesso di soggiorno turistico. Trebuie sa il faci la Questura si rudele tale sigur va vor ajuta. Trebuie sa aduceti dovada ca aveti bani in banca pt perioada indicata (cel mult 3 luni). In acest timp, cum bine spunea cineva mai sus poti lucra dar sa nu te stie nimeni, deci acest perm de sogg nu iti confera si drept de lucru. Oricum dupa trei luni e musai sa va intoarceti. Chiar daca gasesti pe cineva sa iti faca contract, actele trebuie depuse de angajator la Comuna, dupa care ti se elibereaza contractul de munca cu care tu trebuie sa mergi la Ambasada la Bucuresti si sa astepti in tara pana iti pun viza de lucru. Eh, greu, dar eu zic ca e cel mai bine. Care reuseste primul dintre voi doi, il va chema si pe celalalt pt reintregirea familiei.
Oricum eu zic sa te uiti bine pe site-urile alea ca sunt multe cazuri asemanatoare din care poti invata.
Intrebai cum au facut altii de si-au facut acte in regula dupa ce au venit ilegal: simplu, s-au dat niste legi la perioade de doi trei ani care ii puneau in regula in sensul ca daca faceau dovada ca lucreaza la negru si sunt de o perioada de aici, li se facea o inlesnire atat angajatului cat si angajatorului pt a obtine intrarea in legalitate
Nu va descurajati si urmati o cale dreapta. E pacat sa va treziti cu o interdictie in pasaport de cativa ani, acum cand aveti sansedin ce in ce mai mari de a lucra legal in multe tari! Eu personal insa as alege sa merg in alta parte si sotul de asemenea, adica in alta hahaha
Toate cele bune si daca aveti intrebari in plus nu ezitati!
amorena spune:
Simona,in ce parte a Italiei locuiesti,mai precis in ce localitate?Daca vrei imi poti scrie la "mesaje private".Sunt foarte interesata sa cunosc fete care s-au stabilit in Italia.
Te astept,
Amorena
mitub spune:
Amorena, draguta, ce mai faci tu?
vad ca tot de Romania apartii...inteleg ca inca nu ai rezolvat cu plecarea?
Bafta muulta, intr-o luna merg si eu in Italia!
Pupici,
Boga
Simona_B spune:
amorena:Locuim in Nord, Friuli Venezia Giulia, Udine. E aproape de granitele cu Austria si Slovenia. Uneori ma mai trezesc cu semnal de Slovenia pe mobil. Tu unde vii?
Clopotzel, te rog muuult de tot ca ceea ce am postat eu sa nu rastalmacesti in alt sens, stii tu: ca noi am plecat si ca ne-ar incomoda venirea altora. Am zis ca eu as repeta ce am facut chiar daca se intrevede in vorbele mele atata pesimism. Rugamintea mea este insa, pt binele vostru, sa cititi mult pe site-urile din Italia recomandate si sa nu riscati fara acte. Si asa este destul de greu.