Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 15
Rozi spune:
quote:
Originally posted by camys_2000
Buna ziua.
Sunt o viitoare mamica, urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii octombrie, deci sunt in 3 luni acum.
problema mea:
- am carte de munca din decembrie 2001, apoi in 3.03.2003 mi-am schimbat locul de munca, prin transfer
- in acest an am deja 15 zile concediu medical, si in continuare voi primi medical deoarece sunt ceva probleme cu sarcina mea (diagnostic: iminenta avort)
- eu doresc sa imi iau cat mai mult concediu medical pana cand voi intra in luna 7, de atunci eu intelegand ca se intra in prenatal
INTREBARE: daca voi sta atat de mult in concediu medical ( in mintea mea, concediu medical cu diagnostic Iminenta de avort este diferit de concediul de risc maternal....este corect?), voi mai beneficia de suma de 6.105.000 lei? ( unele persoane mi-au tot spus zilele acestea ca e posibil sa pierd...vreau adevarul, va rog, ca sa stiu daca ma pot bucura de medicalele mele)
va multumesc !
Carmen DPN 31 octombrie
http://community.webshots.com/user/camys_2000
Carmen, stai linistita! Din punct de vedere al stagiului necesar ca sa beneficiezi de CIC (cei aprox 6 mil), ori ca mergi la serviciu, ori ca ai certificate medicale e tot aia (daca vrei temeiul legal, e in Legea 338/2002, care modifica art 38 din legea pensiilor, 19/2000).
Sarcina usoara!
Amaya spune:
Buna, am si eu o intrebare in numele unui cuplu (verii mei):
amandoi sunt studenti la zi la facultate particulara si nu lucreaza, din februarie 2004 au devenit parintii unui baietel, dar situatia materiala este dezastruoasa; intrebarea mea este, au dreptul la vreun ajutor social, indemnizatie, ceva, in afara de alocatia copilului!?!
multumesc anticipat
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by Amaya
Buna, am si eu o intrebare in numele unui cuplu (verii mei):
amandoi sunt studenti la zi la facultate particulara si nu lucreaza, din februarie 2004 au devenit parintii unui baietel, dar situatia materiala este dezastruoasa; intrebarea mea este, au dreptul la vreun ajutor social, indemnizatie, ceva, in afara de alocatia copilului!?!
multumesc anticipat
Mai au dreptul la o indemnizatie de maternitate, de 1,4 milioane lei, care se obtine de la Directia de protectie sociala a Primariei de sector, precum si la alocatia familiala complementara, acordata lunar, in conditiile OUG/2003.
Cuantumul alocației familiei complementare este de:
a) 300.000 lei pentru familia cu un copil;
b) 350.000 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 400.000 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 450.000 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
anabordea spune:
Buna. Am si eu o intrebare.. Eu sunt momentan in concediu postnatal, pina pe data de 13 iunie., iar la noi in firma incep negocierile cu data de 1 iunie. Astfel, sunt nevoita sa ma intorc la serviciu pentru a mi se indexa salariul. Intrebarea mea este daca pot intra dupa vreo luna doua in CIC? Si as vrea sa mai intreb si daca intru la negocieri, eu fiind in postnatal la inceputul lui iunie? Multumesc mult.
Ana
Rozi spune:
Poti participa la negocieri, nu exista nici o interdictie in acest sens. Singura restrictie este sa nu primesti, in acelasi timp (1 - 13 iunie) si salariu si indemnizatie de maternitate - ori una ori alta.
In CIC poti intra oricand dupa ce copilul implineste 42 de zile de la nastere si pana implineste 2 ani. Poti intrerupe CIC si relua oricand in acest interval, urmand sa primesti aceeasi indemnizatie stabilita la inceput.
iri spune:
buna ziua
ma confrunt si eu cu o problema. de catava luni am o fata care sta cu piticul. initial am spus ca o sa o angajez cu carte de munca dar din lipsa timpului am tot amanat momentul. acum imi spune ca e insarcinata o luna, maxim doua. intrebarea mea este ce pot sa fac eu acum pentru ca ea sa poata beneficia de concediul pt cresterea copilului. dat fiind ca vina e a mea, as putea sa o angajez cu o data anterioara sau ar putea sa intre in concediu la cateva luni de la nasterea copilului?
va rog sa ma ajutati cu un sfat, o parere, ceva... ei au o situatie materiala foarte proasta, el nu lucreaza cu carte de munca ci cu ziua. practic singurul venit sigur e ce ii dau eu.
as mai avea o intrebare: in cazul in care reusesc sa o ajut cine va plati indemnzatia? eu, ca angajator sau casa de pensii?
va multumesc anticipat si astept un raspuns cat mai rapid
irina & bb andrei
anabordea spune:
Iti multumesc Rozi, si sper sa fie asa, dar iti spun cu certitudine ca daca esti in CIC nu ti se negociaza(mareste) salariul.
Ana
mihaeladalea spune:
Va salut, ma numesc Mihaela si sunt din Petrosani. Am intrat de 2 luni in posesia indemnizatiei pentru cresterea copilului, insa am o nelamnurire, poate ma luminati. Peste tot se zice ca aceasta indemnizatie este 6.500.000 lei pe luna suma fixa. Am o prietena care mi-a spus ca atata ia in mana, insa mie de la servici imi dau 6.100.000 lei pe luna, adica din 6.500.000 lei brut mi se scade sanatatea. Adevarul e ca eu nu am citit legea, insa totusi cum e corect, se scade sau nu sanatatea?
Va multumesc.
nloredana spune:
Am si eu o problema, si nu mai stiu ce sa ma fac. M-am gandit ca poate ma invatati ce si cum... Iata situatia: sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna august. Am terminat facultatea anul trecut in iunie, am intrat la studii aprofundate (an VI) in iulie, am inceput scoala in octombrie si mi-am gasit de lucru numai in noiembrie (chiar atunci am ramas si insarcinata). In momentul in care voi naste, daca voi naste la termen voi avea doar 9 luni de servici. Mi-au mai spus de la fortele de munca si faptul ca eu am fost asigurata 2 luni de cand mi-am luat licenta. Oricum as calcula tot imi lipsesc 3 saptamani, sau daca nu se ia in considerare decat perioada de servici imi lipsesc 5 saptamani. In luna septembrie am fost la fortele de munca unde mi-au spus ca nu am dreptul la somaj pt. ca sunt la scoala, iar acum imi spun ca nu se considera continiutate anul VI. Sunt disperata. Copilul meu chiar nu va avea dreptul sa fie alaptat si ingrijit?