Se da bonus inca un salariu pt. nastere?
Raspunsuri - Pagina 10
aime spune:
quote:
Originally posted by danacaltan
HAIDETZI SA CONCEPEM IMPREUNA O CEREE-TIP, CA PIN' LA URMA NU DIFERA ALTCEVA DECIT NUMELE PERSOANEI CARE SOLICITA SI NUMELE FIRMEI CAREIA II ESTE ADRESATA.Poate se vor folosi de ea mai multe mamici care au nascut in 2003.
Eu zic ca e o idee f buna. Va citesc de ieri, la acest capitol, si desi sunt abia in 3 luni, incerc sa fiu cat mai informata. Sunt drepturile noastre, pe care nu ar trebui sa ni le refuze nimeni, mai ales ca nu sunt sume atat de mari (si sa nu facem comparatia cu cat cheltuie un "destoinic" parlamentar pe saptamana ).
Si eu am aceleasi intrebari ca si voi toate: lucrez la o firma privata cu capital partial strain, as avea dreptul la acel bonus, dar care sa fie egal cu cel al salariului meu de pe cartea de munca? Daca da, cum trebuie facuta cererea, astfel incat sa nu lezeze pe nimeni din conducere si eu sa ma pot bucura linistita de banuti?
Am dreptul la efectuarea concediului de odihna integral, chiar daca voi intra in prenatal in septembrie?
Sunt multe intrebari, cu ajutorul vostru sper sa ma lamuresc.
Scuze daca am repetat ceva ce s-a mai scris, dar stiti cum e, vrei sa stii cat mai multe si nimic nu ti se pare ca ti s-ar potrivi, din ce s-a mai scris.
aime 11+ saptamani
Rozi spune:
quote:
Originally posted by Shobo
eu am citit foarte atenta tot ce ati scris voi pe aici si am inteles asa:
daca firma la care lucrez are un contract INDIVIDUAL de munca si imi stipuleaza spre exp. 100$ (~3.400.000 lei) / bonus nastere (si la noi chiar asa e), atunci eu mai pot cere sa se aplice CCM la nivel NATIONAL??? sau nu? (precizez ca sal. meu net este cu bine mai mult de 100$ si normal ca l-as vrea pe el in locul celor 100$) pt. ca din cite am inteles in CCM la nivel NATIONAL firma ar fi obligata sa-mi dea un salariu MINIM pe economie, care stiu ca e < 100$ acum. deci am dreptate ca nu m-as putea duce la firma pt. ca ei oricum imi dau mai mult?
adica lamuriti-ma si pe mine Liviu's sau Marius, CCM NATIONAL iti garanteaza un intreg salariu insa cel MINIM pe economie (2.6mil mi se pare) sau salariul tau net pe care-l iei in fiecare luna in mod normal?
precizez ca sal. meu pe care-l iau luna de luna este trecut exact si in cartea de munca (bineinteles cu impozitul aferent si celelate) si se modifica lunar dupa cursul $.
multumesc si astept un raspuns caci vad ca nimeni nu pune mai clar aceasta intrebare... se tot joaca cu cuvintele minimal s.a.
inca o data multumesc.
Draga Shobo,
Desi nu pe mine m-ai rugat sa raspund, desi te-as ruga sa mai citesti o data, cu atentie, tot ce s-a scris la acest subiect, voi incerca totusi sa raspund:
1. intre angajator si FIECARE angajat exista incheiat un contract INDIVIDUAL de munca; intre angajator si TOTI angajatii sai POATE exista un contract COLECTIV de munca incheiat la nivel de unitate; contracte colective de munca se pot incheia la nivel de ramura de activitate etc, pana la nivel national;
2. in CCM la nivel national zice ca se acorda un "SALARIU DE BAZA" la nastere; fiecare angajat are un salariu de baza; salariul de baza este cel din cartea de munca si contine toate sporurile permanente; acesta este un salariu brut, nu net;
3. daca salariul tau inscris in cartea de munca (cel care se modifica lunar, dar NU cel net, primit in mana) este mai mare decat cei 100$ pe care ii acorda firma ta pentru nastere, atunci le poti cere sa aplice CCM la nivel national, ca ai iesi in castig; tu confunzi putin termenii, dar cred ca inteleg corect ca cei 100$ se acorda ca suma neta, nu-i asa? atunci, pentru comparatie, nu folosi suma de 100$, ci putin mai mult, sa zicem un 150$ (ca sa compari valori brute); deci compari salariul tau din cartea de munca cu 150.
Te rog spune-mi daca am reusit sa-ti raspund la intrebare.
Rozi spune:
quote:
Si eu am aceleasi intrebari ca si voi toate: lucrez la o firma privata cu capital partial strain, as avea dreptul la acel bonus, dar care sa fie egal cu cel al salariului meu de pe cartea de munca?
Daca si CCM la nivel national pe 2004-2005 va contine, in continuare, aceasta prevedere, ai dreptul la bonus pt nastere; da, egal cu salariul din cartea de munca (brut); atentie ca se impoziteaza si se retin contributiile obligatorii, deci in mana va fi mai putin.
quote:
Daca da, cum trebuie facuta cererea, astfel incat sa nu lezeze pe nimeni din conducere si eu sa ma pot bucura linistita de banuti?
uf, aici nu pot ajuta, ca n-am calitati la compunere... daca face cineva o incercare, va pot arata ce "ochi" critic am
quote:
Am dreptul la efectuarea concediului de odihna integral, chiar daca voi intra in prenatal in septembrie?
Depinde de firma; unele il acorda integral, altele proportional cu timpul lucrat.
dadi_t spune:
Eu incep, dar voi il continuati.
Domnule Director
Subsemnatul(a)................,in functia de.........., in cadrul(aici scrieti compartimentul sau sectia si apoi unitatea)......, va rog sa imi aprobati alocarea(sau alte variante) a ajutorului de nastere, conform Contractului Colectiv de Munca nr. 1.116/30.01.2003 la nivel national,art.51.(c) si conform art.238-(1),(2) din Codul Muncii.
Cu multumiri!
data semnatura
Domnului Director al(a)..............
People, hai sa ne unim poate iese ceva, nu se poate sa se ignore in asemenea hal drepturile ce ni se cuvin, doar nu cersim.......
dady+anduta+bibi
aime spune:
Va multumesc fetelor ptr lamuriri. Sunteti niste dulcicute . Eu zic ca suna f bine cererea, dady68, nu cred ca se supara nimeni, e politicos formulata, documentata...acu' sa vedem ce raspunsuri primim . Aceasta cerere trebuie facuta dupa nastere, nu? Ca si atunci trebuie baaaaani ...
In ceea ce priveste acea Instiintare scrisa ce trebuie facura la serviciu, eu am facut-o si va sfatuiesc si pe voi (care inca n-ati facut-o) s-o faceti, o inregistrati si pastrati o copie. Nu se stie niciodata la ce trebuie. Pe mine m-a ajutat, in sensul ca am reusit sa capat pe cartea de munca un drept al meu, si anume salariul real.
aime 11 sapt+
Rozi spune:
Bravo, dady! Propun mici modificari:
Domnule Director
Subsemnatul(a)................, angajat(a) in functia de.........., in cadrul (aici scrieti compartimentul sau sectia si apoi unitatea)......, va rog sa imi aprobati acordarea ajutorului de nastere, conform Contractului Colectiv de Munca la nivel national nr. 1.116/30.01.2003, art.51. alin.c), si conform art. 238 si art 247 din Codul Muncii.
Cu multumiri!
data semnatura
Domnului Director al(a)..............
korinna spune:
Mai..eu am primit raspuns verbal de la serviciu..ca nu imi daiu nimik..e drept ca si cererea mea a fost verbala..
ce sa fac??Sa trimit cerer scrisa??
Daca imi raspund si la aia clar:NU????
KORINNA mamika x 2
http://community.webshots.com/user/korinnay
Rozi spune:
Scrie, scrie, scrie! :) Ar trebui sa-ti dea un argument pentru care raspunsul este NU. Daca il dau in scris, le va fi mai teama sa nu te duci cu raspunsul pe la Inspectia Muncii sau prin alte parti, sa-i reclami.
Oricum, nu ai nimic de pierdut daca le faci si o cerere scrisa. Poate doar de castigat (ceea ce iti si doresc) :)
Claudelu spune:
Si eu am cerut acest bonus si am primit un raspuns negativ:
"la noi nu se aplica aceste prevederi deoarece nu intram sub incidentele contractului colectiv de munca la nivel national." Acesta a fost raspunsul primit de la firma...dar au mai spus ca voi primi 50 euro pentru nastere...
AAAA!!!! SA spun ca lucrez la o companie multinationala ca si economista!!!
Cred totusi ca voi trimite si o cerere...eu am facut cerere doar pe mail...
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/claudia_floarea/album?.dir=/a9af&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//f2.pg.photos.yahoo.com/ph/claudia_floarea/my_photos
carrie spune:
si mie mi s-a raspuns negativ.adica firma nu se supune Contractului Colectiv la nivel National decat daca vrea, adica nu se stipuleaza obligativitatea.deci normal ca nu vrea...
lucrez la o companie mare privata, romaneasca.pot sa le fortez cumva mana sau e o cauza pierduta?
multumesc
(am nascut in mai 2003)
cristiana si gagalicea Theodora Alexia(11 luni)
http://photos.yahoo.com/thea_alexia