Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 21
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by cool
***Conform Art. 51 lit. "a"/ Codul muncii,CIC inseamna suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului. Prin urmare el poate oricand sa inceteze CIC si sa-si reia activitatea.
***In cazul sotiei Dvs, daca isi reia activitatea si prezinta certificat medical pentru sarcina si lauzie, Contractul Individual de Munca SE SUSPENDA DE DREPT conform Art.50 lit. "a"/Codul muncii.
***Va fi beneficiara de concediu si indemnizatie de maternitate.
Mirlila spune:
Multumesc pentru raspuns. Deci sotia mea va beneficia de concediu si indemnizatia de maternitate. Intrebarea mea este: dupa iesirea din CIC(1) reluarea serviciului(2) si intrarea in concediul pentru sarcina si lauzie(3), se va recalcula indemnizatia de maternitate? Cu alte cuvinte pana la nastere si inca 42 de zile (minim) dupa nastere va primi 85% din salariul postului ei-atat cat reprezinta in momentul actual (iulie 2004)? Cate zile este obligata sa lucreze intre cele doua evenimente: iesirea din CIC si intrarea in concediul pentru sarcina si lauzie?
Aceasta manevra (iesirea din CIC(1), reluarea serviciului(2) pentru o anumita perioada si intrarea in concediul pentru sarcina si lauzie(3)) am face-o numai in conditiile in care am putea beneficia de avantajul financiar dat de faptul ca 85% din salariul postului sotiei in iulie 2004 este mai mare decat 85% din salariul sotiei la momentul in care a intrat in CIC(in 2002). Pentru ca aceasta indemnizatie a ramas constanta din 2002 pana acum (2004) desi salariul postului sau in institutia la care lucreaza s-a marit. N-am face acest lucru din alt motiv, deoarece CIC-ul in care se afla sotia mea expira cam in aceeasi perioada in care este estimata data posibila a nasterii noului copil.Deci: merita facuta aceasta manevra?
Va rog sa ma lamuriti deplin.
Multumesc,
Traian
Helen spune:
Cool, Liviu-s si Rozi va multumesc mult ptr. raspunsuri!
o nelamurire: daca Contractul Colectiv de Munca la Niv. Nat. pe 2004 nu a aparut, este in vigoare cel pe 2003?
Helen siDan Cosmin 21.01.2004
Albumul nostru
Albumul comun cu bb-ii de ian-febr 2004
join c spune:
Buna!
Sunt o viitoare mamica si va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul pre si postnatal:
1.data preconizata a nasterii este 27 sept 2004,dar din 20 apr 2004 am intrat in concediu medical pana in prezent.Afecteaza in vreun fel acest concediu acordarea indemnizatiei de crestere a copilului?Mentionez ca sunt angajata de 9 ani in acelasi loc de munca fara intrerupere cu norma intreaga.
2.Cate zile de prenatal se iau si cate trebuie sa ramana in postnatal si care sunt actele necesare?
Multumesc!
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by join c
Buna!
Sunt o viitoare mamica si va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul pre si postnatal:
1.data preconizata a nasterii este 27 sept 2004,dar din 20 apr 2004 am intrat in concediu medical pana in prezent.Afecteaza in vreun fel acest concediu acordarea indemnizatiei de crestere a copilului?Mentionez ca sunt angajata de 9 ani in acelasi loc de munca fara intrerupere cu norma intreaga.
2.Cate zile de prenatal se iau si cate trebuie sa ramana in postnatal si care sunt actele necesare?
Multumesc!
1. Nu afecteaza acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
2. Trebuie sa efectuezi 42 de zile concediu postnatal, prin urmare numarul maxim de zile de concediu prenatal este 84.
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by Helen
Cool, Liviu-s si Rozi va multumesc mult ptr. raspunsuri!
o nelamurire: daca Contractul Colectiv de Munca la Niv. Nat. pe 2004 nu a aparut, este in vigoare cel pe 2003?
Helen siDan Cosmin 21.01.2004
Albumul nostru
Albumul comun cu bb-ii de ian-febr 2004
Se aplica in continuare contractul pe anul 2003.
nicoleta-carmen spune:
Buna!
Apelez si eu la ajutorul si amabilitatea voastra. Am sa incerc sa-mi expun situatuatia cat mai succint. Am nascut pe 01.12.2003.
Stagiul de cotizare anterior datei nasterii copilului (01.12.2002-01.12.2003):
- luna dec-10 feb 2003 cim 8h;
- 20.03.2003-24.11.2003 - 1 cim 4ore
- 2 cim a cate 2 ore
Din 24 nov 2003 pana pe 27 martie 2004 am fost in prenatal si postnatal, deci drepturile privind cic stabilitepe 27 martie 2004
Intrebare: care este soc obligata sa acorde cic, care este cuantumul acestei indemnizatii si daca se poate fundamentarea legala privind stagiul de cotizare si acordarea acestuia.
Merci
cool spune:
Mai intai de toate puteai sa ne spui care din acele societati ti-a platit concediul de maternitate (pre si postnatal).
ART. 130/ Legea nr.19/2000 – Legea pensiilor:
”Pentru persoana asigurata care se regaseste in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 5 si care desfasoara activitate in mai multe unitati, in fiecare fiind asigurata conform prezentei legi, indemnizatiile de asigurari sociale se calculeaza si se platesc, dupa caz, DE FIECARE ANGAJATOR sau de casele teritoriale de pensii, in conditiile legii. “
*** Art.133 alin.(2) din Legea nr.19/2000
De regula, CIC se plateste de societatea la care ai declarata functia de baza.
Din intrebarea ta rezulta ca pana la aceasta data NU ai solicitat CIC. In momentul solicitarii CIC trebuie sa SUSPENZI toate contractele de munca!!!
Intrucat acest drept se stabileste dupa data de 31.12.2003, veti beneficia de o indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, reprezentand 85 % din 7.682.000 lei, cat este salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004, respectiv, un cuantum brut de 6.529.700 lei.
nicoleta-carmen spune:
Cea la care am avut un program de 4 ore, care a eliberat ff1. Mi s-au deschis drepturile privin cic pe 27 martie 2003.Nedumerirea este legata de LEGEA nr. 577 din 22 decembrie 2003 care dispune printre altele:
"(4) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(5) Pentru persoanele care, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avandu-se in vedere stagiul de cotizare realizat pana la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante de urgenta.
(6) Pentru situatiile prevazute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85 % din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare corespunzatoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta."
Care este solutia?