concediul de maternitate este obligatoriu??

concediul de maternitate este obligatoriu?? | Autor: bebe ana

Link direct la acest mesaj

Buna,
Sunt o proaspata mamica si as vrea sa stiu daca este obligatoriu sa iau concediu de maternitate dupa nastere sau pot solicita direct concediu pt ingrijirea copilului. (eu as vrea sa cer direct CIC)
Marius, Liviu, ce ziceti? :-)

E tarziu daca depun cererea acum desi am nascut pe 17 dec 2003?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Potrivit art.125 din Legea 19/2000, trebuie sa efectuezi, inainte de CIC, 42 de zile de concediu de lauzie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe ana spune:

liviu, stii cumva daca cele 42 de zile de concediu obligatoriu postnatal sint calendaristice sau lucratoare? merci

Mergi la inceput

Fiind vorba de un concediu medical, sunt zile calendaristice.

Mergi la inceput

Buna Liviu,
Multumesc pentru promptitunide, ca de obicei! Tot ca de obicei, am o noua intrebare. Sotul meu a depus azi actele pentru concediul de matrenitate, cele 42 de zile obligatorii. Problema este ca inspectorul de la ghiseu i-a spus ca este vorba de 42 de zile lucratoare, si nu calendaristice.
Cum e corect? Cu ce articol de lege sa "le dau in cap" ?
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Defapt ce anume nu iti convine....42 de zile lucratoare sunt mai multe decat cele calendaristice... adica nu contin sambetele si duminicile...deci care este defapt problema? Eu zic ca este ok.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by bebe ana

Buna Liviu,
Multumesc pentru promptitunide, ca de obicei! Tot ca de obicei, am o noua intrebare. Sotul meu a depus azi actele pentru concediul de matrenitate, cele 42 de zile obligatorii. Problema este ca inspectorul de la ghiseu i-a spus ca este vorba de 42 de zile lucratoare, si nu calendaristice.
Cum e corect? Cu ce articol de lege sa "le dau in cap" ?
Multumesc

In timpul concediului de maternitate, se vorbeste doar de zile calendaristice }n acest sens, art.118 din Legea 19/2000:
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Art.121 alin.(1) lit.a) prevede:
a) concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând până la împlinirea de către copil a acestor vârste, numai după efectuarea a cel puțin 42 de zile din concediul de lăuzie.

Este clar ca nu poate fi vorba da altfel de zile, decat cele calendaristice.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by marius

Defapt ce anume nu iti convine....42 de zile lucratoare sunt mai multe decat cele calendaristice... adica nu contin sambetele si duminicile...deci care este defapt problema? Eu zic ca este ok.

marius, eu vreau sa intru mai repede in CIC( indemnizatia pt CIC este mai mare decit cea pt maternitate in cazul meu)deci prefer sa fie 42 de zile calendaristice. numai ca alea de casa de pensii bucuresti mi-au zis ca sint 42 zile lucratoare deci vreo 60 calendaristice.

Mergi la inceput

Am inteles. Au raspuns corect...asta e ...va trebui sa accepti dispozitiile legilor in vigoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caarra spune:

Nu as vrea sa ma bag ca musca in lapte dar din cele citite mai sus am tras concluzia ca in cazul meu s-a comis o eroare de catre angajator in sensul ca nu am efectuat cele 42 de zile, am stat numai 30 zile calend.in concediu prenatal si am intrat in cic in ziua nasterii copilului(asa mi s-a spus de la serv.sa fac cererea si cum am considerat ca ma avantaja la bani,m-am executat).Mentionez ca am intrat in cic in iulie 2003.
In acest caz mai am eu vreo treaba sau asta este, nu are decat sa se descurce angajatorul(care a aprobat concediul) in caz de un posibil control?
Multumiri.

Mergi la inceput

Nu este o eroare, prevederile cu cele 42 de zile de maternitate obligatorii se aplica doar din acest an.

Mergi la inceput