Nelamuriri
VA ROG SA MA AJUTATI.AM PRIMIT UN RASPUNS NASOL DE LA SERVICIU.SEFA MEA SPUNE CA BENEFICIAZA DE NOUA LEGE PENTRU INDEM.PE 2004 DOAR PERSOANELE CARE NASC DUPA 1.01.2004,IAR FATA CARE SE OCUPA DE SALARII SPUNE CA CELE CARE SE ANGAJEAZA DUPA ACEASTA DATA.EU AM DEPUS CEREREA DE CIC INCEPAND CU 1.01.2004.CUM SA LE FAC SA INTELEAGA CA SI EU BENEFICIEZ DE ACEASTA INDEM.AU CITIT LEGEA 577.SI ELE ZIC CA ACOLO ASA SCRIE.ROG RASPUNSURI CAT MAI EXPLICITE SI CAT MAI URGENTE.MULTUMESC MULT
Raspunsuri
liviu`s spune:
Art.125 alin.(2) din Legea 19/2000 (astfel cum a fost modificat de Legea 577/2003):
2) Pentru drepturile care se stabilesc după data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizației prevăzute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."
Dreptul la CIC se stabileste la momentul solicitarii.
olimat spune:
Cel mai bine ar fi sa iei un raspuns oficial cat mai explicit (daca exista unul mai bun decat L 577) de la Casa de Pensii
dragos1967 spune:
Mi-as permite sa adaug:
ORDINUL Nr. 340 din 4 mai 2001
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare
EMITENT: MINISTERUL MUNCII ȘI SOLIDARITĂȚII SOCIALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 237 din 10 mai 2001
la
lit.D. Alte drepturi de asigurări sociale
la art.46,
spune ca:
"Baza de calcul al indemnizațiilor se stabilește, potrivit legii, la data producerii riscului sau la data solicitării dreptului, după caz.
Prin data producerii riscului se înțelege:
.......
c) data nașterii copilului sau, după caz, data solicitării dreptului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani și, respectiv, 3 ani."
Daca coroborezi asta cu ART. 123/LEGE Nr. 19 din 17 martie 2000
privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale care spune ca Indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani se acordă, la cerere, atunci ii poti demonstra ca cic e un drept ce se stabileste la data depunerii cererii si se calculeaza ca atare.
Respectiva sa nu confunde nasterea copilului cu solicitarea dreptului!
Si la urma urmei, faci o cerere scrisa catre conducerea unitatii, prin care, argumentat, expui situatia si soliciti raspuns scris. Ma indoiesc ca vor mai fi asa superficiali in a analiza si aplica o lege.
puisor spune:
liviu le-am explica ceea ce mi-ai scris tu dar au spus ca tot nu se poate.in situatia asta ce trbuie sa fac ca sa primesc raspuns scris asa cum zice dragos1967,cum formulez cererea sau ce sa le mai spun ca sa inteleaga,ca deja am aflat ca sau facut salariile si eu o sa iau cam 2,8mil.
liviu`s spune:
In momentul in care primesti indemnizatia, faci o contestatie scrisa, pe care o inregistrezi la secretariatul institutiei. Contestatiei trebuie sa i se dea un numar si o data.
In contestatie vei aduce ca argumente art.125 alin.(2) din Legea 19/2000 precum si pct.46 al lit.D din Ordinul 340/2001. Vor trebui sa-ti dea raspuns in scris.
puisor spune:
Liviu am sa fac o contestatie pe care o voi depune la registratura,dar spune-mi te rog catre cine o fac si cum imi vor raspunde ei daca eu sunt acasa.Da-mi te rog un model dupa care sa fac contestatia.Merci mult.