Passion ---Mel Gibson
Raspunsuri - Pagina 19
blerina spune:
am vazut filmul de pasti.cred ca mel si ia spus oful lui cu filmul asta.imi place din punct de vederere artistic ca se vorbeste in aramica.in ce priveste emotia si mesajul care transmite mult mai puternice si mult mai frumos au fost spuse in jesus of nazareth a lui zeffireli.care e si filmul meu preferat din toate cele pe tema asta.maia joaca intradevar bine ,dar cu nimic diferit din rolurile care le face aici prin teatre.cand s a lansa am vazut emisiuni despre el la rai tv.mi s a parut interesant in cadrul barfei de remarcat ca rolul celui rau ,sa nu ii spunem numele e jucat de fata lui adriano celentano.iar celei 3 doamne care joaca in film erau insarcinate.sotia lui pilates, jucata de claudia gerini.monica belluci ,mari magdalena in film.si maia.in ce priveste polemicile care a starnit filmul.stiu ca papei ia placut.evrei s au suparat,dar asa e istoria.nu degeaba cred ca a suferit atata natiunea aia.culminand cu terorea nazista.orice eveniment istoric intr un fel isi gaseste explicatia in biblie.ceea ce supara este cred eu ca lume ebraika nu isi doreste acum o antipatie din partea europei si americi cristiane.la urma urmei totul se misca in jurul politici si ea in jurul banilor.nimic nu se schimba pe lumea asta numai personajele isi schimba numele.e fabulos cand vezi ca aceea moarte pe cruce face si azi pe unii sa tremura de frica de panica de ce vreti voi.
blerina spune:
inca ceva.mana care bate primul cui in pulsul lui jesus este al lui mel gibson.singurul rol jucat de el in acest film.a spus ca a vrut sa transmita ca toti suntem vinovati de aceea moarte. el primul.
oake spune:
"Ce mi se pare cel mai ingrijorator e ca tot mai multi oameni isi construiesc sau justifica credinta pe baza unor filme de lung metraj, care, in fond.. (daca asa a scris ala scenariul, asa trebuie sa fie, o sti ala ce-o sti..)"
Parpalak.... pai e mai bine daca isi construiesc credinta pe o CARTE? De unde stiu eu ca cei care au scris-o, fie ei si mai multi, stiau exact ce se intampla?
Nu am vazut inca filmul... stau acum cu CD-urile langa mine si mi-am spus sa citesc putin parerile voastre inainte de a-l vedea...
Acum mi-e teama ca am sa patesc ce am patit cu Matrix... care nici pana acum nu l-am vazut "de la cap la coada" ca ba imi spunea unu ca e bun.. ba altu ca nu e bun.. si oricum realitatea virtuala imi da un acut sentiment de claustrofobie
Multi pupici pt. mamici si pt. pitici
Oake si Bebitza
http://community.webshots.com/user/bebitza_vlad
danateo spune:
Oake, daca nu ai facut-o intre timp, ia CD-urile si uita-te la film. Indiferent daca iti va placea sau nu, filmul merita vazut. Este o experienta pe care altfel decat vazindu-l, nu vei putea sa o traiesti, nu? Si in fond, indiferent de situatie, parerea ta conteaza, nu a altora!
Dana si bb Matei
http://www.geocities.com/bebe_matei
Elenalove27 spune:
Am reusit sa vad si eu filmul .
E un film foarte zguduitor ...am plins mult ...atita am de comentat.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19603" target="_blank">Povestea lui Alvaro-Daniel
web1-www.picturetrail.com/Elenalove27" target="_blank">web2-web3-
8 Luni
oake spune:
L-am vazut intr-un sfarsit... sincer: mi se pare un film inutil, care a adaugat intregii "povesti" o violenta iesita din comun, cum nici in "Sport sangeros" nu am vazut.
Eu nu stiu ce a fost in capul lui Gibson (care de altfel imi place destul de mult) si nu stiu de unde i-a venit lui ideea ca Iisus ar fi fost maltratat in halul asta, dar nu cred ca lumea, sau credinciosii, aveau nevoie sa li se arate asa ceva, care nici macar veridic nu mi se pare.
Cat despre ideea ca ar incita la antisemitism: trebuie sa fii deranjat la cap sa devii antisemit in urma acestui film. A fost o hotarare luata de niste lideri religiosi, nu de popor, ca adunarea din piata nu reprezenta poporul evreu, mai mult, ce-i care pe drum il ajuta sunt tot evrei si poate mai reprezentativi pentru acest popor; de batut nu evreii l-au batut ci soldatii romani (apropos, imaginea aia cu soldatii romani care beau din ulcica si intre 2 inghitituri de vin mai trag odata cu biciul mi se pare grotesca)...
Nu stiu, mi s-a facut putin greata de la stomac de atata sange, dar nu mi-a schimbat cu nimic convingerile religioase sau mai putin religioase.
Maia Morgenstern a jucat bine, sau a plans bine, nici nu stiu cum sa-i spun. Nu sunt rautacioasa, ca mie chiar imi place Maia Morgenstern, dar parca prea mult tam-tam s-a facut pe seama rolului ei. Au fost imagini frumoase cu ea, a fost f. potrivita pt. rol, dar a durat cam 15 minute puse cap la cap.
Un film in care un om e torturat de la inceput pana la sfarsit, un film care nu-mi "spune" nimic, decat ca mintea umana "cloceste" din ce in ce mai multa violenta. Peste cativa ani o sa se faca "Natural Born Killers 2" in care o sa ne arate cata influenta negativa a avut un astfel de film asupra tinerilor .
P.S. Mi-a placut mult de tot Rosalinda Celentano in rolul Satanei. De fapt cred ca imaginile astea mi-au placut cel mai mult din tot filmul.
Oake si Bebitza
parpalak spune:
oake, am mai multe raspunsuri la intrebarea ta, citeva care incep cu "desigur,.." si vreo citeva care incep cu "pai sigur ca nu,.." :) da' pina nu-mi contesta careva titlul de "care se poate contrazice singur in mai multe si mai variate feluri" n-o sa ma apuc sa le scriu, ca io stiu sigur ca-s fruntasa la capitolul asta.. :)
Da' dupa o mai matura chibzuinta, am ajuns la concluzia ca nu ma refeream neaparat la (sau nu musai numai) la filmele cu subiect religios ci la tot restul..
In general credinta, in orice religie-ai cauta, se bazeaza pe efortul personal de a .. (fi cu sufletul deschis catre Dumnezeu, de a te contopi cu Marele Atman, etc..) etc .. etc..
O interpretare rau-voitoare a crestinismului e ca ne nastem toti gata mintuiti si daca mai gresim pe parcurs, nu-i bai, ca merem la popa si ne dezleaga de pacate.. mai mintim, mai furam, etc.. pina la prima spovedanie, unde cu maxima cainta le marturisim pe toate si sintem iar noi-nouti, ca scosi din cutie - si uite cum se nasc personalitatile multiple. N-am nimic impotriva preotului pe post de ajutator, =persoana, om, ca si mine - care ma ajuta, daca poate, in momentele in care, in pofida eforturilor mele, simt ca ma depaseste situatia (realitatea) - (si-mi deschide(=reaminteste de) o alta perspectiva asupra realitatii).
Da' cu lucrarile de arta am bai pe post de ajutatoare intr-ale credintei.
Pai daca intr-o zi in care ai impresia ca traiesti intr-o realitate paralela iti iei o pictura de-a lui Dali si te uiti doua ore - doua ore jumate la ea, sa vezi dupa aia cum te dai de-a dura - wheeeee - in taman realitatea aia paralela care credeai ca nu-i si de fapt, uite-o ca este.. :D
Nu toata lumea care-a vazut filmul lui Gibson e inclinata spre filozofeala. Or fi fost si border-line-oizi (cum e mai toata lumea pe aici) si, saracii, cine stie incotro i-o fi aruncat..
In sfirsit...
Aia cu Biblia o lasam, cum ziceam, pe altadata.. :)
oake spune:
parpalak... pai daca ne apucam de discutat despre biblie si religie ne intindem pe vreo 2-3 ani zic eu... ca vad ca punctele noastre de vedere nu difera in punctele esentiale
Oake si Bebitza
system_level spune:
Am urmărit cu ceva interes ceea ce s-a postat privitor la filmul lui Mel Gibson. Când m-am așezat în fața calculatorului pentru a scrie acest mesaj, m-am trezit în fața a numeroase dileme, a numeroase
alegeri de făcut. Practic, nu se poate identifica un tipar unic de reacție la film. Nimeni nu garantează că vei iubi acest film, sau că îl vei refuza. Reacția fiecăruia depinde de valorile personale, de profilul său
uman, cultural, religios. Probabil că o persoană fără prea multe cunoștințe religioase (și e nevoie de un bagaj solid pentru acest film!) va vedea în film un măcel fără rost. In mod sigur va iubi si crede deplin in filmul lui Zefireli Isus din Nazaret care e mai usor, e un film de cateheza, de invatare a ceea ce a fost istoria lui Hristos pe pamint. Un creștin care până acum nu și-a declarat sentimentele filo-semite nu o va face neaparăt după vizionarea filmului. O persoană sensibilă ce trăiește înconjurată de iconițe angelice va fi șocată de vederea sângelui
și presupunerile de acest fel pot continua. Filmul este în primul rând, evident, o opera cinematografică. Dar este și o opera de credință, în primul rând a regizorului, dar nu numai. Dacă vrem să înțelegem filmul, trebuie să ascultăm ceea ce a dorit regizorul prin el:
"Acest film arată patima lui Isus Cristos așa cum a avut loc. E ca și cum ne-am întoarce în timp și am contempla acele întămplări, prezentate exact așa cum au avut loc. [...] Nu există nici o poveste care sa aiba un erou mai mare ca acesta. Este povestea celei mai mari iubiri care poate exista: aceea de a-ți da viața pentru cineva. Patima este aventura cea mai mare din istorie. Cred că este cea mai mare poveste de iubire din toate timpurile."
Ideea de a concentra în film doar ultimele ore și cele de chin ale lui Hristos, cu toate că apar și câteva flashuri din copilăria și activitatea lui, îți dă timp să intri într-o atmosfera de tensiune și emoție. Suprapunerea imaginilor trupului rănit și sângerând cu imagini de la Cina cea de Taină subliniază faptul că Euharistia este cu adevărat Trupul și Sângele Domnului. O altă imagine impresionantă este aceea cu batjocorirea în timp ce duce crucea, suprapusă cu intrarea triumfală în Ierusalim, cu câteva zile înainte, și acea singură picătură de ploaie - o lacrimă din cer - vestind moartea lui . As indemna pe cei sau cele mai putin familiarizate cu citirea celor 12 Evanghelii din seara Vinerii mari a Pastelui , sa vada ca acolo se vorbeste de spre faptul ca Hristos in timpul patimirii
nu avea nici chip nici frumusete ca sa ne atraga privirile si infatisarea Lui navea nimic care sa ne placa.
om al durerilor, obisnuit cu suferinta era asa de dispretuit ca iti intorceai fata de la El(Isaia 53, 2.3 )
El a fost strapuns pentru nelegiuirile noastre, ZDROBIT pentru pacatele noastre.. (Isaia 53 , 4-5) . Cam asta a vrut Mell sa arate, sursa de inspiratie fiind pe linga Vechiul si Noul Testament si scrierile vizionare ale unei calugarite din Franta (imi scapa numele si ordinul acum dar ma pot interesa si spune ulterior) referitoare la starea fizica a lui Hristos in patimire.
Soptitele cuvinte ale ispitei " blaiv-daai
"niciodata(no one)- in contextul de `nu poti lua asupra ta toate pacatele lumii `-, imi suna in urechi asociate cu privirea aceea rascoloitoare care te
pindeste la orice colt, in orice moment. La ce e bun sacrificiul din iubirein comparatie cu ispita raului. Stiti desigur ca in momentul in care trebuie sa faci ceva, sa spui ceva, sa iei o decizie , ai o fractiune de secunda in care vezi calea dreapta (mai anevoioasa de obicei)si varianta mai usoara pentru tine. Cind alegi calea usoara si stii ca vrei sa pacalesti , te poti gindi la soptitele cuvinte ale ispitei : blaiv-daai , si sa vezi daca nu cumva iti sint adresate si la ce tocmai ai reusit sa-i cedezi. Macar pentru asta si tot renteaza sa vezi filmul.
Închei cu gluma lui Jay Leno, care, în monologul de dinainte de a-l primi pe Mel Gibson in spectacolul său, spunea: "Filmul acesta are un așa mare succes încât ar merita să se scrie o carte dupa el!" CARTEA există deja. Să sperăm că după vizionarea filmului tot mai mulți se vor întoarce spre Evanghelii și spre Cel vestit în ele.