Ne mai aducem aninte?

Ne mai aducem aninte? | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

- ...10kg banane verzi invelite in ziare; apa calda de ziua lui, de
ziua ei si de 23 august; pif-uri; rahan-e; cerneala pescarus vs
pelikan;
- pufarine;
- fru-cola la sticla de juma'; bomboane "cubaneze"; sugative la
caiete in coperta de plastic; cantarea romaniei; comandantul de
unitate cu snur albastru (cel mai tare); brigazile artistice; tenisi
chinezesti;
- casetofonul "spatial" (made in romania si comercializat prin comturist); tv-urile venus, diamant si sport; focul de tabara din ultima seara;
- pepsi la sticle de 2 lei ( f.scump, dar bun, il gaseai numa' la km
36);
- curmale si ciocolate mici chinezesti, aurii, in preajma
sarbatorilor "pe sub mana"; orele de dirigentie; alune in glazura
alba dulce,vietnameze cred; tix-ul;
- tabloul "lui" deasupra catedrei, poezii de oda inramate pana se umpleau de rahat de muste , pe holurile scolii...; placile de pick-up; defilarile de 1 mai si 23 aug;
- radio tip "pescarus", mono; coru;
- matricola, panglica obligatie si shapca; biciclete "Pegas" pt baieti si pt fete; blugii evazati cu fermoar pt intarirea tivului;
- cravatele din piele de la "fondu'plastic"; gumela....de-ti crapa smaltu' dintilor;
- dacia de 70.000 lei si video-ul de aceeasi valoare; gala desenului animat cu mihaela;
- tigarile kent la 100 lei pachetu' (super erau!!!) da' luai un cartus "ca nu se stie unde trebuie";
- perciunii favoritsi+parul peste urechi; mihai constantinescu, marius teicu, olimpia panciu, eva kiss, gil dobrica, grupul "5T", middle of the road;
- fondu clasei cate 5 lei; planu' de maculatura si borcane; ierbaru si
insectaru; panoul de onoare;
- recreatia mare; careul; jocul "frunza" de ne rupeam hainele de pe
noi; "elasticu'"; "elevu de serviciu", pe clasa si pe scoala;
munca patriotica; soimii patriei; orele de rusa;
- golf-ul cartonat si vinifruct-u' de 19 lei sticla; nu te
supara frate; tzintar....cu boabe de fasole/porumb;
- ciorapii flausati; ceasurile de masa "slava" si cele de mana "raketa"; biscutii voinicel; apa minerala aurora;
- studio x de sambata seara pe bulgari; telefon ocupat la casa de comenzi; "adidasi" de export de la pionierul;
- aparatele foto smena;
- borcanul de iaurt in care inmuiam pensulele la ora de desen;
maieurile "sita" chinezesti; semicursiera turist; rotilele romanesti;
- pungile de 1 leu; Chaplin; serialul foileton de luni seara Liniile
maritime Onedin; filmele americane furate (cu titlu anapoda, ciuntite de primele si ultimele 3-4 minute);
- uleiul de peste; trilogia povestiri istorice: incepea cu dacii si
se incheia cu ... dracii; pixurile din tabla cromata cu 3-4
culori;
- lanternele cu baterie patrata de 4.5 v; caciulile rusesti din
blana de iepure; caciula de dama tip "burlan"; cipicii crosetati;
camilhari;
- saharienele.dupa '90.

...completati...

Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Acum ma amuza cand imi amintesc... atunci era un chin, dar imi amintesc ca, locuind in spatele alimentarii, eram primii care vedeam cand primesc marfa si ma trimitea mama sa vad "ce au adus?"
Si daca era ceva "musai"...apai ma incolonam si acolo intepeneam pana imi venea randul sau venea careva din familie sa ma schimbe, ca dura...deh!!!
Ah...da, imi amintesc ca primul film adevarat care l-am vazut imediat in zilele revolutiei, a fost "E.T."...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Nu completez, dar mi-a placut.
Amintirile ramase sunt frumoase-
daca perioada "de aur" a coincis cu copilaria.

Ma oftic ca nu-mi amintesc jocul "frunza", desi cred ca l-am jucat.

Ciocolatele chinezesti aurii si careul imi sunt cele mai clare amintiri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Radioul Ric, Quick Cola, Inghetzata Sport si vafe-le; polonezii la mare: lantisoare, saltele... Teatrul radiofonic, PTAP-ul, unghiile-carnetul-batista, masina de panie, lapte, carne, branza; Ratiile de ulei, uleiul de rapitza; Lumanarile la care invatzam seara cand se oprea curentul, tunsoarea care nu trebuia sa depaseasca degetele puse pe cap, Inelul de plastic de la cravata de pionier, bomboanele cubaneze si havana club; Nici o Masa fara Peste Oceanic, Traim decenii de impliniri maretze, Tovarashe X, Vom face totul;
Vocea Americii - Radio Europa Libera

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bub spune:

- paine, zahar, etc - rationalizate;
- practica agricola cu sirul de porumb care nu se mai termina, cu nu stiu cate "peuri" de fructe in plan/zi;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

Matricolele prinse in capse si imprumutate pe cale "aeriana" colegilor ce-si asteptau randul la controlul de la usa...Uniformele albastre cu doua dungulite albe la gat sau negre(la liceu),stramtate manual si dupa care se uitau cash toate profele fara alta ocupatie...Tunsorile cu "codita" la spate...Orele de constitutie...discotecile ad-hoc dupa ore in sala de clasa...
Halvaua "Unirea"-n care-ti incleiai dintii si "delicioasele" calupuri de glucoza "scoase" din fabrica...brifcorul...rafturile stirbe pline cu apa Aurora,Poiana Negri,compoturi in borcane de 3 kile si gemuri fara zahar...
Penarele,radierele mirositoare si creioanele chinezesti,caietele care ori nu se deschideau de lipite ce erau,ori zburau toate paginile...Ghiozdanele patratoase cu "ochi de pisica"...Sapunurile "rexona","fa","lux" pastrate de mama intre rufe sa miroase frumos...Suta de stilouri multicolore "din import" cu care fratiorul facea "schimb de marfuri"(nu po' sa va zic ce lua la schimb),kile de bomboane,paltoane,biciclete si caciulite de vulpe cu labutze de la "prietenii" rushi/bulgari,bijuteriile,hainele si felicitarile de "fondul plastic"...
"Dallas","omul din Atlantis" si "Tarzan" dupa care-am plans(cand s-a terminat) de sareau camesile de pe noi,"O mie si una de seri","Floare din gradina" si "Steaua fara nume"...Oana Sarbu debutand cu tunsoare "greceasca" cu doua codite subtirele impletite pe parti,fustita lunga creata si bluzita cu maneci bufante,"Liceenii" si "Declaratie de dragoste"....si nu m-as opri pana dimineata!

Irina,Vevica-mica & margicu'din burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Brrrrr....

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moka spune:

... - uniforma de plastic in care te coceai vara si inghetai iarna
- cordeluta cu/fara pampoane
- ciorapii albi pana la genunchi, pantofii negri cu toc si bareta
- sarafanul negru scurtat pana la genunchi cu care te ascundeai in ultima banca, caciula, manusile si geaca din clase iarna
- practica in uzina la strung
- ghiozdanul care cantarea o tona gol, manualele pe care gaseai corespondentele anilor mai mari
- ora de sport facuta in clasa pana inspirai praf si unpic de aer,
- laboratoarele cu faianta de-ti inghetau coatele
- chilotii tetra, ciorapii cu tur la genunchi
- desene animate 15min duminica
- program alb/negru si partial color, tot n-avea nimeni tv. color
- televizoarele cu lampi
- bairamul de sambata noaptea, senvisuri cu branza, parizer si gem, magnetofonul si pick-up-ul si sectoristul la usa
- racoritoarea la pahar (de sticla) - capsunica sau limonada, Quick Cola la sticla si Pepsi odata pe an
- sifoanele de metal
- creionul chimic cu care vopseai ouale de Pasti
- ciunga, bomboanele si caramelele de la bulgari
- vizita la muzeul de istorie cu clasa

Moka si Mokutza (3 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

...uraaaaa, am intrat, 10 pe loc, coada la "cazare", 5 in camera, 12 ore de scoala pe zi, peshte cu fasole in R2, uniforma de armata, sa traiti tovarasu maior sunt studenta soldat cutare, serviciul la poarta, serviciul la cantina, "aici m-am luptat cu somnul si m-a doborat", bere Gambrinus la jumate, BT, Cismigiu, cartofi furati de la cantina, prajiti, sefa de camin termometru sa-nu-aveti-cumva-reshou, programare fortran IV pe hartie, rujuri roz cercei de plastic, corabioare, unde-o-fi-piata-unirii, fuste pana-n calcaie la teatre prafuite cu "shoparle", apoi liniste, apoi meetinguri, s-a scos armataaaaaaaaaaa, sapunu duru care spala bine ...mainile, blugii pyramid, assos la bucata, prezenta facultativaaaaaaaaa...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

- caramelele foarte tari care se lipeau de dinti
- bombonelele mici si colorate Cip
- cico
- ciocolata chinezeasca cu o albinuta pe ambalaj
- lipiciul "Pelicanol" care se putea manca
- muschiul tiganesc care se dadea "pe sub mana"
- munca patriotica
- covrigii din recreatii; furatul "pachetelului"
- stropitul cu pompite-elefantei
- jocul "lapte gros"
- Cenaclul Flacara
- "surprizele" de la gumele de mestecat cu care se facea schimb
- filmele chinezesti si indiene; Razboiul stelelor
- ciorapii supraelastici...brrrr
- excursiile cu clasa la Doftana
- telejurnalul
...

Claudia si Cristi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorela hoff spune:

Teleenciclopediaaaaaa!!! prima zi de scoala cu perdelenoi, fata de catedra cu motiv national si cate o flaore pe banca linga cartile care miroseaua si ele a nou. Si toate cumparate din "fondul clasei" de parinti. Mame cu odrasle in careu si Tov. Director care tine tine speech-ul de prima zi, dusumelele care miroseau proaspat a motorina si bancile smirgluite in vacante de catre cei mari pt. a le face bucurie celor mici. Si toate astea in "timpurile bune"!
10 ani mai tarziu, sobele care altadat duduiau iarna, sunt inlocuite cu calorifere reci, manusi pe mainile in care a inghetat pixul (stiloul a disparut de mult), aburi care ies din gura, orele tot mai scurte, "incalzirea" la toate orele, papagalul care a inghetat de frig in colivie in asteptarea noastra (vaaaaaaaai!), conservele de peste in mezelarii, "se dau pui" la cöada, zahar, faina, paine pe cartela, apa calda odat pe sapatamana 2 ore, "DALLAS", "Nedelnjo Popodne" in fiecare Duminica pe TV la sarbi (alta lume desi la 2 pasi de noi), cititul seara la lanterna pe sub plapuma,mai tarziu serviciul, inghesuiala din autobuze, biletul de 1,25 lei parca, sedintele UTC, sedintele PCR, sedintele oamenilor muncii, lucrul Duminica, procesele organizate la fabrica in care aduceau pe cei care "tradau" tara prin fuga, ii aduceau in lanturi si catuse (asa mi-am recunoscut un fost coleg de scoala), muncile agricole , ozi la camp si una la servici (la servici toata lumea dormea pe plansete a doua zi), muncile pana in noiembrie la scos de sfecla cand pamantul era inghtetat sdi ne lasau autobuzele in camp ca sa nu avem refugiu, susotelile din birouri, rumoarea, Gdanskul polonezilor si organizatiile subterane, zidul Berlinului, totul se cutremura si in sfarsit, in sfarsit....o lumninita si pt. noi... o speranta....
Oare mai exista acea speranta, ca eu am renuntat demult....
Si cate si mai cate.... sper ca nu v-am plictisit!
Viorela

Mergi la inceput