Clarificari privind CIC pt 2004

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Ce nu intelegi?
Tu esti asigurata, perioada de prenatal si postnatal este vechime in munca. Tu ai continuitate din decembrie 2002 pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicoleta-carmen spune:

Pai cei 6.105.000 lei, ca atatia sunt, sunt pt. persoanele care devin asigurate dupa intrarea in vigoare a L577? Adica, banuiesc ca asigurat devi in mom in care platesti, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Ref la situatia ta, poti beneficia de CIC in cuantum de 6.529.700 lei din care se retine 6,5% sanatatea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by nicoleta-carmen

Cea la care am avut un program de 4 ore, care a eliberat ff1. Mi s-au deschis drepturile privin cic pe 27 martie 2003.Nedumerirea este legata de LEGEA nr. 577 din 22 decembrie 2003 care dispune printre altele:
"(4) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(5) Pentru persoanele care, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avandu-se in vedere stagiul de cotizare realizat pana la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante de urgenta.
(6) Pentru situatiile prevazute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85 % din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare corespunzatoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta."
Care este solutia?



Nicoleta-Carmen, Legea 577/2003 a avut o rectificare, potrivit careia alin.(4)- (6) se aplica doar pentru anul 2003. Prin urmare in prezent este irelevanta distinctia cu privire la asigurat anterior sau ulterior intrarii in vigoare a OUG nr.9/2003.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicoleta-carmen spune:

Merci liviu`s. Deja m-am apucat sa fac plangerea catre Casa de Pensii, Serviciul control. Nu imi place situatia in care merg la serviciu si mi se spune ca poate luna asta nu mai primesc banii pe concediu pana cand casa de pensii nu da un aviz societatii ca ea este cea obligata sa acorde cic. Din acest motiv cautam motivarea legala de calcul a stagiului de cotizare si cea privind cuantumul indemnizatiei. Daca mai cunoasteti alte prevederi legale referitoare la situatia data, va multumesc anticipat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TatianaG spune:

Buna ziua!

Apelez din nou la ajutorul vostru.
Am intrat in CIC ca si salariata a unei firme private.
Firma este obligata sa retina si sa vireze la Casa de asigurari (sau unde trebuie) contributia la sanatate (6,5%)? Sau, primesc suma bruta, de 6.529.700 lei si eu trebuie sa platesc personal aceasta contributie. Cei de la firma asa mi-au spus, sa umblu eu sa-mi platesc contributia.
Poate fi vorba doar de comoditatea de a mai completa un OP (sunt singura din firma in CIC) si a plati un comision bancar in plus?

Tatiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Subiectul este controversat.
Patronul tau NU ESTE obligat sa-ti retina 6,5%, in lumina prevederilor Art. 54 alin (2) din OU nr.150/2002 (care stipuleaza ca aceasta contributie se suporta din bugetul asig soc de stat pentru intreaga perioada).
Prin unele ADRESE ale M.S. se recomanda retinerea acestui procent dar...nu prea merge...o adresa a unui functionar din minister sa bata o Ordonanta de Urgenta a GUVERNULUI...zic si eu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TatianaG spune:

Multumesc penru raspuns!

Tatiana

Tatiana si Clara Maria (31 ian 2004)

http://community.webshots.com/user/tatianagut
http://community.webshots.com/user/bbianfebr2004
http://community.webshots.com/user/bbianfebr20042

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana c spune:

Am si eu o intrebare...
-am lucrat pana in august 2003
-din noiembrie 2003 am incheiat contract individual la Casa de Pensi si am cotizat pana in mai 2004
-am nascut in iunie 2004
-am fost la Casa de Pensi si stupoare mi s-a spus ca nu beneficiez de ajutor pt ca nu am cotizat 10 luni( in 2003 cand am incheiat contractul mi s-a spus ca este suficient sa cotizez doar 6 luni deoarece aveam carte de munca cand s-a dat noua lege)
va intreb,acum, se poate face ceva in situatia mea,pot sa cotizez in continuare,dupa data nasterii copilului,pana cumulez 10 luni?
multumesc!


Iuliana & Rares(12iunie)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Iuliana,
Spui ca ai nascut in iunie 2004.
Hai sa calculam daca in ultimele 12 luni de la nasterea copiluli ai realizat 10 luni de vechime:
1)-iunie 2003
2)-iulie 2003
3)-august 2003
4)-nov 2003
5)-dec 2003
6)-ian 2004
7)-feb 2004
8)-mart 2004
9)-apr 2004
10)-mai 2004
Ideal ar fi sa ne comunici:
- din carnetul de munca, data incetarii contractului;
- pe ce perioada ai cotizat la Casa de pensii (ziua,luna,anul);
-data nasterii copilului

Mergi la inceput