Intoarcerea acasa: cit costa un trai decent in RO?
Raspunsuri - Pagina 4
tata lu Toma spune:
Mai intai as vrea sa ofer "fetelor" de pretutindeni un martisor virtual astazi de 1 Martie ! Sa fiti fericite.
Acum, dupa ce am recitit atat subiectul inchis cat si pe cel nou, as vrea sa fac cateva precizari legate de postarile mele anterioare, postari care am simtit ca i-au deranjat pe unii dintre voi :
- am incercat sa inteleg ce inseamna pentru Nemo "trai decent". Nu stiu cat de tare am reusit dar va reamintesc ca el a spus la inceput ceva de genul " fara sa ma uit prea tare la preturi " sau ca nu vrea sa manance "in fiecare zi" delicatesuri. A mai spus ca are un copil si va mai urma unul sau poate doi. Cred ca a mai spus ceva despre cel putin o masina ( ca nu stie daca sotia lui ar merge cu RATB). Nemo, te rog sa ma corectezi daca gresesc.
- am incercat sa nu deviez de la subiect care se numea "Cat costa..." si care cred ca nu presupunea prea multe comentarii pe tema civilizatiei romanesti sau a lipsei ei.
- am dat atat exemple de preturi cat si de cheltuieli ale unei familii cu un copil si am rugat pe toata lumea sa faca asta in ideea ca astfel de exemple concrete sunt utile pentru Nemo. Si am facut asta fara sa spun ca sunt "amarat" sau ca nu am trait si cu bani mai putini. Ba chiar am spus ca nu suntem chibzuiti si ca "cat ai atat cheltuiesti"
- cheltuielile pe care le avem noi nu cred ca sunt niste luxuri pentru ca daca vrei sa castigi 1000 USD nu prea poti sa stai acasa cu copilul asa ca o bona devine indispensabila daca nu exista o bunica disponibila pentru asa ceva . Tot din lipsa timpului mancarea pe care o cumperi pentru acasa poate insemna uneori semipreparate care sunt ceva mai scumpe si cresc costul vietii.
- in mod cert cheltuielile pe care le-am descris eu pot fi scazute. Sigur ca se poate trai intr-o casa mai mica, fara masini, fara asigurari de orice fel, fara tigari, fara bona samd. Tocmai de aceea am propus exemple pentru ca Nemo sa vada exact ce poate face cu banii respectivi si sa decida singur daca se incadreaza in IDEEA LUI DE TRAI DECENT.
Sper ca mesajul meu va fi receptionat in mod just si cred din tot sufletul ca menirea unui forum este tocmai aceea de a permite exprimarea unor pareri contradictorii.
In final as vrea sa-i urez lui Nemo o viata fericita indiferent de hotararea pe care o vor lua !
joe spune:
Raspuns pentru Nemo si pentru cei care iau in calcul intoarcerea acasa
Experienta noastra de emigranti nu este relevanta pentru ca noi am ajuns in Germania - ca multe alte fete de pe forum - cu un contract de munca, salariu ok, casa si asigurari - deci nu am avut parte de greutatile de inceput pe care cei care ajung in Canada de ex. le traiesc efectiv.
Plecam hotarati sa stam o vreme in Germania, sa strangem bani si sa plecam mai departe spre Canada - dosarul era deja depus, asteptam chemarea la interviu. Motivele emigrarii in Canada sunt aceleasi pe care multi din cei care vor sa plece le-au expus deja aici.
Acum insa - dupa 3 ani - ne consideram norocosi! Faptul ca am avut sansa sa ajungem mai intai in Germania cred ca ne-a schimbat viata - in bine!
Ne-a dat ocazia sa descoperim ca nu suntem facuti sa fim emigranti, ca pentru noi conteaza mai mult sa fim alaturi de familiile noastre, ca DA - oricat ar infiera unii sentimentul asta - noua ne e dor de sarmalute si de must si pastrama, ca ce ne dorim de fapt mai mult si mai mult in viata tot acolo - in prapadita de Romanie - vom reusi!
Nu ne pare rau ca suntem aici, am invatat sa ne bucuram de lucruri marunte - pe care acasa le ignoram, ca eram prea ocupati sa criticam una si alta, nu vrem sa ne intoarcem maine sau la anul (financiar nu suntem pregatiti), dar am inceput sa ne pregatim intoarcerea!
Noi am avut 1000$ de familie in tara - si traiam bine! In conditiile in care din banii astia plateam chirie, la noi in casa stateau fara un ban fratele si sora mea si in fiecare saptamana ieseam in oras (asta insemnand mancat toti 4 la restaurant si mers pe urma la un film,la teatru, o discoteca, un bar)!
Deci am la ce sa ma raportez ca sa STIU ca ne vom descurca decent! Cand ne vom intoarce e putin probabil sa ne mai tenteze discotecile si barurile (a trecut vremea lor si noi am trait-o din plin), vom fi mai tentati de iesiri la iarba verde cu maimutica noastra!
Si pentru participantii la discutie voi face o trecere in revista a motivelor pro si contra personale - si doar din dorinta de a expune si aspecte ale situatiei pe care noi - pe vremea cand visul nostru era sa emigram - nu le-am luat in calcul!
Aici:
- salariu ok, trai peste medie, fara sa ne chinuim foarte mult ne putem permite cam de toate
- saracie a relatiilor interumane - nu invinovatesc pe nimeni, nu am avut experiente nefericite cu nemtii de nici un fel (ba dimpotriva, de la beamteri pana la vecini si colegi de serviciu)
- f. greu de avut CASA ta - trebuie sa recunosc asta e un aspect foarte important pentru mine
- un sentiment de "nici cal, nici magar" care ma termina
Acasa:
- parintii nostri - care devin din ce in ce mai batrani si mai mici si pe care nu pot spune ca ii ajutam substantial mai mult de aici decat o faceam cand eram in tara
- oamenii pe care ii stiu cu bune si cu rele si ii inteleg in aproape tot ce fac
- sentimentul ca acolo e locul meu
Poate par ridicole argumentele mele - dar pentru noi sunt suficiente ca sa ne gandim serios la intors acasa!
Si de cand ne-am hotarat ca ne vom intoarce - ne bucuram altfel de viata, suntem mai linistiti, mai altfel!
Nu am luat in calcul concediile si asigurarile de sanatate si o sa va spun de ce! Concedii ieftine in Europa poti face si din Romania daca stii unde sa cauti! Noi asta am aflat-o dupa ce am ajuns aici - dar m-am bucurat cand am citit pe forum de fete din tara care stiau de hotelele de Formula 1 sau Etap, de taxele de autostrada din Franta si altele de genul asta - deci se poate si din Ro daca ai informatiile necesare!
Asigurarile de sanatate - e drept, aici merge struna, dar si in Ro incep sa se schimbe incet- incet lucrurile si daca pentru linistea mea trebuie sa platesc pe langa CAS-ul obligatoriu inca o taxa la o asigurarea privata de sanatate - pai cu asta pot sa traiesc!
Si poate multi nu vor intelege - dar eu am dus si duc in continuare dorul medicilor din RO! Cat am fost gravida am schimbat de 3 ori medicii (e drept si din cauza mea ca nu am fost mai categorica in a cere echo 3 D - fetita mea avea sanse sa mosteneasca din familie o malformatie - dar spusesem la toti, avem asigurare privata si primii 2 au continuat sa ma asigure ca la echo normal nu se vede nimic - desi citisem de nebuna pe net ca in cazul nostru nu e relevant) iar a 2-a situatie care iar m-a dat peste cap - fetita mea a avut otita in iarna, ii curgeau urechiusele de 10 zile si 2 pediatri au hotarat sa mai asteptam inca 5 zile - si abia atunci, daca inca mai curg, sa trecem la penicilina! Fetita avea un an si nu sunt adepta medicatiei fara motiv - insa copilul meu 2 saptamani nu a dormit, nu a mancat prea grozav si a marait intr-una!
Am scris deja f. mult - nu stiu cat si ce se va intelege din mesajul meu! Ce vreau sa spun in incheiere - e ca ne vom intoarce cand vom fi pregatiti financiar (deja am trecut la treaba si am cumparat un apartament in Ro, speram totusi ca in scurt timp sa ne permitem o casa), iar cand vom avea casa, masina si ceva bani pusi deoparte (nu foarte multi) - urmatoarea oprire va fi la ghiseul de la aeroport, sa cumparam biletele care ne vor duce ACASA!
P.S. - toate de mai sus au fost scrise in ideea ca vom avea in tara un venit de 1000$/luna de familie
P.P.S. - cand a facut Moscova pe Hudson - Tarkovschi a spus ca rusii sunt emigranti prosti, pentru ca ii macina pana la sfarsizul zilelor dorul de tara! Eu as spune ca si romanii (unii dintre ei, in orice caz) sunt in aceeasi situatie!
geliza spune:
pentru Joe,
foarte emotionanta expunerea ta, sincer...de unde eram nehotarata "sa emigram sau nu -spre SUA" (eu inclinam spre da, iar sotul meu spre nu - avand in Ro cam 1000$/luna 3 pers) parca imi e cam frica acum...Sincer, e mai bine aici cand ai casa, masina, bona la copil, iti permiti si concedii in afara...si in plus, cel mai important ai parintii si prietenii aproape...Cum sa mai pleci cand, asa cum spunea cineva "stiind ca ei mai au poate cativa ani de trait,tu ii amarasti si mai tare plecand de langa ei", in situatia in care pensia nu le ajunge sa-si plateasca toate darile...
Multumesc Joe pentru povestea ta
Eliza
Danutza Mamaruta spune:
Pentru tata lu Toma: Multumim pentru martisor, a fost primul (si poate si ultimul) martisor pe care l-am primit anul acesta.
In ce priveste subiectul acesta si eu cred ca suma de 1000 $/luna pentru un trai decent al unei familii in Romania este cel putin exagerata.
Acum un an si jumatate traiam decent (o familie cu un copil) cu jumatate din banii acestia. Si cind spun ca traiam decent, asta include urmatoarele:
-imi plateam cheltuielile pentru apartamentul cu 3 camere proprietate personala, telefonul, internet;
-nu aveam asigurare medicala privata, dar plateam pensii private in valoare de 100 $/luna, in care erau incluse si clauze medicale;
-nu mincam foarte des la restaurant, poate de citeva ori pe an, dar in mod sigur atunci cind veneau in vizita prietenii stabiliti in strainatate si cind plateam noi toata consumatia; altfel, mincam acasa (gatea mama si gatea foarte bine, va rog sa ma credeti) dar fetitei mele nu i-au lipsit niciodata produsele alimentare de calitate (pentru mine asta inseamna lapte cumparat de la tarani si nepasteurizat, lactate, carne si vegetale din aceeasi sursa); cumparam in fiecare an,impreuna cu o familie de prieteni, un porc, un vitel si mielul de Pasti;
-nu exista niciodata sa imi intre cineva in casa si sa nu am ce sa ii pun pe masa, cel putin o prajitura buna si un pahar de vin, iar in Canada se intimpla foarte des sa nu imi pot servi prietenii decit cu o cafea (nu am timp sa fac prajituri, cele din magazin nu ne plac, iar o sticla de vin a devenit un lux);
-mergeam, vara in special, la bere la terasa aproape la fiecare 2 zile, pentru ca ne simteam bine, ne intilneam cu prietenii, copii se jucau impreuna sub ochii nostri si toata lumea era multumita; in Canada am vrut intr-o seara sa mergem la un bar (ce terase, pe aici nu se poarta terasele, am auzit ca in Quebec este altfel), am lasat copilul la mama unor prieteni si am colindat vreo trei ore sa gasim un bar care cit de cit sa ne placa (parerea mea: aici, majoritatea barurilor sunt la fel, adica lipsite de personalitate). Si nici atunci nu am fost tocmai multumiti, pentru ca noi suntem fumatori si cum bine stiti (sau poate nu) in provincia Ontario nu se fumeaza in baruri (practic nu se fumeaza nicaieri) si zau ca nu e nici o distractie sa bei o gura de bere (nu ne-am permis sa ne cumparam ceva mai sofisticat, din cauza preturilor) si apoi sa iesi afara, in frig, sa fumezi o tigara.
-in concedii mergeam de 2 ori pe an, vara si iarna, ba chiar pot sa spun de trei ori pentru ca vara mergeam o saptamina la munte si 10 zile la mare. Si nu mergeam la hoteluri de lux, dar nici cu cortul, numai vara la munte pentru ca noua ne place grozav sa mergem cu cortul la munte. Iarna mergeam 2-3 saptamini la ski (fetita mea schiaza de la 2 ani) si ne permiteam sa schiem toti trei cit ne tineau puterile, la fiecare 2 zile mergeam la masa la un restaurant cu mincare vinatoreasca si pentru ca il luam de fiecare data pe tatal meu cu noi, ca dadaca, mergeam si in fiecare seara la discoteca, unde ne permiteam sa bem si altceva decit bere si unde stateam pina la miezul noptii (nu stateam mai mult pentru ca a doua zi vroiam sa fim pe skiuri), dar barul raminea deschis cit timp aveau clienti; in Canada, majoritatea barurilor se inchid la 9-10 seara, iar cele care sunt deschise pina mai tirziu sunt populate de o fauna foarte ciudata.
-copilul meu era foarte bine imbracat, e drept ca hainele de joaca erau din magazine de mina a doua, dar hainele cu care mergea la gradinita sau iesea in oras erau de buna calitate; fiind fetita, am preferat sa ii cos majoritatea hainelor, aveam o croitoreasa ieftina si buna, iar de materiale ieftine nu am dus lipsa niciodata (unele tot din magazinele de secon-hand). Si asa Alexandra avea si haine personalizate, ca ma oprea lumea pe strada si ma intreba "De unde
i-ati cumparat pardesiul asta atit de frumos?" Aici, nu prea conteaza cum o imbrac, pentru ca multi copii vin foarte modest la scoala si nici tocmai cu haine curate. Si e la o scoala foarte bine cotata in orasul in care locuim, deci nu scoala e de vina.
Pe sotul meu nu il prea imbracam nici in Romania, pentru ca el avea 3-4 costume si le purta tot pe alea (adica nu cheltuiam bani pentru hainele lui), dar in ce ma priveste am tinut tot timpul sa am citeva rinduri de haine de calitate (nu multe, dar bune). Aici nu ne-am cumparat de cind am venit decit cite o pereche de blugi pentru fiecare si la fetita, care creste si trebuie sa ii cumparam. Iar eu, care iubeam sa intru in magazine cochete si aranjate (la noi in Ardeal erau si astfel de magazine si majoritatea vinzatoarelor erau amabile, sigur ca mai sunt si exceptii) am ajuns aici de urasc cind aud de Wall-Mart si Giant Tiger si Zellers, magazine pentru oameni cu venituri medii, mari si urite, iar marfa, sa nu mai vorbim ce calitate indoielnica are. Pina o sa ajung sa intru in magazine mai aratoase, mai trebuie sa treaca ceva timp...
- carti nu imi cumparam saptaminal, dar cind vedeam o carte pe care mi-o doream cu adevarat, imi permiteam sa o cumpar; iar carti pentru copii cumparam aproape saptaminal;
- in ce priveste masina, nu aveam cheltuieli pentru ca era pe firma sotului meu si deci plateam asigurarile, benzina si reparatiile prin firma, nu scoteam noi bani din buzunar pentru masina dar cu toate astea ...
PAREREA mea este ca daca ai un venit de 1000 $/luna in Romania si propriul tau apartament traiesti mult peste nivelul mediu. Si traiesti mult mai bine decit un canadian mediu, care nu are casa lui pentru ca plateste mortgage la ea 25 de ani.
Noi daca am fi avut banii acestia NU PLECAM din Romania.
Idora spune:
Dupa cat am citit pe forum am vazut ca multa lume se plange ca in Romania se intampla atatea escrocherii, multe hotii, frica de a merge in autobuz sau pe strada ca ti se fura geanta, vanzatoare acre etc.
Danutza, vad ca tu si alte fete din Ardeal aveti o parere mult mai pozitiva, pe care si eu o am de altfel.Cred ca totusi in Ardeal e alta lume, mai linistita, mai civilizata.Nici eu cat timp am stat acasa sau acum cand merg in vizita nu am patit ceea ce aud pe aici pe forum, nu am fost niciodata furata si am intalnit vanzatoare acre dar f.f. rar.Pot sa spun ca ma chiar mandresc cu orasul meu si cu oamenii de acolo(mai sunt si exceptii, ca peste tot)!Parca am veni din 2 lumi diferite!Se pare ca e adevarata parerea unora ca a veni din restul tarii in Transilvania e ca si cand ai veni din Romania in Germania.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Idora
Parca am veni din 2 lumi diferite!Se pare ca e adevarata parerea unora ca a veni din restul tarii in Transilvania e ca si cand ai veni din Romania in Germania.
Idora, si eu sunt din Ardeal, dar hai sa nu exageram si sa nu ne-o chiar luam in cap de tot!!!... Scuza-ma ca am intervenit, dar cred ca nu vorbesti serios cu chestia cu Ro. si Germania... sau sper!!!
This is the first day of the rest of my life!
Idora spune:
Catalina, eu spun doar ce am auzit, asta nu inseamna neaparat ca si cred.Nu am fost de mult prin alte parti in afara de Transilvania!Imi pare rau daca am jignit pe cineva, sincer nu a fost cu intentie.Pentru mine toti romanii din orice regiune sunt la fel.
masha spune:
Ira, nu stiu exact ce planuri ai, dar am sa-mi dau si eu cu parerea. Sint de 8 ani in Canada si tot ce pot sa spun este ca nu mai vreau inapoi in Romania. Nu stiu ce experiente oribile au avut altii si de ce negativitatea fata de emigrare, dar pentru mine emigrarea a fost cea mai buna miscare pe care am facut-o. Multe dintre aspectele negative sint de fapt generate de faptul ca un roman proaspat emigrat nu intelege societatea in care ajunge. Care societate are regulile ei, mai mult sau mai putin respectate (nici aici nu umbla ciinii cu colaci in coada si primii 3 ani sint foarte grei) si care trebuie insusite fara explicatii, mai precis ai nevoie de o minte deschisa si fara prejudecati fata de societatea respectiva. Trebuie sa ajungi la un nivel de intelegere care sa iti permita sa vezi partile bune si rele, si sa determini daca poti trai cu ele. Aici am putut sa am o cariera totalmente masculina (lucrez in administrare de sistem si DBA, singura fata intre 12 persoane) fara nici o problema si spaga, un trai decent cu rasfaturi si calatorii pe unde mi-a traznit mie in lume, am devenit addicted la "Hi! How can I help you?" si "Have a great day!" cind intru/ies din magazin (pot sa frec vinzatoare 2 ore si sa ies din magazin fara sa iau nimic si tot la fel se poarta)- stiu, multi spun ca le repugna ca totul e fals, eu asa prefer, e curat si lumea e politicoasa si amabila si mai presus de toate nu trebuie sa dau bacsisi nicaieri decit la circiuma si numai daca vreu eu. Prieteni? avem un cerc de prieteni atit de extins ca uneori ma apuca ameteala, se fac bairame, se merge la circiuma, in camping, la Festivalul de Jaz (nu ma dau mare, e o constatare pe care am facut-o cind a trebuit sa ii invitam la botez si am ajuns la concluzia ca ne costa o avere) - nu pot sa zic ca in Romania imi puteam permite acelasi lifestyle. Pe de alta parte in Romania am parintii si sora mai mica, de care imi e dor tare, dar cam la atit se reduce legatura mea cu tara. Bineinteles si aici ti se sparge casa, se impusca pe strada, scolile publice sint slabute, universitatile sint scumpe, se mai fura de prin buzunare, se fura masini, etc dar mult mai rar ca in Romania si atmosfera e mult mai destinsa (mi-a luat citiva ani sa scap de paranoia cu tinutul posetei strins linga mine sa nu imi fure careva portofelul :) ) Si odata ce stii zonele iti poti alege una in care riscurile sint mai mici.
Nu vreau sa fac apologia emigrarii, cred ca totul depinde de persoana si de ce iti propui sa faci. Este foarte greu sa iti schimbi modul in care vezi lucrurile si sa treci de socurile si "durerile" initiale. Emigrarea are darul de a te pune in fata posibilitatilor tale reale (fara pile si cunostinte), iti descoperi resurse pe care nici nu stiai ca le ai si "pete pe creier" care ies la suprafata la stress. Odata ce lucrurile se aseaza incepe fun-ul, problema este pina iti gasesti de lucru si incepi sa pricepi ce se intimpla in jurul tau. Am si eu prieteni care s-au intors, in marea lor majoritate au stat intre 1 si 2 ani, dupa care au venit inapoi - nu s-au mai putut adapta inapoi. Si mai e ceva de care m-am lovit: unii romani au senzatia ca ei sint cei mai tari si nimeni nu stie mai bine ca el in orice subiect abordat si daca nu esti de acord cu ei inseamna ca nu te pricepi sau esti usor retardat. Canadienii sint politicosi, amabili si deschisi si de multe ori sint luati de prosti si ridiculizati, dar daca vorbesti cu ei ai sa observi ca au o perceptie totala diferita a lumii inconjuratoare - mai blinda, mai sigura, mai vesela, mai putin aglomerata de atrocitati ...
pork spune:
De mirat ma mir si eu de unde scoateti salariile astea in Romania. Cati au 1000 USD in mana pe luna? Si se mai plang ca trag de bani de la o luna la alta…de fapt ce ma mir.
Eu in Ro castigam 120 USD pe luna si din banii astia aveam un stil de viata la care visez si acum cu nostalgie (e adevarat nu plateam chirie si intretinere). Dimineata o cafea cu baetii…o mica barfa politica…servici (4-5 ore la institut…asa munca asa bani desigur) seara o mica sueta din nou cu prietenii…iesiri de sf de saptamana, cate un articol la gazeta, iti mai vari putin nasucul in viata politica si culturala a urbei… un stil de viata. Masina nu am avut niciodata…in primul rand pt ca nu m-a interesat in mod deosebit.
Ceea ce multi nu mai iau in considerare e faptul ca Romania anilor 2000 e diferita de Romania anilor 80’ sau chiar 90’. Cei care plecau inainte plecau ca gaseasca de mancare in magazine, sa aiba lumina si apa calda…occidentul oferea imediat toate acestea. Astazi cei care pleaca din Ro avand locuinta 1000 USD si o situatie sociala si profesionala dupa parerea mea au toate sansele sa ramana dezamagiti. In situtatia lui Nemo sunt multi, multi care s-ar intoarce dar nu au curajul si nici posibilitatea…raman incremeniti in proiect probabil foarte nefericiti toata viata (pt ca toata viata le va lipsi ceva). Spun nu au curajul sa posibilitatea pt ca in Romania anilor 2000 nu te mai poti intoarce cu 20000 USD in punga si sa refaci totul de la 0. Cum spunea cineva si stie de altfel toata lumea preturile la locuinte au crescut enorm mai ales in anumite orase. In Cluj de pilda o garsoniera mizera intr-un bloc de garsoniere, de 26 m a ajuns sa coste 25000 Euro (fara gluma), pe cate o spalatorie de bloc se cer 12000 Euro…sunt bani la care intr-o tara occidentala cum e NZ se poate cumpara o casuta cu gradina intr-un orasel, sau chiar o garsoniera mai modesta dar mai buna decat cea din Cluj in Wellington sau Auckland. Nu inteleg cine e sufficient de nebun sa dea banii astia in conditiile in care cu asemenea suma poti sa construiesti o casa de la temelie la 20 Km de Cj si-ti mai raman si bani de un Jeep la mana a doua.
Despre cat costa sa intretii un copil in Ro…iarasi m-ati inebunit…taica-meu a avut 12 frati si au crescut cu toti mari si sanatosi, scoliti si pe la casele lor, daca va uitati la modelul multor familii tinere de prin anii 70’ sau chiar 80’ pe la 25 de ani aveau cate 4 copii, mai o cresa, mai o gradinita…mai o tabara de copii…fara atata filosofia chibritului. Cand eram eu copil 70-80’ copii nu aveau bona ci stateau toata ziulica fie in grija bunicilor…fie cumintei cu cheia de gat in fata blocului la joaca…si erau o multime de copii, nu ca zi. Copilul unic si adorat infofolit in matasuri, alintat de bona, indopat cu meditatii…creste razgaiat…o planta de sera…vad multi adolescenti “produsi” ai sistemului…si no comment. Dar sa revin la subiect. Chiar daca ma aflu la capatul lumii vin cat pot de des in Romania manat in primul rand de dorul de a trai. Find singur imi ajung 200 USD luna pt cheltuielile zilnice (nu gatesc mananc in mici restaurante ieftine…ies in fiecare seara la o berica…chiar doua…in localuri gen Club A). Daca as inchiria o garsoniera chiria+ intretinerea s-ar ridica la o media de 150 USD…deci un de total de…350 USD pentru o viata boema de burlac. Adaugand masina.+ rate la tot felul de bunuri casnice 150 + sa zicem 50$ pe luna de o parte pt o mica vacanta in Grecia sau Turcia…se rotunjesc cam 500$-550$ pt un barbat singur…in doi unii cheltuiesc mai mult…altii mult ma putin…o amanta te costa…o nevasta iti face economii la buget pt ca se presupune ca impartiti chiria si intretinerea + intervine gatitul si o mai raresti cu escapadele nocturne.
In legatura cu relativitatea valorii banilor…ce sa zic…cam asa e. Prin natura meseriei am tot felul de cunoscuti din tari UE care in jur de 30 de ani dupa 7-8 ani de munca in care unii castigau si 5000 Euro pe luna, nu au nimic in afara de hainele de pe ei…cheltuit totul. De fiecare data cand vin in Ro raman socat de numarul de masini de lux si de numarul de case noi frumoase construite…e greu de spus cum, multi din cei care le fac sunt bugetari cu un 2-300 $ pe luna (fosti colegi de facultate).
Nu stiu cum e in Canada sau SUA dar aici in NZ e greu sa-ti gasesti un job in domeniu (desi de lucru se gaseste din belsug pt cei ce vor sa munceasca)…dar odata gasit un job cu salar mediu 2000 USD ti-ai rezolvat toate problemele materiale…cu banii astia poti inchiriezi casa cu 3-camere cu gradina superba, sa platesti rate la un Jeep Cheroche nou…de excursii in Asia sa nu mai vorbesc…Atata doar ca nu e acelasi lucru sa locuiesti intr-o casa frumoasa aici sau in Ro…sa ai o masina aici sau aceeeasi masina in Ro. Aici o masina japoneza e echivalentul unei triciclete de la noi…in aeroport poti sa iei masini pe gratis…in stare buna de functionare abandonate de turisti dupa ce le-au folosit 2-3 luni…cu cheia in contact si actele in geam. In ceea ce ma priveste pur personal cam dupa 6-7 luni incep sa plicisesc de viata asta mic burgheza si imi doresc sa ma intorc in Ro…asa cum e ea o tara balcanica…cu multa mizerie, tigani etc dar ale carei probleme fac parte din viata mea, iar uneori a avea probleme si a lupta sa le rezolvi inseamna a trai…am uitat sa spun in NZ (tara fff civilizata) 1 din 5 persoane sufera de o forma de labilitate psihica…iar numarul sinuciderilor la adolescenti este printre cel mai mare din lume…de atata bine probabil.
Un billet return NZ-RO costa intre 1000-1400 USD (30 ore de zbor incontinu) raportat la salariul mediu echivalentul unui billet de avion return Bucuresti-Cluj 150 USD.
Ca sa inchei cu un sfat pt Nemo…nu ai precizat in ce tara te afli…e important...Poti sa te intorci oricand in Romania dupa care daca iti lace si te readaptezi ramai, daca nu te intorci inapoi (asta presupune cetatenie sau macare PR cu drept de intoarcere pe perioada nedefinita)…sau poti sa-ti faci o baza in Ro in care sa traiesti 3-6 luni pe an (asa cum face subsemnatul)…dupa care mai vezi cum te descurci, ce reusesti sa faci...cum te simti…esential e sa fi flexibil.
Siminaf spune:
De ce vi se pareca o suma de aproape 1000 USD pe luna ar fi "decenta"? Daca vreau sa-mi iau casa, si eu voi plati 20-25 de ani la ea, niste rate pt. care ar trebui sa-mi mai iau un serviciu (desi nu stiu cind as mai avea timp...). Apoi, toate preturile aici sint "legate" de cresterea Euro, iar daca tu esti platit in functie de dolar, care mai si scade, va dati seama cam care ar fi corelarea salariilor cu preturile...
Home, wherever you are...
Simina & Andrei (Deiutzu)