Despre fenobarbital

Fenobarbitalul este un anticonvulsivant-antiepileptic, hipnotic cu actiune de lunga durata (8 ore), sedativ,are actiune inductoare enzimatica.
ESTE FENOBARBITALUL DROG SAU BARBITURIC?
Anca si bebelina Alexandra
Raspunsuri

joxy spune:
Se pare ca regulile forumului nu le citeste nimeni..
V-am rugat in mai multe randuri sa nu mai puneti titlurile subiectelor cu litere mari decat in cazuri de urgenta/exceptionale.
Urmatoarele subiecte scrise cu litere mari vor fi inkise.
Cu respect,
Florin


carmen77 spune:
Parerea mea e ca e un barbituric ... din cate stiu eu, si se recomanda atunci cand bb are febra mare, pentru prevenirea convulsiilor.
http://community.webshots.com/user/carmen77102


joxy spune:
Hipnoticele barbiturice, derivati ai acidului barbituric - dintre cele mai utilizate = Fenobarbitalul.
Are actiune de lunga durata.
Fenobarbitalul se gaseste in categoria HIPNOTICE
(citat dintr-o carte de farmacologie: Hipnoticele trebuiesc folosite cu discernamant, numai in cazul cand nu pot fi folosite alte mijloace, deoarece utilizarea lor mai indelungata poate produce obisnuintza, dependenta, tulburari afective, stari confuzionale, hiporeflexie, etc.)
Barbituricele sunt indicate in cure scurte, intermitente, pentru a evita aparitia dependentei.
Se utilizeaza si in stari de agitatie psihomotorie...
si definitia scurta din DEX:
barbituric = hipnotic, sedativ, narcotic.
Concluzia.. barbituricul este un drog.
dar dupa cum stii.. drogurile utilizate bine, sunt si ele medicamente.
Cu respect,
Florin


l_carmen2003 spune:
Curand dupa ce am venit acasa cu Alex de la maternitate, am avut o surpriza neplacuta. Copilul meu de 7 zile, dormea cateva ore - vreo 3-4 noaptea si ziua in reprize de cate 35-50 minute de vreo 5-6 ori. Adica f. putin si f. rau. Concluzie: JALE. Pentru el dar mai ales pt. noi, parintii.
I-am dat luminal. Intai a dormit - prima seara a dormit 5 ore - boierie, nu alta - apoi a devenit agitat si se trezea din ora in ora. Iar JALE.
A trebuit sa mergem la spital, pt o banala febra facuta noaptea, dar din cauza paranoii mele, am chemat salvarea si am ajuns acolo - sper ca pt ultima oara . Acolo li se dadea in fiecare seara luminal.
Cand m-am intors acasa am chemat-o pe mama sa stea la mine - a se citi am cumparat-o, am rapit-o, am sechestrat-o, ca nu o mai las sa plece de aici - si cu lacrimi in ochi i-am spus ca i-au dat luminal la spital.
Mama -care in treacat fie spus a facut biochimie si apoi fizica, si chiar a lucrat cu medicamente si etc...- m-a intrebat daca eu stiam ca noua ni se dadea la modul firesc luminal pt reglarea somnului.
Intrebarea mea a venit prompt: si nu ii tampeste, nu le scade IQ-ul? Vreau sa fie destept nu pampalau...
A ras draga de ea...
Concluzie: In doza prescrisa, pt febra si pt reglarea somnului, adica 1 pastiluta de 0,15, doza speciala pt copii, se poate administra fara probleme. In prospect se vorbeste si de doze multiple, pt cazuri speciale. Dar o pastila pe noapte timp de cateva zile nu are nimic.
Am auzit opinii despre copii care aveau probleme serioase intelectuale si toata vina o purta, in opinia rudelor, fenobarbitalul. Stiu si eu, daca nu era cumva ereditar?
Nu sunt adepta medicamentelor. Dar decat sa imi faca copilul convulsii sau cine stie ce complicatii de la febra, dar tratata cu paracetamol, mamici, sa fim serioase... prefer sa previn decat sa tratez.
Carmen
PS Fiecare vrea ce e mai bine pt puiul lui, nu?
www.community.webshots.com/user/la_carmen


danat spune:
Noua ne-a spus pediatra sa-i dam de fiecare data cand face (Doamne fereste!!!!!!!!!!!!) febra peste 38,5-39 C. Asta a fost cazul de dupa vaccinul de 4 luni cand facuse aproape 39 C exact seara cand il culcam si mi-a fost taaaare teama sa-l las 'descoperit" peste noapte, doar cu supozitor cu paracetamol. Asa ca i-am dat doza pt greutatea lui, adica 3 pastilutze pisate in ceai. Nu va mirati de doza, ca scrie pe prospect ca se dau 15 mg pe nu stiu cate kg corp (parca pe 2 kg...?! nu am prospectul la indemana).
Odata chiar am facut prostia sa-i dam doar o pastilutza (bb avea atunci cam 6 kg si ar fi trebui sa-i dam cca 2 pastile) fiindca era foarte agitat, nu-si gasea saracutzul linistea sa adoarma, orice i-am fi facut, si cand am sunat-o pe pediatra si i-am zis ca i-am dat doar o pastila pfffuuu ce mi-a facut, ca cica daca nu-i dai doza exacta mai rau il agitzi, devine efect invers. Ceea ce s-a si confirmat!
danat
http://community.webshots.com/user/danateu


Julie spune:
Fenobarbital (gardenal, lepinal, luminal, sevenal)
Prezentare:
Comprimate continand fenobarbital 100 mg (flac. cu 10 buc.) sau 15 mg (cutie cu 30 buc.); fiole a 2 ml solutie in propilenglicol, pentru injectii intramusculare, continand fenobarbital 200 mg (cutie cu 5 buc.) sau 40 mg pentru uz la copii (cutie cu 3 buc.).
Actiune terapeutica:
Anticonvulsivant-antiepileptic, hipnotic cu actiune de lunga durata (8 ore), sedativ; are actiune inductoare enzimatica.
Indicatii:
Epilepsie (criza majora, crize focale corticale, stare de rau epileptic), eclampsie, convulsii febrile la copii, convulsii medicamentoase; insomnie (pentru mentinerea somnului); stari de hiperexcitatie si anxietate, afectiuni medicale cu componenta psihosomatica, distonii neurovegetative, pregatirea interventiilor chirurgicale si a anesteziei generale; icter cu hiperbilirubinemie neconjugata, icter nuclear.
Mod de administrare:
Adulti: ca antiepileptic, 1 comprimat de 100 mg de 1-2 ori/zi sau 1-3 mg/kilocorp si zi (se incepe cu doze mici - 50 mg/zi); cand este necesar controlul rapid al convulsiilor se injecteaza intramuscular 1-2 fiole a 200 mg (sau 2-6 mg/kilocorp), continuand, in ziua urmatoare, pe cale orala; ca hipnotic, 1 comprimat a 100 mg seara la culcare; ca sedativ, 1 comprimat a 15 mg de 2-3 ori pe zi.
Copii: oral 20-100 mg/zi (dupa varsta) sau 2-4 mg/kilocorp si zi; la nevoie se injecteaza intramuscular 20-80 mg sau 4-8 mg/kilocorp, o data.
Reactii adverse:
Oboseala, somnolenta, diminuarea performantelor, rareori agitatie si confuzie (mai ales la batrani); eruptii cutanate alergice (foarte rar forme grave - dermatita exfoliativa); in administrarea indelungata, cazuri rare de anemie megaloblastica (se administreaza acid folic), osteomalacie (se administreaza vitamina D), hemoragii prin hipoprotrombinemie la nou-nascuti de la mame tratate cu fenobarbital (se administreaza fitomenadiona).
Contraindicatii:
Stari de deprimare centrala, alergie sau intoleranta la barbiturice, porfirii hepatice, insuficienta hepatica sau renala severa, leziuni miocardice grave; se evita sau prudenta in primul trimestru de sarcina (in epilepsie doze minime intre zilele 20 si 40); prudenta la batrani si la copii cu sindrom hiperkinetic (risc de reacti paradoxale); prudenta la persoane cu profesii ce impun concentrarea intensa si prelungita a functiilor psihice.
Fenobarbitalul scade eficacitatea anticoagulantelor cumarinice, chinidinei, ciclosporinei, contraceptivelor hormonale orale, glucocorticoizilor, doxiciclinei, teofilinei prin stimularea metabolizarii lor hepatice (se recomanda doze mai mari din acestea, iar la oprirea administrarii barbituricului, scaderea dozelor, eventual se evita fenobarbitalul in administrare concomitenta).
Actiunea deprimanta centrala a fenobarbitalului poate fi crescuta de alcool, alte barbiturice si sedative, sulfamide antidiabetice, imipramina (prudenta in asociere).
Luat din Agenda Medicala 1997


dodo spune:
Fetelor, fara supararare, m-ati lasat "interzisa" cu administrarea barbituricelor la bebei, fara sa fie motive intemeiate - faptul ca un bebe de 7 zile doarme doar 3 ore pe noapte si "reprize" de max 1 ora ziua sint lucruri cit se poate de normale la un nou-nascut! Ginditi-va ca el da piept cu viata extrauterina si voi vreti ca el sa doarma deja ca un copil de 3-4 luni, care s-a adaptat la viata si mediul inconjutator. Lasind la o parte cazurile de febra rebele, care nu cedeaza nicicum la antitermice si se impune folosirea unui medicament de genul prezentat mai sus, astea sint cazuri rare, voi sinteti de acord ca daca voua v-a fost administrat luminal (eu fac exceptie, am intrebat-o pe mama, care e asistenta pediatra si mi-a zis ca bat cimpii, asa ceva n-a pomenit decit in cazuri severe de febra sau boli-vezi indicatiile citate mai inainte de Julie), sa dati bebeilor asemenea medicamente doar pt. linistea voastra, repet, a voastra, pt. ca ei au manifestari cit se poate de normale virstei lor- agitatie, lipsa chefului de somn, manifestari izvorite de interesul stirnit de lumea ce-i inconjoara, nu de stari patologice!?
Lasati copiii in pace, nu-i mai indopati cu medicamente inutile sau chiar daunatoare, fiti mai circumspecte la sfaturile primite, fie ele chiar si de la un dr., la urma-urmei si ei sint oameni si pot gresi dar nu pe pielea lor, ci pe a copiilor vostri!! Poate veti fi scandalizate de ce am scris dar asta e parerea mea, o mama care ma cred responsabila si cu simtul masurii.


Julie spune:
Parere personala
Fetelor, eu cred ca atunci cand un doctor prescrie un medicament, fie ca e barbituric, fie ca e antibiotic sau mai stiu eu ce, o face pe baza a celor invatate in sase ani de facultate si inca altii de specializari. Si cred ca, desi mamicile au cu siguranta un al saselea simt (ca sa nu-i spunem suspiciune) cand e vorba de copilul lor, ar trebui sa acorde incredere medicilor.
Cand e vorba de administrarea unui medicament, aceasta trebuie sa fie facuta EXACT asa cum a fost stabilita de catre medic, nici mai mult, nici mai putin.
Cand sunt neclaritati in privinta unui medicament sau a altuia, trebuie intrebat medicul si obtinute, de la el, lamuriri.
Medicul nu e dusmanul copiilor, nu stiu de ce trebuie sa privim lucrurile astfel, ci ajutorul de care avem atat de des nevoie. E nevoie de colaborare intre medic si familie, e nevoie si ca parintii sa fie informati si - daca exista suspiciuni (motivate) legate de competenta unui doctor, se poate oricand cere parerea altuia.
De asemenea, NU EXISTA medicament fara reactii adverse, iar leacurile "naturiste" sunt insuficient cercetate, eficacitatea, contraindicatiile, efectele secundare ale acestora, periculoase uneori, nefiind, de cele mai multe ori, luate in considerare.
Julie


anca tanasica spune:
Ann Marie iti aduc aminte ca am deschis subiectul acesta pentru ca ne "contram" prieteneste desigur pe tema administrarii fenobarbitalului bebeilor din maternitate (ti-am spus ca intr-o camera cu 10 bebei daca incepe unul sa planga urla toti) si bebeilor cu febra foarte mare (39).
Nici eu nu sunt de acord ca odata adus bebelul acasa sa-i dai fenobarbital ca sa doarma o noapte, programul de somn si-l stabileste el si regleaza cu varsta. Mai spuneam si ca atunci cand medicul iti prescrie fenobarbital pentru bebe nu vad de ce as face eu pe "desteapta" si sa nu-i dau. Tu ne tot spuneai ca ne "drogam copiii" si ca nu ti se pare normal sa fie drogati in maternitate fara acordul nostru(ca si cum in maternitatile din R. te intreaba si ca si cum daca nu esti de acord nu-i administreaza!). Mentionez ca pana acum medicul nu ne-a prescris decat med.uzuale (sab, debridat, fluor si vigantol).
Am deschis subiectul acesta ca sa se vada ca totusi, desi cu cat mai putine medicamente cu atat mai bine, nu trebuie sa suferim de fobie de medicamente, ca daca nu erau necesare nu erau inventate!!!
Si inca ceva, chiar si cel mai inofensiv si slab medicament, administrat fara discernamant cauzeaza...
Anca si bebelina Alexandra


danat spune:
Daca nu cititi subiectele si raspunsurile date in mod serios, ci pe diagonala, atunci mai bine cred ca ar fi sa ne abtinem de la comentarii care ar putea isca unele dispute deloc dorite pe acest forum...aviz amatoarelor!
nimeni nu a spus mai sus ca ii da bebeului fenobarbital ca sa doarma cat un adult! S-au pomenit diverse situatii!
Repet, adresez tuturor rugamintea de a citi cu rabdare si atentie raspunsurile inainte de a "sari" la jugulara celorlalti
danat
http://community.webshots.com/user/danateu
