Legenda martisorului
Legenda martisorului
Stiati că "legenda mărtisorului" este legată de o eclipsă de soare, din vremea ocupatiei romane din Dacia?
Odată soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a răpit dintre oameni, inchizându-l într-o temnită.
Lumea se intristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Multi dintre pământeni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu si să elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A găsit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul fu doborât. Slăbit de puteri si rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind si bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până si ultima picătură de sânge se scurse în zăpada imaculată. Muri.
De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
Raspunsuri
oana cretu spune:
Foarte frumoasa legenda!
Dar din pacate nu este si aici acest obicei...
oana-cannes
"Si maine mai este o zi..."
liliprejbeanu spune:
Hai, Oana sa nu mai suspinam fara rost si sa trecem la actiune. Pe 1 martie agatam in piept cate un martisor si ne falim frantuzilor cu "traditia noastra ancestrala".
Romani din toate tarile purtati martisoare!
Numai bine,
Liliana
ralucami spune:
Ce frumos! Eu nu am mai auzit legenda asta. Tin minte ca atunci cand eram copil bunica mea imi povestea cate ceva de martzisor si de traditziile din diferite zone. Stiu ca in vremuri de demult martzisorul era doar un snur rosu impletit cu cel alb si se purta legat la mana sau la gat, iar in unele zone se lega de ramurile copacilor infloritzi. La unii reprezenta belsug , spor, implinire iar altii spuneau ca te apara de boala, te ocroteste de spitritele rele si de duhurile fara liniste.
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!