CIC daca se desfiinteaza firma
Buna!
Am si eu nevoie de un raspuns la problema mea: sunt in CIC din ian. 2003, ar trebui sa dureze pana in dec 2004, dar firma la care am cartea de munca se va desfiinta foarte curand, iar contractele de munca vor fi preluate de o alta firma din grup. Ce se intampla in acest caz cu concediul meu? Firma noua este obligata sa-l preia sau nu? Mie mi s-a spus de la personal ca nu voi mai fi in CIC dupa ce se face trecerea pe noua firma.
Multumesc, Crisia.
http://community.webshots.com/user/littleelda
Raspunsuri
marius spune:
Nu este adevarat. Este o prostie. Vei fi preluata de noua firma. Chiar si in cazurile in care nu mai exista o firma care preia deci in cazul lichidarii judiciare (faliment) sunteti preluati de Casa de asigurari care este defapt adevaratul platitor, firmele fiind doar intermediare in plata asigurarilor intre casa si asigurate. Ramai in CIC pana vrei tu si cel tarziu pana la terminarea acestuia (2 ani copilul) pana atunci nimeni nu te poate obliga sa revii la serviciu conform legilor in vigoare.
Marius (www.desprecopii.com)
crisia spune:
Multumesc mult, Marius.
Poti sa-mi spui, te rog, in ce lege/ordonanta/hotarare scrie chestia asta, sa ma duc la personal sa ma cert cu ei?
Mersi,
Crisia.
http://community.webshots.com/user/littleelda
marius spune:
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicția prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desființarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăților economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului, în condițiile legii.
Singura exceptie este punctul 3. de mai sus dar revin doar in cazul reorganizarii abgajatorului in conditiile legii deci depinde concret de situatia legala a firmelor din grup.
Pe de alta parte in egala masura chiar si in cazul diparitiei postului de lucru este suficient sa faci demersurile prevazute de lege pt a putea fi preluata de Casa de Asigurari (va trebui sa le faci o vizita) si care iti vor plati in acest caz indemnizatia de acolo de la ei.
Textul legii de mai sus il gasesti integral la adresa:
http://www.marius.rdsor.ro/legi/OU96/OU96.html
Marius (www.desprecopii.com)