Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 10
liviu`s spune:
Anca, apreciez ca mult mai clare sunt precizarile de la CNPAS:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=22041
corina teo spune:
Stimati moderatori,
Mie mi se pare ca toate modificarile legii au incurcat mai tare itele decat sa le descurce. Problema in ceea ce ma priveste este ca, conform ultimelor precizari din partea casei de asigurari, nu beneficiez de CIC deoarece nu am 10 luni lucrate din ultimele 12, ci doar 8. Dar, conform interpretarii textului OUG 9/2003, as fi beneficiat daca nu de plata integrala a indemnizatiei de crestere a copilului, macar de un procent calculat la numarul de luni muncite. Mai mult, anul trecut am primit toate asigurarile ca daca perioada de incadrare in munca este mai mare ( in cazul meu sunt 4 ani de cotizatii), nu este nici un fel de problema.
Intrebarea mea este cum se poate aplica o lege retroactiv ? In momentul in care am ramas insarcinata textul legii era unul, pe care m-am bazat, in momentul in care am nascut legea s-a modificat si imi interzice orice drept. Avant in vedere cele de mai sus (mai mult sau mai putin coerente avand in vedere ca nu am nici un fel de pregatire juridica), intrebarea mea este daca as avea temei legal sa dau casa de asigurari in judecata si sa solicit plata indemnizatiei CIC, procent la lunile muncite in care mi-am platit asigurarile.
liviu`s spune:
Corina, consider ca nu ai avea sanse de succes. Totusi, pentru a vedea daca sunt sanse, iti sugerez sa dai mai multe amanunte: de cand esti angajata, daca ai avut perioade de intrerupere a contractului de munca, cand trebuie sa nasti etc.
corina teo spune:
Am carte de munca din iunie 1999. Am avut o intrerupere intre noiembrie 2002 si iulie 2003 de cand lucrez la actualul loc de munca. Am ramas insarcinata in mai (pe legea veche) si pana la sfarsitul anului am dat zeci de telefoane sa intreb daca voi beneficia sau nu de indemnizatie CIC si daca trebuie sa fac ceva pentru a compensa cele 2-3 luni despre care stiam ca imi lipsesc pentru a avea 10 in momentul nasterii. Am primit toate asigurarile ca nu este nevoie sa fac nimic, deoarece legea (asa cum era formulata) imi asigura daca nu indemnizatia totala - pentru ca se luau inainte anii precedenti de cotizatie, atunci macar un procent calculat la lunile muncite. Am nascut in februarie, in momentul nasterii neavand decat 8 luni de cotizatii. Cand am sunat din nou la casa de asigurari mi s-a raspuns ca nu mai beneficiez de nimic pentru ca legea s-a schimbat si au mai aparut si precizarile casei de asigurari. Numai ca modificarea legii, dupa parerea mea, se aplica retroactiv. Eu stiam de existenta unei legi acum 8 luni, iar acum este alta. Consider ca mi s-au lezat mie si celorlalte femei aflate in situatia mea, niste drepturi. Sau pur si simplu este o scapare a legii
cghitescumd spune:
Sunt nou venita, asa ca salut pe toata lumea! Am aruncat o privire pe listele de discutii principale, mi-am clarificat citeva intrebari, dar totusi mi-au mai ramas citeva, pe care le pun mai jos :
1. Pe parcursul concediilor pre- si postnatal voi primi 85 % din media ultimelor 6 salarii brute, venit la care am inteles ca nu se aplica impozit. Totusi, presupun ca macar procentul de 6,5 % pentru sanatate se scade din banii respectivi. Se mai scad si alte taxe din acesti bani ? Daca in cartea de munca am trecut salariul minim pe economie, la citi bani cash ma pot astepta ?
2. Lucrez la o firma care are doar citiva angajati, astfel ca banii pentru concediile pre- si postnatal precum si pentru CIC nu pot fi acoperiti din sumele pe care firma le plateste Asigurarilor sociale. Mi s-a explicat ca voi primi un “venit de completare” pina la nivelul precizat de lege pentru indemnizatiile respective, dupa ce voi duce la casa teritoriala de pensii o adeverinta cu cit a putut firma sa-mi plateasca pe luna in curs. Aceasta inseamna ca lunar va trebui sa am frecus si cu firma, si cu cei de la asigurari sociale, banii primindu-i asadar (versiune optimista) intr-un mod destul de putin previzibil. In aceste conditii ce pot face ca sa nu ma mai incurc cu firma repectiva, mai ales in conditiile in care nimeni nu-mi garanteaza ca nu ma vor amina pe diverse motive in fiecare luna.
a) Pot solicita ca banii de pre/ postnatal si CIC sa-mi fie platiti direct de Casa teritoriala de pensii si Asigurari sociale ? In L 19/ 2000 modificata si completata exista un articol care imi da sperante in acest sens, dar detaliile de aplicare nu am avut cum sa le aflu. [Art. 1331. (L 19/ 2000 modificat de Lege nr. 338 /2002)- (1) Calculul si plata indemnizatiilor de asigurări sociale se pot face si de CNPAS sau casele teritoriale de pensii, pentru sumele care se suporta din bugetul asigurărilor sociale de stat.(2) Metodologia de aplicare a alin. (1) se stabileste prin ordin al ministrului muncii şi solidaritatii sociale.]
b) Daca pot primi banii direct de la Casa si nu prin intermediul firmei nici macar partial, cum trebuie sa procedez ?
c) Presupun ca in cazul in care Casa teritoriala de pensii si Asigurari sociale accepta sa-mi plateasca in mod direct indemnizatiile respective, nu va fi o problema sa solicit ca respectivele venituri sa-mi fie varsate intr-un cont de card sau cont curent, sau nu-i asa ?
d) Eu am domiciliu stabil in provincie, si domiciliu flotant in Bucuresti. In acest context, carei Case teritoriale de pensii si Asigurari sociale trebuie sa ma adresez pentru a-mi solicita eventualele drepturi (prezumtivele), celei din provincie, sau celei din sectorul in care am viza de flotant ?
3. Prin februarie, am buchisit putintel legile si am „lipit” pe calculator bucata cu bucata la locurile de rigoare modificarile legislative ale legilor pe care le-am considerat de interes pentru mamici. Daca intereseaza pe cineva sau daca va usureaza treba asta munca …….., sunt disponibila.
mgh
TatianaG spune:
Buna seara,
Am si eu o nelamurire legata de impozitarea sau neimpozitarea indemnizatiei de maternitate.
Din cate am citit in legile noastre (L19/2000 art. 118-121), pentru cele 126 zile de concediu pentru sarcina si lauzie (pre si postnatal) se acorda indemnizatie de maternitate, iar pentru concediul de ingrijire al copilului se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului. Cele doua indemnizatii sunt notiuni distincte, nu?
In noul cod fiscal, la veniturile neimpozabile se incadreaza si indemnizatia de maternitate, si indemnizatia pentru cresterea copilului.
In luna ianuarie am fost in concediu pentru sarcina – am nascut pe 31 ian -, iar din luna februarie sunt in concediu pentru lauzie. In ambele luni mi s-a retinut impozit.
Am cerut (telefonic) lamuriri de la Directia muncii si mi-au spus ca trebuie sa primesc inapoi impozitul retinut. Dar, sefa de personal a vorbit cu juristul de la Directia muncii care i-a spus ca aceste sume se impoziteaza.
As dori sa stiu cum este corect si, in cazul in care sumele nu se impoziteaza, cum pot clarifica problema la firma (la ce acte normative pot sa fac referire, in afara de Codul fiscal si Normele de aplicare ale codului fiscal).
Tatiana
cghitescumd spune:
Autoraspuns
Pentru prima intrebare pusa de mine am gasit un raspuns la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=22674 (05/03/2004)care suna cam asa:
Concediu de maternitate:
- somaj 1% din salariul de incadrare (Legea 76/2002)
(sanatate nu se datoreaza de catre angajat in concediu medical; firma calculeaza o contributie aferenta zilelor de CM, o retine din CAS de platit si o vireaza la sanatate)
(CAS nu se datoreaza pe perioada concediilor medicale - Legea 19/2000)
(impozit nu se datoreaza conform Codului Fiscal)
mgh
Rozi spune:
Tatiana, ai pus foarte clar si foarte explicit problema. In afara de raspunsul juristului, totul este extrem de corect. Esti sigura ca sefa chiar a inteles bine raspunsul lui la telefon??
Nu exista alte acte normative in aceasta privinta decat cele enumerate de tine.
Succes la razboi! Sunt convinsa ca vei castiga!
Ionut75 spune:
Buna seara!!!se vorbeste foarte mult despre indemnizatiile pt. CIC si aveam impresia ca suntem foarte bine informati dar se pare ca nu este asa; suntem disperati!!!sotia mea a depus cerere pentru revenirea in CIC si serviciul contabilitate al firmei sustine ca va fi platita cu 85% din salariul mediu pe economie.precizez ca a facut cerere pentru CIC prima data in 18.12.2004,dar din motive independente de voita noastra a fost nevoita sa se reintoarca la munca in 19.01.2004.acum am luat decizia sa ne asumam orice riscuri si sa revina in CIC, dar contabila spune ca la revenire va primi 6100000.precizez deasemenea ca in 19.01.2004 firma s-a reorganizat si contractul de munca a fost incheiat cu acordul partilor,dar tot in 19.01.2004 a inceput un nou contract de munca cu noua firma.puteti sa ne spuneti care va fi indemnizatia CIC de acum inainte??? va multumesc.