medicamente gratuite
Am auzit pe mai multe viitoare mame ca beneficiaza de medicamente gratuite. Pana acum (sunt in luna a 5-cea)le-am platit integral. Lucrez (am salariul de 3,1 mil brut)cu carte de munca (deci imi platesc toate darile catre stat). Medicul de familie mi-a dat o reteta gratuita, spunandu-mi ca am dreptul deoarece sunt gravida. La farmacie mi s-a spus ca nu pot beneficia de medicamente gratuite, avand venit peste cel minim brut. Intrebarea mea este daca pot lua medicamente gratuite (acum, in sarcina sau mai incolo, in perioada de lauzie pentru mine sau pentru copilul meu - in ultimul caz pana la ce varsta).
Va multumesc anticipat,
Monica
Raspunsuri
liviu`s spune:
Ca gravida, beneficiezi de medicamente gratuite. Acelasi lucru se poate afirma si pt concediul de lauzie.
Pentru copil, pana implineste copilul 1 an, se aplica art.1 din LEGEA nr.141 din 14 aprilie 2003 privind acordarea gratuită a medicamentelor pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, potrivit caruia:
"Art. 1. - Potrivit prezentei legi, acordarea gratuită și decontarea contravalorii medicamentelor prescrise pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni sunt obligatorii, fără plafonare valorică și cantitativă."
Copilul beneficiaza si in continuare de medicamente gratuite, dar limitate cantitativ si valoric.
monicapredescu spune:
quote:
Originally posted by liviu`s
Ca gravida, beneficiezi de medicamente gratuite. Acelasi lucru se poate afirma si pt concediul de lauzie.
Pentru copil, pana implineste copilul 1 an, se aplica art.1 din LEGEA nr.141 din 14 aprilie 2003 privind acordarea gratuită a medicamentelor pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, potrivit caruia:
"Art. 1. - Potrivit prezentei legi, acordarea gratuită și decontarea contravalorii medicamentelor prescrise pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni sunt obligatorii, fără plafonare valorică și cantitativă."
Copilul beneficiaza si in continuare de medicamente gratuite, dar limitate cantitativ si valoric.
Ca gravida beneficiez de medicamente gratuite conform carei legi/ordonante?
monicapredescu spune:
quote:
Pentru gravide se dau medicamente gratuite conform carei legi/ordonante?
Ca gravida beneficiez de medicamente gratuite conform carei legi/ordonante?
liviu`s spune:
HOTĂRÂREA Guvernului nr.1.485 din 11 decembrie 2003
pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
monicapredescu spune:
quote:
HOTĂRÂREA Guvernului nr.1.485 din 11 decembrie 2003
pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc mult. Indraznesc sa te mai rog ceva. Ai putea sa-mi spui exact articolul?
P.S. Hotararea Guvernului nr. 1.485 este din 22 decembrie 2003 (atunci a aparut in MO).
Rozi spune:
Monica, Liviu are dreptate: un act are o data de "nastere", cand trece de forurile legislative; data cand se "declara nasterea" in Monitorul Oficial e altceva
.
lacri spune:
sumpa mea nu stiu cum este la voi la Bucuresti dar la noi la Iasi din 1 an si 6 luni cate are baietelul meu numai o luna am luat gratuit.normal este ca medicamentele pt. copii sa fie gratuite dar in farmacii nu gasesti pt. ca nu primesc listele cu gratuitati la timp sau nu mai stiu de ce anume.....bla ,bla bla-uri.....si uite asa am dat bani grei pe medicamente.multa sanatate si fericire.pupici super dulci
lacramioara
cghitescumd spune:
quote:
Initial creeata de monicapredescu
Am auzit pe mai multe viitoare mame ca beneficiaza de medicamente gratuite. Pana acum (sunt in luna a 5-cea)le-am platit integral. Lucrez (am salariul de 3,1 mil brut)cu carte de munca (deci imi platesc toate darile catre stat). Medicul de familie mi-a dat o reteta gratuita, spunandu-mi ca am dreptul deoarece sunt gravida. La farmacie mi s-a spus ca nu pot beneficia de medicamente gratuite, avand venit peste cel minim brut. Intrebarea mea este daca pot lua medicamente gratuite (acum, in sarcina sau mai incolo, in perioada de lauzie pentru mine sau pentru copilul meu - in ultimul caz pana la ce varsta).
Va multumesc anticipat,
Monica
Monica, gasesti precizarile privind eliberarea de medicamente gratuite in : Normele de aplicare ale Contractului Cadru pe 2004 publicate in M. Of. 17 bis din 09/01/2004
ANEXA Nr. 30
MODUL DE PRESCRIERE, ELIBERARE ȘI DECONTARE A MEDICAMENTELOR CU ȘI FĂRĂ CONTRIBUȚIE PERSONALĂ ÎN TRATAMENTUL AMBULATORIU
Art. 1.
Aliniatul (3) Prescripțiile medicale aferente medicamentelor fără contribuție personală se eliberează în următoarele situații:
a) pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani,gravide si lehuze , tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenți;
b) pentru bolile care beneficiază de gratuitate conform prevederilor legale în vigoare elaborate de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate;
c) pentru persoanele prevăzute în legi speciale, care beneficiază de gratuitate suportată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, conform prevederilor contractului-cadru.
mgh