Se da bonus inca un salariu pt. nastere?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by danacaltan

quote:
Originally posted by mariana78

De fapt vad ca in contractul colectiv de munca pe plan national scri la pct. 3 alin. 3
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, ACOLO UNDE PREVEDERILE MINIMALE NU AU FOST ATINSE .

... Practic prevederile minimale sunt incluse in orice contract de munca...asadar ramane la alegerea angajatorilor daca ofera sau nu bonusul pt. nasterea fiecarui copil...

Poate cineva sa-mi arate si mie pasajul in care SUNT DEFINITE PREVEDERILE MINIMALE??? Adica, unde se face imparteala, care-i minimala, care-i maximala, ca sa vad cu ochisorii mei pe unde se incadreaza acest mult-disputat salariu-bonus???????????
MULTZUMESC ANTICIPAT!!!!

Danny mama & Vladutz fiul

Danny, expresia "prevederi minimale" nu se refera la valoarea minima a bonusului de care vorbim. E vorba de totalitatea drepturilor care sunt prevazute acolo ca, de exemplu, nr minim de zile de concediu de odihna, deci nu numai sume. Astfel, daca in CCM la nivel de unitate scrie ca se da o jumatate de salariu la nastere, iar in CCM la nivel national scrie ca se da un salariu (intreg), atunci art citat de tine obliga firma sa-si modifice CCM-ul si sa acorde CEL PUTIN un salariu in loc de o jumatate. Prevederea minimala e un salariu, CCM firma nu poate prevedea mai putin de un salariu, dar poate sa dea mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danacaltan spune:

quote:
Originally posted by mariana78

Am vb si eu la firma, evident nimeni nu stia nimic. M-am interesat la Directia Muncii si rezultatul e ca angajatorii nu sunt obligati [/font=Impact]sa respecte INTREG contractul colectiv de munca la nivel national. Sunt obligati sa respecte doar prevederile de genul :salariul minim pe economie, nr. minim de zile de concediu de odihna....Asadar , ramanem fara bonus la nasterea unui copil...
Daca asa zic ei asa o fi, nu?
Oricum sunt interesata sa aud (citesc) si alte pareri...nu se stie niciodata...

Rozi, inteleg ceea ce spui tu, dar nu inteleg de ce cei de la Directia Muncii au dat raspunsul de mai sus!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

NIci eu nu inteleg acest raspuns de la Directia Muncii. Legal nu exista asa ceva, ca numai o parte dintr-un act sa fie obligatoriu de respectat/aplicat, cu exceptia cazului cand in insusi actul respectiv e prevazuta diferentierea asta.
Cel mai bun ar fi un raspuns scris, pentru ca presupun ca raspunsul primit de mariana78 a fost verbal. Atentie mare insa la formularea intrebarii, sa fie cat mai precisa si sa nu lase loc la divagatii (ex: de intrebat "este obligat angajatorul se respecte prevederile art ... din... (si citat)?", si nu "este angajatorul obligat sa respecte CCM la nivel national?")
Si eu sunt curioasa ce-ar raspunde Directia Muncii... Daca afla cineva, il rog sa ne spuna si noua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana78 spune:

Intr-adevar Rozi are dreptate - raspunsul a fost verbal...

Si am intrebat daca angajatele care am nascut in 2003 avem dreptul cf CCM la nivel national de a ni se acorda inca un salar bonus la nastere ? Si ati citit ce mi s-a raspuns...

Am tot amanat din lipsa de timp sa fac cererea scrisa catre firma , dar o voi face, nu am ce pierde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danacaltan spune:

HAIDETZI SA CONCEPEM IMPREUNA O CEREE-TIP, CA PIN' LA URMA NU DIFERA ALTCEVA DECIT NUMELE PERSOANEI CARE SOLICITA SI NUMELE FIRMEI CAREIA II ESTE ADRESATA.Poate se vor folosi de ea mai multe mamici care au nascut in 2003.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgescu oana spune:

Am postat gresit si imi cer scuze asa ca de data aceasta sper sa obtin un raspuns.Eu am facut aceasta cerere si mi s-a spus ca nu au venituri proprii dar in CCm scie asa:f) " un salariu de bază plătit de angajator mamei, pentru nașterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soțul acesteia va beneficia de plata unui salariu de bază. Acest ajutor se acordă inclusiv din venituri proprii.

(6) În proiectul de buget și respectiv fila de buget a fiecărei unități/instituții de învățământ se vor evidenția, respectiv, asigura sumele necesare plății drepturilor bănești care se cuvin personalului acesteia.
"
Acest paragraf l-am scos din CCM ramura invatamant pentru 2003 2004. De la institutia unde lucrez mi s-a spus ca nu cred ca vor putea sa-mi dea prima pentru ca nu au venituri proprii ori eu inteleg ca trebuie asigurate aceste drepturi inclusiv din venituri proprii si nu exclusiv si ca trebuie evidentiate in proiectul de buget.
Puteti sa ma ajutati?Cine are dreptate?

oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dadi_t spune:

Am reusit si eu sa depun cererea vineri.Lucrez in sanatate si la noi s-a prelungit contractul colectiv de munca si pe 2004.Am motivat cererea conf. CCm la nivel national si ca sursa financiara prevederile Codului fiscal art.21,alin(3),litc <acest salariu este cheltuiala unitatii si intra in cheltuieli sociale,la cei 2% din fondul de salarii realizat>.Sa vedem ce iese!

dady+anduta+bibi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olimat spune:

quote:
Originally posted by dady68

Am reusit si eu sa depun cererea vineri.Lucrez in sanatate si la noi s-a prelungit contractul colectiv de munca si pe 2004.Am motivat cererea conf. CCm la nivel national si ca sursa financiara prevederile Codului fiscal art.21,alin(3),litc <acest salariu este cheltuiala unitatii si intra in cheltuieli sociale,la cei 2% din fondul de salarii realizat>.Sa vedem ce iese!

dady+anduta+bibi

Sincer ma cam indoiesc sa iese ceva. Parerea mea este ca nu ai suport legal pentru motivatia financiara, deoarece in Codul Fiscal la acel articol spune clar ce intra in 2%.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgescu oana spune:

Chiar nu stie nimeni sa interpreteze acel paragraf?Va rog dati-mi si mie un raspuns.
Conform celor extrase de mine din CCM ramuar invatamant sunt sau nu obligati sa acorde prima?

oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Shobo spune:

eu am citit foarte atenta tot ce ati scris voi pe aici si am inteles asa:

daca firma la care lucrez are un contract INDIVIDUAL de munca si imi stipuleaza spre exp. 100$ (~3.400.000 lei) / bonus nastere (si la noi chiar asa e), atunci eu mai pot cere sa se aplice CCM la nivel NATIONAL??? sau nu? (precizez ca sal. meu net este cu bine mai mult de 100$ si normal ca l-as vrea pe el in locul celor 100$) pt. ca din cite am inteles in CCM la nivel NATIONAL firma ar fi obligata sa-mi dea un salariu MINIM pe economie, care stiu ca e < 100$ acum. deci am dreptate ca nu m-as putea duce la firma pt. ca ei oricum imi dau mai mult?
adica lamuriti-ma si pe mine Liviu's sau Marius, CCM NATIONAL iti garanteaza un intreg salariu insa cel MINIM pe economie (2.6mil mi se pare) sau salariul tau net pe care-l iei in fiecare luna in mod normal?

precizez ca sal. meu pe care-l iau luna de luna este trecut exact si in cartea de munca (bineinteles cu impozitul aferent si celelate) si se modifica lunar dupa cursul $.
multumesc si astept un raspuns caci vad ca nimeni nu pune mai clar aceasta intrebare... se tot joaca cu cuvintele minimal s.a.

inca o data multumesc.

Mergi la inceput