Hrisca?

Hrisca? | Autor: adi69

Link direct la acest mesaj

Am vazut ieri in piata boabe de hrisca.Am "gustat"unul si mi-a placut la gust.Imi poate spune cineva cum se gateste hrisca?


Dia si bebe Rucsi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Clopotzel spune:

..si nu doar ca vreau sa stiu cum se gateste, dar la ce e buna!
Adi, cat era kg-ul de hrisca? Aici in Bv se gaseste doar in magazinele naturiste unde preturile sunt ... fata de piata.

Before judging somebody, walk a mile in his moccasins.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi69 spune:

Hai Danza,zii ceva ca pe la voi se mananca hrisca.
Clopotel nu stiu cat costa ,n-am intrebat,dar pot intreba maine...

Dia si bebe Rucsi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FLORYNA spune:

..este ca bobul de griu?..mamaie o calea pur si simplu in tigaie cu ulei si cred ca se poate pune si ceapa..se calesc impreuna...stiu ca facea mereu dar nu mai retin cum arata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns padi spune:

Eu am cumparat o punga de hrisca dintr-un magazin. Eram curioasa ce gust are. Am calit-o in putin ulei, am pus vegeta si apa si am lasat-o sa fiarba. Acum sincera sa fiu, mie nu mi-a placut nici gustul si mai ales mirosul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danza spune:

Fetelor, aveti aici mai multa info despre hrisca>

"HRISCA(Fagopyrum sagittatum)(engl. BUCKWHEAT)

Hrisca este o cultura valoroasa. Semintele ei sunt intrebuintate in alimentatia oamenilor sub forma de crupe sau sub forma de diferite preparate din faina; hrisca mai este folosita in industria spirtului si amidonului.

Semintele de hrisca contin 75-80% de amidon, 13- 19%de proteine, 1,8-2,7% de grasimi, vitaminele Bp B, PP, P, B^ precum si microelemente de cupru, zinc, iod etc., care sunt necesare organismelor vitale.

Proteinele din hrisca contin numerosi aminoacizi, in special din cei indispensabili - arginin, lizin, triptofan. Bucatele pregatite din crupe de hrisca sunt dietetice, de aceea sunt recomandate pentru alimentatia bolnavilor si a copiilor. "

inca ceva>

"Hrisca nu trebuie confundata cu graul (engl.WHEAT), ci este o cereala asemanatoare orezului. Acest aliment cu gust dulce-aromat simbolizeaza averea si protectia asupra proprietatii. Vrajitoarele trasau cercuri cu faina de hrisca pentru a crea un spatiu protejat in care sa-si practice ritualurile. De aceea, hrisca a fost asociata mereu cu drepturile de proprietate de diverse tipuri. Casa ruseasca este facuta din hrisca prajita; crupele sunt obtinute din miezul brut al boabelor de hrisca. Ceaiul de hrisca se stie ca reduce umflaturile si edemele."

"Hrisca (POLYGONUM FARAPYRUM SAU POLYGONUM TATARICUM)
Contine: proteine, materii amilacee, materii grase, vitamina P, rutină, săruri minerale, calciu, fosfor, magneziu.

PROPRIETĂTI:
Energetic, nutritiv, ocrotitor vascular.

RECOMANDARE:
Alimentatie generală, în caz de fragilitate vasculară.

MOD DE FOLOSIRE:
* Plăcinte, clătite.
* Sos, în combinatie cu alte legume"

Si iata si o reteta cu hrisca, pe care am gasit-o pe net si face parte din bucataria ungureasca>

Ingrediente: 1 rata frumoasa, marisoara, 150 g boabe de hrisca, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 12 mere rosii, 200 g smantana, otet, sare, piper, foi de dafin.

Preparare: pui la fiert maruntaiele intr-un litru de apa cu o jumatate de ceapa, 1 foaie de dafin, sare si piper. Intre timp speli boabele de hrisca si le calesti in putin unt sau ulei, amestecandu-le tot timpul. Adaugi 1/2 l apa si lasi la fiert la foc mic 25-30 de minute. Cand pipota s-a fiert (e moale), strecori de zeama si tai maruntaiele in lamele subtiri. Pui intr-o cratita boabele de hrisca fierte (casa, cum ii spun rusii), pipota si ficatul, restul de ceapa si usturoiul tocate marunt, sarezi, piperezi si amesteci bine. Cu acest amestec umpli rata si cosi despicatura. Pui rata intr-o tava la cuptor si o coci la foc potrivit 2-3 ore, in functie de cat de mare e pasarea, ungand-o din cand in cand cu zeama din tava. Cu o jumatate de ora inainte de a fi gata pui de jur-imprejurul fripturii mere intregi, spalate bine dar necojite, scobite de miez si de samburi. Merele le stropesti cu putina zeama si le lasi sa se coaca perfect. Friptura este gata atunci cand, intepata cu o furculita, aceasta intra ca-n branza. Asezi rata pe un platou si o inconjori cu merele coapte. Sosul din tava, degresat, amestecat cu smantana si putin otet, il servesti separat.


Cu drag,
Dana, mamica lui Danutz
Poze>:http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Povestea+de+Craciun&mid=1214&cid=3759
http://www.yamafoto.com/?ref=6599
http://www.yamafoto.com/?ref=14353
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Danza

Mergi la inceput