Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti si mie la 2 intrebari:
1.Ce datorii se platesc de catre angajator pentru un salariat (si in ce procente) si ce retineri are angajatul pe statul de plata (si in ce procente)?
2.In cazul in care o angajata este in CIC (cu un salariu de 4 mil.), iar firma mai are doi angajati cu salariul minim, am inteles ca se fac compensari, adica firma nu mai plateste la stat datoriile, urmand ca aceasta suma sa-i fie data asiguratei, iar daca banii nu ajung, pentru diferenta se face dispozitie catre Casa de Pensii, urmand ca aceasta sa plateasca diferenta. Dar va intreb din care datorii (numai din CAS si pensie- procente angajator- si angajat) sau si celelalte-sanatate, somaj, impozit, cam. de munca, etc?
Sper ca m-am facut inteleasa de ce vreau sa aflu.
Va multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri.
Raspunsuri
olimat spune:
1. Angajator
22% - CAS
0,5% - fond de risc si accidente
7% - contributia pentru sanatate
3% - somaj
Angajat
9,5% - pensie suplimentara
6,5% - sanatate
1% - somaj
1% - sindicat (de la 01.01.2004 la institutiile bugetare)
?? - impozit pe salariu (ce se calculeaza dupa grile)
(Impozitul lunar este de 18 la sută pentru sume de până la 2,4 milioane de lei. În cazul în care salariul este între 2,4 milioane lei si 5,8 milioane de lei, impozitul este de 432.000 lei plus 23 la sută pentru ceea ce depăseste 2,4 milioane de lei.Salariatii care primesc sume între 5,8 si 9,3 milioane lei plătesc un impozit de 1.214.000 lei si o cotă aditională de 28 la sută din sumele care depăsessc 5,8 milioane de lei. Pentru un salariu cuprins între 9,3 si 13 milioane de lei, impozitul lunar este stabilit la 2.194.000 lei si 34 la sută din ceea ce depăseste 9,3 milioane de lei. Veniturile lunare de peste 13 milioane de lei sunt impozitate cu 3.452.000 lei si o cotă de 40 la sută aplicată asupra sumelor care depăsesc 13 milioane de lei.)
Mai pot fi si alte retineri interne: depinde de angajator si de clauzele contractuale, dar batute in cuie sunt cele de sus.
2. La 2 ai dreptate. CIC se opreste numai din contributia de 22% CAS angajator
Christel spune:
Multumesc mult pentru raspuns.
Dar totusi mai am totusi doua nelamuriri:
1. la stabilirea CIC nu se opreste din contributia de 22% CAS angajator si 9,5% pensie suplimentara contributia datorata de angajat?Ma refer la sumele pe care firma nu le mai plateste statului, platindu-le in compensare asiguratei.
2. Angajatorul nu trebuie sa plateasca si 0,75% camera de munca in cazul in care tine cartile de munca la ei sau 0,25% in cazul in care tine cartile de munca la firma?
Multumesc.
marius spune:
Cred ca ceva nu este prea clar. Deci indemnizatia bruta ca sa zic asa care se calculeaza ca si drept de acordat asiguratei(-ului) are ca si platitor Casa de Asgurari Sociale. In mod integral. Aceste asigurari brute se compenseaza (deconteaza) cu total CAS datorat catre Casa. Daca suma este mai mica se plateste diferenta, daca este egala nu se mai plateste nimic daca este mai mare se intocmeste dispozitie de incasare pt diferenta ce depaseste CAS-ul datorat. Nu se compenseaza cu datoriile privind pensia suplimentara retinuta de la ceilalti angajati. Sursa de compensare este numai CAS angajator si atat. Pensia suplimentara este retinere la sursa din si pt angajati, angajatorul fiind doar si numai un intermediar in plat acestora nicidecum proprietar. Nu poate sa deconteze obligatii de plata sau drepturi de creanta in relatia cu tertii pe seama unor surse ce nuu ii apartin. Pensia suplimentara, impozitul pe venit, impozitul pe dividendele acordate si asa mai departe fiind astfel de sume ce nu ii apartin.
Marius (www.desprecopii.com)