Un inceput in Italia
Urmeaza sa plecam la munca in Italia.
Cam care sunt conditiile sa intri in legalitate, sa poti inchiria o locuinta etc. Avem niste rude acolo care o sa ne ajute ptr inceput! Dar as vrea sa stiu dint timp cam la ce sa ne asteptam.
As aprecia daca este cineva de pe acolo si care poate sa impartaseasca din exeprienta lui/ei!
Noi vrem sa ne stabilim acolo, si suntem dispusi sa muncim orice!
Astept cu nerabdare impresii, experiente!
Before judging somebody, walk a mile in his moccasins.
Raspunsuri
Clopotzel spune:
Chiar nimeni nu vrea sa ma ajute cu informatii, sfaturi?!?
peca spune:
nu stiu sa iti raspund exact, dar de la niste cunostinte stabilite acolo, si intalnite in concediu in ro. am inteles ca sunt destul de flexibili la legi, iar daca chiar ai servici nu nici o problema sa inchiriezi apartamnt, cumeri masina...
cica salariile sunt cu cca. 200-300€ mai mici ca in germania, dar si preturile, deci viata este ceva mai lejera ca aici,
ah, nu mai tin minte unde au spus ca stau, doar ca nu stau in zona cu mare cautare turistica, si deci sunt mai avantajati.
Clopotzel spune:
Multam de raspuns!
nu stiu care sunt salariile in Germania, dar eu sunt sigura (si sper sa nu fie altfel!) ca viata este la alt nivel decat cel din romania.
Stiu ca o sa ne fie foarte greu, atata timp cat suntem ilegal.
Oare cum as putea sa merg acolo mai legal?!?
O idee ar fi sa ne faca cineva de acolo un contract de munca, ceea ce...nu stiu daca este realizabil.
oricum m-am saturat de mizeria de aici!
Acum vreau sa invat italiana si ...nu prea stiu cum. stie cineva vreun site, sau un program pe cd?!?
peca spune:
mai, incearca prin rudele care le ai acolo, sa iti faca ei rost de contract de munca la vre-o fabrica pe pregatirea care o aveti sau simpli muncitori. sau sa va dea ei niste adrese si voi sa faceti cerere de munca. poate asa.
banuiesc ca voi mergeti in vizita prima data acolo, nu stiu daca aveti dreptul asa la munca, habar nu am.
dar daca sti loc. unde stau rudele, caut pe inernet firme, /fabrici si scrieti o cerede de munca, chiar pe internet, nu sti de unde sare iepurele,
sau interesati-va in ro. daca gasiti la o agentie, contracte de munca pt. italia, stiu ca se fac contracte de obicei de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.
dar banuiesc ca nu veti fi primi plecati acolo " de capul lor" si care o sa lureze, totul e poate sa lucratii legal.
coral spune:
Aici o sa gasesti informatii despre permisul de sedere, permesso di soggiorno, in Italia, permisul il obtii avind o oferta de serviciu de la o firma italiana. Stiu ca se poate obtine permisul si pentru a munci independent, dar in cazul acesta conditiile sunt diferite.
http://www.poliziadistato.it/pds/cittadino/stranieri/stranier.htm
Pentu cei care vor sa te angajeze in It:http://www.poliziadistato.it/pds/cittadino/stranieri/st3.htm
Locuinta o va inchiria cineva care are drept de sedere. Sunt multi care ajung ca turisti si apoi cu tare mult noroc firma la care lucreaza ii ajuta sa obtina permis de munca.
Cu viza de vizitator sunt slabe sanse sa fii angajat.
La negru si fara contract se angajeaza maxim 3 luni. Daca firma e dispusa sa iti faca aplicatia pentru permis de munca, trebuie sa te intorci in tara si sa astepti actele in jur de 6 luni.
In anii din urma se obtinea permis de munca cu ajutorul legii Bossi-Finni.
De ce nu incerci sa cauti sa pleci cu un contract?
There is a difference between knowing the path and walking the path.
coral spune:
Corectez, permisul il obtii aplicind in Italia in max 8 zile de la sosire si se ridica personal. Pentru a ajunge acolo iti trebuie viza de munca.
Legea Bossi-Fini s-a dat in anul 2002 si au primit permis de sedere cei care lucrau ilegal in Italia de 3-6 luni.
Bafta mare si sper sa primesti mai multe informatii.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
Crystinne spune:
Buna, incerc sa te ajut si eu cu ceva informatii de la cineva care este acum in Italia ilegal.
Deci ea spune ca daca ajungi cu/fara contract de munca in termen de 6 zile trebuie sa-ti faca un permis ca sa stai legal dar nu mai mult de 3 luni. Spunea ca f des carabinierii fac controale, pe strada, in localuri, etc.(ea sta la 80-100 km de Roma parca)si daca te prind ilegal ai probleme. Trebuie sa le dovedesti chiar daca esti turist, ca ai bani si unde sta, etc.
Toti asteapta sa se schimbe o lege - nu am inteles exact ce - ca sa se permita aceste contracte de munca pentru perioade mai mari.
Ea a facut ptr sotul ei acte legale de sedere ca turist pe 3 luni si spunea ca o costa peste 100 €. Si el si-a inchiriat o locuinta, deci cred ca se poate.
Depinde ce vreti sa lucrati.Ea nu a gasit de lucru pentru sotul ei (cauta de o luna) dar ca femeie spune ca sunt mai multe sanse ptr ca se cauta in special ingrijitori la batrani unde se platesc salarii de 5-600 €/luna.
Asta este tot ce imi mai aduc aminte din cele ce mi-a spus.Multa bafta!
louisea spune:
orice ai face sa ai pasaportul la tine chiar si cand mergi la cumparaturi.
pe mine m-au ridicat carabinierii pe cand eram la cumparaturi. au vazut ca vorbesc italiana cu putin accent. si eram acolo in vacanta cu prietenul meu.
Clopotzel spune:
va multumesc din suflet!
Da, aseara ma gandeam si eu ca cea mai buna solutie ar fi sa plecam cu contract de munca.
Asa o sa fac, o sa caut pe internet firme din zona unde este matusa mea, si...poate cine stie.
Am retinut sfaturile voastre si o sa le aplic!
Crystinne, am auzit si eu in treacat de aceasta lege care este asteptata cu sufletul la gura de cei care muncesc acolo!
Eu, desi am studii de economist, sunt dispusa sa fac orice (menaj,munca de muncitor necalificat, etc) iar sotul meu la fel (sofer, electrician, salahor orice). Noi intentionam sa plecam in vara in concediu si sa ramanem acolo. Insa pana atunci mai stam aici, iar cei de acolo cauta serviciu ptr noi. O sa cautam si noi pe internet.
Pe mine ma sperie perspectiva aceasta de a fi ilegali, de aceea imi doresc sa nu plec ca turist! Am citit pe romaniinitalia.com si am vazut ca e greu sa traiesti fara ca persoana ta sa existe (legal!).
Coral, Peca, Louisea, va multumesc ptr ajuotrul vostru.
Ar mai fii o varianta, daca nu ne gasesc cei de acolo de lucru pana la vara, mergem in concediu acolo si cat stam acolo facem sapaturi. Eu cred ca altfel este cand esti acolo, te vede omul la fata, vede ce poti! Si apoi daca e sa ne intoarcem inapoi, si sa ne trimita contract! Zic si eu! Nu stiu! Vom vedea!
Pana atunci invatam limba si sapam internetul! va tin la curent! Si daca va mai vine ceva in minte, dati-mi si mie de stire!
Va pup!
Crystinne spune:
Persoana care mi-a dat informatiile de mai sus a stat o luna pana si-a gasit de munca. Cel mai sigur vei gasi tu ca ingrijitoare - spune-le rudelor tale sa-ti caute asa ceva. Poti sta legal ca turist si lucra ilegal in perioada asta de 3 luni.Nu trebuie sa stie nimeni ca tu lucrezi, dar ar fi bine sa fiti inregistrati legal decat sa ai probleme. Si asta , nu stiu daca am spus, poate ma repet , trebuie sa o faceti in termen de cateva zile de la sosire, 6-8 nu mai stiu exact.
Bafta multa!