raspuns de la Casa Pensii Prahova
'Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda asiguratilor care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni
Intrebare:stagiu de cotizare de 10 luni la data nasterii sau la data cererii pt.CIC.
Raspuns:
ANTERIOARE DATEI NASTERII COPILULUI.
DATA STABILIRII DREPTULUI influenteaza numai CUANTUMUL indemnizatiei, in sensul ca pentru drepturile care se stabilesc incepand cu data de 1 ianuarie 2004, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Altfel spus, conditia de stagiu trebuie indeplinita la data nasterii copilului, iar cuantumul indemnizatiei este determinat de data stabilirii dreptului. '
Raspunsuri
ili spune:
de la www.pensiiprahova.ro
22 Ianuarie 2004
INFORMATII DE ULTIMA ORA privind acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda asiguratilor care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(4) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.577/2003 privind aprobarea OUG nr.9/2003.
In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Stagiul de cotizare de 10 luni poate fi constituit din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia de asigurari sociale de catre angajator si asigurat, precum si a altor perioade necontributive, denumite de lege perioade asimilate, in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, a satisfacut serviciul militar, ori a beneficiat de indemnizatii de asigurari sociale pe termen scurt sau de pensie de invaliditate.
Potrivit dispozitiilor art.121 alin.(1) lit.a) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.577/2003, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, oricand pana la implinirea de catre copil a acestor varste, numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lauzie.
Pentru drepturile care se stabilesc incepand cu data de 1 ianuarie 2004, in conformitate cu prevederile art.125 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.577/2003, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, indiferent de data dobandirii calitatii de asigurat.
Cum prin dispozitiile art.21 din Legea nr.519/2003, legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004 a fost stabilit la 7.682.000 lei, indemnizatia in cauza reprezinta 85% din 7.682.000 lei, respectiv, un cuantum brut de 6.529.700 lei.
Precizam ca data nasterii copilului nu influenteaza in nici un fel legislatia aplicabila si implicit, nici cuantumul indemnizatiei.
Cuantumul indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, aflate în platã la data de 31 decembrie 2003, stabilite în baza legislatiei în vigoare pânã la aceastã datã, nu se modificã prin intrarea in vigoare a Legii nr.577/2003.
Avand in vedere data intrării în vigoare a Legii nr.553/2003 privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.23/2003 pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și pentru modificarea art.II și art.III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003, cererile pentru acordarea concediului și indemnizației pentru creșterea copilului, înregistrate în intervalul cuprins între 23 decembrie 2003 31 decembrie 2003, vor fi soluționate conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2003 în forma inițială, fără modificările aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.23/2003, atât sub aspectul condițiilor de stagiu, cât și al cuantumului.
Reamintim cu aceasta ocazie ca potrivit dispozitiilor art.42 lit.a) din Codul fiscal - Legea nr.571/2003, incepand cu data de 1 ianuarie 2004 veniturile reprezentand indemnizația pentru creșterea copilului nu se impozitează.
--------------------------------------------------------------------------------
ileanar spune:
Precizarile pentru intervalul 23.dec - 31.dec date de cei de la Casa de Pensii nu se contrazic cu reglementarile aduse la lege 577 din MO din 21.01.2004 ?
anca tanasica spune:
Precizarile pentru perioada 23 dec/31 dec.2003 sunt absolut logice pentru ca in acea perioada singura norma legala in vigoare era oug 9/2003 nemodificata. Oricum, cele care ar intra in aceasta perioada in CIC cred ca ori au salariul mai mare decat mediul pe economie si ar trebui sa fi intrat mai devreme, ori au salariul mai mic decat meiul pe economie si ar trebui sa amane intrarea in CIC dupa 1 ian.2004. Va aduc aminte ca oug 9 limita indemnizatia la maxim 85% din sal.mediu pe economie adica la maxim aprox.4,5mil.lei
ileanar spune:
Eu am salariul mai mare decat sl mediu brut , data nasterii este chiar 23 dec, dar eu cred ca precizarile aduse in MO din 21.01 la legea 577 elimina chiar acest interval care ramanea calculat cu OG9/2003.
anca tanasica spune:
pt.ileanar:Precizarile se refera la stagiul de cotizare si la caror persoane se aplica legea (pentru ca au copiat oug exact cum era data in aprilie, punctele respective se refereau la oug si nu se mai intelegea nimic!).
Parerea mea e ca mai bine intri dupa 1 ian 2004 sa iei 6,5 mil.
ileanar spune:
Eu cred ca desfinteaza chiar acel interval pt ca nu are nici un rost sa existe al treilea mod de calcul pt aceste ultime zile ale anului.
ili spune:
ce parere aveti de textul subliniat ? este conform Legii 19 ?:
Stagiul de cotizare de 10 luni poate fi constituit din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia de asigurari sociale de catre angajator si asigurat, precum si a altor perioade necontributive, denumite de lege perioade asimilate, in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, a satisfacut serviciul militar, ori a beneficiat de indemnizatii de asigurari sociale pe termen scurt sau de pensie de invaliditate
anca tanasica spune:
Draga ileanar, intre 23 dec si 31 dec.2003 se aplica oug 9/2003 nemodificata ca fiind singura norma in vigoare pentru acel interval.Daca nu ma crezi suna la casa de pensii de care apartii. Precizarile nu se refera la ce zici tu (oricum niste precizari nu pot modifica o lege). Stiu ca este cam absurd dar asta e... Legea 577 de aprobare a oug 9/2003 a fost aprobata in Parlament pe 23 dec.2003, dar a fost publicata deabia pe 5 ian 2004.
alunelsialbinutza spune:
Din cate stiu eu, legea 577 nu are precizata data intrarii in vigoare, deci aceasta data este 01.01.04 sau mai bine zis 05.01.04 pentru ca aceasta a fost prima zi lucratoare.
Daca ai nascut pe 23.12.2003 eu zic ca intri sub incidenta vechii legi, deci poti renunta la concediul postnatal si sa-ti faci repejor cererea pentru cic, eventual retroactiv, cu rectificarea indemnizatiei primite pentru luna decembrie.
27 ani, cu bradut sau codruta (16sapt)- DPN 13 iulie - Dr. Nayel -CFR2