In ce conditii poate lua tatal indemnizatia???

In ce conditii poate lua tatal indemnizatia??? | Autor: Brittich Ana

Link direct la acest mesaj

Daca tatal nou nacutului este asociat in cadrul unei asociatii familiale (AF) care e diferit de SRL si nici angajat nu se poate spune ca e.., poate lua el indemnizatia de crestere a copilului, avand in vedere ca mama e studenta si nu beneficiaza de nimic!
Daca da, poate el sa-si plateasca retroactiv asigurarile la casa de pensii, sau trebuie sa-si faca contract de munca? Exista vreo sansa sa ia el cele 6.5 milioane?
sau exista alternative?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Celine spune:

Pe baza autorizatiei AF + Cartea de munca (daca exista- daca nu exista, nu stiu sa-ti zic )tatal poate sa mearga la Casa de Pensii si incheie un contract de asigurat. Problema este ca s-ar putea sa-l oblige sa plateasca retroactiv, de cand a fost data legea care include si AF-urile in categoria firmelor care sunt obligate sa contribuie la Fondurile de Pensii. Pentru ca in toamna- oct- s-au schimbat toate autorizatiile(deci va aparea pe autorizatie o data mai recenta) s-ar putea sa scape mai usor. Acum , ideal este sa plateasca un contract de asigurat, cu suma asigurata salariul minim pe economie. In mod normal, mi se pare ca se cere declaratia de impunere pe baza careia se face si calculul cotizatiei , totul e relativ ... se poate si fara ea ... daca se vrea ...

Voi trebuie sa calculati de cate luni aveti nevoie sa fie platite retroactiv si sa nu pomeniti nimic de intentia de a intra in CIC a tatalui. In mod normal nu se plateste retroactiv pt CIC, tot din experienta mamei iti zic ca se plateste retroactiv, daca e interesul lor.
S-ar putea sa fie o portita pt voi , dar stau si ma intreb cum va lua tatal cele 42 de zile de concediul postnatal obligatorii conform noii legislatii pt a putea intra in CIC? Sau poate pt tati nu mai e nevoie de ele ...

Mai multe detalii iti vor da juristii , sper sa te lamuresti.
Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Raspunsul este negativ. Cred ca se intelege gresit sensul de asigurat(a). Legile sunt foarte clare. Ca sa aiba dreptul la asigurare nu conteaza daca este angajat daca are asociatie familiala si asa mai departe ci doar si numai doar daca este asigurat(a) si daca in conformitate cu prevederile legilor in vigoare indeplineste conditiile pt a beneficia de asigurare. 6 luni asigurate minim pt mamici (sau viitoare mamici) in ceea ce priveste maternitatea (cele 126 de zile) respectiv 10 luni anterioare datei nasterii copilului pt CIC. Nu se pot plati retroactiv.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brittich Ana spune:

merci de raspuns, m-am lamurit atunci ca tatl nu are dreptul daca nu a platit nimic inainte.
Atunci mai am o intrebare: Mama , adica eu, dupa ce imi dau licenta (si avand in vedere ca facultatea se considera vechime) poate intra in concediu de ingrijire a copilului si poate primi indemnizatia aceea?
Si daca nici asa, daca incep sa platesc de luna asta un fel de asigurare la casa de pensii in mod privat, peste 10 luni pot beneficia de ceva?

Mergi la inceput

Perioada de facultate este considerata doar perioada dar fara contributie sau necontributiva. Indemnizatia aferenta acestei perioade este 0 pt maternitate. Poti primi 6.1 mil lei daca vei avea cel putin 10 luni asigurate (cu sau fara contributie) anterior datei nasterii copilului. In caz contrar, nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brittich Ana spune:

Deci totul e pierdut?
10 luni asigurate dupa nasterea copilului nu au nici o valoare in sensul beneficierii de indemnizatie?
pot cere somaj dupa facultate?

Mergi la inceput

Nu e pierdut ci mai degraba nu este castigat. Pierdut este atunci cand ai avut si nu mai ai, e o diferenta de nuanta. Cat despre somaj daca te incadrezi in situatia ceruta de lege pt a fi declarata somera desigur vei beneficia de ajutorul de somaj. Dar de ce nu priviti un pic lucrurile altfel: Cum sa facem sa castigam bani mai multi? De ce varianta asta: oare nu primim bani? totul e pierdut. Sunteti tineri viitorul este al vostru si trebuie sa luptati pt voi si pt copil. Stiu ca nu este usor dar TREBUIE. Ce ziceti?

Mergi la inceput