intrebare cic

intrebare cic | Autor: nicfg

Link direct la acest mesaj

este cazul unei prietene cu un copil de 9 luni si care este insarcinata din nou. cic este calculat conform vechii legi cu 85 din salriu pe ultimele 6 luni. dupa nasterea celui de-al 2-lea copil periada in care a fost in primul cic este perioada contributiva sau nu? daca da cic pt al 2lea copil se calculeaza conform noii legislatii de 85% din salariul mediu brut pe economie?
va multumesc pt raspunsuri.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Stagiul de cotizare necesar stabilirii si acordării indemnizatiei pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani , stabilită după data de 31 decembrie 2003, este de cel putin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, indiferent de data de la care solicitantul a devenit asigurat al sistemului public.
Perioada in care a fost in CIC pt primul copil este considerata perioada asimilata perioadelor contributive.
Nascand anul acesta, va beneficia de o indemnizatie CIC de aproximativ 6.100.000 lei, dupa ce efectueaza 42 de zile de concediu de lauzie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Pct 7 din Precizarile CNPAS:
"7) - În cazul mamei care se află în concediu pentru creșterea unui copil, perioadă în care naște un altul, iar până la solicitarea concediului pentru creșterea acestuia din urmă au trecut cel puțin 42 de zile de la naștere (timp în care asigurata se află în continuare în concediu pentru creșterea primului copil), pentru acordarea concediului pentru creșterea celui de al doilea copil nu se cere efectuarea obligatorie a celor 42 de zile reprezentând concediu pentru lăuzie.
Atunci când mama renunță la indemnizația pe care o primește pentru primul copil, în favoarea celei pentru al doilea copil, imediat după nașterea acestuia din urmă, pentru a beneficia de acest drept este obligatoriu să efectueze cele 42 de zile din concediul de lăuzie."

Mergi la inceput

Rozi, citeste, te rog, cu atentie pct.7 dinPrecizari. Vei vedea ca in final mai este o fraza:
"Atunci când mama renunță la indemnizația pe care o primește pentru primul copil, în favoarea celei pentru al doilea copil, imediat după nașterea acestuia din urmă, pentru a beneficia de acest drept este obligatoriu să efectueze cele 42 de zile din concediul de lăuzie."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Da, deci inteleg ca CIC pt al doilea copil se poate solicita numai dupa trecerea a 42 de zile de la nasterea sa. In aceasta perioada mama fie e in CIC pt primul copil, fie in postnatal pentru cel de-al doilea.
Asa e mai bine, nu?
Eu ma gandeam ca pe perioada celor 42 de zile e mai rentabil sa fie in CIC pt primul copil, daca e in postnatal primeste 85% din ce-a primit in ultimele 6 luni.
Am facut si eu nitel exces de zel...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tuchi spune:

Eu sint in cic pt primul copil din aprilie 2003. In vara as incepe munca pt al doilea ca apoi sa inchei capitolul asta.
Deci, daca ma intorc la munca in data X si nasc al doilea bb la scurt timp (mai putin de 10 luni) iau indemnizatia de aprox. 6.100.000?

multumesc.

Mergi la inceput

CIC pt al doilea copil se poate solicita:
a) imediat dupa nastere, in situatia mamei care se află în concediu pentru creșterea unui copil, perioadă în care naște un altul, iar până la solicitarea concediului pentru creșterea acestuia din urmă au trecut cel puțin 42 de zile de la naștere (timp în care asigurata se află în continuare în concediu pentru creșterea primului copil);
b) dupa minim 42 de zile din concediul de lăuzie, in situatia in care o mama renunță la indemnizația pe care o primește pentru primul copil, în favoarea celei pentru al doilea copil, imediat după nașterea acestuia din urmă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

am mutat rasp. meu de la celalat sub. ref.la CIC la al doilea copil:

eu am intrat de la 1 martie in CIC pt bb#2, nu am mai avut postnatalul obligatoriu datorita faptului ca la 4 martie cand primul bb ar fi implinit 2 ani, al doialea are deja 2,5 luni, si de-acuma mi se dau cei 6 mil conf. cu ultima lege. (sau 6,4?)

Cristina

Cristina

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by tuchi

Eu sint in cic pt primul copil din aprilie 2003. In vara as incepe munca pt al doilea ca apoi sa inchei capitolul asta.
Deci, daca ma intorc la munca in data X si nasc al doilea bb la scurt timp (mai putin de 10 luni) iau indemnizatia de aprox. 6.100.000?

multumesc.

Raspunsul este afirmativ.
Perioada cat te afli in CIC este asimilata perioadelor contributive. Va trebui sa efectuezi 42 zile de concediu de lauzie inainte de a solicita CIC pt al doilea copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manu0202ro spune:

Am si eu o nelamurire. Pana la urma cat se primeste in mana:6.100.000 sau 4.200.000lei? Multumesc
Miruna si mami

Mergi la inceput

Daca beneficiezi de CIC dupa data de 31 decembrie 2003, indemnizatia este de aproximativ 6.1 milioane, suma neta.

Mergi la inceput