Clarificari privind CIC pt 2004

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cami spune:

multumesc frumos ptr raspuns rozi si multa sanatate si voua

mami & Denisor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda_m spune:

Buna tuturor!
Sunt nou venita asa ca am o problema,daca stiam de voi mai repede poate nu mai aveam aceasta problema.
Lucrez in invatamant ca profesor suplinitor,contractul pt acest an scolar(2003-2004)expira in 31 august.DPN este 15 august.Din 1 iulie mi-am luat concediu de odihna pana in 31 august,care a fost si platit,
cum procedez in continuare? Daca nasc inainte de 31 august trebuie sa-mi iau cele 42 de zile obligatorii,de unde de la scoala sau de la casa de pensii?Pot intrerupe concediu de odihna daca a fost platit? Sau numai din 31 august pot sa iau cele 42 de zile si la cine ma adresez?
Astept raspuns,Anda!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda_m spune:

Multumesc mult pentru raspuns!
ANDA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefaniad spune:

Buna si bine (ca) v-am gasit!
Sunt o viitoare mamica (5 luni, in noiembrie nasc) si situatia este cam asa:
-contract de munca pe 8 ore pana la 1 martie 2004
-1 martie 2004 pana in prezent contract partial de 2 ore.
Intrebarile mele (pentru care nu am gasit pe nimeni sa-mi dea un raspuns legat si coerent) sunt:
1. De cand pot sa-mi iau concediu prenatal si ce acte sunt necesare? Care este indemnizatia pe perioada acestuia?
2. concediul post natal (sau de lauzie) incepe imediat dupa nastere? Cat este acesta? Care este indemnizatia legala?
3. beneficiez de CIC (6 mil?) daca pastrez acelasi tip de contract (2 ore/zi)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

1. Concediul prenatal se acorda pe o perioada de 63 zile si cel postnatal pe o perioada de 63 zile, cu posibilitatea compensarii intre ele. Compensarea trebuie sa se faca tinandu-se seama de prevederile referitoare la obligativitatea efectuarii celor 42 de zile de concediu de lauzie.Deci:84 zile prenatal si 42 zile postnatal.

2.Concediul postnatal incepe imediat dupa nastere.
Cuantumul indemnizatiei de maternitate (prenatal si postnatal) se determina prin aplicarea unui procent de 85% la baza de calcul a indemnizatiei stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu pt sarcina si lauzie, pe baza carora s-a datorat sau, dupa caz, s-a achitat CAS.
Indemnizatia se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

3.ACTE NECESARE:
-Cererea tip (anexa nr. 39)
-Certificat medical

4.Indiferent daca pastrezi acest tip de contract sau il schimbi in 8 ore, NU poti beneficia de CIC intrucat nu realizezi un stagiu de 10 luni in ultimele 12 luni ANTERIOARE datei nasterii copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Helen spune:

As dori sa pun si eu cateva intrebari. Daca ma repet, sper ca nu va suparati rau de tot. In ultimele pagini nu ma gasist subiectele respective:

Am nascut in ian. 2004, am avut postnatal pana in luna mai si de atunci sunt in CIC.

SI:

1. As dori sa merg la serviciu incepand din octombrie, insa in cazul in care am probleme personale (desi, sper ca nu) si vreau sa ma reintorc in CIC este vre-un impediment dpv legal?
2. Este adevarat ca daca copilul se imbolnaveste nu am dreptul la concediu medical ptr. copil?
3. Care este perioada de dupa nasterea copilului in care am dreptul sa lucrez numai 6 ore/zi fara a mi se diminua salariul?

Helen si Dan Cosmin - 21.01.2004
http://community.webshots.com/user/phelens
si
Albumul comun al bebeilor de ian-febr2004
http://community.webshots.com/user/bbianfebr2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by Helen

As dori sa pun si eu cateva intrebari. Daca ma repet, sper ca nu va suparati rau de tot. In ultimele pagini nu ma gasist subiectele respective:

Am nascut in ian. 2004, am avut postnatal pana in luna mai si de atunci sunt in CIC.

SI:

1. As dori sa merg la serviciu incepand din octombrie, insa in cazul in care am probleme personale (desi, sper ca nu) si vreau sa ma reintorc in CIC este vre-un impediment dpv legal?
2. Este adevarat ca daca copilul se imbolnaveste nu am dreptul la concediu medical ptr. copil?
3. Care este perioada de dupa nasterea copilului in care am dreptul sa lucrez numai 6 ore/zi fara a mi se diminua salariul?

Helen si Dan Cosmin - 21.01.2004
http://community.webshots.com/user/phelens
si
Albumul comun al bebeilor de ian-febr2004
http://community.webshots.com/user/bbianfebr2004

1. Nu este nici un impediment legal.
2. Nu ai dreptul decat la o singura prestatie de asigurari sociale: ori concediul pentru cresterea copilului, ori concediu medical.
3. Teoretic, aceasta reducere a programului de lucru se acorda doar mamelor care alapteaza. In consecinta, si perioada de acordare este corelata cu perioada in care alaptezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

O precizare, pentru claritate, la raspunsul lui Liviu's:

"2. Nu ai dreptul decat la o singura prestatie de asigurari sociale: ori concediul pentru cresterea copilului, ori concediu medical." - deci nu 2 prestatii in acelasi timp

Dar daca iesi din CIC si incepi serviciul, poti lua concediu medical pt copil (max 14 zile pe an), apoi poti intra din nou in CIC. Succesiv insa!

"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirlila spune:

Buna ziua, doresc sa fiu lamurit si eu intr-o problema. Avem o fetita de 1 an si 10 luni. Sotia mea este deci in CIC. Tot in septembrie urmeaza sa nasca al doilea copil. Pe de alta parte, sotia mea are un salariu destul de mic, iar acum doi ani cand a intrat in CIC era si mai mic. Exista vreo posibilitate legala de a iesi din CIC si a solicita concediu prenatal pentru al doilea copil, beneficiind astfel de 85% din noul salariu (ar fi o crestere de aprox 500.000 lei net)? Ar fi deci o crestere de 500.000 de lei vreo doua luni+cele 42 de zile de postnatal. Va rog sa ma lamuriti privitor la acest subiect. Multumesc,
Traian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

***Conform Art. 51 lit. "a"/ Codul muncii,CIC inseamna suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului. Prin urmare el poate oricand sa inceteze CIC si sa-si reia activitatea.

***In cazul sotiei Dvs, daca isi reia activitatea si prezinta certificat medical pentru sarcina si lauzie, Contractul Individual de Munca INCETEAZA DE DREPT conform Art.50 lit. "a"/Codul muncii.

***Va fi beneficiara de concediu si indemnizatie de maternitate.

Mergi la inceput