Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 9
biluta28 spune:
quote:
Originally posted by elyanne
Nu stiu daca am inteles prea bine, asa ca o sa va zic mai concret despre ce este vorba. Salariu meu brut din cartea de munca este de 4.000.000, asa ca in perioada concediului postnatal voi primi decat 85% din acest salariu (adica vrea 2.600.000 dupa calculele mele - mult mai putin decat voi primi pt concediul de crestere al copilului). Si voiam sa stiu daca dupa cele 42 de zile obligatorii pentru concediul paternal pot renunta la acest concediu si pot intra in concediul de crestere al copilului ca sa primesc cei aproximativ 6.500.000.
Poti dupa cum ai spus doar 42 sunt oblibatori, eu la prima nastere am luat direct indemnizatia fara sa fac macar o zi de concediu dar pe atunci nu erea cu 42 zile obligatori.
DNP- 29 SAU 16 AUG. - 16 SAPT. (DUPA ULTIMILE CALCULE).
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by elyanne
Nu stiu daca am inteles prea bine, asa ca o sa va zic mai concret despre ce este vorba. Salariu meu brut din cartea de munca este de 4.000.000, asa ca in perioada concediului postnatal voi primi decat 85% din acest salariu (adica vrea 2.600.000 dupa calculele mele - mult mai putin decat voi primi pt concediul de crestere al copilului). Si voiam sa stiu daca dupa cele 42 de zile obligatorii pentru concediul paternal pot renunta la acest concediu si pot intra in concediul de crestere al copilului ca sa primesc cei aproximativ 6.500.000.
Poti sa intri in CIC imediat dupa epuizarea celor 42 de zile de concediu postnatal.
elyanne spune:
Multumesc pentru raspuns! Asa intelesesm si eu initial, apoi cineva imi explicase cu totul atceva si nu mai pricepeam nimic. Acum m-am lamurit.
Doamna Bibi spune:
Concediul legal de maternitate este de 126 zile, din care obligatoriu trebuie efectuate 45 zile postnatal.Daca nu efectuez jumatatea prenatal,pot prelungi dupa nastere perioada pentru a beneficia de cei 85% din salariul brut?Intreb deoarece salariul meu este mult mai mare decat CIC si as vrea sa beneficiez cat mai mult de un venit mai mare.
Alta intrebare: se pot face si contracte private de maternitate?
Multumesc,
Monique
liviu`s spune:
Concediul postnatal obligatoriu este de 42 de zile.
Daca nu ai efectuat cele 126 de zile de concediu de maternitate, poti avea concediu postnatal pana la concurenta celor 126 de zile.
In legatura cu acele contracte private de maternitate, eu nu am auzit nimica.
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by AncaN
[Cele 63 de zile inainte de nastere...nu pot fi efectuate dupa nastere...
Anca N.
Anca, ce argumente ai cand faci aceasta afirmatie?
AncaN spune:
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligația să îl efectueze după naștere, în cadrul concediului pentru sarcină și lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condițiile legii;(Ordonanță de urgență nr. 96)
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate a ramas neschimbata, fiind 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical. Acest concediu se acorda pe o perioada de 63 zile inainte de nastere, iar concediul de lauzie pe o perioada de 63 zile dupa nastere din totalul de 126 de zile.
liviu`s spune:
Anca, legea este foarte clara:
ART. 119
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
121 alineatul (1) litera a)
a) concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând până la împlinirea de către copil a acestor vârste, numai după efectuarea a cel puțin 42 de zile din concediul de lăuzie.
Legislatia este foarte clara. Iti sugerez sa citesti atent subiectele sticky de pe aceasta pagina si sa nu mai vi cu informatii eronate ("Cele 63 de zile inainte de nastere...nu pot fi efectuate dupa nastere...").
AncaN spune:
Sumele de bani pe care proaspetele mame le primesc în perioada concediului de maternitate si, mai apoi, a concediului pentru cres-terea copilului în vârstă de până la 2 ani s-au tot schimbat în ultima perioadă de timp. Cele mai noi prevederi în legătură cu acest su-biect le aduce Legea 577 din 22 decembrie 2003, publicată în Monitorul Nr. 1 din 5 ianurie 2004, care aprobă Ordonanta 9 din 2003, care modifică Legea 19 privind sistemul public si alte drepturi de asigurări sociale. Post-natal obligatoriu de 42 de zile Conform Legii 19, concediul de maternitate este de 126 de zile - 63 de zile pentru sarcină si 63 de zile pentru lăuzie, perioade care se compensează între ele. Legea 577 stipulează că, începând cu 1 ianuarie 2004, este obligatorie efectuarea concediului post-natal de cel putin 42 de zile. Există însă situatii în care s-a întâmplat ca, până la aparitia Legii 577, o persoană să-si fi efectuat toate zilele de concediu de maternitate înainte de data nasterii. Sunt medici care au acordat toate cele 126 de zile de concediu de maternitate înainte de nastere. Persoana aflată în această situatie nu va mai primi nici un ban în cele 42 de zile ulterioare nasterii si nu poate primi nici concediu pentru cresterea copilului până la doi ani imediat de la data nasterii întrucât nu are 42 de zile de post-natal. Ea va putea să primească indemnizatie pentru cresterea copilului până la doi ani doar după ce se epuizează cele 42 de zile de post-natal" - precizează Marioara Gozman, director executiv al Casei Judetene de Pensii Arad.
Zece luni - stagiu de cotizare.
Indemnizatia care se acordă pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate se stabileste dacă persoana respectivă are îndeplinită conditia de a avea sase luni stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Această conditie a existat si înainte de 1 ianuarie 2004. În ceea ce priveste valoarea indemnizatiei care se acordă în perioada de maternitate, ea a fost stabilită la 85% din media veniturilor realizate în ultimele sase luni de stagiu anterioare nasterii copilului.
În ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani, începând cu 1 ianuarie 2004, ea se stabileste pentru persoanele care au îndeplinit conditia de a avea cel putin zece luni stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Această conditie este obligatorie.
Fie că a născut un copil, fie că a născut gemeni, femeia primeste o singură indemnizatie. Pentru că indemnizatia se acordă pentru risc, iar riscul îl reprezintă nasterea, nu copilul.
6,5 milioane lei - indemnizatie fixă.
Începând cu 1 ianuarie 2004, pentru persoanele al căror drept se deschide după această dată, indemnizatia este în cuantum fix de 85% din salariul mediu brut lunar prognozat pentru anul 2004, prevăzut de Legea bugetului de asigurări sociale, care este de 7.682.000 lei.
85% din această sumă reprezintă 6.529.700 lei dar numai pentru persoanele al căror drept de indemnizatie pentru cresterea copilului se deschide după 1 ianuarie 2004. Persoanele al căror drept s-a deschis anterior datei de 1 ianuarie 2004, deci sunt cu indemnizatia în derulare, primesc acelasi cuantum pe care l-au avut la 31 decembrie 2003, care probabil se va indexa trimestrial conform măsurilor aprobate de Guvern pe parcursul anului" - adaugă directorul executiv al Casei de Pensii.
Dezavantaj pentru bănoase".Stabilirea unui cuantum fix de 6,5 milioane lei avantajează foarte multe, dar nu pe toate mamele aflate în concediu pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani. Nemultumirile apar în cazul în care femeia a avut un salariu brut mai mare de 7,5 milioane de lei. În această situatie, este recomandabil ca, înainte de nasterea copilului, persoana respectivă să nu efectueze deloc sau să efectueze cât mai putin din concediul de maternitate de 126 de zile. Stiut fiind că indemnizatia pentru cele 126 de zile se calculează în functie de salariul brut al femeii, din ultimele sase luni anterioare nasterii. Dacă, după epuizarea celor 126 de zile, femeia vrea să râmână mai departe în concediu de maternitate până ce copilul împlinesete vârsta de doi ani, ea poate să rămână cu acel cuantum fix de 6,5 milioane lei, ca indemnizatie pentru cresterea copilului....
[b]Al doilea copil, imediat după primul
Sunt si situatii în care femei aflate în perioada concediului pentru îngrijirea primului copil, au decis să mai facă un copil. Chiar dacă primul copil este născut înainte sau după 1 ianuarie 2004, o astfel de persoană are la dispozitie două variante. Marioara Gozman explică: Ea poate să meargă cu indemnizatia pentru cresterea primului copil până la nasterea celui de-al doilea sau până împlineste primul copil 2 ani - dacă este mai în avantaj. Dar presupunem că nu este în avantaj, deci merge cu indemnizatia pentru cresterea primului copil până naste al doilea copil. Din acel moment trebuie să-si ia concediu de maternitate care se calculează 85% din media îndemnizatiei pe care au avut-o pentru cresterea primului copil din ultimele sase luni anterioare nasterii celui de al doilea copil. Îsi ia deci cele 42 de zile de concediu postnatal, după care cere indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil. Deschizându-se dreptul ei după 1 ianuarie 2004, va avea o indemnizatie în cuantum fix de 6,5 milioane lei. Dacă ar merge cu prima indemnizatie, ar merge cu cuantumul cu care e în plată acum si probabil ar fi în dezavantaj. Sunt însă si situatii în care asta reprezintă un avantaj, dar în judetul nostru sunt foarte putine astfel de cazuri.
"Tati, pe post de mame"[/b]
Conform legii, oricare dintre părinti poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani. Tatii pot să solicite această indemnizatie doar după ce se epuizează 42 de zile de la nasterea copilului. Sigur, cu aceeasi conditie, să aibă un stagiu de cotizare de zece luni înainte de nasterea copilului. La fel, cuantumul indemnizatiei este fix, de 6,5 milioane lei.Indemnizatia pe care o primesc persoanele aflate în concediu de maternitate sau în concediu pentru îngrijirea copilului se achită de către angajator, pe baza unei cereri tip prevăzută de normele Legii 19 (anexa 39 la norme), cerere care se obtine de la angajator. La aceasta se anexează certificatul de nastere al copilului si declaratia celuilalt părinte că nu beneficiază de acest drept, declaratie care trebuie depusă lunar la angajator. Această indemnizatie se suportă din bugetul asigurărilor sociale si se deduce din obligatia angajatorului la asigurările sociale.
AncaN spune:
OK.
Ai avut dreptate...e cu compensatie...
Paragraful ala l-am sarit.
Multumesc mult.
Am postat declaratia data de dir executiv de la casa de pensii Arad..in care explica pe larg cum sta problema.