Dragobete- traditionala sarbatoare a indragostilor
"DRAGOBETELE SAU SĂRBĂTOAREA DRAGOSTEI
Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii, în special cei tineri, țineau sau făceau Dragobetele. Potrivit tradiției Dragobetele era "o zi frumoasă pentru băieții și fetele mari, ba chiar și pentru bărbații și femeile tinere." Dimineața devreme, tineretul se îmbrăca în haine de sărbătoare și, dacă vremea era urâtă, se strângeau în cete pe la casele unora dintre ei; dacă vremea era frumoasă, se ieșea afară din sat, băieții adunând lemne pentru foc iar fetele culegând flori de primăvară, flori folosite apoi în descântecele de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari să strângă apa din omătul netopit sau de pe florile de fragi; această apă, păstrată cu mare grija, avea proprietăți magice, spunându-se că este născută din surâsul zânelor, putând face fetele mai frumoase și mai drăgăstoase; dacă nu erau omăt și fragi, se folosea banala apă de ploaie sau cea de izvor, acest lucru făcându-se atunci când Dragobetele se ținea în luna martie.
În jurul focurilor aprinse pe dealurile golașe din jurul satelor, fetele și băieții discutau vrute și nevrute însă, cel mai adesea, se spuneau glume cu substrat erotic. Fetele, cum simțeau apropierea prânzului, începeau să coboare în fugă spre sat, în sudul României această goana fiind numită "zburătorit". Conform obiceiului, fiecare băiat urmărea fata care îi căzuse dragă; dacă flăcăul era iute de picior și fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica, în fapt, logodna ludică a celor doi, cel puțin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne prefațând logodnele adevărate. Dacă nu se făcea Dragobetele, se credea că tinerii nu se vor putea îndrăgosti în anul care urma; în plus, un semn rău era dacă o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, opinia generală fiind că tot anul respectivii nu vor mai fi iubiți.
Maturii aveau partea lor în cadrul Dragobetelui. Astfel, femeile credeau că era îndeajuns să pui mâna acum pe un bărbat... străin (de sat) și deveneai drăgăstoasă bărbaților în tot anul care urma! Femeile mai aveau grijă să dea mâncare bună orătăniilor din curte, dar și păsărilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificată la Dragobete. Îndeobște, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu și pentru cele mari.
Dragobetele era închipuit ca un flăcău voinic, puternic, frumos și tare iubitor, putând fi întâlnit prin păduri; unele fete și femei doreau chiar să fie pedepsite de Dragobete, lucrând de ziua lui, iar apoi luând drumul pădurii, aici fiind "nevoite" să se lase iubite de Dragobete. Chiar dacă mai "pedepsea" femeile, se considera că Dragobetele ocrotea și purta noroc îndrăgostiților, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc.
Originea acestei sărbători este în ciclurile naturii, mai ales în lumea păsărilor. Nu întâmplător, pasărea era considerată una din cele mai vechi divinități ale naturii și dragostei. Ei bine, românii numeau sărbătoarea Dragobetele și Logodnicul Păsărilor, spunând că acum acestea se împerechează și își fac cuib, de la păsări obiceiul fiind preluat și de către oameni. Motivațiile preluării erau profunde, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc "pasăre" însemnând chiar "mesaj al cerului".
În final, o întrebare și o urare. Întrebarea: de ce nu găsim în șirul sărbătorilor noastre locul potrivit și Dragobetelui, imitând, în schimb, forma occidentală a aceleiași sărbători? Urarea: să ne aducem mai des aminte de păsări, animale și flori și vom face din zilele noastre sărbători ale dragostei! Cu atât mai mult cu cât una din funcțiile esențiale ale sărbătorilor tradiționale era aceea a repunerii în acord a omului, a comunităților, cu Dumnezeu, cu Universul.
Marcel Lutic, februarie 2001"
De ce oare nu e sarbatorita si apreciata la adevarata ei valoare aceasta sarbatoare in Romania? De ce trebuie sa o importam sub numele de Valentine's Day?
Freia si bebe Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
Raspunsuri
liliprejbeanu spune:
Buna si bravo pentru subiect! Sincera sa fiu, multe nu stiu despre Dragobete si cred ca sunt multi cei ce se afla in aceeasi situatie cu mine. Pe vremuri, cand faceam ceva folclor la orele de muzica,nu s-a pomenit de sarbatoarea iubirii . Poate astazi, programa scolara s-a schimbat. Daca nu s-a schimbat ar trebui sa se actualizeze. Sunt complet de acord, ca merita sa ne zbatem sa pastram ceea ce avem: traditie, folclor, limba,... altfel devenim toti americani. Va imaginati o lume doar cu americani?
Numai bine, Liliana
danateo spune:
Vedeti voi, din tot noianul de lucruri urate pe care le-am copiat din Occident, Valentine's day pare a fi singura care aduce ceva mai frumos... Da, sunt de acord ca ar trebui sarbatorit si Dragobetele romanesc, sau de ce nu, sa le sarbatorim pe amandoua! Nu strica nimanui!
Bun subiect, oricum!
Cu drag,
Dana si bb Matei
lily spune:
O importam ca e la moda sa copiem traditiile din alte tari si pe ale noastre sa le uitam , sa le desconsideram.
Pare mai interesant cum suna " Valentine`s Day" decit Dragobete
"Daca dragoste nu e, nimic nu e"
Lili
ariel_7000 spune:
daca ar fi dupa mine, in fiecare zi as pune o sarbatoare a dragostei, fericirii si bucuriei. si asa e mult gri in jurul nostru. aceasta zi de sarbatoare (valentine's day), mai aduce putina veselie...hai sa nu ne suparam ca oamenii vor sa fie veseli! se pune si aspectul comercial...dar hai sa-i lasam pe altii sa-si bata capul cu asta, iar noi sa ne bucuram de fiecare secunad fericita din viata noastra.:)
noi vom sarbatori si Dragobetele, chiar daca ne-am "facut de cap" si de Valentine's day...
ariel
http://community.webshots.com/user/alinapaveliuc
http://community.webshots.com/user/alinapaveliuc1
http://community.webshots.com/user/alinapaveliuc2
http://community.webshots.com/user/alinanunta
http://community.webshots.com/user/alinapaveliuc4
craluca spune:
Bravo, Freia! Daca ar citi sotul meu mesajul tau ar muri de bucurie. Stii cat se straduieste el sa reinvie traditiile romanesti si tot ceea ce tine de cultura romaneasca.
Ai mare dreptate.
Si daca va place arta traditionala romaneasca dati o raita pe la
www.artatraditionala.ro
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100
dana_ene spune:
De acord cu Freia !!!!!!!!
Daniela si puiul Oana Maria
http://community.webshots.com/user/oana_maria100
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
sirod spune:
Excelent Freia!
Noi in fiecare an sarbatorim Dragobetele, eu am aflat de el de la Bunica si mi-a placut foarte mult povestea si ideea - numai ca eu tinusem minte ca e 21 februarie- e, nu strica de 2 ori!!!
Si mi-am pus mereu intrebarea de ce a trebuit sa imprumutam ceva ce aveam deja, in loc sa luam ce nu avem.Pentru ca sint o gramada de lucruri bune in occident pe care parca le ocolim sistematic, oprindu-ne cu obstinenta as spune, la tot felul de aiureli!
DORIS
Freia spune:
ati vazut reportajele de la TV legate de Dragobete? cam stangace declaratiile de dragoste ale fetelor pt dragutii lor dar esenta a fost superba. Tot Ardealul ramane baza la traditii si ici si colo cate un roman care isi aduce aminte (de la bunica, din carti, de la scoala - e cazul meu, buna profesoara de romana am avut in liceu).
raluca, Mugur e picatura care poate schimba ceva... cu putin ajutor.
Freia si bebe Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
ralucami spune:
Cititi si aici! http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1238 Un alt punct de vedere!
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!