Passion ---Mel Gibson

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liris spune:

"Dar, daca tot este sa discutam despre un eventul mesaj anti-semit, sa nu uitam cum au fost prezentati in film nu evreii si nu Pilat, ci romanii! Nu cred ca imaginea lor a fost mai "dulce" decit a evreilor. Deci, nu, nu mi se pare deloc ca filmul are un caracter antisemit intr-o mai mare masura decit "anti-roman", daca e s-o luam asa! "

asta am remarcat si eu in scurta mea baleere...am simtit in cele 5 minute de "vizionare" o profunda ura ptr lipsa de umanitate a soldatilor romani, ptr zelul cu care duceau la final pedeapsa lui Isus, ptr placerea cu care schingiuiau...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

gandacelu, este interesant punctul tau de vedere. Totusi, desi ortodoxa nepracticanta, am vazut filmul intr-o perspectiva catolica, fiind religia majoritara aici. Iar una din cele mai mari critici aduse filmului de societatea portugheza catolica a fost pledoaria filmului pentru o reintoarcerea la un cristianism primitiv si fundamentalist, in care purificarea prin durere si suferinta joaca rolul central. Marea majoritate a prietenilor catolici cu care am vorbit sustin o evolutie a religiei catolice spre aceeasi "transendenta, Inviere, Iisus ca Dumnezeu, nu ca om" de care vorbeai, apreciind insa respectarea "adevarului" biblic, "faptul istoric" de care vorbea Catalina.

Revenind la film, mie mi-a placut mult picturalitatea imaginilor, prim-planurile dramatice si emotionante, si ulterior am aflat ca multe au fost inspirate de picturile lui Caravaggio. Sper ca intr-un viitor apropiat sa ma pot detasa de violenta excesiva si sa pot revedea filmul numai din aceasta perspectiva.
Si sa nu uitam muzica filmului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Cata si cu Liris ....
cum eu sunt cea cu post-ul si articolul despre monologurile paralele. Trebuie probabil sa cresti in doua lumi ca sa pricepi de ce si crestinii au dreptate si evreii au dreptate. Si atunci...mai bine taci, ca altfel te papa ambele tabere de fundutz.

Si daca nu taci... spui ca nimic nu se judeca decat in contextul simtit pe pielea fiecaruia. Pentru crestini Noul Testament e adevarat, pentru evrei e adevarat in limita confirmata si de alte surse istorice. Pentru crestini anti-semitism este cand un om pateste ceva pe strada pentru ca este evreu, pentru evrei anti-semitism este atunci cand cineva emite/favorizeaza raspandirea unor idei de vina colectiva care in timpul istoriei au dus adesea la crime in masa.

Fiecare cu adevarul lui. Si dupa postul acesta imi voi aduce aminte de intrebarea cuiva drag pe forum. "Hai mey Andreea ce tot tii tu la politically corect? Ca romanul..." ...si raspunsul este ca tin... ca daca nu incerci sa-l intelegi si pe celalalt intr-o familie amestecata cu mai mult de doua religii..... ramai cu religia singuratatzii, iar D-zeu zic cu totzii ca-i doar unul.

Nu datzi cu rosii... accept suc de rosii in sticla pentru gatit.

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

ei Andreea , care rosii sau bulion, asa ne stii tu pe noi???

parerea mea aici este urmatoarea. corect politic este o prostie si s-a nascut din excesele trecutului. Ce vreau sa zic : pai o cumplita segregatie pe baza de culoare a pielii in trecut in State a dus la situatia actuala ca nu mai poti sa spui nimic de un negru ca esti rasist. in filmele de azi aproape invariabil s-a ajuns ca pozitivul sa fie negru (politist , judecator) iar perversul , criminalul este alb. un alt excess deci. revers de data asta.

feminismul o alta reactie adversa la ceea ce a insemnat sute de ani de tinut sub papuc fara putere nici una a femeilor. acum femeile vor sa-si ia revansa , dar feminismul, MIE , mi se pare din nou un exces.

evreii ... ceea ce li s-a intimplat in al doilea razboi mondial a fost crunt. dar acum nimeni nu poate ridica glasul sa spuna ceva impotriva lor ptr ca este anti-semit. iar asta irita . si e normal.

"Trebuie probabil sa cresti in doua lumi ca sa pricepi de ce si crestinii au dreptate si evreii au dreptate. "

eu aici as extinde problema la conflictul Israel-Palestina. Ptr ca mi se pare un bun exemplu in care ambele parti au dreptate. Arabii isi vor inapoi tara , vor sa nu mai traiasca ca niste sclavi ai evreilor, evreii vor sa fie safe in Israel sa nu le mai moara copiii si tinerii in atentate sinucigase. Din fericire ptr ei , au si sanse sa obtina ceea ce vor : Israel don't worry , America is behind you!!adica ei chiar au resurse sa obtina ceea ce vor...mie mi se pare ca , chiar daca trebuie sa impaci doua culturi , poti s-o faci pastrind obiectivitatea (cit de cit). am cunoscut recent o fata , medic in Israel , maritata inca din Rom cu un evreu care a facut medicina la Buc. Trebuie sa spun ca fata aia era mai evreica decit evreii. am lasat-o in pace , dar m-am intrebat : de ce vede ea lucrurile asa distorsionat , de ce e mai catolica decit Papa, vrea o mai buna integrare, chiar nu intelege ce se intimpla , sau ce? ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Ei bine, eu nu vreau sa intru in amanunte cu privire la disputa alb-negru, Israel-Palestina, etc. Vreau doar sa lamuresc ceva: nu as vrea pentru nimic in lume sa se interpreteze ca faptul ca am spus ca dupa parerea mea filmul in discutie nu este antisemit isi are radacinile in faptul ca eu insami as fi antisemita. Dimpotriva, am un mare respect pentru poporul evreu si in general ma feresc sa exprim pareri pro sau contra despre un popor, pentru ca un popor reprezinta o multitudine de indivizi iar pericolul de a generaliza pe nedrept, in sens pozitiv sau negativ, mi se pare prea mare.

Numai bine,

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

quote:
Originally posted by AC
Si daca nu taci... spui ca nimic nu se judeca decat in contextul simtit pe pielea fiecaruia. Pentru crestini Noul Testament e adevarat, pentru evrei e adevarat in limita confirmata si de alte surse istorice. Pentru crestini anti-semitism este cand un om pateste ceva pe strada pentru ca este evreu, pentru evrei anti-semitism este atunci cand cineva emite/favorizeaza raspandirea unor idei de vina colectiva care in timpul istoriei au dus adesea la crime in masa.
Fiecare cu adevarul lui.

Andreea, ai mare dreptate cand spui ca adevarul e perceput diferit de fiecare in parte. Si totusi asta nu ar trebui sa ne impiedice sa ne expunem punctul de vedere si sa declaram pe fata credinta in "adevarul" nostru. Personal am vazut "Lista lui Schindler" impreuna cu un bun prieten evreu si m-am cutremurat impreuna cu el in fata atrocitatilor comise. Dar catva ani mai tirziu am avut o surpriza, mergand la filmul "La vita è bella" (cu Roberto Benigni) impreuna cu un alt prieten, neamt de data asta. A iesit din sala tremurand, cu o senzatie de rau general si aproape nereusind sa-si exprime toata indignarea in fata unui nou film ce favorizeaza ideea generala de vinovatie a poporului german. Reactie exagerata? Cine sunt eu sa judec? Am inteles si punctul lui de vedere. Morala? - nu stiu daca exista. Chiar daca nu toti nemtii sunt criminali de razboi, totusi nu poti sa interzici filmele despre lagarele de exterminare, pt ca ele au existat! indiferent de sensibilitatea ranita a unei comunitati. Tot ce imi permit sa afirm de pe pozitia mea neutra, este ca fiecare om ar trebui sa fie liber sa-si exprime credintele si realitatile mai mult sau mai putin istorice atata timp cat nu instiga in mod direct la violenta si discriminare.

Mergi la inceput

sa speram ca nimeni pe aici nu este nici anti-semit si nici rasist...

"fiecare om ar trebui sa fie liber sa-si exprime credintele si realitaile mai mult sau mai putin istorice atata timp cat nu instiga in mod direct la violenta si discriminare"

foarte adevarat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

catalina, ma leg de citatul asta :
"Isus a suferit pentru noi, a fost batut, negat, ucis. Dar asta stiam. Replicile citate aici, care impresioneaza, le auzim, cei care mergem la biserica de Paste, in fiecare an, in Joia Mare. Este nevoie sa fim improscati, la modul figurat, cu singe, ca sa ne reprezentam chinurile Mintuitorului? Ca sa credem?"

NU, nu sa credem, ci poate sa fim mai buni, sa nu-i uram pe cei care ne umilesc si ne chinuiesc, exact asa cum a facut si EL.
eu, cel putin, cu asta m-am ales din film. cred ca m-a facut sa vreau sa fiu mai buna, credinta o aveam oricum si-o voi avea in continuare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Cleo, scuza-ma, cred ca m-am exprimat eu gresit. Prin "a crede" tocmai asta intelegeam, adica nu numai actul de a crede pur si simplu, ci ceea ce implica credinta crestina, adica exact ceea ce spuneai tu. Dar pentru mine intrebarea ramine: era nevoie de atita violenta pentru transmiterea acestui mesaj? La asta m-am gindit eu dupa ce am vazut filmul. Ca el are un mesaj pozitiv, in ciuda tuturor cruzimilor prezentate, (care, da, probabil ca chiar asa s-au si intimplat) sunt perfect de acord. Dar transmite acest mesaj in mai mica masura filmul lui Zefirelli, de exemplu, care pune accentul pe cu totul altceva?
Deci, intrebarea mea ramine... si nu astept neaparat un raspuns la ea, aceasta intrebare cuprinde impresia pe care mi-a facut-o mie personal acest film. Se poate, si m-am gindit la asta, ca impresia lasata de filmul lui Zefirelli sa fi fost foarte puternica pentru mine, si de aceea nu ma pot opri sa compar tot timpul cele doua filme, sa fac o paralela intre ele. Este ceva ce nu se poate explica, este ca si cum ai compara doua tablouri: e greu sa spui de ce tie iti place mai mult unul din ele, iar celui de linga tine ii place mai mult celalalt. Este ceva eminamente subiectiv! Poti insa sa explici, din punctul tau de vedere, de ce tie iti place mai mult un tablou decit celalalt.

Sper sa mai vorbim pe aceasta tema, mie mi se pare foarte interesanta.

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Mey fetelor raman in contextul filmului ca ne bat moderatorii. Eu va plac foarte mult. Deci nu ma tin eu de dat cu rosii. Imi pare bine ca nici voi... oricum eu stau cu sticla gata la pomana daca pica ceva.
Glumesc... m-am tot intrebat daca sa raspund au ba. Nu-s cea mai nimerita si nu-mi sta bine in martira.
Dar ma rog...poate iese de un bulion.

De ce crestinii au dreptate... tu ai spus singura Cata :
"....nu mi se pare deloc ca filmul are un caracter antisemit intr-o mai mare masura decit "anti-roman", daca e s-o luam asa! Eu nu cred ca filmul condamna pe cineva, ci pur si simplu ii prezinta, in lumina scrierilor biblice, pe cei care nu au stiut sa vada. Nu au putut sa vada. Nu au putut sa creada. Este pentru mine un fapt istoric, daca vreti, atita tot. "

Si a avea aceasta parere este natural tuturor crestinilor.

Pe de alta parte Pisi-pis prin prieteni a trait ce traiesc eu prin familie. pisi-pis
Intr-adevar la acest fenomen ma refeream... si daca un neamt care a suferit doar Nurenberg-ul si ostracizarea... vede lucrurile asa. Cam cum credetzi voi ca le vede un evreu?

Din cauza atator victime, evreii vad lucrurile rau. De ce? Pentru ca in mod clar Noul Testament... nu esta favorabil evreilor. Dupa moartea lui Isus are loc o despartire din trunchiul unei religii a unei minoritatzi pe care majoritatea o stigmatizeaza. Minoritatea crestina este supusa multor incercari. Conform traditiei crestine D-zeu este cel care a inspirat cartile Noului Testament. Dar cu cat lupta intre cele doua religii se accentueaza cu atat scrierile relatand moartea lui Isus sunt mai vehemente. Prima, scrisa la doar 40 de ani dupa este cea mai toleranta. Evident cu timpul valorile crestine devin din ce in ce mai recunoscute si situatie se inverseaza. Lumea needucata se ducea sa vada cum se "joaca piesa" si apoi plecau convinsi de adevarul lor : nu D-zeu si-a sacrificat fiul pentru pacatele omenirii, ci evreii au facut-o.
Pentru evrei exista secolele in care Saptamana Patimilor reducea substantial comunitatea evreiasca din ghetto-uri, uneori chiar de tot.
Exista cateva momente cheie in care au sesizat ce mult conta acuzatia de ucigasi ai lui Hristos. Ca pretext de calmat masele. Cateva momente cheie ca de exemplu Hitler care in 1934 ridica in slavi o asemenea "piesa" jucata inca in stil medieval la Oberammergau pentru descrierea veridica a evreimii si rasa superioara a romanului Pontius Pilat.
Biserica catolica facea la un moment dat prin 67 o mea culpa..in sensul ca interpretarea Noului Testament contra evreilor impreuna cu acuzatiile de evreii omoratorii lui Hristos au contribuit la amagirea multor constiinte crestine in timpul celui de-al doilea razboi mondial
Fara un resentiment general lucrurile nu ar fi fost de asemenea proportii. Un exemplu clar care a dus la aceasta dorintza de impaciuire.. este cel al unui nuntiu papal din Slovacia care rugat sa intervina pentru a salva de lagare niste copii evrei a replicat ca nu exista sange de evreu nevinovat. Ucigandu-l pe fiul lui D-zeu toti merita sa moara.

Ideea generala de revolta a evreilor a fost ca un film ca acesta nu este dar o opera de arta, ci ca merita sa sublinieze ca totusi D-zeu si-a sacrificat fiul pentru omenire... si ca totzi ceilalti evrei si ne-evrei i-au fost instrumente. Si ca mesajul central al religiei crestine este acela de dragoste fata de oameni.
Uneori nu e suficient sa-ti doresti sa spui ceva... exista mereu cai de a spune ce vrei... si a nu lasa loc de interpretari nefericite. Dupa mine filmul lui Mel Gibson... lasa loc la asa ceva. Atunci singurul lucru este... sa intelegi de ce mai multi pot avea dreptate.

Eu asa vad chestia cu politically corect... Si da, s-a nascut din excese tragice. Lumea aceasta nu-i perfecta, iar regulile de stopat excesele sunt frustrante pentru oamenii inteligentzi care considera ca stiu unde sa se opreasca. Si asa e Liris sunt unele chestii frustrante... dar in lume unele femei inca au nevoie de feminism ca sa nu moara... Din pacate toate regulile anti-excese vin numai dupa excese si pana ajung sa-si gaseasca adevaratul loc in societate creeaza alte excese.

Andreea

Mergi la inceput