Passion ---Mel Gibson

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cghitescumd spune:

Himmm.... Dar daca am privi filmul ca pe un documentar cinematografic ? Si daca ne-am inchipui ca pina la Mel Gibson nimeni nu a incercat sa faca un film din perspectiva omenescului, din perspectiva caracterului de OM al lui Isus. La urma urmei lui i-a fost dat sa sufere fizic asa cum sufera oamenii. Este adevarat, modul de infatisare a ceea ce s-a intimplat aminteste de evul mediu, dar sa nu uitam ca in evul mediu s-a cristalizat viziunea asupra crestinismului asa cum il cunoastem noi astazi.

Mirela & sotul

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by danutza22

Subscriu si eu ideii ce se desprinde din cronica lui Plesu pentru ca desi n-am vazut inca filmul imi dau seama din cele citite de la voi ca de fapt nici nu-mi doresc.
Dana P.

Pacat !!! Mai bine nu ai fi citit parerile altora si ai fi ajuns sa-ti formezi propria parere vazind filmul. Si ca o parere personala care poate te va convinge sa te duci la film, nu uita ca de obicei, atunci cind cineva vine cu un nou mod de a privi o problema sensibila, modalitate care pune in discutie viziunile "oficiale", si mai mult sau mai putin "unanim" acceptate, acel cineva este "decorat" cu stigmatele "vinei" de a fi gindit altfel decit majoritatea.

Mirela & sotul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nelke spune:

quote:
Originally posted by conchita

Nelke, cred ca parerile noastre, ale tuturor, nu coincid asupra acestui film si pentru ca avem asteptari diferite de la arta. Danuta22 spunea atat de frumos ca nu de la un film despre patimirile lui Iisus ar trebui sa asteptam catharsisul, ca nu imaginea fotografica a schingiuirii si a cuielor in palma ar trebui sa ne aminteasca de amarul conditiei umane. sa extind la ce spui tu si sa adaug Iubirea si Speranta. poate ca filmul lui Gibson n-a reusit acest lucru cu voi, dar a trezit ceva in altii, admitem asta, da? apoi, uite, sunt 10 pagini de discutii. filmul a stimulat spiritele.

Eu dupa ce am vazut acest film am simtit (stiti doar, v-am spus) o acuta nevoie de a discuta cu cineva. Presupun (si observ) ca nu sīnt singura : altfel n-ar fi fost (cum bine spui)10/11 pagini de discutie. Iar aceste discutii ne fac tuturor bine, ne fac sa vedem totul privit si din alt unghi si ne ajuta cumva sa ne catalizam sentimentele sau sa īmblīnzim extremele – pentru ca asa este, fiecare asteapta altceva de la acest film .

Si eu dau filmului o bila alba.
Desi recunosc ca m-am asteptat (nu stiu de ce) sa pot da cel putin trei...

Cum bine spui, Conchita, e doar un film, o opera de arta.
Mel Gibson a facut cīt a putut (īn viziunea lui) de bine.
Si nu este raspunzator mai departe nici de sperantele noaste eventual īnselate (ce iluzie ! e doar un film !), nici de faptul ca vom fi de aci īncolo mai mult sau mai putin credinciosi.

Dar ne da o serioasa tema de gīndire, mai mult chiar: ne zguduie, ne trezeste din amorteala !
Majoritatea Europei se crede crestina. Ce fel de crestini, care-si aduc aminte din an īn Paste de Dumnezeu ?

(ah, cum voisem sa va mai spun... elocventa nu e partea mea “forte”, poate continua cineva ?)

Nelke

Mergi la inceput

Mi-au placut foarte mult cele spuse de voi aici in cele 11 pagini, asa ca invit pe toata lumea la o discutie pe topicul http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=25832 despre un film legat intr-o oarecare masura tot de religie.

Mirela & sotul

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cghitescumd

Mi-au placut foarte mult cele spuse de voi aici in cele 11 pagini
Mirela & sotul

Nelke

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza22 spune:

(ah, cum voisem sa va mai spun... elocventa nu e partea mea “forte”, poate continua cineva ?)
Originally posted by
Nelke

Dragelor, aveti toate dreptate!
Multumesc Conchita pentru apreciere caci recunosc ca nu ma asteptam sa fiu in asentimentul cuiva cand am postat cele cateva randuri in care imi exprimam nevoia de a ma dezice de viziunea cruda a lui Mel si m-am simtit vinovata apoi ca tot in Nelke se dadea cu pietre desi in opinia mea (mai ales ca am revazut lista lui Shindler recent)avea perfecta dreptate ca prea se pune accent pe ororile trecutului in virtutea unui virtual "nu cumva sa uitam" Cine sa uite de fapt?O sa ziceti ca poate din egoism sau din alte cauze care nu-mi fac cinste nu-mi pot asuma un trecut cu care personal nu simt ca am vreo legatura si atunci ma intreb de unde atata complicitate si automat inducerea sentimentului arbitrar de vina?Are dreptate Nelke, Isus este Iubire- si atunci ce alt mesaj incercam sa dam vietii si mortii acestuia asa cum s-au intamplat?Eu una asimilez moartea lui pe cruce ideii de sacrificiu din iubire,Iubirea Suprema, adica acea Iubire care se situeaza la limitele extreme ale umanului si care implicit are nevoie de probare (amintiti-va de legenda mesterului Manole) si nu sunt tentata sa aduc cuiva o vina iar antisemitismul de-a dreptul ma scarbeste!
Mie personal ororile de genul celor din filmul lui Mel(si iarta-ma Mirela dar am citit destule recenzii care sa-mi dea o imagine destul de clara asupra a ceea ce se intampla in film cat despre stigmatul "vinei de a gandi altfel decat majoritatea" sa stii ca mi-l asum in intregime cu toate consecintele de rigoare!)imi zboara toate reperele existentiale si pe moment imi piere ca si lui Nelke orice incredere in oameni.Nu-i vorba, ca-mi revin dar zau ca asa cum zicea si Conchita "nu stiu la ce-mi foloseste."
Dar trecand peste experienta mea personala, ma bucur sa aflu ca filmul lui Mel a trezit totusi impresii pozitive acolo unde orizontul de asteptare era in conformitate.Si asta pentru ca actul artistic este prin excelenta personal indiferent de care parte a baricadei te-ai situa , a majoritatii sau a celui "decorat" cu stigmatele "vinei" de a fi gindit altfel decit majoritatea cum zicea Mirela pe care nu pot sa n-o contrazic in afirmatia cum ca filmul aminteste prin violenta de evul mediu si asta ar fi chipurile perfect normal pentru ca in evul mediu s-a conturat crestinismul asa cum il stim.Sa ne fereasca Dumnezeu, Mirela!Oare ai uitat de inchizitie si ignoranta totala in care era tinut omul obisnuit in timp ce calugarii iezuiti studiau alchimia si astrologia dincolo de zidurile Bisericii in secret?Sa speram ca am depasit stadiul asta nu numai conceptual ci chiar si in fapt si nu vreau sa cred ca un film ca cel realizat de Mel ar putea pune semne semne de intrebare.
Sa ne-auzim de bine,
Dana P

Mergi la inceput

Ah, Dana !
Decisesem deja sa ma retrag din aceste discutii dintr-un motiv omenesc: mi-am atins (zic eu, īntr-o zi de marti),granitele gīndirii/simtirii (mele)omenesti, exista precis oameni mult mai inteligenti decīt mine, oameni care stiu mai bine !
...Si vorbim aici de patimile lui Hristos.
Aveti habar cīte cruzimi exista pe lume ???
Contemporan cu noi, undeva aiurea sau chiar sub ochii nostri ?

Ce tot vorbiti voi de patimile lui Hristos, exista cruzimi contemporane, mult mai crude decīt crucificarea lui Hristos, voi pe ce lume traiti ?

Da, vreau un raspuns pentru toate aceste nedreptati.
De la voi ?
DE mai sus ?
Īndraznesc sa cer totusi un raspuns !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza22 spune:

Da ,Nelke,sunt intru totul de acord, si ma bucur ca ai pus punctul pe i!Vad ca ai postat doar cu o ora mai devreme si nu stiu daca nu ai fost si tu influentata de tragedia pentru care toata mass-media poarta azi doliu.Exista intr-adevar atata suferinta in lume!O explicatie ar fii (si asta e sustinuta si de religia crestina de altfel) ca aici pe pamant n-am venit intr-o huzureala, oricat de mult ne-ar placea viatza,ci ne aflam mai degraba intr-o vale a plangerii unde tine de noi sa transformam fiecare evenniment traumatizant intr-o experienta transformatoare care sa ne faca mai buni si aici ca sa nu fiu totalmente off-topic pot sa fac o paralela la filmul Passion unde mi e pare ca lucrurile sunt privite tocmai pe dos-innegrim si mai mult ceea ce ar trebui de fapt sa innobilam.
In fine, nici eu nu vreau sa spun mai multe pe acest subiect.
Si-n orice caz bravo Nelke,pentru sezizarea realista si la obiect.Astept si eu ca tine cu nerabdare postarile colegelor noastre.
Numai bine,
Dana.
Ps Oricat de dramatizant ar fii tonul lui Nelke sa stiti ca are perfecta dreptate.Am oroare sa-mi amintesc de toate grozaviile (fapte 100% reale de altfel) despre care am vazut reportaje pe discovery si intr-adevar toate tin de asa zisa lume moderna si de razboaiele acestui secol!
Sa ne fereasca Dumnezeu de tot ce poate fii mai rau in noi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

fetelor, se numeste lasitate atunci cand incerci sa uiti? sau cand uiti pur si simplu si iti indrepti privirea spre bunatatea vietii, asa cum musti dintr-un mar pe jumatate stricat ferindu-te de partea viermanoasa? spuneti-mi ce credeti voi, e lasitate sau intelepciune? Iisus vorbeste despre calea de mijloc pe undeva, care este aceea?

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
Originally posted by conchita

fetelor, se numeste lasitate atunci cand incerci sa uiti? sau cand uiti pur si simplu si iti indrepti privirea spre bunatatea vietii, asa cum musti dintr-un mar pe jumatate stricat ferindu-te de partea viermanoasa? spuneti-mi ce credeti voi, e lasitate sau intelepciune? Iisus vorbeste despre calea de mijloc pe undeva, care este aceea?

Authority Zero

Intr-o lume plina de cruzimi si nedreptati fata de care te simti neputincios, e normal sa incerci sa uiti. E chiar un act de supravietuire. Cred ca nu e nici lasitate nici intelepciune, doar un instinct. Si daca nu posezi acest instinct ori devii sfant, martir, erou incercand sa starpesti toate merele stricate prin a manca partea viermanoasa din ele uitand ca sunt si mere sanatoase care au un gust mult mai apetisant si nu numai, chiar mai sanatos, ori devii pesimist si chiar apatic si nu musti nici din partea viermanoasa (pentru ca esti pasiv) si nici din cea sanatoasa (pentru ca o parte e viermanoasa) si intr-un tarziu mori de foame.
Solutia ar fi sa gasim insecticidul, viermicidul care ne-ar putea scapa de aceasta dilema, cu timpul ajungand sa fie doar mere sanatoase.
Pana atunci ...

Mergi la inceput