roman in strainatate sau strain in strainatate
Pentru ca am citit prin multe din topicuri despre discriminare, despre adaptare in noua tara, despre gasirea unui loc de munca acolo, despre invatarea limbii as vrea sa deschid un subiect in care sa discutam despre acest lucru..
Exemplu in cazul meu.. de mai mult de un an si jumatate ma plimb prin aeropoarte pentru ca nu gasisem o solutie pentru a ma muta cu prietenul meu in Danemarca. Adica ceva timp in Ro ceva timp in Dk. Poate va veti intreba de ce nu m-am casatorit cu el..asta ar fi cea ma simpla solutie. Raspuns: Danemarca nu acorda rezidenta persoanelor straine casatorite cu un cetatean danez pana la imlinirea varstei de 24 de ani!!!!!
Si ca sa lucrez trebuie sa invat limba.. pentru ca nu am rezidenta in Danemarca ma costa aproximativ 600 de euro pe luna, la care se mai adauga si transportul, manuale...
Ati mai pomenit asa ceva???
Astept opinii...
Si bineinteles povestile voastre!!!!
Raspunsuri
blue77 spune:
Salut Louisea
nici in Franta situatia nu e roz din pacate.Eu am venit aici la 6 luni dupa sot-el e roman si venit pe baza de contract de munca-informatician.Din pacate inca de la inceput am inteles un lucru ca nu am drept de munca , ca pe viza mea reinnoita in fiecare an va scrie invariabil vizitator fara drept de munca.La inceput nu prea am bagat de seama caci trebuia sa-mi termin studiile si am tot calatorit intre ro si fr insa acum de 6 luni deja gata cu studiile si inapoi aici langa sot.Acum am inteles ce aberatie reprezinta aceasta lege- intr-o tara asa zisa a libertatii- mie mi se interzice cel mai normal drept al unui om -a munci.Am inceput o procedura de schimbare a statutului -ca sa-mi dea drept de munca -si astept ....raspuns.
Daca asteptam un an in tara dupa plecarea sotului as fi putut sa vin aici cu drept de munca dar nici asta nu e sigur asa ca cam astea sunt realitatile de aici.Mie mi-e greu caci in tara am muncit deja 5 ani si stiu cum te simti atunci cand te faci util si te integrezi in societate.Dar rabdare...
As vrea sa mai adaug ceva ce poate nu are legatura cu subiectul dar...ideea pe care o aveam in Ro despre occident mi s-a infirmat- franta unde apare pe toate cladirile-liberte,egalite,fraternite- nu e pe departe tara care se vrea.Am constatat cu stupoare cum rasismul e la mare cinste fata de negri si mai ales de arabi-care sunt multi-in ceea ce priveste angajarea.Imi pare rau caci imi inchipuisem altceva iar mirajul pe care occidentul si-l face prin publicitate nu se asorteaza cu realitatea.
cristina si sufletelul de 4 saptamani
oana cretu spune:
II dau mare, mare dreptate lui blue 77. Ceea ce este in sloganul tarii lor (libertate, egalitate, fraternitate) nu este deloc adevarat...Din contra. Si eu, ca si ea vedeam occdidentul cu ochi frumosi, imi inchipuiam ceea ce nu am gasit, din pacate. Este dureros de adevarat ca, desi suntem niste oameni inteligenti si cinstiti, nu ne da nimeni nici un drept...Pe mine asta m-a terminat psihic, vreau sa va spun. Oricum, suport pt ca este mai bine din punct de vedere al realizarilor(nu in intregime sufletesti). Sper ca sa auzim si lucruri mai bune de altii dintre voi care sunt plecati!
oana-cannes
lu.more spune:
La mine situatia s-a reglat repede si fara probleme, pentru ca m-am casatorit cu un cetatean francez.
Mi-am gasit de lucru tot prin intermediul sotului, care il cunostea pe actualul patron. N-a fost "pila", ci un concurs de imprejurari. Patronul meu cauta o secretara, era nemultumit dupa ce schimbase vreo 3 secretare (frantuzoaice), deci pe mine m-a acceptat cam "fortat de imprejurari". Au trecut mai mult de doi ani de atunci, si toata lumea e multumita.
Dar pe langa asta, de fiecare data cand am trimis CV-uri pentru un al doilea post (acum lucrez cu jumatate de norma), am primit raspunsul invariabil "o sa va contactam". Desi indeplineam conditiile, desi am de acum experienta in domeniu, desi, desi... Am inceput sa ma intreb, bineinteles, daca refuzurile sistematice nu sunt cauzate de faptul ca in CV scrie ca sunt in Franta doar de trei ani!
Nu vreau sa fiu rea, eu tot sper ca intr-o zi voi mai gasi inca un "patron" ca cel pe care-l am, care sa aiba "curajul" sa ma puna la incercare, si care - sunt sigura - isi va da seama ca "ai nostri" sunt mai buni de foarte multe ori decat "ai lor".
lu.more spune:
Si, ca sa fac referire si la titlul subiectului, eu nu m-am simtit niciodata straina aici. Am fost tratata cu respect, sunt o "frantuzoaica de origine romana". Vorbesc despre Romania, raspund la intrebarile care mi se pun fara sa ascund nici ce e bun, nici ce e rau, iar de fiecare data cand imi dau seama ca nu sunt sigura de vreo expresie, spun imediat "nu stiu cum se spune exact". Am "le joli petit accent slave" de care nu am cum sa scap orice as face, dar nici nu ma preocup de asta. In schimb, de cate ori vine vorba, nu ratez ocazia sa spun ca scriu franceza mai corect decat multi dintre francezi!!! Iar cand patronul meu ma intreaba cum se scrie corect cutare sau cutare cuvant, zambind fara rautate, dar cu oarecare mandrie, ii spun "ce v-ati face fara mine, Domnul X"!
oana cretu spune:
Ma bucur ca ai revenit printre noi, lulu! In cazul tau a fost asa, pt ca, faci parte dintr-o familie franceza, dar eu cu George, cum suntem amandoi romani e mai greu sa ne integreze in tara lor. Cei tineri, da, nu zic nu, dar ceilalti...E greu!
oana-cannes
azumi spune:
Eu sunt casatorita cu japoniculici! Aici dupa ce te-ai casatorit ai drept de munca, poti sa lucrezi oriunde ( daca sti limba destul de bine si daca desigur mai intrunesti si celelalte conditii pe care le impune slujba respectiva).In schimb ca sa primesti cetatenia este foarte greu! POate mai intra cineva din japan si imi spune si mie cati ani iti trebe sa premesti cetatzenia, ca io inainte auzisem de 10 ani sau cam asa ceva( s-ar putea sa gresesc deci....nu is sigura).
va pup dulce
ana
Rayuela spune:
Draga louisea,intr-adevar,ciudat sistemul danez!Am auzit si eu,una ,alta,despre danezi.Chiar ma gindeam ca mai rau decit suedezii nu se poate !!In Suedia primesti drept de rezidentza dupa 2 ani,indiferent daac esti sau nu casatorita (poti numai sa fii sambo,adica ..colocatari:).Cunosc o romanca in situatia ta..a ales o cale bizara..ea sta in Malmö,el (danez fiind) in Copenhaga..si se intilnesc si ei,prin weekenduri!
Succes!
Rayuela cu bebe
Irinusha spune:
Nemtii fac diferenta intre straini. Bine toti sunt straini (Ausländer), dar una e sa fi francez, italian, american, etc. si una sa fi european de est, turc, arab, negru, etc. Am observat ca altfel sunt vazuti cei veniti cu greencard si cei veniti cu azil - probabil chestia ca se gandesc ca cei cu greencard pleaca ei dupa cativa ani, pe cand cei cu azil aici mor ;) ... nu stiu.
Oricum noi (parintii mei si cu "moi"), veniti ca azilanti, am avut destule probleme ... nu incep aici sa ma vait. Acum, cu cetatenie germana, e un pic mai bine... cu toate ca fizionomia si numele romanesc incurca destul, dar sunt romananca si nici moarta nu le-as schimba (la nume ma gandesc :)).
Sotul meu, venit aici ca roman casatorit cu o nemtoaica (ce nemtoaica de origine ;)) e tratat mai bine. Imediat a primit drept de munca, dreptul de sedere a fost intai pe un an, dupa aceea pe doi ani, iar acum il are nelimitat ... si culmea, nici nu costa. Tot asa, acum ar avea dreptul la cetateania germana ... cu birocratia tipica, dar totusi ... Insa nu are aceleasi drepturi ca un sas/svab "repatriat". Cand a fost vorba sa-i recunoasca diploma, a avut nevoie de "Carnetul de alungat" - traducere libera la Vertriebenenausweis - pe care il premeste un sas/svab automat cand ajunge in Germania. Si chestia e ca ar avea aceeasi pregatire, amandoua facute in Ro., etc.
Deci nici aici nu sunt legile egale ptr. toti ... ma intreb daca sunt pe undeva in lumea asta ...
Oricum, noua nu ne place stilul de viata, de gandire de aici - am mai zis-o pe aici, nu a fost primit prea bine, dar este ce gandim si simtim noi, nu acuz pe nimeni - iar visul nostru e sa putem emigra. Mai vedem ...
Irinusha - cu minunea "surpriza" de 25 saptamani din burtica
chatonel spune:
quote:
Originally posted by lu.more
Am inceput sa ma intreb, bineinteles, daca refuzurile sistematice nu sunt cauzate de faptul ca in CV scrie ca sunt in Franta doar de trei ani!
de ce ai pus in CV ca esti in Fr de 3 ani???
lu.more spune:
Chatonel, pana acum trei ani am lucrat in Romania. Studiile tot in Romania le-am facut.Trecut in CV.
De doi ani lucrez in Franta. Trecut in CV.
Daca elimin ce am facut in Romania, CV-ul meu ar avea un sfert de pagina... Nu studii, nu nimic pana acum doi ani ?!? (am aproape 36...).
Si nu-i numai asta. Ma mandresc cu "bagajul" cu care am venit aici (studiile si experienta din Romania), deci n-am de gand sa le las la o parte, si nici sa le pun mai la urma si cu litere mici in CV.
Numai bine.
Lulu