Intoarcerea acasa: cit costa un trai decent in RO?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Revin, poate nu am fost prea clara,
ideea era ca infractorii, bineinteles, sunt omniprezenti,
insa, din fericire, prin tarile civilizate,
pe unde exista legi reale,
ei mai sunt si pedepsiti.

Prefer complexul emigrantului in detrimentul nesfarsitei nedreptati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danutza Mamaruta spune:

Pentru Ira: Consideri ca este chiar atit de "firav" exemplul cu Enron in care mii de angajatii s-au trezit dupa ani grei de munca fara nici un ban in contul lor de pensii? Asta s-a intimplat in ianuarie 2002 si nici pina in ziua de azi vreunul din oficialii de la Enron nu a fost pedepsit. Si chiar daca se va intimpla asta si vor fi trimisi dupa gratii, soarta celor de la Enron va fi aceeasi. Adica nu le mai da NIMENI banii inapoi. Si Enron este un caz extrem, dar nu unul izolat. As mai putea sa mentionez aici Cisco, Viacom, Motorola si alti giganti din "civilizata" America unde angajatii
s-au trezit ca a disparut mare parte din fondul lor de pensii. Sunt si in Canada cazuri din acestea, dar nu au fost atat de mediatizate ca si cele pe care ti le-am enumerat mai sus.

Si daca vrei exemple personale du-te pe acest forum la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=22152 (tzepe luate in strainatate).

Nici pe mine nu m-au ocolit genul asta de tzepe:

1.asigurarea masinii :o sa treci si tu prin asta la sosirea in Canada cind o sa vezi ca umbli zile in sir si dai zeci de telefoane pina gasesti o companie care sa iti asigure masina la preturi enorme si fara sa iti dea practic mai nimic in schimb;
2.politia din Canada: cand ni s-a furat masina (DA, ai citit bine,ni s-a furat masina in Canada din parcarea subterana a blocului in care locuiam, in unul din cele mai bune cartiere din oras) am asteptat 40 de minute pina au binevoit sa apara si la disperarea noastra, politistii care au venit ne-au asigurat ca nu o vor gasi sau o vor gasi complet distrusa, iar hotii sunt "doar niste copii care vor sa aiba fun"). Si asa a fost, au gasit masina peste 2 saptamini, complet arsa. Sa iti mai spun stupefactia noastra cind aceeasi politie canadiana a tinut sa ne anunte, peste 4 luni de la furtul masinii ca ne-au gasit aceeasi masina arsa. Da-ti seama ce bine sunt organizati, daca dupa 4 luni au venit din nou la usa noastra sa ne anunte ceea ce noi aflasem -tot de la ei- cu 4 luni in urma.
3. contractul pe apartament: am fost nevoiti sa ne mutam inainte de expirarea unui an de la inchirierea apartamentului pentru ca noul loc de munca al sotului meu ne oferea si locuinta. In contractul de inchiriere scria ca daca ne gasim noi sub-chiriasi si mai platim o taxa (assignment fee) de 250 de dolari, putem pleca fara probleme. Atit de fara probleme a fost ca i-au trebuit sotului meu 2 saptamini de discutii cu administratorul blocului, cu project managerul si property managerul companiei de inchiriere ca sa ii convinga ca au semnat ca avem dreptul sa facem asta. Si dupa ce au admis ca avem dreptate ne-au respins pentru ca sub-chiriasii nostri nu aveau CREDIBILITATE in Canada (sub-chiriasii erau un cuplu de profesori emigrati din Romania care aveau numai 2 saptamini de Canada). Deci le trebuiau giranti. Si-au gasit oamenii si giranti, dar ne-au respins din nou, pentru ca girantul lor avea o vechime de numai 6 luni la ultimul loc de munca.
4. contractul de internet: la instalare ne-au spus ca taxa de instalare este 0, dar au "uitat" si au tras si taxa de instalare din cont. Daca nu imi verificam statementul de la banca nici nu stiam cum m-au excrocat.
5. din nou asigurarea masinii: la un an de asigurare, cind ne asteptam sa scada rata ca doar acum aveam experienta canadiana si nu am facut nici un accident, ne-am trezit cu scrisoare ca ne-au marit-o cu 5o de dolari dar ca noi avem dreptul sa cautam alta companie de asigurare. Ceea ce am si facut, dar cind am anuntat vechea companie, ei ne-au spus ca ne vor mai trage inca o luna dupa ce am reziliat contractul ca asa e legea. Asa ca o luna am platit asigurare si la o companie si la cealalta, ca trebuie sa traiasca si companiile de asigurari.
6. bancile: prima carte de credit ne-au aprobat-o numai dupa ce am depus noi o suma de bani si ei ne-au dat credit aceeasi valoare, adica imi imprumut banii mei si mai platesc si dobinda pentru asta. Stupid, dar trebuie sa incepi sa iti faci istorie de credit cumva. Si mai am o problema cu bancile, daca vrei sa afli ceva miscari ale contului tau nu sunt in stare sa ti le dea pe loc, trebuie sa astepti o luna pina iti vine statementul.

Si mai sunt multe altele, care probabil ca se intimpla si in Romania, dar daca Romaniei mai pot sa ii iert astfel de lipsuri, Canadei in schimb nu pot sa i le iert. Si nici nu vreau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dinu spune:

Salut tuturor!

Super interesanta discutia despre coruptie!
DanutaMamaruta, esti de milioane!!! Sint exact genul de probleme de care se izbeste emigrantul simplu dar de care nu se prea vorbeste. Deci sistemul ne e chiar asa cum si-l imagineaza unii.
DanJP, multumesc pt sustinere.
Dans, poti sa dezvolti chestia cu coruptia in State si Canada?
Georgia, cum e cu civilizatia in Canada?!?

Rugamintea mea este sa continuati discutia la "Despre emigrare, pe sleau!". S-a deviat de la subiect si riscati sa nu va mai gasiti postarile, sau sa ne trezim cu subiectul acesta inchis peste noapte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Dinu, eu inteleg ca tu ai parerea ta, ai expus-o si poate o argumentezi in continuare, am vazut ca mai multi forumisti sunt curiosi sa afle detalii ale experientelor tale. Dar nu inteleg de ce trebuie sa-ti racolezi sustinatori, sa-i indemni numai pe cei care au dat raspunsuri pe gustul tau sa posteze in continuare? Sunt convinsa ca daca au ceva de spus, o vor face singuri, iar forumistii pot sa citeasca parerile lor, parerea ta, precum si parerile tuturor celorlalti, care au avut experiente mai bune sau mai rele, si sa isi formeze singuri parerea lor. E bine sa fie spuse si cele bune si cele rele, e bine sa fie dezbatuta emigrarea in toata complexitatea ei, sa li se ofere celor care se gandesc sa emigreze o imagine cat mai completa, dar eu am impresia ca tu ti-ai format o parere extrema pe care vrei s-o impui celorlalti, si nu inteleg de ce. Lamureste-ma, te rog!
Toate bune,

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saory spune:

Scuze ca ma bag si eu in seama dar chiar ca e o aberatie ca
o centralista sa castige 500$.
Va spun pe bune ca asa ceva nu exista.Fratele meu lucreaza in cadrul
armatei si castiga doar250$ pe luna iar cumnata care este profa de mate
(are o facultate terminata ca sefa de promotie)castiga 100$.
Puteti sa-mi spuneti si mie cum o centralista sau un sofer (probabil fara
nici un fel de studii) pot castiga intre 300$-500$?
Tre sa fii dat spaga buna sau sa aiba pile foarte sus puse.
Fara suparare dar eu nu cred.Sa ne auzim cu bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Problemele Danei in Canada sint tipice unui nou sosit care nu cunoaste si nu intelege cum functioneaza sistemul.
Pt un simplu furt de masina politia nu se mobilizeaza. Nici nu ar avea de ce. Nici Homeland security nu apare. Masina este asigurata asa ca totul este OK.
Pt predarea contractului apt. altui chirias este logic ca firma sa-l accepte intii. Un nou venit nu prezinta garantie....nu are slujba...etc etc. Nu are bani de chirie si apoi te lupti sa-l scoti in strada.
Cu asigurarea astea sint preturile. Nu ai ce face. Ce te astepti sa-ti ofere in schimb? Nimeni nu-ti garanteaza ca asigurarea scade dupa 1 an. Astea sint iluzii. Calculul unei asigurari depinde de o gramada de factori.
La multe banci se poate inspecta contul online. Te costa optiunea asta... dar asa stai cu un ochi pe el in fiecare zi. Si eviti analiza hirtiile primite la sfirsit de luna. Este mai mult decit logic ca iti trebuie timp sa primesti un credit card de la banca. Cine da bani cu imprumut unui necunoscut? Cel de debit il faci oricind.















Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dinu spune:

Lai - cred ca ai interpretat gresit incurajarile mele. Nu imi racolez sustinatori, ci vreau ca oamenii sa spuna pe bune experientele pozitive dar si negative pe care le-au trait. De ce ne tot ascundem? Chiar toti romanii o duc bine acolo in coltul lor de lume? Nu vreau sa ma intelegi gresit: nu dau cu rosii in occident, nu fac campanie electorala cum amuzant spunea cineva. Realitatea din RO o stim toti, cu bune si rele. Hai sa vedem si realitatea din State, Canada, UK, tarile nordice, cu bune dar si cu rele. Eu pina la Mamaruta nu am vazut pe nimeni care sa posteze atit de concis problemele de care te lovesti ca emigrant in Canada. Voi nu vedeti ca unii oameni din RO, din naivitate sau lipsa de informatie refuza chiar sa creada ca asa ceva se poate intimpla in tarile civilizate? Iar de fiecare data cind cineva spune ca s-a confruntat cu probleme este luat in raspar, se trece la mistouri ieftine de cartier, ca se lasa omul pagubas. Promit sa revin cu detalii despre experienta mea personala pe subiectul nou deschis.
Saory - cifrele nu sint exagerate, le poti verifica daca ai cunostinte care lucreaza in aceeasi institutie. Ce e intr-adevar aberant e faptul ca exista o disproportie intre salariile celor cu studii superioare si a celor fara. Ca sa te convingi intreaba ce salarii au cei de la regiile de stat: apa, electricitate, gaz metan, etc. O femeie de servici la o regie are acelasi salariu ca si cumnata ta, 100USD.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SIMONABB spune:

Saory, este asa cum spui tu. Exista companii care ofera salarii mari, indiferent ca postul e de femeie de servici sau sofer (nu vreau sa zica cineva ca oamenii care lucreaza pe posturile respective nu merita respect ci doar ca sunt posturi pentru care se poate gasi foarte usor un inlocuitor). Aici angajarile se fac 90% pe pile. Cunosc personal om care lucreaza la Connex, la ... lipit plicurile in care se trimit facturile clientilor si care cistiga 350$ pe luna. Deci omu' se duce la munca, toata ziua sta la un birou si lipeste hirtii si la sfirsitul lunii incaseaza 11.500.000 lei. Fara bataie de cap, fara stres, fara sa te gindesti si acasa ce ai de facut a doua zi la munca. Bine-nteles ca posturile astea nu sunt un reper pt piata de munca din Romania. Sunt poate doar niste exemple despre cum inteleg multinationalele sa-si trateze oamenii. Cine vrea repere sa ia Romania Libera, sa sune la citeva anunturi pt angajari si sa vada ce se cere si cit de putin se ofera.


Simona & BB Eugen
http://community.webshots.com/user/simonabb

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by Guestus

Problemele Danei in Canada sint tipice unui nou sosit care nu cunoaste si nu intelege cum functioneaza sistemul.
Pt un simplu furt de masina politia nu se mobilizeaza. Nici nu ar avea de ce. Nici Homeland security nu apare. Masina este asigurata asa ca totul este OK.
Pt predarea contractului apt. altui chirias este logic ca firma sa-l accepte intii. Un nou venit nu prezinta garantie....nu are slujba...etc etc. Nu are bani de chirie si apoi te lupti sa-l scoti in strada.
Cu asigurarea astea sint preturile. Nu ai ce face. Ce te astepti sa-ti ofere in schimb? Nimeni nu-ti garanteaza ca asigurarea scade dupa 1 an. Astea sint iluzii. Calculul unei asigurari depinde de o gramada de factori.
La multe banci se poate inspecta contul online. Te costa optiunea asta... dar asa stai cu un ochi pe el in fiecare zi. Si eviti analiza hirtiile primite la sfirsit de luna. Este mai mult decit logic ca iti trebuie timp sa primesti un credit card de la banca. Cine da bani cu imprumut unui necunoscut? Cel de debit il faci oricind.




Guestus, exact asa gandesc si eu.
Dinu, incerci fara succes sa ignori mesajele avizate si pline de bun simt.
Dana, faptul ca Romaniei poti sa-i ierti scaparile din sistem si Canadei nu poti sa-i ierti scaparile tale din sistemul lor, asta deja ma depaseste.Am mai spus si ma repet:stiu ca infractori sunt peste tot, poate chiar mai multi in occident, problema se pune la nivelul rezolvarii acestor cazuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

simona imi pare rau sa te contrazic dar salariul de 350 pe luna este putin exagerat chiar si pt connex daca este sa ne referim strict la activitatea de lipit plicuri. Cei ce desfasoara astfel de activitati nu sunt angajati direct de catre firma si sunt platiti cu un anumit tarif orar; cunostinta ta in mod cert presteaza si ore suplimentare pt a ajunge la acest venit. Daca este vorba de un angajat permanent atunci venitul lunar poate atinge 350$ dar respectivul presteaza in mod cert alte activitati.

Mergi la inceput